top of page
USA

Fakta

800px-President_Barack_Obama.jpg
145px-Flag_of_the_United_States.svg.png

Det er ikke et liberalt Amerika og et konservativt Amerika - det er USA. Det er ikke et svart Amerika og et hvitt Amerika, et latinsk Amerika og et asiatisk Amerika - det er USA.

Barack Obama (1961 - )

Amerikansk jurist og politiker
og USAs 44. president fra 2009 til 2017


Hovedstad
Washington D.C


Etniske grupper
Hvite 80%, svarte 13%, asiater 4% amerindianere og urinnvånere i Alaska 1%, urinvånere på Hawai og andre stillehavsøyer 0,18. Omtrent 15% av USAs befolkning er «hispanic», og har opprinnelse fra Mellom- og Sør-Amerika eller Spania. (2007)

Språk
Engelsk 82,1%, spansk 10,7 %, andre indoeuropeiske språk 3,8 %, asiatiske og stillehavsspråk 2,7%, andre 0,7. På Hawai er hawaiisk offisielt språk. (2000)

Religion
Protestanter 51%, romersk-katolske 24%, mormonere 1,7 %, andre kristne 1,6 %, jøder 1,7 %, muslimer 0,6 % andre/uspesifisert/ingen 18,6% (2007)

Innbyggertall
Sjekk Worldometer

 

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving


Styreform
Konstitusjonell føderal republikk

Areal
9,831,510 km²


Nasjonaldag
4. juli

Levekostnader
Sjekk Numbeo

Om mat fra USA
Tasteatlas
Wikipedia

Utvalgte aviser
The New York Times
Washington Times 

Offisielt nettsted for turisme
Visit USA

UDs reiseråd - USA

Nødnummer
Politi, brann og ambulanse 911

Luftforurensning - IQAir

Menneskerettigheter - Amnesty International

FN-sambandet
Landstatistikk

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen
 

vidar-nordli-mathisen-9HGqJq3vglc-unspla

Historisk glimt

De første menneskene som bosatte seg i Nord-Amerika kom antagelig over Beringstredet fra Sibir i istiden for cirka 10,000 til 30,000 år siden. Disse ble forfedrene til folkegruppen som senere ble kjent som indianere (eller innfødte amerikanere).

Leiv Eiriksson og hans mannskap var trolig de første europeere som gikk i land i Amerika, rundt år 1000, nærmere bestemt det området som senere har blitt identifisert som Newfoundland. Hans ekspedisjoner resulterte i flere bosetninger, men ingen som ble langvarige. Christofer Columbus krysset Atlanterhavet, og nådde Amerika i 1492.  Dette var egentlig et forsøk på å nå India, derav navnet «indianere».

Den første vellykkede engelske kolonien ble grunnlagt i Jamestown, Virginia, i 1607.  Tre skip, Susan Constant, Godspeed og Discovery ankom Jamestown 14. mai med 104 menn og gutter som begynte den første permanente engelske bosetning i Nord-Amerika. Nybyggerne bestod hovedsakelig av engelske bønder og polske skogsarbeidere som var blitt hyret i Preussen. Noen år senere kom engelske puritanere til Amerika for å unnslippe religiøs forfølgelse for deres motstand mot Church of England. I 1620 grunnla puritanerne Plymouth Colony i det som senere ble Massachusetts. Plymouth var den andre permanente britiske bosetningen i Nord-Amerika og den første i New England.  

Dannelsen av USA startet i 1776 med at 13 kolonier Atlanterhavskysten seg fra Storbritannia. En borgerkrig mellom nord- og sørstatene brøt ut i 1861, en krig som kostet over en halv million mennesker livet. Slaveriet ble avskaffet med at Sørstatene overgav seg i 1865.
 

USA ble en mektig nasjon etter 2.verdenskrig, og støttet Europa med gjenoppbyggingen med hjelp av Marshallplanen, også kalt Marshallhjelpen. Marshallplanen medførte økonomisk hjelp i form av lån, økonomisk støtte, og forsyning av næringsmidler og andre varer, til 18 europeiske land og territorier. Samlet beløp hjelpen seg til 14 milliarder dollar. Den er ansett som avgjørende for gjenoppbyggingen av Europa i årene etter andre verdenskrig. Et av målene var å stanse  Sovjetunionens kommunistiske innflytelse, noe som bidro til et våpenkappløp mellom øst og vest - den kalde krigen. Spenningen kom også til uttrykk i Korea- og Vietnamkrigen, Cubakrisen og atomvåpenopprustningen.

Etter terrorangrepene den 11. september 2001 tok USA initiativet til krigen i Afghanistan, og i 2003 ledet USA en ny invasjon av Irak.

Barack Obama var president fra 2009 til 2017, og var den første afroamerikaneren som ble USAs president. Obama var tidligere senator for Illinois og var da den eneste afroamerikaneren i USAs senat, og den femte i USAs historie. Etter å ha sittet mindre enn et år som president ble han tildelt Nobels fredspris i 2009.

Donald Trump  var president i perioden 2017 til januar 2021. Han drev en kampanje med et løfte om å «gjøre Amerika stort igjen». Trump ble i store deler av verden betraktet som svært kontroversiell.

Joseph «Joe» Robinette Biden jr. har vært president siden januar 2021. Biden ble i august 2020 offisielt nominert som demokratenes presidentkandidat og valgte senator Kamala Harris fra California som visepresidentkandidat. 

Visste du at...

Den eneste amerikanske presidenten som hadde en patent og en saloon er Abraham Lincoln. Hans patent var en mekanisme for å løfte båter over sandbanker.

Omtrent en av tre i USA har fingeravtrykk registrert hos FBI.

USA er ett av tre land som ikke bruker det metriske systemet. De to andre er Liberia og Myanmar. Tommer, miles, pounds og quarts kan være forvirrende for besøkende.

Nelson Mandela ble ikke fjernet fra USAs liste over terrorovervåkning før i 2008.

USA var den største eksportøren av store våpen fra 2015-2019 og leverte 76 prosent mer materiell enn Russland på andreplassen, ifølge en studie fra Stockholm International Peace Research Institute.

Point Nemo i Stillehavet er det mest fjerntliggende punktet på jorden fra land omtrent 2 688 kilometer fra nærmeste land.

 

Den lengste uavbrutte linjen av minnesmerker i verden er Vietnam Veterans Memorial Wall i Washington, D.C. Den strekker seg over 150 meter og hedrer de som tjenestegjorde under Vietnamkrigen.

 

Hvis vi måler fjell fra bunnen av havet, er Mauna Kea på Hawaii det høyeste fjellet i verden, ikke Mount Everest. Mauna Kea stiger omtrent 10 210 meter fra havbunnen.

Alaska har steder der det er flere fly enn biler. På grunn av den utfordrende topografien i deler av Alaska er småfly ofte et viktigere transportmiddel enn biler.

Selv om den er kjent som Frihetsgudinnen, er dette imponerende monumentet teknisk sett kalt «Liberty Enlightening the World». Den er ikke bare et symbol på frihet, men også av lys og kunnskap.

Death Valley i California er det tørreste, varmeste og laveste stedet i Nord-Amerika. Det registrerte den høyeste temperaturen som noensinne er målt på jorden, 134 grader Fahrenheit (56,7 grader Celsius) i 1913.

Hovedstaden Washington

Hovedstaden Washington

Washington (689,545 innbyggere/2020) er USAs hovedstad. Landets myndigheter flyttet til distriktet i 1800, og 27. februar 1801 ble det formelt plassert under Kongressens jurisdiksjon. Som sete for USAs føderale regjering og flere internasjonale organisasjoner er Washington en viktig verdenspolitisk hovedstad. District of Columbia har noen av USAs mest berømte bygg. Som Det hvite hus og Kongressbygningen. Foto: David Mark, Pixabay

Verdensby og den største byen i USA

Verdensby og den største byen i USA

New York City (8,804,190 innbyggere/2020) er den største byen i USA, og er et av verdens viktigste økonomiske og kulturelle knutepunkter. Byen har en lang rekke kjente museer, teater, gallerier, mediahus, internasjonale selskaper og børsinstitusjoner. New York huser alle internasjonale ambassader til De forente nasjoner, og organisasjonens hovedkvarter ligger også her. Foto: Pexels, Pixabay

Den nest største byen i USA

Den nest største byen i USA

Los Angeles (3,898,747 innbyggere/2020) er en storby i det sørlige California på vestkysten av USA. Los Angeles er den største byen i California, og den nest største byen i USA. Byen er USAs største byområde i utstrekning, med cirka 1,200 km² bebyggelse. Los Angeles er kjent som storprodusent av populærkultur, og er blant annet sentrum for den amerikanske filmindustrien. Foto: David Mark, Pixabay

Den tredje største byen i USA

Den tredje største byen i USA

Chicago (2,746,388 innbyggere/2020) er den tredje største byen i USA. 2. desember 1942, ble verdens første, kontrollerte atomreaksjon utført ved University of Chicago som del i det topphemmelige Manhattanprosjektet. O'Hare International Airport, Chicagos hovedflyplass, er en av verdens mest trafikkerte flyplasser. I forbudstiden var Chicago assosiert med gangstere og spritsmugling. Den mest kjente gangsteren fra Chicago er trolig Al Capone. Foto: Pedro Szekely, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de eldste og mest velstående

En av de eldste og mest velstående

Boston (675,647 innbyggere/2020) er hovedstaden og den største byen i delstaten Massachusetts i USA. Boston er også den uoffisielle hovedstaden i regionen New England. Byen er en av de eldste og mest velstående i USA, med en økonomi basert på utdannelse, helsetjenester, finans og høyteknologi. Foto: Monica Volpin, Pixabay

Mange verdenskjente landemerker

Mange verdenskjente landemerker

San Francisco (873,965 innbyggere/2020) er en storby og et fylke i staten California, og er blant de mest folketette byene i landet. San Francisco, som er spansk for «St. Frans», ble grunnlagt 29. juni 1776 da spanske kolonister etablerte et fort ved sundet Golden Gate. San Francisco er en populær turistdestinasjon, og kjent for sine landemerker som Golden Gate Bridge, kabelsporvognene, det tidligere fengselet på Alcatraz og Chinatown-distriktet. Foto: chenhengyu, Pixabay

«Dette stedet er varmt»

«Dette stedet er varmt»

Phoenix (1,608,139 innbyggere/2020) er den største byen og hovedstaden i delstaten Arizona. Phoenix ble grunnlagt som by i 1881. På Navajo-språket kalles byen «Hoozdo» («Dette stedet er varmt»). Byen var et sentrum for jordbruk, men er nå i første rekke basert og tjenesteyting og offentlig sektor. Lokal industri er basert på produksjon av næringsmidler, jern og andre metall, fly og elektronikk. Foto: Doc Searls, Flickr CC BY 2.0

En av de eldste i USA

En av de eldste i USA

Philadelphia (1,603,797 innbyggere/2020) ligger i delstaten Pennsylvania. Byen er en av de eldste i USA, og ble grunnlagt i 1682. Philadelphia er senteret for økonomisk aktivitet i Pennsylvania og er hjemmet for Philadelphia-børsen (NASDAQ OMX PHLX), den eldste børsen i USA, grunnlagt i 1790. Byen er også kjent for sin kunst og kultur. Foto: Bruce Emmerling, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

«Military City, USA»

«Military City, USA»

San Antonio (1,434,625 innbyggere/2020) er en by i delstaten Texas, grunnlagt i 1718. Militæret, helsevesenet, offentlige tjenester, olje og gass og turismen gir byen viktige inntekter. Alama misjonsstasjon, akvariet og dyreparken Sea World og flere fornøyelsesparker er blant byens attraksjoner. San Antonio er blant byene i landet som har flest militærbaser, og har kallenavnet «Military City, USA». Foto: Yinan Chen, Pixabay

Den amerikanske marinen preger byen

Den amerikanske marinen preger byen

San Diego (1,386,932 innbyggere/2020) ligger ved Stillehavskysten i det sørvestlige hjørnet av USA, helt inntil den meksikanske grensen. San Diego er kjent for sitt milde klima og sin lange forbindelse med den amerikanske marinen. Området rundt San Diego har vært bebodd i mer enn 10,000 år av Kumeyaay-folket. San Diego er kjent for sin store dyrepark San Diego Zoo og akvariet Sea World. San Diego er i stor grad preget av meksikansk kultur. Foto: Daniel Guerra, Unsplash

Blant verdens største cruiseskiphavner

Blant verdens største cruiseskiphavner

Miami (442,241 innbyggere/2020) er en by i delstaten Florida. Byen ble grunnlagt i 1896, og ligger i Biscayne Bay-området, mellom Everglades nasjonalpark og Atlanterhavet. Den spansk-amerikanske krigen 1898 var innledningen til byens sterke forbindelser med Cuba og resten av Latin-Amerika. Port of Miami er en av verdens største havner for cruiseskip. Foto: yanivmatza, Pixabay

Oljeby med mange skyskrapere

Oljeby med mange skyskrapere

Dallas (1,304,379 innbyggere/2020) ligger nord i delstaten Texas. Byens økonomi er sentrert rundt oljeindustrien, telekommunikasjon, datateknologi, bankvirksomhet og transport. Olje- og bomullsindustrien er historisk viktig for byen. Dallas har flere bygninger som er over 200 meter høy. Foto: Michael Barera, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Viktig sted for country-musikk

Viktig sted for country-musikk

Nashville (689,447 innbyggere/2020) er hovedstaden i den amerikanske delstaten Tennessee. Nashville er senter for industrier som helseforetak, musikk, forleggere og transport. Nashville er kjent for å være et viktig sted for country-musikk. Foto: Tanner Boriack, Unsplash

Kasinoer, bryllupskapeller og Howard Hughes...

Kasinoer, bryllupskapeller og Howard Hughes...

Las Vegas (641,903 innbyggere/2020) er en by i delstaten Nevada. Byen er et av USAs største handels- og turistsenter, spesielt kjent for dets utallige kasinoer og for sine mange bryllupskapeller. Byen ble opprinnelig bosatt av en gruppe mormonere i 1855, men disse forlot området allerede i 1857. Millionæren Howard Hughes utviklet byen i løpet av 1950-tallet. Foto: Ron Reiring, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Hovedkvarter for mange gigantbedrifter

Hovedkvarter for mange gigantbedrifter

Seattle (737,015 innbyggere/2020) er den største byen i delstaten Washington. Byen ble grunnlagt på 1850-tallet og er oppkalt etter indianerhøvdingen Sealth. Flere av de største bedriftene i USA har hovedkvarter i Seattle. Blant disse er finansselskapet Washington Mutual, forsikringsselskapet Safeco, butikkjeden Nordstrom, internettbokhandelen Amazon.com og kaffekafékjeden Starbucks. Microsoft har hovedkvarter i den nærliggende byen Redmond. Foto: Daniel Schwen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Der østligste punktet i USA

Der østligste punktet i USA

West Quoddy Head på en halvøy i landsbyen Lubec i Maine er det østligste punktet i USA. Et fyrtårn ble bygd på stedet i 1808, den østligste bygningen i landet. Det 15 meter høye tårnet ble bygd i 1858. Foto: Michael Trindade Deramo, Wikimedia Commons Public domain

Beskrives som den største...

Beskrives som den største...

Lake Superior (82.100 km²) ligger på grensen mellom Canada og USA. Lake Superior har tradisjonelt vært regnet som den største av De store sjøer og verdens nest største ferskvannsinnsjø i areal da Michigansjøen og Huronsjøen har vært regnet som to separate sjøer, men hydrologisk sett er disse én sammenhengende sjø der de to delene forbindes via det åtte kilometer brede og 37 meter dype Mackinacstredet. Foto: Greg Gjerdingen, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

2,9 millioner mennesker fra urfolksgrupper

2,9 millioner mennesker fra urfolksgrupper

Innfødte amerikanere utgjør rundt to prosent av den totale befolkningen. I folketellingen i 2010 ble 2,9 millioner mennesker identifisert som innfødte amerikanere, innfødte hawaiianere og alaskainnfødte. Lakota (også kjent som sioux) er en av gruppene, et urfolk som opprinnelig kom fra de sentrale østlige delene av Nord-Amerika. Fra rundt 20.000 lakota i midten av det 18. århundre har de vokst til omtrent 70,000 i begynnelsen av det 21. århundre. Foto: Andrew James, Unsplash

...og beskrives som den største

...og beskrives som den største

Michigan-Huronsjøen er den største av De store sjøer i Nord-Amerika. Michigansjøen og Huronsjøen har tradisjonelt vært regnet som to separate sjøer, men hydrologisk sett er de én sammenhengende sjø der de to delene forbindes via det åtte kilometer brede og 37 meter dype Mackinacstredet. Med 117,400 km² dekker Michigan-Huronsjøen 48 prosent av de store sjøenes totale areal, og er den største ferskvannsinnsjøen i verden. Foto: Brycesteiner, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdens fjerde lengste elvesystem

Verdens fjerde lengste elvesystem

Missouri er om lag 4,130 kilometer lang og er USAs lengste elv. Kombinert med sin lengste kildeelv og med nedre del av Mississippi River, utgjør den verdens fjerde lengste elvesystem. Elva har sin opprinnelse i fjellkjeden Rocky Mountains i Montana nær det kontinentale vannskillet, der Yellowstone-elven også gir et bidrag. Vannet strømmer deretter inn i North Dakota, South Dakota, Nebraska, Iowa, Missouri og Kansas, hvor den smelter sammen med Mississippi i St. Louis. Foto: minehart, Pixabay

De verdenskjente Niagarafallene

De verdenskjente Niagarafallene

Niagarafallene er en gruppe på tre fosser i Niagaraelven som renner mellom Eriesjøen og Ontariosjøen. De tre fossene er Canadian Horseshoe falls, også kjent som Canadian falls, er 792 m bredt og 52 meter høyt og fører 94 prosent av vannet gjennom fallene og er i Canada, ikke i USA. Mer østlige American falls er nest størst 323 meter bredt og har bare 21 meter fritt fall – det treffer en haug med stein som ble avsatt etter et stort steinskred i 1954. Foto: PeterWolvesblood, Pixabay

Blant de dypeste i verden

Blant de dypeste i verden

Crater Lake nasjonalpark ligger i delstaten Oregon, ble etablert i 1902 og har et areal på 741 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er Crater Lakes kaldera, som ligger i restene av den ødelagte vulkanen som har fått navnet Mount Mazama. Innsjøen er 597 meter dyp, noe som gjør den til den dypeste innsjøen i USA, den nest dypeste innsjøen i Amerika og nummer syv på listen over verdens dypeste innsjøer. Foto: Zainubrazvi, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

UNESCO beskriver dette som underverk

UNESCO beskriver dette som underverk

Grand Canyon nasjonalpark ligger i delstaten Arizona, ble etablert i 1919 og har et areal på 4,927 km². Innenfor parken ligger Grand Canyon, et juv i elva Colorado som regnes som et av de viktigste naturlige underverkene i verden. På bildet Horseshoe Bend som er en hesteskoformet elvesløyfe i kløften. UNESCO har erklært parken som en del av verdensarven (1979). Foto: Ke Yang, Pixabay

Den største tropiske villmarken i USA

Den største tropiske villmarken i USA

Everglades nasjonalpark ligger i delstaten Florida. Everglades er den tredje største nasjonalparken på det kontinentale USA etter Death Valley og Yellowstone. Parken ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1979, og som truet verdensarv siden 2010. Området har mange sjeldne planter og dyr, og er spesielt kjent for sine alligatorer. 36 truede eller beskyttede arter lever i parken. Foto: heiwoe1509, Pixabay

Innspillingssted for «Thelma & Louise»

Innspillingssted for «Thelma & Louise»

Canyonlands National Park ligger i delstaten Utah i USA. Green River og Colorado River møtes her og har sammen gitt opphav til særegne kløfter og landskap. I parken er det blant annet pattedyr som svartbjørn, rødgaupe, gaffelbukk, prærieulver, stinkdyr, elg og grevling. I tillegg er det minst 273 fuglearter, seks amfibiearter og mange reptilarter. Det som påstås å være Grand Canyon i filmen «Thelma & Louise» er faktisk Canyonlands. Foto: Mike Goad, Pixabay

Bygd av puebloindianerne

Bygd av puebloindianerne

Mesa Verde nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvsted i delstaten Colorado. De viktigste attraksjonene i nasjonalparken er et utall ruiner av hus og landsbyer fra 1200-tallet og nyere tid, bygd av puebloindianerne som klippehus – bygninger bygd i grotter og under utspring i fjellet. Det mest kjente av boliganleggene er Cliff Palace, som antas å være det største klippehuset i Nord-Amerika. Foto: Wallace Bentt, Unsplash

Her ble indianerne tvangsflyttet

Her ble indianerne tvangsflyttet

Great Smoky Mountains ligger i delstatene Tennessee og Nord-Carolina, den sørlige delen av fjellkjeden Appalachene. De ble opprettet i 1934, og har et areal på 2,109 km². Før de europeiske nybyggerne ankom, var området en del av hjemlandet til cherokee-indianerne. President Andrew Jackson satte i gang en tvungen flytting av alle indianerne fra Mississippi til Oklahoma. Den lange marsjen ( («tårenes sti») tok over ett år. Mange døde underveis. Foto: Scott Basford, Wikimedia Commons Public domain

Nasjonalpark med kjent landemerke

Nasjonalpark med kjent landemerke

Guadalupe Mountains nasjonalpark ligger i delstaten Texas, ble opprettet i 1972 og har et areal på 349 km². Den viktigste naturattraksjonen i nasjonalparken er ørken- og prærielandskapet som er karakteristisk for sørveststatene. I Chihuahuaørkenen i parken ligger det karakteristiske fjellet El Capitan (2.485 meter), som i lang tid ble benyttet som landemerke av reisende langs ruten fra Fort Smith i Arkansas til San Francisco i California. Foto: Brandon Frie, Unsplash

320 kilometer med stier

320 kilometer med stier

Grand Teton nasjonalpark i delstaten Wyoming, ble opprettet i 1929 og har et areal på 1,255 km². Fjellet Grand Teton som parken er oppkalt etter er med 4,197 meter det høyeste fjellet i fjellkjeden Teton Range. Det er over 320 kilometer med stier for fotturister i parken. Ekorn, mår, svartbjørn, elg, wapiti og ulv er bare noen av artene du finner i parken. Foto: Nate Foong, Unsplash

Verdenskjent steinbue i nasjonalpark

Verdenskjent steinbue i nasjonalpark

Arches nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Utah. Parken ble etablert i 1971, og er på 309 km². Den viktigste naturattraksjonen i parken er den verdenskjente stenbuen Delicate Arch, og parken verner over 2,000 naturlige buer i sandsten, i tillegg til et stort utvalg unike geologiske ressurser og formasjoner. Høyeste punkt er på 1,723 meter over havet på Elephant Butte, og laveste punkt 1,425 meter over havet ved parkens informasjonssenter. Foto: Flicka, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Blant de beste stedene for dykking i USA

Blant de beste stedene for dykking i USA

Biscayne nasjonalpark ligger i den sørlige delen av delstaten Florida, ble etabler i 1980 er cirka 700 km². Den viktigste attraksjonen i parken er muligheten for dykking eller snorkling rundt korallrevene inne i bukta. Det er også mulig å leie en båttur i en båt med glassbunn eller leie en kajakk for å utforske bukta og øyene rundt. Parken er en av de beste områdene for dykking i USA, og 95 prosent av parken består av vann. Foto: National Park Service/John Brooks, Wikimedia Commons Public domain

Nasjonalpark med store ørkenområder

Nasjonalpark med store ørkenområder

Joshua Tree nasjonalpark ligger i delstaten California, ble etablert i 1994 og er på 3,196 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er yuccaplanten Joshua tree (Yucca brevifolia), som parken har navn etter, og ørkenlandskapet i de to ørkenområdene som parken omfatter: Mojaveørkenen og Coloradoørkenen. Her er det blant annet puma, prærieulv, en variant av tykkhornsau kalt ørkentykkhornsau, mulhjort og mer enn 250 fuglearter. Foto: Steen Jepsen, Pixabay

Dødens dal er varmest i Nord-Amerika

Dødens dal er varmest i Nord-Amerika

Death Valley nasjonalpark ligger i det tørre Great Basin, øst for fjellkjeden Sierra Nevada, ble etablert i 1994 utgjør et område på 13,518 km². Death Valley er det varmeste og tørreste stedene i hele Nord-Amerika på grunn av sin mangel på overflatevann. Den 10. juli 1913 ble en rekord på 56,7 °C målt på Weather Bureaus observasjonsstasjon på Grønland Ranch. Juli er den varmeste måneden i parken, med en gjennomsnittlig varme på rundt 46°C. Foto: Michal Janek, Unsplash

Verdensrekord med 28,5 meter snø

Verdensrekord med 28,5 meter snø

Mount Rainier nasjonalpark ligger i delstaten Washington, ble opprettet i 1899, og er på 953 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er Mount Rainier, en 4,392 meter høy vulkan med daler og fossefall, enger, gammel skog og mer enn 26 isbreer. Et av de mest populære turistmålene er Paradise på sørsiden av Mount Rainer. Stedet har ifølge snowbrains.com rekorden som verdens mest snørike sted med 28,5 meter snø i sesongen 1971/72. Foto: Mount Rainier National Park, Flickr CC BY-SA 2.0

1,200 plantearter og over 450 fuglearter

1,200 plantearter og over 450 fuglearter

Big Bend nasjonalpark ligger i i delstaten Texas, ble etablert i 1944 og er på 3,242 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er dens omfattende geologiske og paleontologiske ressurser. Big Bend nasjonalpark er det største vernede området når det gjelder topografi og økologi i USA. Parken omfatter mer enn 1,200 plantearter, over 450 fuglearter, 56 forskjellige reptilarter, og til sammen 75 arter av pattedyr. Foto: David Mark, Pixabay

Populær nasjonalpark for fotturer

Populær nasjonalpark for fotturer

Capitol Reef nasjonalpark ligger i den sørlige delen av delstaten Utah, ble etablert i 1971 og er på 978,95 km² (160 kilometer lang og relativt smal). Aktiviteter i parken er blant annet fotturer, fjellklatring, ridning og guidede kjøreturer. Den mest populære besøkstiden for turister er fra mai til september. Overnatting og camping i parken krever tillatelse fra nasjonalparken på forhånd. Foto: Evan Sanchez, Unsplash

Har tusenvis av innsjøer, vann og bekker

Har tusenvis av innsjøer, vann og bekker

Yosemite nasjonalpark ligger i California, ble etablert i 1890, og er på 3,081 km². De viktigste attraksjonene er spektakulære granittklipper, høye fossefall, klare elver, mammuttrær og biologiske mangfold. Omkring 89 prosent regnes som villmark. Yosemite ligger i fjellkjeden Sierra Nevada mellom 648 og 3,997 meter over havet. Parken har tusenvis av innsjøer, vann og bekker, 1,300 kilometer med stier og over 500 kilometer med veier. Foto: Aniket Deole, Unsplash

Blant de høyeste i Nord-Amerika

Blant de høyeste i Nord-Amerika

Great Sand Dunes ligger i Colorado, ble opprettet i 2004 og har et areal på 342,6 km². Parken inneholder noen av de høyeste sanddynene i hele Nord-Amerika. De høyeste er opptil 230 meter. Parken inneholder også flere innsjøer og tundra, seks fjelltopper som er over 3,940 meter over havet, gamle gran-og furuskoger, gressletter og våtmarksområder. Alle disse stedene er habitat for et variert dyreliv og mange forskjellige plantearter. Foto: Preiselbeere, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Bevarer gigantiske trær

Bevarer gigantiske trær

Redwood nasjonalpark ligger i California, ble etablert i 1968 og er på 540 km². Parken omfatter 45 prosent av den resterende bestanden av Kystsequoia (redwood, Sequoia sempervirens), det høyeste og et av de største treslagene i verden. Treet kan bli over 115 meter høyt og ha et stammetverrmål på åtte meter med volum inntil 1.200 m³. I tillegg til redwood-skogene bevarer parken gressdekt prærie, kulturminner og 60 kilometer med uberørt kystlinje. Foto: Hasmik Ghazaryan Olson, Unsplash

60 fjelltopper over 3,700 meter

60 fjelltopper over 3,700 meter

Rocky Mountain nasjonalpark ligger i delstaten Colorado, ble opprettet i 1915 og er på 1,078 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er en variert fjellnatur knyttet til fjellkjeden Rocky Mountains. En fjerdedel av Rocky Mountain nasjonalpark ligger høyere enn tregrensa, og parken har i alt 60 fjelltopper over 3,700 meters høyde. Den høyeste toppen er Longs Peak, 4,346 meter over havet. Ute- og arapahoindianere bodde i området før europeerne kom. Foto: G Yancy, Flickr CC BY 2.0

Nasjonalpark med 130 innsjøer

Nasjonalpark med 130 innsjøer

Glacier nasjonalpark ligger i Montana, ble opprettet i 1910 og har et areal på 4,102 km². Den grenser til de canadiske provinsene Alberta og Britisk Columbia. I nasjonalparken finnes det to fjellkjeder, noen ganger referert til som sørlige deler av Canadiske Rocky Mountains. Parken inneholder mer en 130 navngitte innsjøer, mer enn 1,000 forskjellige plantearter og hundrevis av dyrearter. Den berømte Going-to-the-Sun Road går igjennom parken. Foto: Ron B, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Verdens eldste nasjonalpark

Verdens eldste nasjonalpark

Yellowstone nasjonalpark er en nasjonalpark og et verdensarvområde (1978) i delstatene Idaho, Montana og Wyoming i USA. Yellowstone ble etablert 1. mars 1872 og er med det verdens eldste nasjonalpark. Den dekker 8,983 km², for det meste i Wyomings nordvestlige hjørne. Foto: Pixabay

30 kilometer lang slottskløft

30 kilometer lang slottskløft

Antelope Canyon er den mest besøkte slottskløften i sørvestlige USA. Kløften er 30 kilometer lang, og ligger i nærheten av Lake Powell på indianerreservatet Navajo Nation Reservation. På det smaleste er juvet ti meter bredt. I sommermånedene er det ofte et spesielt lys i kløften nå solen skinner. Foto: Alen Ištoković, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Merkverdig og fargerik geysir

Merkverdig og fargerik geysir

Fly Geyser er en liten geotermisk geysir som ligger på en privat land i Washoe County i Nevada, omtrent 32 kilometer nord for byen Gerlach. Geysiren er omtrent 1,5 meter høy og 3,7 meter bred. I leting etter geotermisk energi i 1964 ble det boret et feil hull, som senere har mislyktes med å tette igjen. De forskjellige fargene er et resultat av de mange mineralene. Mikroorganismer, alger og andre planter farger også overflaten. Foto: Jeremy C. Munns, Wikimedia Commons Public domain

Jordpyramider og dinosaurfossiler

Jordpyramider og dinosaurfossiler

Ah-Shi-Sle-Pah Wilderness ligger i San Juan County i delstaten New Mexico, er 26,5 km², og ble et beskyttet område i 1992. Området er kjent for sine jordpyramider, forstenete trær og dinosaurfossiler. Formasjonene lik de som finnes i Bisti Badlands og den nærliggende De-Na-Zin-ørkenen. Det høyeste punktet i området har en høyde på 1,957 meter. Foto: John Fowler, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

1.200 meter langt kalksteinskammer

1.200 meter langt kalksteinskammer

Carlsbad Caverns nasjonalpark ligger sørøst i delstaten New Mexico, ble etablert i 1930 og er på 189 km². Den viktigste naturattraksjonen i nasjonalparken er grotten Carlsbad Caverns som nasjonalparken er oppkalt etter. Carlsbad Caverns omfatter et stort grottekammer, «The Big Room», et naturlig kalksteinskammer som er 1,200 meter langt og 190 meter bredt og over 100 meter på det høyeste. Det er det tredje største grotterommet i Nord-Amerika. Foto: John Carkeet, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Verdens lengste grottesystem

Verdens lengste grottesystem

Mammoth Cave nasjonalpark ligger i Kentucky, ble opprettet i 1941, og er på 213 km². Den viktigste attraksjonen i nasjonalparken er Mammoth Cave, som er verdens lengste grottesystem med 630 kilometer kjente ganger. Det har vært menneskelig aktivitet i området i mer enn 6,000 år. Foto: GPA Photo Archive, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens største tre målt i volum

Verdens største tre målt i volum

General Sherman er et mammuttre i Sequoia & Kings Canyon National Park i California, som er verdens største tre målt i volum. Volumet på et tre er vanskelig å beregne, men volumet på stammen alene anslås til omtrent 1,500 m³. Treet er cirka 84 meter høyt. Det er ikke det høyeste eller det bredeste. Foto: Chris M, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Japansk gave for fred og vennskap

Japansk gave for fred og vennskap

Shofuso Japanese House and Garden er et tradisjonelt japansk hus og hage med stil fra 1600-tallet som ligger i Philadelphias West Fairmount Park i delstaten Philadelphia. Shofuso ble ferdigstilt i 1954 som en gave fra Japan til amerikanske borgere, for å symbolisere fred og vennskap mellom de to landene etter krigen. Bygningen ble bygget med tradisjonelle japanske teknikker og materialer importert fra Japan. Foto: Shofuso, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Bypark med mange museer

Bypark med mange museer

Balboa Park er en historisk urban kulturpark på 4,9 km² i byen i San Diego i California. I tillegg til friområder, naturlige vegetasjonssoner, grønne belter, hager og turstier, inneholder den museer, flere teatre og San Diego Zoo. Det er også mange fritidsfasiliteter og flere gavebutikker og restauranter innenfor parkens grenser. Balbo ble etablert i 1835, og er en av de eldste offentlige parkene i landet. Foto: Leslie Cross, Unsplash

25 millioner besøkende årlig

25 millioner besøkende årlig

Central Park er en 3,4 km² (4,1 kilometer lang og 825 meter bred) stor rektangulær park i bydelen Manhattan i New York. Med omtrent 25 millioner besøkende årlig er dette den mest besøkte byparken i USA. Stedet er brukt i mange filmer og TV-serier, og er en av de meste kjente byparkene i verden. Foto: Pierre Blaché, Flickr Public domain

Tobakksmillionærens kanaler

Tobakksmillionærens kanaler

Venice Canal Historic District i forstaden Venezia i Los Angeles i California ble bygd av tobakksmillionæren Abbot Kinney (1850-1920) i 1905. Han forsøkte med kunstige våtmarkskanaler å utvikle et sted som ligner Venezia i Italia. Da bilene inntok stedet på 1920-tallet startet kanalene å forfalle. I 1992 startet et renoveringsarbeid som har bidratt til å få kanalene tilbake til fordums prakt. Foto: AlexCairns, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Stoppet bygging av gigantfort i 1888

Stoppet bygging av gigantfort i 1888

Fort Jefferson ligger på den sørlige enden av Florida Keys, omtrent 110 kilometer vest for byen Key West. Byggingen av fortet startet i 1847, men ble avsluttet i 1888 på grunn av kompleksiteten med kraftige stormer og vedlikehold anlegget. Stedet er i dag en turistattraksjon, og er en del av Dry Tortugas nasjonalpark. Foto: U.S. National Park Service, Wikimedia Commons Public domain

Spansk borg og festning fra 1695

Spansk borg og festning fra 1695

Castillo de San Marcos er en tidligere spansk borg og festning i byen St. Augustine i Florida. Byen St. Augustine ble grunnlagt av spanjolene i 1565. I løpet av de neste hundre år ble byen forsvart av hele ni festninger bygd i tre. Etter å ha blitt angrepet i 1668 av den engelske piraten Robert Searle besluttet den spanske dronningregenten Maria Anna av Østerrike at en festning bygd murstein skulle bli reist. Den ble fullført i 1695. Foto: GPA Photo Archive, Flickr CC BY-SA 2.0

Sentral krigshistorie i USA

Sentral krigshistorie i USA

Fort Massachusetts er et fort på Ship Island i Mexicogolfen utenfor kysten av Mississippi. Fortet ble bygget etter 1812-krigen. Murveggene stammer fra perioden 1859-1866. Fortet ble først holdt av Amerikas konfødererte stater i starten på den amerikanske borgerkrigen (1861–1865), hvorpå det ble tatt av Unionen i 1862. For tiden er det en turistattraksjon som er en del av Gulf Islands National Seashore, et naturreservat. Foto: Edibobb, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Beskyttet New York med 100 kanoner

Beskyttet New York med 100 kanoner

Castle Williams er en festning på Governors Island i New York havn. Den fungerte først som en festning, deretter som et militærfengsel, brakker og flerbruksbygning for kystvakten. Fortet ble ferdigstilt i 1811. Den hadde 100 kanoner for å beskytte New York. Festningen er i dag et museum. Foto: Joe Mabel, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

«Verdens lengste kunstgalleri»

«Verdens lengste kunstgalleri»

Ninemile Canyon er en kløft, omtrent 64 kilometer lang, som ligger i fylkene Carbon og Duchesne øst i Utah. Kløften er markedsført som «verdens lengste kunstgalleri», og er kjent for sin omfattende bergkunst laget av indianske folkegrupper, blant annet ute-folket. Det er registrert anslagsvis 1.,000 bergkunststeder i kløften, med mer enn 10,000 enkeltbilder. Men det er trolig mange flere. Foto: Bureau of Land Management, Flickr CC BY 2.0

Den største antikke samlingen nord for Mexico

Den største antikke samlingen nord for Mexico

Chaco Culture National Historical Park er en nasjonalhistorisk park som ligger nordvest i delstaten New Mexico. Den inneholder den mest omfattende samlingen av antikke ruiner som noensinne har blitt funnet nord for Mexico, noe som gjør at denne nasjonalparken er noen av USAs viktigste kulturelle og historiske områder. Stedene er blitt vurdert som det hellige forfedrenes hjemland for indianere, og ble oppført som verdensarv i 1987. Foto: National Park Service, Wikimedia Commons Public domain

Hemmelighetsfull bosetning

Hemmelighetsfull bosetning

Taos Pueblo er en gammel landsby I New Mexico. Stedet anses å være et av de eldste kontinuerlig bebodde samfunnene i USA. Landsbyen tilhører puebloan-folket. Taos-samfunnet er en av de mest private og hemmelighetsfulle bosetningene i USA. Innfødte vil nesten aldri snakke om deres religiøse skikker til utenforstående, og fordi språket deres aldri har blitt skrevet ned, forblir mye av kulturen ukjent. Stedet ble oppført som verdensarv i 1992. Foto: Ron Cogswell, Flickr CC BY 2.0

Fjellboliger for Sinagua-folket

Fjellboliger for Sinagua-folket

Montezuma Castle er godt bevarte boliger som ligger 27 meter opp i en fjellside ved byen Camp Verde i Arizona. Boligene er i fem etasjer med rundt 20 rom, som ble brukt av Sinagua-folket cirka 1100 og 1425 e.Kr. Navnet er koblet opp mot keiseren for Aztekerne, Montezuma, men dette var bygd på en feil observasjon av de første euroamerikanerne som så ruinen på 1860-tallet. Boligen forlatt mer enn 40 år før Montezuma ble født. Foto: Tomas Castelazo, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det eldste i Nord-Amerika

Det eldste i Nord-Amerika

Fairbanks House i byen Dedham i Massachusetts er det eldste gjenlevende huset med tømmerramme i Nord-Amerika. Huset ble bygd mellom 1636 og 1641. I dag eies og drives Fairbanks-huset som et museum av den samme samme familien som har eid huset i mer enn 300 år. Foto: Magicpiano, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her ble uavhengighetserklæringen undertegnet

Her ble uavhengighetserklæringen undertegnet

Independence Hall er et nasjonalt landemerke i byen Philadelphia. Bygningen er mest kjent for å være stedet der den amerikanske uavhengighetserklæringa blei diskutert og undertegna, ferdigstilt i 1753. Bygningen er en del av Independence National Historical Park og er oppført som et verdensarvsted (1979). Foto: deejayqueue, Flickr CC BY-SA 2.0

Den største i Nord-Amerika

Den største i Nord-Amerika

Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception i hovedstaden Washington er den største katolske kirken i Nord-Amerika og en av de ti største kirkene i verden. Kirken ble innviet i 1920, er 140 meter lang, 73 meter bred, hovedkuppelen har en diameter på 33 meter og klokketårnet er 100 meter høyt. Det indre området i basilikaen er 12.069 m². Foto: AgnosticPreachersKid, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

225 meter høy Art Deco-kirke

225 meter høy Art Deco-kirke

Boston Avenue Methodist Church i sentrum av byen Tulsa i Oklahoma anses å være en av de fineste eksemplene på kirkelige Art Deco-arkitektur (bevegelse innenfor dekorativ kunst tidlig på 1900-tallet, som vokste til å influere arkitektur, mote og visuell kunst) i USA. Kirken ble ferdigstilt i 1929. Tårnet er 255 meter høyt og femten etasjer. De første fjorten er kontorer, og øverste etasje er et lite bønnekapell. Foto: Pom' from France, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Landets første katedral

Landets første katedral

Baltimore Basilica i byen Baltimore i Maryland var den første katolske katedralen som ble bygd i USA, og var blant de første store religiøse bygninger bygget i nasjonen etter innføringen av USAs grunnlov. Basilikaen ble bygd mellom 1806 og 1863. Basilikaen har tatt imot millioner av besøkende i sine 200 år. Blant annet pave Johannes Paul II i 1995 og Mor Teresa i 1996. Et restaureringsprosjekt på 32 millioner dollar ble fullført i 2006. Foto: Basilica1, Wikimedia Commons Public domain

Det største museet i USA

Det største museet i USA

Metropolitan Museum of Art i New York er et av verdens største og viktigste kunstmuseer, og det største museum i USA. Museet åpnet i februar 1872, og var ifølge Guiness rekordbok det fjerde meste besøkte museum i verden i 2019 med 6,7 millioner besøkende. De faste utstillingene inneholder over to millioner verker, fordelt på 17 kuratoriske avdelinger. Foto: David Jones, Flickr CC BY 2.0

27 arbeidere mistet livet under byggingen

27 arbeidere mistet livet under byggingen

Brooklyn Bridge er en av tre broer som binder sammen bydelene Manhattan og Brooklyn i New York. Den strekker seg 1.834 meter over East River. Hovedspennet over selve elven er 486 meter, noe som gjorde den til verdens lengste hengebro da den sto ferdig i 1883. Brooklyn Bridge er en av de eldste hengebroene i USA, og var den første bro av denne typen i verden som ble konstruert med stålkabler. 27 arbeidere mistet livet under byggingen. Foto: Patrice78500, Wikimedia Commons Public domain

220 meter høy buedam

220 meter høy buedam

Hooverdammen ligger på grensen mellom delstatene Arizona og Nevada sørvest i landet. Demningen er også kjent som Boulderdammen. Konstruksjonen er en 220 meter høy buedam i betong. Demningen, som ligger 48 kilometer sørøst for Las Vegas, har sitt navn etter Herbert Hoover som spilte en viktig rolle i byggingen av Hooverdammen – først som nærings- og handelsminister og senere som USAs president. Den sto ferdig i 1936. Foto: Federal Highway Administration, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Den høyeste broen i USA

Den høyeste broen i USA

Royal Gorge Bridge ligger i nærheten av byen Canon City, rundt 150 kilometer sør for byen Denver i delstaten Colorado. Det var den høyeste broen i verden fra den sto ferdig i 1929 til Liuguanghe-broen i provinsen Guizhou i Kina åpnet i 2001. Imidlertid er det fortsatt den høyeste broen i USA, 291 meter over dalbunnen. Royal Gorge Bridge ble bygget som en ren turistattraksjon og en del av en fornøyelsespark. Foto: SidewaysSarah, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Verdens mest kjente byster?

Verdens mest kjente byster?

Mount Rushmore National Memorial, i dagligtale Mount Rushmore, er et nasjonalt minnesmerke som ligger i Keystone, Sør-Dakota, USA. Minnesmerket omfatter en park på 5 km². Mellom 1927 og 31. oktober 1941 laget den dansk-amerikanske skulptøren Gutzon Borglum og 400 andre arbeidere de 18 meter høye bystene av presidentene George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt og Abraham Lincoln for å markere landets 150-årsjubileum. Foto: Pixabay

Hoppet i døden fra bokstaven H

Hoppet i døden fra bokstaven H

Hollywoodskiltet er et skilt i Hollywood i delstaten California, laget av ni meter brede og 15 meter høye bokstaver. Skiltet ble satt opp i 1923 på toppen av Mount Lee i Griffith Park, for å markedsføre et boligfelt i området. Skiltet formet opprinnelig ordet «Hollywoodland». I 1932 tok skuespillerinnen Peg Entwistle livet sitt da hun hoppet i døden fra bokstaven H. Foto: Cameron Venti, Unsplash

Owney reiste 230,000 kilometer med tog

Owney reiste 230,000 kilometer med tog

Terrieren Owney (1887-1897) var maskot for Albany postkontor i New York. Han var eid av en kontoransatt, var ofte med han på jobb og elsket lukten av postsekkene og sove på dem. Da eieren ble pensjonist ville Owney tilbake «på jobb», og flyttet inn på postkontoret. Han reiste med toget til US Mail i ni år i 48 stater (230,000 kilometer), og turer rundt omkring i verden. Han er nå utstilt på Smithsonian National Postal Museum i New York. Foto: Smithsonian Institution, Wikimedia Commons CC0

Krangel om Ole Brumm og vennene hans

Krangel om Ole Brumm og vennene hans

Modellen for eventyrene om Ole Brumm som forfatteren A. A. Milne skrev, var en bamse som han kjøpte fra Harrods-butikken i London og ga til sin sønn. Lekesamlingen ble senere utvidet med med Ole Brumms venner. Kosedyrene er utstilt på 53rd Street Library i New York. Den britiske politikeren Gwyneth Dunwoody krevde i 1998 at de måtte returneres til England. Datidens New York-ordfører, Rudolph W. Giuliani, og president Bill Clinton nektet... Foto: Spictacular, Wikimedia Commons Public domain

Den høyeste temperaturen på jorden

Den høyeste temperaturen på jorden

Death Valley er en dal i Mojaveørkenen i det sydlige California, USA, i nærheten av grensen til Nevada. Dalen er omtrent 225 kilometer lang og er kjent for sin ekstremt høye temperatur. 10. juli 1913 ble det målt 56,7 °C ved Furnace Creek (tidligere Greenland ranch), som ifølge Guiness world records er den varmeste temperaturen som er målt i verden. Besøkssenteret, museet og hovedkvarteret til Death Valley National Park ligger på Furnace Creek. Foto: Airwolfhound, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdens største akvarium

Verdens største akvarium

Georgia Aquarium i byen Atlanta, Georgia er verdens største akvarium, med mer enn 30,000 m³ vann og mer enn 100,000 dyr tilhørende 500 ulike arter. Hovedtanken til parken Chimelong Ocean Kingdom i Kina er større, men samlet sett er Georgia Aquarium størst. De fire mest kjente skapningene i akvariet er fire hvalhaier i et 23,500 m³ stort kar. Akvariet har også fem hvithvaler som er cirka tre meter lang. Foto: Diliff, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Verdens mest berømte hemmelighet?

Verdens mest berømte hemmelighet?

Area 51 er er det populære navnet på militæranlegget Groom Lake Base i delstaten Nevada. Området er gjennom mange år blitt gjenstand for en rekke konspirasjonsteorier som går ut på at det befinner seg ikke-jordiske romfartøy og utenomjordiske vesener der. Det er bekreftet at spionflyene Oxcart og etterkommeren SR-71 Blackbird ble utviklet på dette området. Area 51 beskrives ofte som det mest berømte hemmelige militæranlegget i verden. Foto: notevenathing, Flickr CC BY-ND 2.0

Verdens største samling

Verdens største samling

National Air and Space Museum i hovedstaden Washington ligger i nærheten av United States Capitol, og har verdens største samling av fly, raketter og romskip. Museet er også et viktig senter for forskning rundt historien bak luftfart og romvirksomhet. Nesten alle utstillingsobjekter er originale, eller erstatningsfartøy for de originale. Her kan du blant annet se «Spirit of St. Louis», flyet til Charles Lindbergh som han krysset Atlanterhavet med. Foto: Pedro Szekely, Flickr CC BY-SA 2.0

Siste reise for president Kennedy

Siste reise for president Kennedy

National Museum of the United States Air Force er det offisielle museet for United States Air Force, og ligger på Wright-Patterson Air Force Base 9,7 kilometer øst for byen Dayton i Ohio. NMUSAF er det eldste og største militære luftfartsmuseet i verden, med mer enn 360 fly og missiler utstilt. Ett av dem er SAM 26 000 (kallesignalet Air For One) som brukte da han dro til Dallas hvor han ble skutt og drept. Flyet fraktet hans siste tilbake til Washington. Foto: US Air Force, Public domain

En av verdens største private samlinger

En av verdens største private samlinger

Fantasy of Flight er en fly-relatert fornøyelsespark i Polk City i Florida. Museet tar de besøkende tilbake til flyets pionertid og de tidlige flyvninger, fra tiden før og under første verdenskrig og andre verdenskrig. Parken ble åpnet i november 1995, og er en av verdens største private samlinger av fly med mer enn 60 utstilte fly. Museet ble etablert av Kermit Weeks, en amerikansk flyentusiast, pilot og samler av fly. Foto: Valder137, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Flymuseum og verdens største trebygning

Flymuseum og verdens største trebygning

Tillamook Air Museum er en luftfartsmuseum sør for byen Tillamook i Oregon. Museet ble etablert i 1994, og ligger i en tidligere luftskipshangar kalt Hangar B som tilhørte US Navy. Hangaren ble ferdigstilt i 1943 og er den største trebygningen i verden. Den er 327 meter lang, 90 meter lang og 59 meter høy. Foto: Joanna Poe, Flickr CC BY-SA 2.0

Verdenskjent base for testflyging

Verdenskjent base for testflyging

Edwards Air Force Base er en av det amerikanske flyvåpenets flybaser, og ligger på grensen mellom Kern County og Los Angeles County i California. Den er en viktig flybase for testflyvninger, og var et av stedene som ble benyttet som landingsbane av den amerikanske romfergen. Flybasen ble etablert i 1933. Flystasjonen er oppkalt etter testpiloten Glen Edwards (1918-1948), som omkom under en testflyging. Foto: United States Air Force, Wikimedia Commons Public domain

Verdens største flyshow

Verdens største flyshow

EAA AirVenture Oshkosh i byen Oshkosh i Wisconsin er verdens største flyshow i sitt slag. Showet ble arrangert første gang i 1953. Det varer en uke og arrangeres som regel i den siste uken i juli hvert år. I 2018 var det 600.000 besøkende med gjester fra 87 land og 2.979 utstillingsfly. Det ankom cirka 10.000 fly i løpet av uka. Kontrolltårnet betegnes som det travleste i verden når showene arrangeres. Foto: JJN1991, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den travleste flyplassen i verden

Den travleste flyplassen i verden

Hartsfield–Jackson Atlanta International Airport ved byen Atlanta i Georgia har siden 1998 vært verdens mest travle flyplass målt i persontrafikk. Flyplassen ble etablert i 1926. I 2019 hadde flyplassen 110 millioner passasjerer. Atlanta har fem rullebaner og mer enn 63,000 ansatte. Hong Kong International Airport er den travleste flyplassen målt i godstrafikk. Foto: Eric Salard, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Sysselsetter rundt 17,000 mennesker

Sysselsetter rundt 17,000 mennesker

John F. Kennedy Space Center er et amerikansk romfartsanlegg tilhørende National Aeronautics and Space Administration (NASA) på Merritt Island i Florida. Det var herfra Apollo 11 ble skutt opp 16. juli 1969. Anlegget har et areal på 567 km² og sysselsetter rundt 17,000 mennesker. En liten del er et turistområde med utstillinger, IMAX kinoer, restauranter og lignende. Den største bygningen er Vehicle Assembly Building som er omtrent 150 meter høy. Foto: NASA, Wikimedia Commons Public domain

Gigantisk område for testing av kjernevåpen

Gigantisk område for testing av kjernevåpen

Nevada National Security Site nord for Las Vegas ble etablert i 1951 for prøvesprengning av atomvåpen, og består av cirka 3.500 km². Stedet har 28 forskjellige teststeder, 1,100 bygninger, 640 kilometer asfalterte veier, 480 kilometer grusbaner, ti helikopterlandingsplasser og to midlertidige flyplasser. Det ble gjennomført 119 forsøk over bakken (1951-1962) og cirka 1,000 underjordiske forsøk (1962-1992). Foto: National Nuclear Security Administration, Wikimedia Commons Public domain

Verdens mest berømte fengsel?

Verdens mest berømte fengsel?

Alcatraz er ei øy i San Francisco-bukta, rett utenfor San Francisco. På den 500 meter lange øya med sine 85,000 m² ligger også det eldste fyrtårnet på USAs vestkyst. Det ble ferdigstilt et fort på øya i 1854, som var i bruk fra til 1933. Året etter ble fortet tatt i bruk som straffeanstalt. Blant berømte innsatte var gangsteren Al Capone. I løpet av de 29 årene Alcatraz var i bruk, var det 36 rømningsforsøk. 15 av dem ble drept under forsøket. Foto: Cmichel67, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets viktigste symbol?

Landets viktigste symbol?

Frihetsgudinnen står på Liberty Island i munningen av Hudsonelva i New Yorks havn. Frihetsgudinnen ble avduket i 1886 og var en gave til det amerikanske folket fra det franske folket som et symbol på landenes gjensidige vennskap. Statuen måler 46 meter, er plassert på en 47 meter høy steinsokkel, og er den høyeste statuen i USA. Statuen er en populær turistattraksjon. Den ble oppført på verdensarvlisten i 1984. Foto: William Warby, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Den vestlige halvkules høyeste

Den vestlige halvkules høyeste

One World Trade Center er den høyeste skyskraperen i det nye World Trade Center-komplekset på nedre Manhattan. Bygningen er den høyeste bygningen i New York City. Bygningen, som tillegges stor kommersiell så vel som symbolsk betydning som minnesmerke etter terrorangrepet 11. september 2001, er også USAs og den vestlige halvkules høyeste. Tårnet åpnet i 2014, og er 541 meter høyt. Foto: Matthew Bellemare, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Landets nest høyeste bygning

Landets nest høyeste bygning

Central Park Tower er en 472 meter høy skyskraper med 98 etasjer på Manhattan i New York som er landets nest høyeste bygning og har et bruttoareal på 119,409 m². Kjelleren og de seks første etasjene inneholder en stor Nordstrom-butikk, som åpnet i 2019. Et hotell vil etableres fra 8. til 12.etasje. Fra 13. til 95.etasje er det 179 leiligheter. Foto: Percival Kestreltail, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det sjuende største i verden

Det sjuende største i verden

Mall of America er et kjøpesenter som åpnet i 1992 i Bloomington i Minnesota, det mest besøkte kjøpesenteret i verden, med over 40 millioner besøkende årlig. Senteret er det syvende største kjøpesenteret i verden, og det største på den vestlige halvkule. Bruttoarealet til Mall of America er på 452,000 m², med cirka 230,000 m² butikkareal fordelt på over 520 butikker. Foto: Farragutful, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Enke og arving bygde hus med 161 rom

Enke og arving bygde hus med 161 rom

Winchester House i byen San Jose (1,013,240 innbyggere/2020) i California er det tidligere hjemmet til Sarah L. Winchester (1839-1922), enke og arving etter William Wirt Winchester (1837-1881) som sto bak våpen- og ammunisjonsprodusenten Winchester. Hun kjøpte huset i 1884 som den gangen var en gård med åtte rom. Hun bygde ut huset som i dag har 161 rom inkludert 40 soverom, flere hemmelige rom, 47 peiser og 1,000 vinduer. Huset er i dag en turistattraksjon. Foto: dalvenjah, Flickr CC BY-SA 2.0

De første årene i Hemingways liv

De første årene i Hemingways liv

Huset hvor forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961) ble født i byen Oak Park (51,878 innbyggere/2020) i Illinois er nå et museum. Hemingway ble født her i 1899 og bodde sammen med bestefaren, foreldrene og tre søstre. Huset ble bygd i 1890. Familien bodde her i bare seks år. Museet fokuserer derfor mest på hans røtter, ikke så mye på han selv. Det gjør derimot Hemingway Museum som ligger lengre ned i gaten. Foto: MauraWen, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her skrev han de meste kjente romanene

Her skrev han de meste kjente romanene

Ernest Hemingway House som ligger på øya Key West i delstaten Florida var bolig for den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway (1899-1961) og hans andre kone Pauline i rundt ti år. Huset ble bygd i 1851. Han kom til Key West i 1928, og elsket å dra på havfiske i området. Her skrev han blant annet «Klokkene ringer for deg», «Farvel til våpnene», «Og solen går sin gang» og «Green hills of Africa». Foto: Andreas Lamecker, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Nabolag for tre kjente forfattere

Nabolag for tre kjente forfattere

Mark Twains hus er nå et museum i byen Hartford (121,054 innbyggere/2020) i Connecticut. Her bodde Mark Twain (1835-1910) fra 1874 til 1891, og skrev noen av sine mest berømte verk i denne tiden. Som «Huckleberry Finn». Huset ble ferdigstilt i 1874. I umiddelbar nærhet bodde også forfatteren og slaverimotstanderen Harriet Beecher Stowe og journalisten og forfatteren Charles Dudley Warner. Foto: Carol M. Highsmith, Wikimedia Commons Public domain

Historisk park med presidentboliger

Historisk park med presidentboliger

Adams National Historical Park i byen Quincy (94,470 innbyggere/2019) i delstaten Massachusetts er stedet hvor presidentene John Adams (1735-1826) og John Quincy Adams (1767-1848 - sønn til John Adams) ble født og vokste opp. Huset på bildet er stedet hvor John Adams ble født. På eiendommen står også huset hvor John Quincy Adams ble født, og et større herskapshus som familien bygde senere. Parken med alle husene er åpen for publikum. Foto: Daderot, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Her bodde Elvis til han var 13 år

Her bodde Elvis til han var 13 år

Elvis Presley (1935-1977) fødested ligger i byen Tupelo (38,312 innbyggere/2010) i Mississippi. Foreldrene, Vernon og Gladys Presley, hadde et lite hus (bildet) med to rom før de flyttet til byen Memphis i 1948. Elvis vokste opp som enebarn. Huset er nå en del et historisk område. Her er det også et museum, et kapell og en kirke som ble flyttet hit fra sitt opprinnelige sted. Elvis fikk sitt møte med gospelmusikken i kirken. Foto: Judson McCranie, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

...og her levde han fram til sin død

...og her levde han fram til sin død

Graceland i Memphis, Tennessee, var Elvis Presleys hovedhjem fra 1958 til hans død i 1977. Villaen i sørstatsstil ligger sør for sentrum av Memphis. Her ble han funnet død på badet av sin forlovede Ginger Alden på ettermiddagen den 16. august 1977. Graceland ble åpnet for publikum 7. juni 1982. De valfarter i tusentall årlig for å se hvordan «The King of Rock 'n' Roll» bodde og levde. De kommer også for å se hans grav i den store parken ved huset. Foto: Bjoertvedt, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

40-roms hus for Rockefeller-familien

40-roms hus for Rockefeller-familien

Kykuit, også kjent som «John D. Rockefeller residens», er et 40 roms verneverdig hus i Westchester County, New York, bygget av forretningsmannen, filantropen og stamfaren i Rockefeller-familien, John D. Rockefeller og hans sønn, John D. Rockefeller jr. Huset ble ferdigstilt i 1913, og er utsmykket med kunst innkjøpt av guvernør i New York og visepresident i USA, Nelson A. Rockefeller. Huset har vært hjem til fire generasjoner av familien. Foto: Daderot, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Orson ble vidunderbarn - Dickie ble uteligger

Orson ble vidunderbarn - Dickie ble uteligger

Orson Welles (1915-1985) ble født i byen Kenosha i Wisconsin og bodde her til 1920 da han var fem år. Han hadde en uvanlig barndom. Hans foreldre presset på for at hans eldre bror Dickie skulle bli en kjent person. Dickie Welles passet ikke i foreldrenes tiltenkte rolle og endte tilslutt opp som uteligger. Orson ble da foreldrenes nye vidunderbarn. Faren hans, som tjente en formue som oppfinner av en sykkellampe, ble alkoholiker og sluttet å jobbe. Foto: Teemu008, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

«Annie Get Your Gun»

«Annie Get Your Gun»

Annie Oakley House i byen Cambridge i Maryland var hjemmet til skuespilleren og skarpskytteren Annie Oakley (1860-1926). Hun kunne treffe kanten av et spillkort på 30 stegs avstand, en mynt kastet opp i luften og enden på en sigarett i ektemannen, Frank Butlers, munnvik. Hun ble kjent da hun klarte å beseire skarpskytteren Frank Butler som hun giftet seg med i 1876. Musikalen og filmen «Annie Get Your Gun» er basert på Oakleys liv. Foto: Linda Roy Walls, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Her ble den legendariske flygeren født

Her ble den legendariske flygeren født

Fødestedet til flyveren Amelia Earhart (1897-1937) er nå et museum. Huset som ble bygd i 1861 ligger i byen Atchison i Kansas, og har minner og gjenstander fra hennes liv og virke. Earhart var den første kvinnelige flyveren som fløy solo over Atlanterhavet. I 1937 prøvde Amelia Earhart å fly rundt jorden langs ekvator, men forsvant 2.juli 1937. Foto: Ammodramus, Wikimedia Commons CC0

Barndomshjemmet er museum og restaurant

Barndomshjemmet er museum og restaurant

Barndomshjemmet til John Steinbeck (1902-1968) i byen Salinas i California er både et museum og en restaurant. Han vokste opp i huset sammen med foreldrene og tre søstre. Steinbeck bestemte seg tidlig for å bli forfatter, og låste seg ofte inne på soverommet sitt for å skrive dikt og historier. Huset er åpent for visning hver søndag. National Steinbeck Center, et museum om hans forfatterskap, ligger et par kvartaler fra barndomshjemmet. Foto: Ken Lund, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Forfatterens slott er nå et museum

Forfatterens slott er nå et museum

Curwood Castle er et lite slott, nå et museum, som ligger i byen Owosso, Michigan. Det ble bygd av forfatteren James Oliver Curwood (1878-1927), ferdigstilt i 1923 og er en kopi av et fransk slott. Curwood var blant annet redaktør i Detroit Tribune før han etablerte seg som forfatter i 1907. Over 180 filmer har vært basert på eller inspirert av Curwoods romaner og noveller. Foto: ktylerconk, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Hardt skadet i bilulykke og drept i flyulykke

Hardt skadet i bilulykke og drept i flyulykke

Barndomshjemmet til sangerinnen Patsy Cline (1932-1963) i byen Winchester i Virginia er nå et lite museum. Hun fikk sin første kontrakt som countrysanger i 1953 og oppnådde til tross for hennes korte liv å bli en av de mest innflytelsesrike sangerne i amerikansk populærmusikk. I 1961 ble hun hardt skadet i en bilulykke. Det ble betraktet som et under at hun overlevde. Hun døde to år etterpå i en flyulykke ved byen Dyersburg i Tennessee. Foto: Sarah Stierch, Wikimedia Commons CC BY 4.0 2.

Etablerte ølbryggingsimperium i hovedstaden

Etablerte ølbryggingsimperium i hovedstaden

Heurich House Museum (Brewmaster's Castle) er et herskapshus i Washington DC, som ble ferdigstilt i 1894. Det var den gangen hjemmet til den tyske innvandreren Christian Heurich som ble en av de største arbeidsgiverne i byen med sitt ølbryggingsimperium. Heurich kom til statene i 1866, men hadde brygget øl siden barndommen og lærte kunsten fra faren. Han bodde i herskapshuset hjemmet til sin død i 1945, 102 år gammel. Huset er nå et museum. Foto: Difference engine, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Avismogulens overdådige palass

Avismogulens overdådige palass

Hearst Castle var den overdådige eiendommen til avismogulen William Randolph Hearst. Palasset ligger omtrent halvveis mellom Los Angeles og San Francisco, og ble bygget mellom 1919 og 1947 for Hearst og hans elskerinne, skuespillerinnen Marion Davies. Bygningen har har 56 soverom, 61 toaletter, 19 stuer, flere svømmebassenger og tennisbaner, kino og egen flyplass. Eiendommen er nå åpen for publikum. Foto: Proimos, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Bonnie & Clyde drepte to politimenn her

Bonnie & Clyde drepte to politimenn her

Historiene om det beryktete kriminelle paret Bonnie & Clyde, Bonnie Parker (1910-1934) og Clyde Barrow (1909-1934) og bandegjengen deres er kjent i hele verden. I byen Joplin i Missouri gjemte de seg i en garasjeleilighet (bildet). Etter tolv dager rapporterte naboer mistenkelig oppførsel, som førte til at politiet raidet stedet 13.april 1933. To politibetjenter ble drept da de flyktet. Bonnie og Clyde ble drept 23.mai 1934. Foto: AbeEzekowitz, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

«One misstep and you're swimming»

«One misstep and you're swimming»

Just Room Enough Island i delstaten New York, også kjent som Hub Island, ligger i øygruppen Thousand Islands på begge sider av grensen mellom USA og Canada i St. Lawrence-elven i . Øya er 310 m², har et enetasjes hus, et tre, busker og en ytterst liten strand. Washington Post skrev om øya i 2010, og påpekte «One misstep and you're swimming». Foto: Sergey Ashmarin, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Turistattraksjon og utsiktspunkt

Turistattraksjon og utsiktspunkt

Griffith-observatoriet er et observatorium i Los Angeles i California. Det ligger nord for Hollywood og sentrum av byen, og er en populært turistattraksjon med utsikt over store deler av byen med omgivelser. Griffith-observatoriet åpnet i 1935, og har blant annet et planetarium, vitenskapsutstillinger og en omliggende park med skulpturer og monumenter. Anlegget ble renovert i perioden 2002 til 2006. Foto: Matthew Field, Wikimedia Commons CC BY 2.5

Innblikk i spionasjens historie

Innblikk i spionasjens historie

International Spy Museum i hovedstaden Washington, D.C. er et privat museum for spionasje. Det ble innviet i 2002, men flyttet til ny bygning i 2019. Museet har mer enn 7,000 gjenstander, rundt 1,000 av dem på utstillinger, ledsaget av historiske fotografier, interaktive skjermer, film og video. Den permanente utstillingen presenterer den internasjonale spionasjen historie fra de egyptiske, greske og romerske imperiene til dagens spionaktivitet. Foto: Farragutful, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Husker du denne fra filmen «High Sierra»?

Husker du denne fra filmen «High Sierra»?

Lone Pine Film History Museum ligger i landsbyen Lone Pine i California. Her vises minner fra de cirka 300 filmene som ble innspilt i området. Blant annet flere klassikere med John Wayne, «The Postman» med Kevin Costner og «The Lone Ranger» med Johnny Depp. Her er for eksempel kostymet som John Wayne brukte i hans siste film, «The Shootist» og en 1937 Plymouth Coupe som Humphrey Bogart kjørte i filmen «High Sierra». Foto: Paul Hermans, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fargerikt nabolag var nedslitt og trist

Fargerikt nabolag var nedslitt og trist

Randyland er et kunstmuseum i byen Pittsburgh i delstaten Pennsylvania. Eieren Randy Gilson kjøpte eiendommen for 10,000 dollar i 1995. Før han kjøpte bygget var nabolaget svært nedslitt og belastet. Nå har han forvandlet bygget til et fargerikt museum som er dekorert med flamingoer, gigantiske bananplanter, hagemøbler, utstillingsdukker og mye annet rart. Arbeidet har bidratt til at 30 andre bygg i nabolaget også er forvandlet. Foto: Popscreenshot, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av de mest bevarte plantasjene i landet

En av de mest bevarte plantasjene i landet

Evergreen Plantation er en tidligere sukkerrørsplantasje som ligger nær stedet Wallace i Louisiana. Plantasjen beskrives som en av de mest bevarte eiendommene i sitt slag, inkludert de opprinnelige kvartalene for de afrikanske slavene. Plantasjens historie er datert tilbake til 1770-tallet da en hytte var grunnlaget for herskapshuset som ble bygd i 1790. Stedet var for øvrig innspillingssted for Quentin Tarantinos 2012-film «Django Unchained». Foto: Clément Bardot, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Turer på jernbanelinje fra 1901

Turer på jernbanelinje fra 1901

Cass Scenic Railroad State Park er en park og museumsjernbane i landsbyen Cass i West Virginia. Jernbanen ble grunnlagt i 1901, og nedlagt i 1960. Museumsjernbanen ble etablert etablert året etter. Museet har ti lokomotiver, og tilbyr tre forskjellige turer i området som femtimers rundturer til spøkelsesbyen Gann og til Bald Knob som er den tredje høyeste toppen i staten, 1,476 meter over havet. Foto: Shayfan, Wikimedia Commons Public domain

Sjøsatt i 1914 og fremdeles i full drift

Sjøsatt i 1914 og fremdeles i full drift

Belle of Louisville er en dampbåt som eies og drives av byen Louisville i Kentucky. Den ble sjøsatt i 1914, og er den eldste dampbåten som opererer Ohio River. Hun opererte som passasjerferge mellom byene Memphis i Tennessee og West Memphis i Arkansas. Dampbåten fraktet også gods som bomull, tømmer og korn. Med en kapasitet på 650 passasjerer tilbyr Belle of Louisville cruise og arrangementer i Ohio River. Foto: Bo - Belle of Louisville, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Har ventet i 50 år på en avgjørelse

Har ventet i 50 år på en avgjørelse

SS «United States» (også kjent som «The Big U») er et amerikansk linjeskip bygd i 1952 for United States Lines. Hun er per dags dato det største linjeskipet som er bygd i USA, og er fremdeles verdens raskeste linjeskip med en gjennomsnittshastighet på 34,51 knop. Hun gikk ut av tjeneste i 1969, og har siden den gangen ventet på en avgjørelse om framtida. I mer enn 50 år. Skipet ligger i dag i byen Philadelphia (bildet). Foto: Chuck Homler, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdens eldste brannbåt som er i bruk

Verdens eldste brannbåt som er i bruk

Edward M. Cotter er en brannbåt som opererer i byen Buffalo i delstaten New York. Den ble bygd i 1900, og regnes som den eldste brannbåten i verden som fremdeles er i drift. I tillegg til sine brannslukkingsoppgaver brukes Edward M. Cotter om vinteren som en isbryter i elvene i Buffalo. Båten er 36 meter og har en hastighet opp til 13 knop (24 km/t. Foto: Buffaboy, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdens eldste operative kabelsporvognsystem

Verdens eldste operative kabelsporvognsystem

San Franciscos kabelsporvogner er verdens eldste operative kabelsporvognsystem. Kabelsporvognene er et ikonisk symbol på San Francisco i California. Av de tjuetre linjene som ble etablert mellom 1873 og 1890,er det tre som fortsatt er i drift. Kabelsporvognene brukes til en viss grad av vanlige pendlere, men det overveiende flertallet av de sju millioner årlige passasjerene er turister. Foto: Thomas Wolf, www.foto-tw.de, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Var viktig i 2.verdenskrig og Vietnamkrigen

Var viktig i 2.verdenskrig og Vietnamkrigen

USS Hornet Museum er et museumsskip som ligger på Naval Air Station Alameda i byen Alameda i California. Museet består i første rekke av hangarskipet USS Hornet som ble sjøsatt i 1943, og hadde en stor rolle i 2.verdenskrig og i Vietnamkrigen. Den ble att ut av tjeneste i 1989. I tillegg til hangarskipet er det flere pensjonerte gamle fly og mye annet. Foto: Sanfranman59, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Verdens største «lastebilstopp»

Verdens største «lastebilstopp»

Iowa 80 ved motorveien Interstate 80 i byen Walcott i delstaten Iowa er verdens største «lastebilstopp». Tomten er 89 mål, fire ganger større enn en gjennomsnittlig lastebilstopp. Det er årlig registrert cirka 67,000 besøkende daglig i hovedbygningen. Parkeringsplassen har areal for 900 lastebiler. Anlegget har 450 ansatte. Foto: formulanone, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Formidlet «Gud elsker alle» med installasjon

Formidlet «Gud elsker alle» med installasjon

Salvation Mountain er en fargerik kunstinstallasjon på en liten høyde i nord for byen Calipatria i California. Salvation Mountain er laget av tonnevis av leire, halm og maling. Kunstneren Leonard Knight (1931-2014) brukte installasjonen til å formidle budskapet «Gud elsker alle». Han avsto bevisst fra å motta donerte penger, for å unngå at han skulle bli brukt av noen. Han levde uten rennende vann og strøm i en Chevrolet- lastebil fra 1930-tallet han designet. Foto: Cyril Fluck, Flickr CC BY 2.0

Historisk utstilling med neonskilt

Historisk utstilling med neonskilt

The American Sign Museum i byen Cincinnati i delstaten Ohio, er et museum som viser en samling med neonskilt fra slutten av det nittende århundre til 1970-tallet. 200 skilt og andre gjenstander vises på museet. Museet ble etablert i 2005 av Tod Swormstedt, barnebarnet til HC Menefee, den første redaktøren av Sign of the Times, skiltbransjens hovedmagasin i USA. Swormstedt var selv redaktør og forlegger i flere år før han grunnla museet. Foto: Mobilus In Mobili, Flickr CC BY-SA 2.0

Innblikk i New Orleans fortid

Innblikk i New Orleans fortid

Bourbon Street er en historisk gate i hjertet av det franske kvarteret i New Orleans i Louisiana. Strøket er kjent for sine mange barer, restauranter, suvenirbutikker og strippeklubber. For millioner av besøkende hvert år gir Bourbon Street et rikt innblikk i New Orleans fortid. Foto: Chris Litherland, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Historisk gate fra 1700-tallet

Historisk gate fra 1700-tallet

Elfreth's Alley er en historisk gate i byen Philadelphia i delstaten Pennsylvania. Det er 32 hus i gaten som ble bygd mellom 1703 og 1836. Elfreth's Alley er oppkalt etter Jeremiah Elfreth, en smed og eiendomseier fra 1700-tallet. Blant innbyggere var håndverkere og deres familier, skipsredere, sølv- og tinnsmeder, glassblåsere og møbelbyggere. Smuget er i dag en turistattraksjon, et sjeldent eksempel på arbeiderklasselivet på 1700-tallet. Foto: Payton Chung, Flickr CC BY 2.0

Symbolet på California-byen

Symbolet på California-byen

Santa Monica Pier er en av de største attraksjonene og symbolet på California-byen Santa Monica. Santa Monica Pier består av to sidestilte brygger. Pacific Park er en fornøyelsespark med utsikt over Stillehavet fra et pariserhjul. Her er det blat annet en karusell fra 1920-tallet, akvarium, ulike butikker, festivaler, dansing og utendørs filmvisniger. Foto: Cameron Venti, Unsplash

Havneområdet er en turistattraksjon

Havneområdet er en turistattraksjon

Fisherman's Wharf er et strøk og en populær turistattraksjon i San Francisco i California. Området dekker den nordlige delen av San Francisco, ned mot vannet, fra Ghirardelli Square eller Van Ness Avenue øst til Pier 35 eller Kearny Street. På Fisherman's Wharf finnes det flere kjøpesentre (blant annet Pier 39) og en rekke museer, samt restauranter, spisesteder og torg hvor fersk sjømat serveres. Foto: Patrick Nouhailler's, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Synonymt med amerikansk filmproduksjon

Synonymt med amerikansk filmproduksjon

Hollywood er et distrikt i byen Los Angeles i California. Hollywood har siden tidlig 1900-tallet vært sentral i filmproduksjon, blant annet på grunn av gunstige lysforhold, bedre vær og et mer variert landskap (i forhold til New York). Hollywood er på grunn av dette et kjent sted over hele verden, og er omtrent synonymt med amerikansk filmproduksjon. Oscarutdelingen finner sted på Kodak Theatre på Hollywood Boulevard. Foto: Diliff, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Over 2,700 stjerner siden 1958

Over 2,700 stjerner siden 1958

Hollywood Walk of Fame er fortauene langs gatene Hollywood Boulevard og Vine Street i Hollywood. Her har en rekke kjente personligheter siden 1958 fått en stjerne (terrazzofliser) som en utmerkelse. Det er nå mer enn 2,700 stjerner fordelt på fem kategorier med egne tegn, - filmkamera for filmbransjen, fjernsyn for TV-bransjen, grammofonplate for musikkbransjen, mikrofon for radiobransjen og komedie/tragediemasker for levende teater Foto: Visitor7, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjendisgravsted i Hollywood

Kjendisgravsted i Hollywood

Hollywood Forever Cemetery er en av de eldste gravlundene i Los Angeles i California. Den var den første gravlunden i Hollywood da den ble åpnet i 1899. En rekke kjente med internasjonale kjendiser og deres familier, er gravlagt på stedet. Blant annet Peter Finch, George Harrison, Jayne Mansfield, Johnny Ramone (bildet), Hannah Chaplin (moren til Charlie Chaplin) Rudolph Valentino og Janet Gaynor. Foto: Adam Jones, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den første av flere temaparker i verden

Den første av flere temaparker i verden

Universal Studios Hollywood er et filmstudio med tilhørende temapark i Universal City i San Fernando Valley, eid av filmselskapet Universal Studios. Universal City avholder en guidet rundtur i byen med forskjellige scener fra noen av selskapets filmer. Universal Studios Hollywood er den første av mange Universal temaparker bygget over hele verden: Universal Studios Florida, Universal Studios Japan, Universal Studios Singapore og Universal Studios Beijing (åpner 2021). Foto: Republica, Pixabay

Verdens nest eldste filmstudio

Verdens nest eldste filmstudio

Paramount Pictures Corporation er et amerikansk filmselskap som holder til i Hollywood, California. Selskapet ble grunnlagt i 1914 og er dermed verdens nest eldste som ennå eksisterer, kun slått av Nordisk Film (grunnlagt i 1906). Paramount Studios tilbyr omvisninger i studioene sine. Her blir en tatt med til studio hvor mange klassiske filmer ble innspilt, studioer som fortsatt er i bruk i dag. Listen med kjente filmer som er innspilt her er uendelig lang. Foto: Christian Joudrey, Unsplash

Besøke Central Perk fra tv-serien «Friends»?

Besøke Central Perk fra tv-serien «Friends»?

Warner Bros. er et amerikansk mediaselskap med hovedkontor i Burbank i California som produserer spillefilm, fjernsynsprogrammer, og musikk. Noen av selskapets mest berømte filmstjerner er Bette Davis, James Cagney, Humphrey Bogart, Doris Day, og i nyere tid Clint Eastwood. I studioene i Burbank er det guidede turer. Ett av de mange stedene som besøkes er kafeen Central Perk (bildet) i studioet Stage 48, en av kulissene hvor tv-serien «Friends» ble innspilt. Foto: Ilse Orsel, Unsplash

Hollywood i Disneys eventyrverden

Hollywood i Disneys eventyrverden

Disney's Hollywood Studios er en fornøyelsespark i Disneyworld i Florida. Den åpnet i 1989. Parken består av syv områder, hvert med hvert sitt tema. Områdene er blant annet Hollywood Boulevard, Grand Avenue, Toy Story Land, Sunset Boulevard og Star Wars Galaxy's Edge. Foto: Theme Park Tourist, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Størst og mest besøkt i verden

Størst og mest besøkt i verden

Walt Disney World Resort er en samling av fornøyelsesparker rett utenfor Orlando i Florida. Disneyworld er det største og mest besøkte feriestedet verden, og åpnet 1. oktober 1971. Med sine 121 km² har Disneyworld et areal på størrelse med San Francisco. Det er rundt 52 millioner mennesker som besøker Disney World hvert år. Disneyworld består i hovedsak av temaparkene Magic Kingdom, Disney's Animal Kingdom, Disney's Hollywood Studios og Epcot. Foto: Jorge Martínez, Unsplash

Fornøyelsespark siden 1955

Fornøyelsespark siden 1955

Disneyland er en fornøyelsespark i Anaheim i California. Det er den første av de to temaparkene film- og underholdningsselskapet Disney har anlagt i USA, grunnlagt i 1954 av Walt Disney og åpnet 1955. Disneyland, som ligger cirka 45 kilometer sørøst for Los Angeles, omfatter fremstillinger fra eventyr, amerikansk myte og historie, eksotisk natur, havdyp, jordens fortid og fremtidens science fiction-verden, i alt mer enn 90 ulike attraksjoner, grupper i ulike tema. Foto: mjimages, Pixabay

Hovedparken i Disneyworld

Hovedparken i Disneyworld

Magic Kingdom er en fornøyelsespark i Disneyworld i Florida, som åpnet i 1971. Den er verdens mest besøkte fornøyelsespark og hovedparken i Disneyworld. Magic Kingdom består av seks temaer. Main Street, U.S.A er hovedgaten som har parkinngangen i den ene enden og Askepottslottet i den andre. Adventureland har jungeltema, Frontierland har westerntema, Liberty Square om kolonitiden, Fantasyland er for de minste barna, og Tomorrowland har fremtiden som tema. Foto: betinasuarez, Pixabay

Den største Disney-parken i verden

Den største Disney-parken i verden

Disney's Animal Kingdom er en kombinert fornøyelsespark og dyrehage i Disneyworld i Florida. Parken åpnet i 1998. Med sine 2 km² er den nesten fem ganger så stor som Magic Kingdom, og er også den største Disney-parken i verden. Her finnes både raske og rolige attraksjoner, i tillegg til over 1,700 dyr fra mer enn 250 arter. Tema for parken er dyr som lever i dag, dyr som er utryddet og dyr fra eventyr og legender. Foto: Benjamin D. Esham, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 us

Norge er en av 11 land

Norge er en av 11 land

Epcot er en fornøyelsespark i Disneyworld i Florida. Temaet for parken er kulturer i verden og teknologisk innovasjon. Parken åpnet i 1982, og er delt inn i to deler: Future World og World Showcase. SPACE i Future World er en romskipsimulator. Gjestene utsettes for g-krefter på 2,5G på en fiktiv reise til Mars. World Showcase presenterer elleve ulike land i miniatyr. De ansatte på paviljongene kommer fra landet de representerer. Ett av dem er Norge. Foto: jimmyweee, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Et av verdens største teaterdistrikt

Et av verdens største teaterdistrikt

Broadway er et av verdens største teaterdistrikt og oppkalt etter gaten Broadway på Manhattan i New York. Den har siden 1850 vært hovedstedet for mesteparten av byens scener og teatergrupper. Broadway har en svært fremtredende posisjon i profesjonell amerikansk teater og er hjemmet til de fleste av landets mest prestisjetunge skuespill. Sammen med West End i London, regnes dette som det beste engelskspråklige teaterområdet i verden. Foto: Andreas Praefcke, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Verdenskjente Route 66

Verdenskjente Route 66

Route 66 er eller rettere var, en hovedvei i USA som ble grunnlagt i 1926. Veien begynte i Chicago, Illinois, gikk gjennom Missouri, Kansas, Oklahoma, Texas, New Mexico, Arizona og California frem til Los Angeles, hvor den sluttet. Veien hadde opprinnelig en samlet lengde på 3,939 kilometer. Veien har gjennom årene blitt kjent i hele verden gjennom filmer og bøker, blant annet i novellen «Vredens druer» av forfatteren John Steinbeck. Foto: Heidi Kaden, Unsplash

Inspirasjon for filmen «The Shining»

Inspirasjon for filmen «The Shining»

The Stanley Hotel i Estes Park i Colorado, omtrent åtte kilometer fra inngangen til Rocky Mountain National Park, ble ferdigstilt i 1909 som et feriested for overklassen på østkysten i landet som hadde lungetuberkulose. I dag er det et hotell med 142 rom. Stedet ble en inspirasjon for Stephen Kings bestselgende roman «The Shining» fra 1977, etter at han besøkte hotellet i 1974. I intervjuer fortalte han om opplevelsen på hotellet. Foto: Carol M. Highsmith, Wikimedia Commons Public domain

Blant de vinprodusentene i verden

Blant de vinprodusentene i verden

USA har vært et av de viktigste vinlandene i verden i flere tiår. I følge statistikk fra International Organization for Vine and Wine (OIV), tok USA i 2015 fjerdeplass i verden når det gjelder mengden produsert i hektoliter etter Frankrike, Italia og Spania. Begynnelsen går tilbake til 1500-tallet. Bonair Winery and Vineyards som ligger i Yakima Valley i delstaten Washington er blant de mange produsentene. Vingården tilbyr omvisning. Foto: Bernt Rostad, Flickr CC BY 2.0

Berømt restauranter med spesiell historie

Berømt restauranter med spesiell historie

Tom's Restaurant er et spisested på Manhattan i New York. Stedet oppnådde internasjonal berømmelse som en av de viktigste kulissene i TV-serien «Seinfeld». Fasaden på restauranten fungerte som utsiden av «Monk's Cafe». Tom's Restaurant blir for øvrig sunget av Suzanne Vega i sangen «Tom's Diner» (1987). Stedet er også nevnt i Meredith Sue Willis' roman «Trespassers» (1997). President Barack Obama og senator John McCain har vært stamgjester. Foto: Henning Klokkeråsen, Flickr CC BY 2.0

Jazzklubb med eventyrlig historie

Jazzklubb med eventyrlig historie

Green Mill Cocktail Longe er en bar i Chicago sentrum i delstaten Illinois. Baren åpnet i 1907 under navnet Pop Mores Gardens, og regnes som en av USAs eldste jazzklubber. Klubben ble hyppig besøkt av Charlie Chaplin og Frank Sinatra. Billie Holiday, Benny Goodman og Tommy Dorsey opptrådte regelmessig. Al Capone var en periode den uoffisielle eieren. Under alkoholforbudstiden (1916 til 1927) i USA ble stedet et samlingspunkt for gangstere. Foto: Kenneth C. Zirkel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Over 200 år gammel kafébar

Over 200 år gammel kafébar

Jean Lafitte's Old Absinthe House i Bourbon Street i byen New Orleans i delstaten Louisiana ble etablert i 1806. Kafebaren ble i 1870 kjent for sin cocktail, - absinthes frappés. Stedet ble besøkt av personligheter som Oscar Wilde, Sara Bernhardt, Ernest Hemingway, Frank Sinatra og Mark Twain. Kafébaren ble renovert i 2004. Foto: Infrogmation of New Orleans, Flickr CC BY 2.0

Jødisk tradisjon siden 1890

Jødisk tradisjon siden 1890

Yonah Schimmel's Knish Bakery er et bakeri og en restaurant som ligger på Manhattan i New York. Stedet har vært i drift siden 1890. Den nåværende plasseringen på Houston Street åpnet i 1910. Yonah Schimmel, en jødisk innvandrer fra Romania, startet stedet. Stedet er kjent for sin knish, en tradisjonell jødisk rett. Etter Israel er USA det landet som har flest jødiske innbyggere; 5,7 millioner (2014), hvorav 1,75 millioner i New York. Foto: Urbankayaker, Wikimedia Commons Public domain

Med lagune midt i restauranten

Med lagune midt i restauranten

Tonga Room & Hurricane Bar er en restaurant i byen San Fransisco i delstaten California. Stedet er oppkalt etter landet Tonga i Stillehavet. Det er en tema-restaurant med en stor lagune i midten av lokalet der det periodevis er tropiske regnstormer med torden og lyn, og en ekstragavant innredning. Et band spiller fra en lekter midt i lagunen. Foto: Cmglee, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av de eldste familiedrevne i landet

En av de eldste familiedrevne i landet

Antoine's er en kreolsk matrestaurant i det franske kvarteret i New Orleans, Louisiana. Det er en av de eldste familiedrevne restaurantene i USA , og ble etablert i 1840 av Antoine Alciatore. Flere amerikanske presidenter har besøkt stedet, og pave Johannes Paul II. Restauranten er fødestedet til en rekke kjente retter, og har for øvrig et vinkjeller med cirka 25,000 flasker. Foto: Infrogmation of New Orleans, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Inspirasjon for «Når villdyret våkner»

Inspirasjon for «Når villdyret våkner»

Heinold's First and Last Chance Saloon er en pub som ble åpnet av John M. Heinold i 1883 i Jack London Square i Oakland i California. Navnet «Første og siste sjanse» refererer til tiden for mange sjømenn at puben var den første og siste sjansen til å drikke alkohol før eller etter en lang reise. Puben var inspirasjon for forfatteren Jack London i bøkene «Når villdyret våkner» og «Sea Wolf». Foto: Frank Schulenburg, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Berømt legendarisk bar

Berømt legendarisk bar

Lafitte's Blacksmith Shop er en bar i det franske kvarteret i byen New Orleans i delstaten Louisiana. Bygningen ble ifølge de fleste kildene ferdigstilt i 1772, og er en av de eldste i byen. Ifølge legenden eide de franske piratbrødrene Jean og Pierre Lafitte virksomheten tidlig på 1800-tallet, og opererte både smugling og slavehandel fra stedet. Baren utviklet seg til et populært møtested for homofile tidlig på 1950-tallet. Foto: Dion Hinchcliffe, Flickr CC BY-SA 2.0

Legendarisk roterende bar siden 1949

Legendarisk roterende bar siden 1949

Carousel Piano Bar & Lounge på Hotel Monteleone i New Orleans er en «roterende» bar som har vært i drift siden 1949. I starten var dette en en nattklubb hvor kjendiser som Liberace og Louis Prima opptrådte. Ernest Hemingway, William Faulkner, Tennessee Williams, Truman Capote og Winston Groom (forfatter av Forrest Gump ) er blant de mange berømte forfatterne som har besøkt baren gjennom årene. Baren har blitt nevnt i flere romaner. Foto: Chris.j.cook, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Slott i middelalderstil ferdigstilt i 2007

Slott i middelalderstil ferdigstilt i 2007

Castello di Amorosa er en vingård i Napa Valley i California. Vittorio Sattui utvandret fra Italia, og etablerte vingården i 1885. Den ble stengt i 1920 i alkoholforbudstiden, og forble lukket fram til 1976. Den ble gjenåpnet av Dario Sattui, oldebarnet til Vittorio Sattui. I 1995 startet de bygging av en ny vingård og et slott i middelalderstil, som ble ferdigstilt 14 år senere. Bygningene er 11,200 m², har 107 rom fordelt og kostet til sammen 40 millioner dollar. Foto: Jim G, Flickr CC BY 2.0

166 millioner turister i 2019

166 millioner turister i 2019

USA registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 166 millioner turister i 2019, og omsatte for cirka 233 milliarder dollar i sektoren. Dette tilsvarer 1,1 prosent av bruttonasjonalproduktet. Hotellet Palazzo i Las Vega (bildet) er blant de største i USA sammen med The Venetian i samme kompleks. Las Vegas har de siste tiårene hatt de største hotellene i verden, men andre land som Malaysia, Saudi-Arabia og Macau har nå kommet på topp 10-listen. Foto: Alex Proimos, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Hva med å sove i en beagle?

Hva med å sove i en beagle?

Dog Bark Park Inn er et hotell som ligger langs motorvei 95 i Cottonwood i Idaho. Hotellet er bygd som en stor beagle, noe som gjør det til et kjent landemerke i staten. Hunden er et bed & breakfast-hotell med to rom, begge med hund som tema selvfølgelig. Blant innbyggerne har hunden fått navnet «Sweet Willy». Foto: Alan Levine, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Her kan du bo i tipi

Her kan du bo i tipi

Wigwam Motels er en motellkjede i USA som ble etablert på 1930-tallet og 1940-tallet av Frank Redford. Rommene er bygd som tipier. Det var opprinnelig sju motell, som nå er blitt til tre (Holbrook i Arizona, Cave City i Kentucky og San Bernardino i Rialto). Frank Redford fikk inspirasjon til å bygge tipiene basert på hans samling av indianerkunstverk og gjenstander. Foto: Marcin Wichary, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Klovnemotell ved kirkegård

Klovnemotell ved kirkegård

Clown Motel ligger i den lille byen Tonopah i delstaten Nevada. Motellet med 31 rom ble etablert i 1985 av Leroy og Leona David til ære for sin avdøde far. Hans samling med over 150 klovnestatuer ble brukt til å dekorere eiendommen. I dag er det nye eiere som har utvidet samlingen til cirka 2,000 klovner. Rett ved siden av motellet ligger en kirkegård som har bidratt til at kombinasjonen med klovner til tider har blir beskrevet som skummel. Foto: Famartin, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Nå er hun et hotellskip og museum

Nå er hun et hotellskip og museum

RMS «Queen Mary» var et passasjerskip som i perioden 1936 til 1967 seilte mellom Southampton i England og New York i USA. Størrelsen var og er imponerende: 80.000 Bruttotonn, 311 meter lang, 79 meter høy, det nest største passasjerskipet i verden på det tidspunktet – etter søsterskipet «Queen Elisabeth». I 1967 kjøpte byen Long Beach «Queen Mary» for ombygging til hotellskip og museum. De første hotellsengene ombord tatt i bruk i 1972. Foto: John Murphy, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Ferieresort har gjenskapt Italia

Ferieresort har gjenskapt Italia

The Venetian er et hotell i Las Vegas i Nevada, som er bygd etter inspirasjon fra Venezia i Italia. Hotellet har 4,049 rom, 18 restauranter, en rekke forretninger, et kasino, et Madame Tussaud vokskabinett og et Guggenheim-museum. Det er gjenskapt severdigheter fra Venezia som blant annet Rialtobroen, Markusplassen og kanaler med syngende gondolførere. Foto: Serge Melki, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Kjent fra «Alene hjemme 2»

Kjent fra «Alene hjemme 2»

Plaza Hotel ligger på vestsiden av Grand Army Plaza på Manhattan i New York. Bygningen med 20 etasjer ble tegnet av Henry Janeway Hardenbergh i stil med det franske renessanseslottet og ble innviet 1. oktober 1907. Donald Trump eide også hotellet fra 1988 til 1995. Hotellet er også kjent for å vises i filmen Alone at Home 2 - Lost in New York (1992), hvor lille Kevin McCallister alene sjekker inn på hotellrommet med faren Peters kredittkort. Foto: Daniel Dimitrov, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Legendarisk luksushotell

Legendarisk luksushotell

Waldorf Astoria New York er et luksushotell i Midtown Manhattan i New York. Hotellet åpnet i 1931, har 47 etasjer, 1,414 hotellrom og er 191 meter høyt. Bygningen var verdens høyeste hotell fra 1931 til 1963, da det ble overgått av Moskvas Hotel Ukraina med sju meter. Listen over kjente personligheter er uendelig lang med alt fra tidligere president Franklin D. Roosevelt, til Marilyn Monroe, Kong Olav og dronning Elizabeth II og prins Philip. Foto: Reading Tom, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Det eldste vertshuset i USA

Det eldste vertshuset i USA

White Horse Tavern i byen Newport på Rhode Island antas å være det eldste vertshuset i USA. Det ble opprinnelig bygd i 1652 som en liten bolig for den engelske innvandreren, Francis Brinley. I 1673 solgte han eiendommen til William Mayes sr. som som bygde om huset til å bli et vertshus. Hans sønn, William Mayes jr., arvet eiendommen i 1702. William var en beryktet pirat. I ettertid har det være flere eiere for stedet som er i full drift. Foto: Kenneth C. Zirkel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Øksedrap på overnattingssted

Øksedrap på overnattingssted

Lizzie Borden House er et overnattingssted og museum i byen Fall River i delstaten Massachusetts. Stedet var eid av ekteparet Andrew og Abby Borden som ble drept med en øks i 1892. Lizzie Andrew Borden ble tiltalt for å ha drept sin egen far og stemor, men ble frikjent. Ingen andre ble noen gang arrestert for mordene. Det mest populære rommet for overnatting skal ifølge dagens eier være åstedet hvor stemoren ble drept. Foto: Kenneth C. Zirkel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Var verdens største feriehotell da det åpnet

Var verdens største feriehotell da det åpnet

Hotel del Coronado er et historisk strandhotell med 757 hotellrom i byen Coronado i California. Det ble ferdigstilt i 1888. Hotellet var i en periode det største feriehotellet i verden etter at det åpnet, og har blitt kåret som et av de 10 beste feriehotellene i verden av USA Today. Siden åpningen har nesten alle presidentene i USA bodd på hotellet. Listen med andre internasjonale kjendiser er uendelig lang. Foto: Armandoartist, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

«The World's Greatest Places of 2019»

«The World's Greatest Places of 2019»

TWA Hotel er et hotell på John F. Kennedy International Airport i Queens iNew York som åpnet i 2019. Hotellet er lagt til som en del av terminalen til TWA Flight Center, og inneholder totalt 512 rom, samt konferanserom, flere restauranter og et flyhistorisk museum. Hotellkomplekset har fått svært gode kritikker av toneangivende medier som nyhetsmagasinet Time. De har plassert stedet på en liste over «The World's Greatest Places of 2019». Foto: Jag9889, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Historisk badeland fra 1924

Historisk badeland fra 1924

Venetian Pool i Coral Cables i Florida er et historisk badeland. Det venetianske bassenget ble bygget i 1924 fra et gammelt 16,000 m² stort steinbrudd som ble forlatt i 1921. Bassenget inneholder 3,100 m³ kildevann som kommer fra artesiske brønner, noe som gjør det til det største kildevannsbassenget i USA. Foto: Daniel Di Palma, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets eldste og oppkalt etter president

Landets eldste og oppkalt etter president

Jefferson Pools ligger i byen Hot Springs i Virginia, ble bygd i 1761, og er landets eldste spa som er en del av The Omni Homestead Resort. En av de kjente badegjestene er Thomas Jefferson som var landets president fra 1801 til 1809, herav navnet. Foto: Christopher Jensen, Flickr CC BY-ND 2.0

En av de mest besøkte i landet

En av de mest besøkte i landet

Myrtle Beach er en by i Sør-Carolina. Byen er et populært feriested om sommeren. Ved byen er det en 97 kilometer lang sandstrand (60 kilometer sammenhengende). Byens varme subtropiske klima, strender, ett åttitalls golfbaner og rundt 1,800 restauranter tiltrekker seg over 20 millioner besøkende hvert år, noe som gjør Myrtle Beach til en av de mest besøkte destinasjonene i landet. Foto: The ed17, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Strand midt i storby

Strand midt i storby

Oak Street Beach er en to kilometer lang strand i byen Chicago i Illinois ved bredden av Lake Michigan. Stranden bli besøkt av titusenvis hver enste dag, og er populær for både bading, joggere, skatere og syklister. Foto: Roman Boed, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Kjent strand på «Topp 25-liste»

Kjent strand på «Topp 25-liste»

Santa Monica State Beach ligger i byen Santa Monica i California, og beskrives ofte som en av de beste strendene i USA. Sist av Travel and Leisure (2021) som har stranden med på «Topp 25-listen» i landet. Magasinet skriver: «Denne livlige strekningen langs Stillehavet er et utmerket sted for å delta i alle vanlige strandaktiviteter: soling, svømming, surfing, volleyball og opplevelse av solnedgang». Foto: Mike McBey, Flickr CC BY 2.0

USA kjøpte Alaska for 7,200 dollar

USA kjøpte Alaska for 7,200 dollar

ALASKA - USA kjøpte Alaska fra Russland i år 1867 for 7,200 dollar. Det er fortsatt noen russiske samfunn som bor der. De snakker russisk, har russisk pass og følger den ortodokse kirken. Unalaska (bildet) er en liten by som ligger på øyene Unalaska Island og Amaknak Island på Aleutene i den vestlige delen av den amerikanske delstaten Alaska. Russiske pelshandlere kom til Unalaska med Stepan Glotov og hans mannskap 1. august 1759. Foto: Joseph, Flickr CC BY-SA 2.0

Hovedstad og viktig cruisedestinasjon

Hovedstad og viktig cruisedestinasjon

ALASKA - Juneau (31,974 innbyggere/2010) er hovedstad og den nest største byen i delstaten Alaska. Byen ligger i den sørøstlige delen av staten, 56 kilometer vest for den kanadiske grensen og 924 kilometer sørøst for Anchorage, i byfylket Juneau. Stedet er mye brukt som cruisedestinasjonen på sommeren, og er en viktig bidragsyter for økonomien i byen. Foto: Fernando Jorge, Unsplash

Den største byen i Alaska

Den største byen i Alaska

ALASKA - Anchorage (291,247 innbyggere/2020) er den største byen i delstaten Alaska. Anchorage ble planlagt av byplanleggere i 1914 som en havn i forbindelse med byggingen av Alaska Railroad. Langfredag 27. mars 1964 ble Anchorage rammet av et kraftig jordskjelv som målte 9,2 på Richters skala, og mye ble ødelagt. Faren for videre jordskjelv satte en begrensning på bygningshøyden, og de høyeste er på 21 etasjer. Foto: David Tatum, Unsplash

Den kaldeste byen i USA

Den kaldeste byen i USA

ALASKA - Fairbanks (30,696 innbyggere/2020) er Alaska tredje største by, og er endestasjon for Alaska Railroad. Militærbasen Fort Wainwright og flybasen Eielson Air Force Base ble begge bygget under andre verdenskrig. Vintrene er veldig kalde med temperaturer som ofte faller under -25 grader Celsius, noe som gjør Fairbanks til den kaldeste byen i USA. Foto: Dylan Avery, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

«Verdens laksehovedstad»

«Verdens laksehovedstad»

ALASKA - Ketchikan (8,284 innbyggere/2020) er en liten by sørøst i delstaten Alaska, 378 kilometer sør for Juneau. Byens økonomi er basert på turisme og fiske - Ketchikan er kjent som «World Salmon Capital», og har for øvrig verdens største samling av stående totempæler. Foto: Steve Barker, Pixabay

Her ble «Runaway Train» filmet

Her ble «Runaway Train» filmet

ALASKA - Alaska Railroad (ARR) er en jernbanelinje som i sin helhet ligger i delstaten Alaska. Hovedlinjen er 757 kilometer lang, og ble fullført i 1923. Jernbanen går fra havnebyen Seward og nordover til Fairbanks i innlandet. Filmen «Runaway Train» fra 1985 ble for en stor del filmet på strekningen Portage - Whittier. Lokomotiver fra Alaska Railroad ble brukt, men ARR ønsket ikke at selskapets navn og logo skulle vises i filmen, så de ble overmalt og kamuflert. Foto: Craig Vodnik, Unsplash

Historisk jernbane fra Canada til Alaska

Historisk jernbane fra Canada til Alaska

ALASKA - White Pass and Yukon Route er en jernbane fra Whitehorse i Yukon, Canada via Britisk Columbia til Skagway i Alaska. Jernbanelinjen åpnet i 1900. Banen er smalsporet (914 mm), og uten forbindelse med andre jernbaner. I Skagway er det forbindelse med fergetransport. Banen har både gods- og persontransport og er 177 kilometer lang. Foto: Christopher Michel, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Landets høyeste fjell

Landets høyeste fjell

ALASKA - Denali, tidligere kalt Mount McKinley, er et fjell i Denali Borough i delstaten Alaska. Fjelltoppen ligger 6.190 meter over havet og er USAs og Nord-Amerikas høyeste punkt. Fjellet ligger i de sentrale delene av Denali nasjonalpark, og er en del av fjellkjeden Alaska Range, som strekker seg øst-vest i det sørlige Alaska og delvis inn i Canada. Klatrere bruker vanligvis to til fire uker på å bestige Denali. Foto: paweesit, Flickr CC BY-ND 2.0

Viktig habitat for villrein, bjørn og sau

Viktig habitat for villrein, bjørn og sau

ALASKA - Glacier Bay nasjonalpark ligger i det sørøstlige Alaska, ble opprettet i 1925 og har et areal på 13.287 km². Parken inngår i klyngen av naturvernområder Kluane-Wrangell-St. Elias-Glacier Bay-Tatshenshini-Alsek som ble satt opp på UNESCOs verdensarvliste i 1979 på grunn av de spektakulære isbreene som har stor betydning for det naturlige habitatet til dyr som villrein, bjørn og sau. Foto: Rich Manalang, Unsplash

Drept og delvis spist av brunbjørn

Drept og delvis spist av brunbjørn

ALASKA - Katmai nasjonalpark er en nasjonalpark i den sørlige delen av delstaten Alaska, USA. De viktigste naturattraksjonene er de mange fumarolene ( i Valley of Ten Thousand Smokes og den store stammen av brunbjørner. Det er mer enn fjorten aktive vulkaner i parken. Det var i denne parken at bjørneentusiasten Timothy Treadwell og hans kjæreste Amie Huguenard ble drept (oktober 2003) og delvis spist av en brunbjørn. Foto: Terry Ott, Flickr CC BY 2.0

38 isbreer og fantastisk dyreliv

38 isbreer og fantastisk dyreliv

ALASKA - Kenai Fjords nasjonalpark er en nasjonalpark i delstaten Alaska. Parken ble etablert i 1980, og er på 4.600 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er 38 isbreer. En av dem er Harding Icefield som er et av de største områdene med is i USA. Dyrelivet i parken omfatter blant annet knølhval, spekkhogger, stillehavsnise, stellersjøløve, lundefugl, amerikansk svartbjørn og snøgeit. Foto: NPS/Kaitlin Thoreson, Wikimedia Commons Public domain

Ingen veier fører til denne parken

Ingen veier fører til denne parken

ALASKA - Lake Clark nasjonalpark ligger i delstaten Alaska, ble opprettet i 1980 og har et areal på 16,308 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er elvene og innsjøene som utgjør habitatet for laksebestanden i Bristol Bay. Landskapet i parken har blitt karakterisert som «et Alaska i miniatyr». Det et ingen veier som fører til parken og den kan bare nås med små fly, sjøfly eller med båt. Foto: National Park Service, Flickr Public domain

Den nordligste nasjonalparken

Den nordligste nasjonalparken

ALASKA - Gates of the Arctic nasjonalpark ligger i Alaska, ble opprettet i 1980 og har et areal på 34,287 km². Det er den nordligste nasjonalparken i USA og hele parken ligger nord for polarsirkelen. Det er ingen etablerte veier, stier, besøksanlegg eller campingplasser i parken. Parkens fauna omfatter blant annet elg, svartbjørn, sau, ulv og villrein. Foto: National Park Service, Alaska Region, Wikimedia Commons Public domain

Den største byen på Kanaløyene

Den største byen på Kanaløyene

KANALØYENE - Avalon (3,681 innbyggere/2020) ligger på Santa Catalina Island, og er den største byen på Kanaløyene i California. Byen er basert på turisme. Avalon har rundt en million besøkende i året og besøkes ofte av cruiseskip. Byen betjenes for øvrig av hurtigbåter som går til havner i Los Angeles-området. Foto: Blake Carroll, Flickr Public domain

Fem av åtte øyer er nasjonalpark

Fem av åtte øyer er nasjonalpark

KANALØYENE -Kanaløyene (engelsk: Channel Islands) er en øygruppe med et areal på 908,8 kvadratkilometer i Stillehavet, vest for California. Kanaløyene består av åtte øyer. Fem av de åtte øyene er en del av Channel Islands nasjonalpark, og har et av verdens mest unike marine- og dyreliv. To øyer er militært territorium kontrollert av den amerikanske marinen. Den eneste øya med permanent bosetning er Santa Catalina. Foto: Toddclark, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Delstaten Hawaii

Delstaten Hawaii

HAWAII - Hawaii er USAs 50. delstat, tiltrådt unionen i 1959, og består av en rekke bratte vulkanske øyer beliggende i Stillehavet, cirka 3.700 kilometer sørvest for kysten av California. Klima og naturskjønnheten gjør matvareproduksjon og turisme til viktige næringer. Turismen står for over ti milliarder dollar av årlig inntekt. Foto: Jed S, Pixabay

Hovedstaden Honolulu

Hovedstaden Honolulu

HAWAII - Honolulu (343,302 innbyggere/2020) er den største byen og hovedstaden i delstaten Hawaii. Honolulu er USAs sørligste vestligste by, og et viktig finansielt sentrum for hele Stillehavsregionen. Byens økonomi består hovedsakelig av turisme og militært forsvar. Hawaii var et selvstyrt før USA styrtet kongefamilien i 1893. Det kongelige palasset eksisterer fortsatt i Honolulu. Hawaii har vært en stat i USA siden 1959. Foto: Kids_Workshops, Pixabay

Fra kongelig palass til sete for høyesteretten

Fra kongelig palass til sete for høyesteretten

HAWAII - Ali'iolani Hale ble bygd som et kongelig palass i byen Honolulu i Hawaii, og ferdigstilt i 1874. Det var residensen til Kong Kamehameha V (1830-1872. Etter å ha fungert som regjeringssete for Kongeriket Hawaii og Republikken Hawaii, har bygningen i ettertid vært sete for Høyesterett på Hawaii. Foto: Coolcaesar, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

...og det andre palasset

...og det andre palasset

HAWAII - Iolani Palace er den tidligere kongelige residensen i i hovedstaden Honolulu på Hawaii. Slottet ble ferdigstilt i 1879. Etter at monarkiet ble styrtet i 1893 ble bygningen brukt som hovedstadsbygningen for den provisoriske regjeringen, republikken, territoriet og staten Hawaii frem til 1969. Palasset ble restaurert og åpnet for publikum som museum i 1978. Iolani-palasset er det eneste kongelige palasset på amerikansk jord. Foto: David Mark, Pixabay

Den eldste katolske katedralen i USA

Den eldste katolske katedralen i USA

HAWAII - Cathedral Basilica of Our Lady of Peace er moderkirken for bispedømmet Honolulu på Hawaii, ble bygd i 1843 og er en av de eldste eksisterende bygningene i sentrum av byen. Katedralen er også den eldste katolske katedralen som fremdeles er i bruk i USA. Katedralen var stedet for ordinasjonen av St. Damian de Veuster, som ble kjent for sitt arbeid med syke i spedalskkolonien på Kalaupapa-halvøya på Molokai. Han døde selv av spedalskhet. Foto: Farragutful, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Har en av verdens største vulkaner

Har en av verdens største vulkaner

HAWAII - Hawaii Volcanoes nasjonalpark på Big Island i delstaten Hawaii, ble opprettet i 1916 og har et areal på 1,308 km². De viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er vulkanene Kīlauea (1,247 meter) og Mauna Loa (4,169 meter). Mauna Loa er en av verdens største vulkaner. Mer enn halvparten av parken er erklært villmarksområde Området er populært for fotturer og camping. Nasjonalparken ble oppført som verdensarvsted i 1987. Foto: Chris Favero, Flickr CC BY-SA 2.0

Nasjonalpark med gedigent vulkankrater

Nasjonalpark med gedigent vulkankrater

HAWAII - Haleakala nasjonalpark ligger på øya Maui i delstaten Hawaii, ble etablert i 1961 og er på 122 km². Den viktigste naturattraksjonene i nasjonalparken er den sovende vulkanen Haleakalā (3.055 meter høy) som hadde sitt siste utbrudd rundt 1490. Nasjonalparken består av to områder: vulkanen og kystområdet ved Kipahulu. Haleakalāvulkanens krater er 11 kilometer i diameter og 700 meter dyp. En ekstremt svingete, men godt vedlikeholdt vei fører opp til fjellet. Foto: Jeff King, Unsplash

Kåret til landets beste strand i 2021

Kåret til landets beste strand i 2021

HAWAII - Hāpuna Beach State Recreation Area er en stor park og sandstrand på Big Island of Hawaii. Hapuna Beach Prince Hotel (bildet) ligger også ved siden av stranden. Magasinet Forbes har kåret stranden til den beste i USA, og begrunnet det med at den er et perfekt sted å svømme og dykke i det krystallklare og rene vannet. Foto: Ashlyn G, Flickr CC BY-ND 2.0

3,922 trinn opp til topp 850 meter over havet

3,922 trinn opp til topp 850 meter over havet

HAWAII - Haiku Stairs på O'ahu på Hawaii er en tursti i en trapp som opprinnelig ble opprettet i 1942 for å gi US Navy adkomst til en radiostasjon på fjellet, et topphemmelig anlegg som skulle brukes til å overføre radiosignaler til krigsskip som da opererte i hele Stillehavet. Det er 3,922 trinn opp til toppen som ligger 850 meter over havet. Trappen ble renovert i 2003, og åpnet for offentlig bruk i 2020 etter mye uenighet og fram og tilbake. Foto: Hawai Foto, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Territoriet Amerikansk Samoa

Territoriet Amerikansk Samoa

AMERIKANSK SAMOA - Amerikansk Samoa er et amerikansk territorium i det sørlige Stillehavet og utgjør de østlige av Samoaøyene i Polynesia. Territoriet ligger cirka 100 kilometer sørøst for den selvstendige republikken Samoa. Øygruppen består av fem øyer og to mindre atoller. Øyene er et demokratisk selvstyrt underlagt amerikansk suverenitet, og står på FNs liste over ikke-selvstyrte områder. Foto: U.S. Department of the Interior Flickr CC BY-SA 2.0

Hovedstaden Pago Pago - Amerikansk Samoa

Hovedstaden Pago Pago - Amerikansk Samoa

AMERIKANSK SAMOA - Pago Pago (3,656 innbyggere/2010) er hovedstaden i Amerikansk Samoa. Den ligger på sørøstkysten av øya Tutuila, der det finnes en naturlig dypvannshavn. Bebyggelsen ligger på kyststripen, nedenfor bratte fjell. Området ved Pago Pago-bukta omfatter også landsbyene Fagatogo, der Amerikansk Samoas lovgivende og dømmende makt holder til, og Utulei, der den dømmende makt har sete. Foto: Allan Grey, Flickr CC BY-SA 2.0

Kontrollerer fremmede arter

Kontrollerer fremmede arter

AMERIKANSK SAMOA -National Park of American Samoa ligger i det selvstyrte territoriet Amerikansk Samoa i Stillehavet. Parken er fordelt på øyene Tutuila, Ofu og Ta‘ū. En viktig rolle for parken er å kontrollere og utrydde fremmede plante- og dyrearter som truer økosystemet i området. Det er 487 innfødte blomsterplanter og bregner og over 100 forskjellige endemiske plantearter. 890 fiskearter, 200 korallrev og blant annet havskilpadder og knølhval. Foto: Wendy Cover/NOAA, Flickr Public domain

Det mest naturskjønne området på hovedøya

Det mest naturskjønne området på hovedøya

AMERIKANSK SAMOA - Vatia er en landsby på Tutuila Island som er hovedøya på Amerikansk Samoa. Veien til Vatia, American Samoa Highway 006, er den eneste veien som går gjennom National Park of American Samoa. Vatia beskrives som det mest naturskjønne området på øya. Foto: Eddy23, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Territoriet Guam

Territoriet Guam

GUAM - Guam er et amerikansk territorium i det vestlige Stillehavet og den største øya i Mikronesia. Den første europeiske koloniseringen skjedde i 1668, da øya ble underlagt Spania. Guam var under spansk suverenitet til 1898, da øya ble gitt til USA, som følge av Den spansk-amerikanske krigen. Den viktigste inntekten for Guam kommer fra den amerikanske basen på øya, og turismen som utgjør nesten halvparten av øya økonomi. Foto: Huang Junsheng, Unsplash

Hovedstaden Hagåtña - Guam

Hovedstaden Hagåtña - Guam

GUAM - Hagåtña (1,051 innbyggere/2010) er hovedstaden på den amerikanske stillehavsøya Guam. Hagåtña var en viktig landsby før Guam ble kolonisert av spanjolene. Under spansk styre ble store deler folket på øya og urbefolkningen på øygruppen Marianene tvunget til å flytte til byen. Etter at Guam ble overdratt fra Spania til USA etter Den spansk-amerikanske krigen i 1898, forble Agana hovedstaden på Guam. Foto: Abasaa, Wikimedia Commons Public domain

29 prosent er militære områder

29 prosent er militære områder

GUAM - USAs militære benytter cirka 29 prosent av Guams totalareal. Her er det svært viktige amerikanske fly- og flåtebaser, blant annet marinebasen Naval Base Guami i Sumay og Andersen Air Force Base (bildet) i Yigo. Forsvarsdepartementet er den overveiende viktigste bidragsyteren til økonomien på øya, i tillegg til turismen. Foto: Tech. Sgt. Cecilio Ricard, Wikimedia Commons Public domain

Størst i det vestlige Stillehavet

Størst i det vestlige Stillehavet

GUAM - Micronesia Mall ligger i Guams største by, Dededo, og er det største kjøpesenteret i det vestlige Stillehavet. Senteret har over 100 butikker og restauranter. Her er det også en fornøyelsespark, Funtastic park. Micronesia Mall åpnet i 1988. Foto: Abasaa, Wikimedia Commons Public domain

Øyas største turistsenter

Øyas største turistsenter

GUAM - Distriktet Tumon er det viktigste turistsenteret på Guam. Området har over 20 store hoteller og en rekke turistaktiviteter. Over 70 prosent av turistene kommer fra Japan, men trafikken er økende fra blant annet USA og Sør-Korea. Foto: Luke Ma, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Territoriet Samveldet Nord-Marianene

Territoriet Samveldet Nord-Marianene

NORD-MARIANENE - Samveldet Nord-Marianene (51,659 innbyggere/2021) er et av de fem bebodde bilandene underlagt USA, og ca. 2.500 kilometer øst for Filippinene og 5,300 kilometer vest for Hawai'i. Det er ett av seks amerikanske områder som benytter den politiske betegnelsen samvelde; de andre er Puerto Rico, Kentucky, Massachusetts, Virginia og Pennsylvania. Foto: NOAA Photo Library, Flickr CC BY 2.0

Administrasjonen for Nord-Marianene

Administrasjonen for Nord-Marianene

NORD-MARIANENE - Saipan (47,565 innbyggere/2017) er den største øya i Nord-Marianene, er 115 km² stor og har totalt 30 «offisielle» landsbyer. Administrasjonen av øyene ligger på Capital Hill på Saipan. Øya blir derfor som oftest regnet som hovedstaden i øygruppen. Øya er et populært turiststed. Turismen er en viktig inntektskilde for øya. I tillegg er det etablert kasinovirksomhet på øya som gir inntekter. Foto: Sungsik Cho, Flickr CC BY-ND 2.0

Det selvstyrte territoriet Puerto Rico

Det selvstyrte territoriet Puerto Rico

PUERTO RICO - Puerto Rico (3,285,874 innbyggere/2020) er en øygruppe i Karibia, øst for Den dominikanske republikk og vest for Jomfruøyene og cirka 1.500 kilometer utenfor kysten av Florida. Øygruppen er et selvstyrt, autonomt territorium som tilhører USA. Landet ble amerikansk koloni i 1898. Innbyggerne har ikke stemmerett ved amerikanske valg. Foto: Elí Samuel Sánchez Rosa, Pixabay

Hovedstaden San Juan

Hovedstaden San Juan

PUERTO RICO - San Juan (342,259 innbyggere/2020) er hovedstad på Puerto Rico, ble etablert i 1508, og er den eldste byen som er en del av USA. San Juan er i dag et viktig transportknutepunkt i Karibia for gods, flytrafikk og sjøfart og har en blomstrende cruisetrafikk. Samtidig er San Juan øyas industrielle, finansielle og kulturelle sentrum. Foto: Stephanie Klepacki, Unsplash

Den nest største byen i Puerto Rico

Den nest største byen i Puerto Rico

PUERTO RICO -Bayamón (185,187 innbyggere/2020) er en kommune og den nest største byen i Puerto Rico. Bayamón ligger i en kystdal nord på øya, og er en del av storbyområdet rundt hovedstaden San Juan. Grunnleggelsen av byen Bayamón er nært knyttet til dyrking av sukkerrør. Produktene som for tiden dyrkes i Bayamón inkluderer kaffe, grapefrukt , sukkerrør, tobakk og grønnsaker. Foto: Yamil Rivera, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av øygruppens største attraksjoner

En av øygruppens største attraksjoner

PUERTO RIC0 - Castillo San Felipe del Morro er en festning fra det 16. århundre i San Juan. Den første byggefasen ble fullført i 1589. Den ble utformet for å bevokte inngangen San Juan-bukten, og forsvare den spanske kolonihavnen i San Juan. I 1983 ble festningen erklært som verdensarv sammen med San Juans historiske byområde. Over to millioner besøkende i året kommer for å se stedet, og er en av Puerto Ricos største turistattraksjoner. Foto: Memasmuffn, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

600,000 besøkende fra hele verden

600,000 besøkende fra hele verden

PUERTO RICO - El Yunque National Forest er en regnskog i østlige Puerto Rico. Det er den eneste regnskogen under administrasjon av US Forest Service, og ble registrert som beskyttet område i 1903. Hvert år er regnskogen et reisemål for rundt 600,000 besøkende fra hele verden. Det er lagt godt til rette for besøkende med 39 kilometer med stier. Foto: Christian Holland, Flickr CC BY-ND 2.0

Kjent for sine strender

Kjent for sine strender

PUERTO RICO - Luquillo er en by og kommune nordøst på Puerto Rico. Området er kjent for sine mange strender. Luquillo Beach er en av de mest populære og fineste offentlige strendene i området. Monserrate Beach er en strand som blir brukt mye av lokalbefolkningen. Foto: Eli Quinones, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de største i verden

En av de største i verden

PUERTO RICO - Río Camuy Caverns National Park er en av de største hulesystemene i verden og den største på den vestlige halvkule. Grottene ligger i kommunene Camuy, Hatillo og Lares nordvest på Puerto Rico. Grottene har 220 huler og 17 innganger, og er en del av et omfattende nettverk av naturlige kalksteinsgrotter og underjordiske vannveier skåret ut av den tredje største underjordiske elven i verden, Rio Camuy. Foto: Per Aspera, Wikimedia Commons CC0

Territoriet De amerikanske Jomfruøyer

Territoriet De amerikanske Jomfruøyer

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - De amerikanske Jomfruøyer (105,870 innbyggere/2021) er et amerikansk territorium og øygruppe i Leewardøyene i De små Antiller i Karibia. De amerikanske Jomfruøyer består av flere enn 80 av de sentrale øyene i øygruppen Jomfruøyene. Territoriet består av fire bebodde øyer: Saint Croix, Saint John, Saint Thomas (bildet) og Water Island. Territoriet er et selvstyrt demokrati der guvernøren har den utøvende makt. Foto: Fred Hsu, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Hovedstaden Charlotte Amalie

Hovedstaden Charlotte Amalie

DEN AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Charlotte Amalie (18,481 innbyggere/2010) på Øya St. Thomas er hovedstaden på De amerikanske Jomfruøyer. Byen har en rekke spor etter dansketida. I tillegg til en rekke bevarte kolonibyggverk, slik som festningen fra 1870-tallet med navnet Fort Christian, heter blant annet byens hovedgate Dronningens Gade, mens en annen heter Crystal Gade. Charlotte Amalie er den viktigste og travleste cruisehavna i Karibien. Foto: Robert Pittman, Flickr CC BY-ND 2.0

Mangesidig nasjonalpark

Mangesidig nasjonalpark

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - De amerikanske Jomfruøyers nasjonalpark er en nasjonalpark på øygruppen De amerikanske Jomfruøyer i Karibia. Parken ble etablert i 1956, og er på 59 km². Nasjonalparken er best kjent for sine strender og korallrev, men inneholder også historiske ruiner av bygninger fra øyas tidligere sukkerplantasjer og helleristninger på Reef Bay Trail. Trunk Bay er en av de mest kjente strendene i nasjonalparken. Foto: Galen S. Swint, Wikimedia Commons CC BY 2.0

En av verdens vakreste strender

En av verdens vakreste strender

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Trunk Bay er en strand på øya St. John, og er en del av De amerikanske Jomfruøyers nasjonalpark på De amerikanske Jomfruøyer i Vestindia. National Geographic Society omtaler stranden som en av verdens vakreste og magasinet Condé Nast Traveler har kåret stranden til en av verdens ti beste. Stranden har i tillegg fått tilsvarende anerkjennelse fra andre publikasjoner. Foto: Hans Isaacson, Unsplash

...og kåret som en av verdens vakreste

...og kåret som en av verdens vakreste

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Magens Bay er ei bukt på nordsida av øya St. Thomas i De amerikanske Jomfruøyer. Innerst i bukta er det ei hvit sandstrand på over én kilometer som flere ganger har blitt kåret til en av verdens vakreste strender. Østsida av bukta utgjøres av Peterborghalvøya, og vestsida av Tropaco Point. Den britiske sjøfareren Francis Drake skal ha brukt bukta som havn. I åssida ovafor bukta står det en benk som hevdes å ha blitt brukt av han. Foto: Toni Osmundson, Unsplash

Ferieparadis og hovedhavn

Ferieparadis og hovedhavn

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Cruz Bay er hovedbyen på øya Saint John på De amerikanske jomfruøyene, og øyas største kommersielle sentrum og hovedhavnen på Saint John. Her er det mange butikker og restauranter, i tillegg til flere hoteller. Ved Cruz Bay-stranden er det en rekke strandbarer. Ferger går regelmessig mellom Cruz Bay og øyene Tortola, Virgin Gorda og Jost Van Dyke på De britiske jomfruøyene. Foto: Jason Crotty, Flickr CC BY 2.0

Den største øya på De amerikanske Jomfruøyer

Den største øya på De amerikanske Jomfruøyer

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Saint Croix er den største øya på De amerikanske Jomfruøyer. Øya har fremdeles mange minnesmerker fra den dansk-norske perioden, som fortet Christiansværn og byene Frederiksted og Christiansted. De viktigste næringsveiene på øya i dag er turisme, sukkerplantasjer og romdestillerier, og et av verdens største oljeraffineri finnes på øya. Foto: Jpheym Jason P. Heym, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Turistmaskin med mange cruiseanløp

Turistmaskin med mange cruiseanløp

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - St. Thomas er en av De amerikanske Jomfruøyer i Karibia. Øya var tidligere en dansk-norsk koloni, som del av Dansk Vestindia. Den ble annektert av Danmark rundt 1670 og solgt til USA i 1917. Byen Charlotte Amalie og fortet Fort Christian ble grunnlagt av danskene. Den viktigste næringsveien i dag er turisme med mange cruiseanløp. Øya har vært bebodd fra ca. år 1500 f.Kr. av forskjellige vestindiske indianere. Foto: lhern03880, Pixabay

Viktig habitat for truede arter

Viktig habitat for truede arter

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Sandy Point National Wildlife Refuge er et habitat på øya Saint Croix på De amerikanske jomfruøyene for truede arter, med spesiell vekt på havlærskilpaddene. En to kilomter lang strand sørvest på øya er en ideell hekkeplass for skilpaddene. Området som stranden ligger er uberørt. Men strendene kan besøkes så lenge det det ikke er i hekketiden for skilpaddene. Foto: U.S. Fish and Wildlife Service Southeast Region, Flickr CC BY 2.0

Det eneste med opprinnelig utseende

Det eneste med opprinnelig utseende

DE AMERIKANSKE JOMFRUØYER - Blackbeard's Castle (tidligere Skytsborg) er en liten borg bygd i 1679 og ligger i hovedstaden Charlotte Amalie på St. Thomas, De amerikanske Jomfruøyer. Fortet ble bygd under ledelse av den danske guvernøren Jørgen Iversen Dyppel som et vakttårn over byens havn. Skytsborg er dermed det eneste gjenværende vakttårnet på St. Thomas og Karibia som har beholdt sitt opprinnelige utseende. Foto: Martin Lie, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

bottom of page