top of page
anton-malanin-qWfZ6ykUg2c-unsplash.jpg

Illustrasjonsfoto: Anton Malanin, Unsplash

Møter mange barrierer

Tema

Høye priser, frykt for kriminalitet og følelsen av å være alene blant masse folk, har bidratt til at mange kvier seg for å reise alene. Flere reiseselskap har etablert egne tilbud for å gjøre terskelen lavere.

Paul Aage Hegvik

11.januar 2022

En annen barriere for mange er at de har møtt høyere priser for reiser enn par og familier. Mange har blitt møtt regel med at de fleste arrangørene opererer med et enkelttillegg som ofte er 10 og 50 prosent høyere for singelreiser enn vanlige priser. Nettstedet Solo Traveller har siden 2009 jobbet for at reiselivsnæringen skal endre tilbudet for de som ønsker å reise solo.

-Det har ikke vært en lett kamp, ​​men vi vinner terreng. Flere selskaper tilbyr nå flere turer og avganger uten et enkelttillegg. Faktisk er det nå noen selskaper som utelukkende tilbyr reiser til de som reiser alene, sier utgiveren av Solo Traveller, Janice Waugh.

 

Mange av operatørene baserer sine singelreiser på at du må dele et dobbeltrom med en annen reisende av samme kjønn. Mens noen har klart å få ned prisen for enkeltrom. En hake ved dette er at noen hoteller kan gi deg en av de dårligste rommene de har.  Utover dette kjøres det i blant kampanjer der enkelttillegget blir kraftig redusert. 

Spesialisert på singelreiser

Turoperatøren Carpe Diem er en av de mest spesialiserte på singelreiser, et selskap som ble etablert i 2000 og i 2008 kjøpt opp av Escape Travel som er Norges ledende arrangør av spesialreiser.

- Ikke vær redd for å reise alene på ferie. På våre turer møter du nemlig mennesker i akkurat samme situasjon som deg selv. Det er uformelt og ukomplisert. Her føler du deg garantert ikke som femte hjul på vogna, slik det er lett å gjøre om du drar på «vanlige» gruppeturer hvor de aller fleste deltagerne er par, skriver selskapet på sin nettside. 

Tilbudet er svært variert, fra Valdres og Jotunheimen til seks land i Afrika betegnet som den ultimate Afrikareisen. Turen (per november 2019) koster 52.890 kroner. 

Ikke datingbyråer

Det danske byrået Svane Reiser, en reisearrangør i mer en 30 år,  er også en av aktørene som tilbyr singelreiser.

- SingelReiser er ikke et datingbyrå, men et seriøst reisebyrå. Deltagerne på singelreisene har forskjellig alder, kjønn og interesser og nasjonalitet (flest dansker, da vi er et dansk reisebyrå), informerer selskapet. Også dette byrået tilbyr spennende reiser, men ikke så mange som Carpe Diem. Du kan for eksempel reise til Makutsi Safari Springs i Sør-Afrika, 11 dager for 18.900 danske kroner. Avreise er fra Oslo og tilbudet inkluderer både frokost og middag.  Ving har også valgt å satse på singelreiser, og gjør det i første rekke med å vise de billigste turene de har for de som reiser alene. Apollo satser også på singelreiser, men i skrivende stund (november 2019) er tilbudet beskjedent.

Utenlandske aktører

Ønsker du å bruke internasjonale aktører kan du blant annet sjekke G Adventures, som tilbyr en rekke opplevelsesreiser i hele verden. Du må selv ordne flyreise til de aktuelle destinasjonene. Selskapet har hovedkontor i Canada. Et annet selskap er det amerikanske selskapet Overseas Adventure Travel, som har vunnet pris som beste selskap for soloreiser. Nettsiden til selskapet er svært god, blant annet med videopresentasjoner av hver destinasjon. Sjekk også Tour Radar som tilbyr turer med en rekke byrå og operatører.

Norge på topp

Det velrenommerte reisenettstedet Travel + Leisure har kåret de beste stedene å reise alene til. Hvor Norge ble nummer en!  Nettsiden forklaring er at Norge er best å besøke om sommeren med midnattssol, varmt vær og mange friluftsattraksjoner og aktiviteter. I tillegg anbefaler de vinterhalvåret for å oppleve nordlyset og betegner Tromsø som hjertet for opplevelsen. Videre er Sveits nummer to og Danmark nummer tre. Reisemagasinet Wanderlust har også laget en egen liste for soloreiser. Usbekistan topper denne listen, blant annet med fokus på Silkeveien og Djengis Khan. Mindre overraskende er det at Machu Picchu i Peru er på pallplass. De fleste turene er for øvrig svært dyre. 

Reise alene i campingbil? Alex bor og reiser med hunden sin. 

ibrahim-rifath-Y6tBl0pTe-g-unsplash.jpg

Tomb of I’timād-ud-Daulah, Agra, India, Illustrasjonsfoto: Ibrahim Rifath, Unsplash

Tips og råd om det å reise alene

Pris er avgjørende for mange som reiser solo, men det er også en rekke andre råd og tips som kan være godt å ta med.

Hvis du føler deg veldig usikker på å dra alene, kan det kanskje være en ide å trene når du er hjemme hvor du bor. Dra gjerne alene på et arrangement, en liten helgetur eller annet.

Føler du deg usikker på å spise alene på en restaurant, kan det for noen være god hjelp å lese en bok/avis eller sjekke telefonen når du er på stedet.

Før du drar er det alltid nyttig å lese om destinasjonen en skal besøke. Opplevelsen blir noe helt annet med kunnskap om stedet.

Hvis du ønsker å finne rimelige priser uten enkelttillegg, kan du for eksempel bruke de engelske søkeordene «no single supplement» eller «single supplement waived», kombinert med destinasjonen du ønsker å besøke.

La gjerne også et varsel på Google.com/alerts. Her kan du skrive «single supplement waived» og destinasjonsstedet.

Mini førstehjelpsutstyr som koster om lag 250 kroner på et apotek er alltid nyttig på en reise.

Invester i en lommebok som du enkelt kan skjule på kroppen.

Sørg for at du registrerer det lokale telefonnummeret til politiet på din telefon.

Til tross for at du reiser alene kan det være lurt å være i grupper med folk, for å unngå problemer som vold og tyveri.

Når du skal oppleve destinasjonens attraksjoner kan det være lurt å starte dagen tidlig for å unngå å farte alene på kveld og natt.

Hvis du kjøper noe å drikke på utested må du alltid passe på flasken/glasset. Det er svært mange som har opplevd at narkotika eller andre medikamenter har havnet i drikken. Kjøper du en flaske med drikke kan du gjerne be om at den åpnes mens du ser det.

Før du bestiller overnatting anbefales det å lese anmeldelser for å sjekke om stedet er trygt, og for eksempel om verten for en Airbnb-leilighet omtales positivt.

Husk også at reiseregistrering.no er et tilbud til norske reisende som ønsker å registrere kontaktopplysningene sine hos Utenriksdepartementet. Dette vil gjøre det lettere for utenrikstjenesten å få kontakt med deg i tilfelle noe alvorlig skulle skje der du er. I en krisesituasjon vil utenrikstjenesten ha mulighet til å kontakte deg via e-post, SMS eller telefon. For de som reiser alene kan dette være svært så viktig! 

Når en er alene kan en i blant komme opp i situasjoner hvor det er vanskelig å håndtere bagasjen. Ta gjerne med en sykkellås som som du kan bruke på ryggsekken/kofferten for å sikre deg hvis du MÅ forlate den et øyeblikk.

Hvis du vet hvor du skal oppholde deg kan det være lurt å gi reisedetaljene med telefonnummer, flynummer og overnattingsted til en venn eller familien.

I noen land kan du oppleve at du får svært mye oppmerksomhet når du reiser alene, kanskje i det meste laget. For å unngå å bli «plaget» kan det vært praktisk å lære seg «nei takk» og «absolutt ikke» på det lokale språket. Det kan også være lurt å finne ut hvordan du kan bruke den lokale gestikulasjonen, kroppsspråk for å takke nei.

Hvis du ankommer en ny, ukjent destinasjon sent på kvelden eller om natten, anbefales det å velge et hotell i nærheten av jernbanestasjonen/flyplassen. Dette er det tryggeste, fordi du trolig er ukjent og kanskje sliten som gjør deg mindre årvåken.

bottom of page