top of page
the-tall-ships-races-2528434_1920.jpg

Hvis du lar deg fascinere av store seilskip må du prøve å få med deg Tall ship Race. Bildet er fra Turku i Finland, en av arrangørbyene i 2021. Tall ship Race 2022 starter i Esbjerg i Danmark 7.juli, og fortsetter til Harlingen i Nedlerand, Antwerpen i Belgia og avsluttes 4.august i Aalborg i Danmark.   Foto: Jarkko Mänty, Pixabay

Ramsalt eventyr med seilskute?

Tema

Det finnes en rekke store og små seilbåter og seilskuter som tilbyr korte og lange tokt i hele verden. 

Paul Aage Hegvik

20.desember 2022

Det finnes en rekke muligheter hvis du ønsker å dra på tokt på en gammel seilskute. De norske skutene Statsraad Lehmkuhl og Christian Radich er  nærmeste mulighet. Begge skipene tilbyr ulike tokt, fra fjordturer til lengre tokt som går over flere dager. Hvis du ønsker å dra på tur med andre seilskuter ut i den store verden, kan du blant annet finne fantastiske tokt på nettstedet Classic sailing. Reisebyrået har gode anmeldelser, og anbefales av toneangivende aviser som Telegraph og Independent. 

Når du bestiller seiltur må du som regel bestille og betale tur/retur flyreise på egen hånd.

På tokt med seilskuter

Classing sailing tilbyr turer med seilskuter til spennende destinasjoner. 

En av skutene du kan dra på tokt med er seilskipet Europa fra Nederland som ble bygd i 1911. Skipet har vært på seilaser i store deler av verden, blant annet i 2013 og 2014 da skuta seilte fra Sør-Afrika til Mauritius, Australia og  til New Zealand. 

Oosterschelde, en tremastet skonnert  med hjemmehavn i Rotterdam, er et annet skip du kan oppleve. Som fraktebåt med en dødvekt på 400 tonn fraktet hun hovedsakelig leire, stein og tre, men også sild, kli, poteter, halm og bananer.  Oosterschelde har vært på flere jordomseilinger, og finansierer vedlikeholdet med betalende passasjer. Skuta har for øvrig vært på flere turisttokt til Norge, blant annet til Lofoten.

En av mange muligheter hvis du ønsker å dra på tokt er å dra på tur med Tecla. Skuta ble i 1915 bygd som seilskip uten motor. Med bare seilene som drivkraft. Tecla ble bygget i 1915 i Nederland, og fungerte blant annet annet som frakteskute for sild. 

Tecla er et familieeid seilfartøy som seiler verden rundt, blant annet arktiske og antarktiske farvann.

Fra fjerne farvann til Kroatia og Hellas

Tour Radar kan tilby svært mange seilturer, og er en betydelig aktør i markedet. Nettstedet har mange gode anmeldelser, men det kan være lurt å sjekke operatøren som står bak de ulike tilbudene. Baksiden med noen operatører som tilbyr seilturer, er at de ikke presenterer båten med bilder av lugarene, byssen og salongen. Vi vil derfor anbefale at du tar kontakt med operatøren før du bestiller, spør etter bilder og informasjon hvis du vil vite mer.

En annen aktør som har gode anmeldelser er det amerikanske reisebyrået G Adventures som tilbyr fantastiske seilturer til Hellas, Adriaterhavsreise til Kroatia/Italia/Slovenia, De britiske jomfruøyene, Maldivene, Thailand og Cuba. G Adventures presenterer seilturen veldig bra med svært gode bilder av båten og reiseruten. Du kan også sjekke den engelske reisebyrået Moorings, som også gir deg gode detaljer om seilturene.

Reisebyrået Med Sailors kan også anbefales, hvis du ønsker å dra til Kroatia, Hellas, Tyrkia, Italia eller Montenegro. Selskapet kan skilte med svært gode anmeldelser, og er blant annet nominert til British Travel Awards 2019

Toppdestinasjoner i Europa

I Europa er det Kroatia og Hellas som er de største destinasjonene for seiling. VG skriver at en vakker skjærgård, moderne fasiliteter i havnene og god service har gjort Kroatia til favorittdestinasjonen for mange skandinaviske seilturister. Hellas derimot har et større seilingsområde, lengre sesong og lavere båttetthet enn Kroatia. Sea Travels direktør, Niels Kjeldsen, sier til VG at Tyrkia er på vei opp.

–Jeg tror mange har innsett at Tyrkia er et praktfullt seilingsområde, og det er langt fra uroligheten i Istanbul til de rolige skjærgårdene ved Göcek og Fethiye, sier Kjeldsen. Han trekker også fram at det er økende forespørsler om Mallorca og Sardinia.

Seilinstruktør Dag Magne Veierød, som jobber for Lunde Båt og har erfaring fra Oslo Seilskole, sier til Aftenposten at Kroatia er et godt utgangspunkt for førstegangsseilende fordi landet har en fin og lite værhard skjærgård.

— Hvis en sammenligner med Hellas og Gran Canaria er de langt mer utsatt både for bølger og vind, så det er litt enklere i Kroatia, sier han.

Noen enkle tips før din første seiltur 

Statsraad_Lehmkuhl_royal_yard.jpg

Hvis du velger å dra på tur med Statsraad Lehmkuhl vil du være en aktiv del av bestningen ombord. Foto: Bruno Girin, Flickr CC BY-SA 2.0

Her er noen råd for deg som har bestilt båttur med skipper/mannskap, og fortrinnsvis for de som ikke har seilerfaring fra før.

Pakking

Før du reiser - husk at du ikke må pakke for mye. Ta gjerne med et pent plagg for restaurantbesøk eller annet, men ikke overdriv! Det er alltid begrenset med plass på seilbåter/seilskip. En seilferie er uformell, sånn at du dermed ikke trenger så mye bagasje. Reiser du til arktiske strøk må du tilpasse klærne til dette, men de fleste seilturer er sommerstid og går til solfylte strøk hvor du i første rekke trenger shorts, lette T-skjorter, skjorter, kjoler og selvfølgelig badehåndklær og badetøy.  En vindtett jakke og gjerne en pullover er også viktig for enhver seiltur.  Solkrem og gjerne en leppesalve anbefales også. Og solbriller. Pass på at skoene dine er sklisikre, sko som er tilpasset plastoverflatene på båten. Bruk gjerne en vanntett bag/duffle-veske, som kan oppbevares enkelt under sengen og pakkes sammen og ta liten plass hvis du paller alt ut av vesken. Bruk ikke en hard plastkoffert.

Kontanter

Sørg for at du har kontanter i landets aktuelle valuta. Det er ikke alltid at du vil finne minibank på destinasjonene. Det kan også være mulig at ditt kredittkort ikke aksepteres i minibankene du finner.

Førstehjelpsutstyr

Alle seilbåter/skip har som regel krav og påbud om førstehjelpsutstyr ombord, men det anbefales allikevel at du tar med ditt eget. I tillegg kan det være lurt å ta med sjøsyketabletter hvis du er usikker på om du tåler sjøen. Ifølge undersøkelser vil rundt 60 prosent av seilere føle seg sjøsyk minst en gang på seilferien. Du bør unngå alkohol, bakrus og tung mat hvis du tror du kan bli sjøsyk. Prøv å ligge på ryggen og vent til du blir bedre.

Insektmiddel anbefales også.

Toleranse

Ta med deg en stor porsjon med toleranse og en fleksibel holdning når du reiser. Du vil kanskje dele båten og kahytten med folk du ikke kjenner fra før, og som er veldig ulik deg selv. De fleste opplever at dette er enklere enn de trodde på forhånd, og blir  positivt overrasket over hvor raskt de knytter bånd til sine andre reisende. 

Sikkerhet

Lytt alltid til skipperen din for å respektere sikkerheten til andre passasjerer og mannskap.  Skipperen har også myndighet til å endre eller avbryte en del av turplanen hvis det anses nødvendig på grunn av sikkerhetsmessige hensyn. Enhver plan kan endres i siste øyeblikk etter skipperens skjønn, basert på vær og vind. Vær derfor forberedt på å være fleksibel. Hvis du skal svømme må du alltid sørge for at andre vet at du gjør det. Når du er på land,  må du alltid gi skipperen beskjed om hvor du går. Gjennomsnittlig seilingstid per dag er fire til seks timer.

Seilbåtene/skipene har som regel redningsvester ombord, men trenger du en spesiell størrelse (veldig stor?) må du vurdere å ta med en egen. Men sørg for at vesten er brannsikker og har gode anmeldelser.

Alkohol

Ingen vil som regel forhindre deg fra å drikke på dekket når solen går ned, men pass på at du drikker ansvarlig!

Lomme/hodelykt og ørepropper

Det er alltid praktisk å ta med hode- eller lommelykt. Ørepropper kan også anbefales hvis du har vanskeligheter med å sove. Eller for å få litt ro hvis leser en bok eller gjør noen annet.

 

Barn

Hvis du seiler med barn, må du sørge for at du har en sterk solkrem. Ta med klær som beskytter huden deres mot solen og noe varmt om kvelden. Ikke glem solbriller og solhatter. Sist, men ikke minst, ta med deg oppblåsbare leker og fargebøker!

Andre ting på huskelisten

12 volts USB-billader, ladekabler, universaladapter, reiseforsikring, pass, kredittkort, vannflaske, sysett, vanntett liten ryggsekk for dagsturer, vanntett deksel for mobiltelefon, 

Ta foto av verdisaker
Når du er på seiltur er det alltid en risiko for at utstyr kan havne under vatn og bli ødelagt. Eller stjålet. De fleste har  ting dyre telefoner, noen har med datamaskiner,  smarttelefoner og annet. Før du starter en seiltur kan det derfor være lurt å ta bilder av alle verdifulle gjenstander som ikke er godt sikret. Dette sikrer deg når du for eksempel må til politiet for å anmelde tyveri og som bevis for forsikringsselskapet

bottom of page