top of page

Fakta

Saudi Arabia
1280px-Valentino_Deng_&_Dave_Eggers_in_S
125px-Flag_of_Saudi_Arabia.svg.png

Jeg møtte mange flotte mennesker i Saudi-Arabia, og jeg vil gjerne se dem igjen.  Og jeg vil gjerne bruke mer tid i ørkenen og i fjellene. Jeg følte meg veldig hjemme der.

                                                                        Dave Eggers (1970 - )

Amerikansk forfatter

Hovedstad

Riyadh

​

Etniske grupper

Arabere 90 %, afroasiater 10 %

​

Språk

Arabisk (offisielt)

​

Religion

Muslimer (offisielt; 85-90 % sunnier, 10-15 % sjiaer), andre (inkludert ortodokse kristne, protestanter, katolikker, jøder, hinduer, buddhister og sikher) (2017)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Monarki

​

Areal

2,149,690 km²

​

Nasjonaldag

23.september

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Saudi Arabia

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Arab News

Saudi Gazette

 

Offsielt nettsted for turisme

Visit Saudi

​

UDs reiseråd

Saudi Arabia

​

Nødnummer

Politi 999  Ambulanse 997  Brann 998
Operatører på nødtelefoner er ofte ikke engelsktalende.

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

2984559788_4279d1472f_o.jpg

Historisk glimt

Historien til Saudi Arabia har en nær sammenheng med framveksten av islam fra Mekka. Som er islams helligste by, islam sitt geografiske sentrum og viktigste pilegrimsby. Det har bodd små nomadesamfunn og klaner i Saudi Arabia i flere tusen år. Islam oppstod på 600-tallet rundt byene Mekka og Medina. Det osmanske riket hersket over landet fra 1500-tallet til første verdenskrig. På 1800-tallet ble Saudi Arabia presset av britisk og osmansk, og mistet dermed en del makt. 

​

al-Saud-klanene gjenerobret i 1902 hjembyen Riyadh, og tok makten over området. Klanene klarte med årene å erobre flere områder. Kongedømmet  Saudi Arabia ble opprettet i 1932. Året etter startet leting etter olje. Amerikanske oljeselskaper sikret seg innen det første funnet var gjort. Britene mistet i denne perioden innflytelse. USA ble i stedet garantisten for kongehusets makt. Siden slutten av andre verdenskrig har Saudi Arabia og USA opprettholdt et forhold basert på en utveksling av olje for sikkerhet. 

​

Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979 og startet en tiårig okkupasjon. Saudi-Arabia og USA støttet den afghanske motstanden. Mange unge saudiere, inkludert Osama bin Laden, etablerte seg i Afghanistan og sluttet seg til jihadistbevegelsen.

​

Det dødeligste terrorangrepet i USAs historie fant sted når 19 menn kapret fire  flyselskaper på vei til destinasjoner på vestkysten. Handlingen ble orkestrert av al Qaida-lederen Osama bin Laden. Totalt 2977 mennesker ble drept i New York, Washington og utenfor Shanksville, Pennsylvania. Femten av de 19 kaprerne er fra Saudi-Arabia.

​

Jamal Khashoggi  var en saudiarabisk journalist og redaktør for nyhetskanalen Al-Arab News Channel i Bahrain. Han ble i 2018  drept i forbindelse med et besøk hos det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Saudiarabiske myndigheter innrømmet den 19. oktober 2018 at Khashoggi døde inne i konsulatet.

​

Al Saud-dynastiet har et monopol på politisk makt. Saudi-Arabia ble etablert i 1932 av kong Abd-al-Aziz, og er etterfulgt av sine sønner.

Salman bin Abdulaziz al-Saud ble konge av Saudi-Arabia 23. januar 2015, etter sin halvbror Abdullahs død.

​

Visste du at...

Saudi-Arabia har et vaktholdssystem basert på streng Wahhabi-tolkning (en retning innenfor sunniislam grunnlagt av Muhammad ibn Abd al-Wahhab på 1700-tallet) av islam. Systemet er ikke en formell lov. Kvinner kan ikke gifte seg, skilles, reise, få jobb eller få valgfri kirurgi uten tillatelse fra sine mannlige foresatte. Kvinner kan heller ikke blande seg fritt med medlemmer av det motsatte kjønn, og må ha en svart abaya i full lengde offentlig. Fremveksten av kronprins Mohammed bin Salman som de-facto hersker i 2017 har sett trekk mot å liberalisere noen lover og diversifisere økonomien, ledsaget av økende regional rivalisering med Iran. I september 2017 ble det utstedt et kongelig resolusjon for å la kvinner i landet kjøre, og forbudet ble offisielt avsluttet juni 2018. Saudi-Arabia tillot kvinner inn på tre idrettsstadioner for første gang i januar 2018.

 

Saudiarabisk statistikk (2020) viser at landet er verdens fjerde største importør av tobakk. Folket i Saudi Arabia bruker rundt åtte millioner dollar om dagen på sigaretter.

​

Riyadhs kamelmarked er en av de største i verden og selger cirka 100 kameler per dag. Babykamel er en av de mest berømte kjøttrettene i Saudi Arabia, en spesialitet i Jeddah og Jejaz. 

 

Det er ikke lovlig å drikke alkohol i landet. Imidlertid er amatørproduksjon av øl og vin i Saudi-Arabia en mindre industri blant de mange utlendingene som bor i landet. Et bredt tilbud av brennevin er tilgjengelig på det svarte markedet.

​

I Saudi-Arabia holdes bryllupsseremonier separat for menn og kvinner. Men på et  valgt tidspunkt under seremonien kommer bruden og brudgommen sammen.

​

I stedet for inntektsskatt har Saudi-Arabia såkalt zakat, en eiendomsskatt på 2,5 prosent. Dette er for muslimer i landet, ikke for gjestearbeidere. 

​

Saudi-Arabia har ifølge U.S. Energy Information Administration de fjerde største olje- og gassreservene i verden (2021) etter Kina, USA og Russland.

​

Jeddah Tower, tidligere Kingdom Tower og Mile-High Tower, er en skyskraper under konstruksjon i Jidda i Saudi-Arabia. Skyskraperen var planlagt å være ferdig, men arbeidet har stoppet opp en periode, for så å komme i gang igjen i 2020. Den vil da bli verdens høyeste byggverk, 1,008 meter høy. Dette vil bli den aller første bygningen i verden til å nå 1,000 meters merket. Bygningen skal ha 200 etasjer totalt. Byggingen av skyskraperen startet i 2013.

Hovedstaden Riyadh

Hovedstaden Riyadh

Riyadh (8,446,866 innbyggere/2018) er hovedstaden i kongedømmet Saudi-Arabia og administrasjonssenter i provinsen Ar Riyad. Den er sentralt beliggende på Den arabiske halvøy på et stort platå. Byen ligger i Saudi-Arabias utviklede 'midtkorridor' sammen med Buraydah og Al Kharj i den administrative divisjon Ar Riyad. De andre områdene med konsentrert befolkning er to kystområder – rundt Jidda og Mekka ved Rødehavet, og rundt Jubail og Dhahran ved Persiagulfen. Foto: Stijn te Strake, Unsplash

Det helligste stedet

Det helligste stedet

Mekka (8,803,545 innbyggere/2018) er det helligste stedet i islam. Det var her profeten Muhammed ble født og som senere ble Allah sitt sendebud. Muslimer vender seg mot Mekka i bønn, og å besøke byen er en viktig del av religionen. Under hadsj kommer to til tre millioner pilegrimer til Mekka. Foto: Konevi, Pixabay

Islams nest helligste by

Islams nest helligste by

Medina (1,100,093 innbyggere/2010) er en by i Saudi-Arabia hvor Muhammed opprettet verdens første moské, al-Masjid an-Nabawi. Byen het Yathrib i førislamsk tid. Byen er islams nest helligste by, og er derfor et viktig pilegrimsmål for muslimer fra hele verden. Foto: Konevi, Pixabay

2,500 år gamle Jeddah

2,500 år gamle Jeddah

Jeddah (3,430,697 innbygere/2010) er en by ved Rødehavet i det vestlige Saudi-Arabia. Jeddah begynte som en fiskerlandsby cirka 500 f.Kr., og vokste i betydning etter at kalifen Uthman ibn Affan gjorde den til havn for pilegrimsreisende til Mekka. Det historiske Jeddah ble i 2014 oppført på UNESCOs verdensarvliste. Et annet landemerke i byen er Kong Fahds fontene. Foto: helmutkunert, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de første som Muhammed bygget

En av de første som Muhammed bygget

Al-Masjid an-Nabawi er en moské som den islamske profeten Muhammed fikk bygget i Medina i Saudi-Arabia. Det var en av de første moskeene han fikk bygget (662 evt.), og den er nå en av de største i verden. Moskeen er den nest helligste i islam, etter Al-Haram i Mekka. Foto: Aymanzaid2, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Denne rager høyest i verden

Denne rager høyest i verden

En flaggstang på King Abdullah Square i Jeddah som ble satt opp i 2014 er 171 meter høy. og verdens høyeste. 500 tonn stål ble brukt i konstruksjonen. Flagget er 49,5 x 33 meter stort, og veier 570 kilo. Flaggstangen er omgitt av 13 lys, som representerer de 13 guvernørene i landet. Foto: Gregor Rom, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Oldtidsbyen Madain Saleh

Oldtidsbyen Madain Saleh

Madain Saleh er en oldtidsby i det nordlige Hedsjas. Det meste av levningene er datert til det nabateiske kongerike, et førislamsk arabisk rike tilhørende nabateere, som varte fram til 100-tallet e.Kr. I 2008 ble Madain Saleh Saudi-Arabias første verdensarv. Det ble valgt for sine godt bevarte levninger fra senantikken, særskilt 131 monumentale graver som var hogd inn i fjellet, med deres detaljerte ornamentale fasader, fra det nabateiske kongerike. Foto: Sammy Six, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Festningen Qasr Marid

Festningen Qasr Marid

Qasr Marid er en historisk militær festning som ligger i byen Dumat Al-Jandal i Al-Jawf-regionen. Det ligger på en høyde på omtrent 620 meter over havet, og har utsikt over byen. Veggene har en tykkelse på opp til en meter. Foto: Jaffar Ahamed, Pixabay

Fort under gjenerobringen

Fort under gjenerobringen

Masmak er mursteinfort, med fire vakttårn og tykke vegger, grunnlagt på steinblokker, som ligger i sentrum av Riyadh. Bygningen spilte en viktig rolle i kongedømmet, siden det var her gjenerobringen av Riyadh, ledet av Ibn Saud, skjedde 14. januar 1902. Siden 1995 er festningen blitt omgjort til et museum som viser et av de viktigste landemerkene i saudisk kulturarv. Foto: Francisco Anzola, Flickr CC BY 2.0

Elephant Rock

Elephant Rock

Besøkende til Al-Ula vest i Saudi Arabia kan utforske Elephant Rock. Den naturlige formasjonen ser ut som en elefant. Den er omgitt av andre hundrevis av steinmonolitter. Abdel Aziz bin Laboun, geologiprofessor ved University of King Saud, tror at det har tatt milioner av år å utvikle denne formen, på grunn av at erosjon har påvirket de svakeste delene i fjellet. Foto: Maher Najm, Flickr Public domain

Et av de mest ugjestmilde steder på jorden

Et av de mest ugjestmilde steder på jorden

Rub al Khali er en av de største sandørkener i verden, og omfatter store deler av den sørligste delen av Den arabiske halvøy, herunder det sørlige Saudi-Arabia og områder av Oman, De forente arabiske emirater og Jemen. Rub' al Khali dekker rundt 650 000 km², et område større enn Nederland, Belgia og Frankrike til sammen. Det er et av de mest ugjestmilde steder på jorden, og fullstendig ubeboelig. Foto: Panoramas, Flickr CC BY-ND 2.0

1,200 år gammel landsby

1,200 år gammel landsby

Landsbyen Dhee Ayn ligger i Al-Mikhwat- provinsen i Al-Baha-regionen. Landsbyen er preget av hus bygget av polerte steiner og dateres tilbake til det 8. århundre. Landsbyen har mer enn 40 hus og en moske ved siden av elven. Nærliggende fort beskyttet dem mot raid. Foto: Rbmq, Wikimedia Commons CC BY-SA.40

Gigantisk vulkankrater etter stor eksplosjon

Gigantisk vulkankrater etter stor eksplosjon

Al Waba-krateret er et vulkankrater, som ligger omtrent 250 kilometer fra Ta'if, på den vestlige kanten av Harrat Kishb- basaltplatået. Det er 250 meter dypt og to kilometer i diameter. Det ble spekulert om krateret var forårsaket av en meteoritt, men det er nå allment akseptert av geologer at det er et maar-krater, også kalt eksplosjonskrater. Det ble dannet i et eksplosivt freatisk utbrudd der lava eller magma har vært i kontakt med grunnvann. Foto: SariSabban, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Ingen fontene er større enn denne

Ingen fontene er større enn denne

King Fahd's Fountain er for tiden den høyeste kunstige fontenen i verden med en høyde på opptil 312 meter. Den ble bygget mellom 1980 og 1983, og ble lansert i 1985. Fontenen er synlig i hele Jeddah. Når vatnet sendes ut har det en hastighet på 375 km/t. Vannmassen veier opp til 16 tonn. 500 spotlys lyssetter fontenen. World Cup Fountain i Seoul er den nest høyeste i verden med en vannhøyde på 202 meter. Foto: Ferdinand Reus, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Verdens største etter areal

Verdens største etter areal

King Fahd International Airport er en flyplass i Dammam, som ble utbygd i 1990 for oppbevaring av militærfly i forbindelse med Golfkrigen i 1990 - 1991. Dette er ifølge Guiness rekordbok verdens største flyplass etter areal. Området er 780 km². Flyplassen har tre terminalbygninger som samlet er 36,75 km², og betegnes ikke som stor veid opp mot arealet. Flyplassen betjenes av to rullebaner; begge er fire kilometer lang. Foto: Hmn1988, CC BY-SA 3.0

Dette stedet ble brukt for halshugging

Dette stedet ble brukt for halshugging

Deera-plassen er et torg i Riyadh hvor offentlig henrettelser pleide å finne sted. Vanligvis ved halshugging. Etter fredagsbønnene ryddet politiet og andre tjenestemenn området for å gi plass for henrettelsen. Etter halshugging av de fordømte, ble hodet sydd til kroppen og ført bort for de endelige ritualene. Den henrettede fangen ble noen ganger korsfestet. Foto: Luke Richard Thompson, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

20,292,000 turister i 2019

20,292,000 turister i 2019

Saudi -Arabia registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 20,292, 000 turister i 2019, og omsatte for cirka 19,85 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 2,8 prosent av bruttonasjonalproduktet. Burj Rafal er et skyskraperhotell i byen Riyadh. Hotellet har 70 etasjer og 350 gjesterom. Foto: King Eliot, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fornøyelsespark med ishall midt i ørkenland

Fornøyelsespark med ishall midt i ørkenland

Al-Shallal Theme Park er en fornøyelsespark i Jeddah. Fornøyelsesparken strekker seg over et område på rundt 60,000 m². Den to-etasjes underholdningsbygningen i sentrum av parken har en skøytebane, en ishall midt i ørkenland. Parken har en berg- og dalbane, mange karuseller og sju restauranter. Og Amazon Ride som gjenspeiler en jungel med dyr i full størrelse og lys- og lydeffekter. Foto: alshallal.com

Verdens tredje høyeste bygning

Verdens tredje høyeste bygning

Abraj Al Bait er et bygningskompleks i Mekka. Med sine 601 meter er hotelltårnet verdens tredje høyeste bygning etter Burj Khalifa og Shanghai Tower. Den har også verdens høyeste klokketårn og verdens største urtavle, og er det bygningskomplekset i verden med størst samlet gulvareal. Den ligger rett ovenfor islams helligste sted, al-Haram. Den inneholder både et hotell og leiligheter. Byggverket sto ferdig i 2012. Foto: King Eliot, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Blir verdens største hotell

Blir verdens største hotell

Abraj Kudai er et hotell under bygging i Mekka. Hotellet er planlagt å bli verdens største hotell når det er ferdig med 10 000 hotellrom og over tolv 44-etasjes tårn. Anlegget vil også huse 70 restauranter, fem helikopterplater og et stort messesenter. Hotellet bygges med tanke på de millioner av troende som hvert år pilegrimsvandrer til den hellige byen muslimer. Foto: dar.com

Blir verdens høyeste bygning

Blir verdens høyeste bygning

Jeddah Tower er en skyskraper under bygging i Jidda. På grunn av utsettelser er det ukjent når skyskraperen vil stå ferdig. Skyskraperen vil da bli verdens høyeste byggverk med en høyde på 1,000 meter. Dette vil bli den aller første bygningen i verden til å nå 1,000-metersmerket. Bygningen skal ha 200 etasjer totalt. Byggingen av skyskraperen startet i 2013. Foto: S.Nitzold, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page