top of page
São Tomé
og Príncipe

Fakta

220px-Viana_da_Mota_-_O_Occidente_(10Dez
125px-Flag_of_Sao_Tome_and_Principe.svg.

Det var i juli 1885, klokka tre om ettermiddagen. Da jeg kom inn i rommet der Franz Liszt mottok folk, var det fullpakket. Mesteren var en majestetisk skikkelse kledd i en lang Abbe-frakk. Han hadde et rolig, alvorlig uttrykk, som ikke var skremmende, men heller farlig. 

José Vianna da Motta (1868 - 1948) 
Portugisisk pianist, lærer og komponist 
Født på São Tomé og Príncipe og elev av Franz Liszt

Sao Tomé and Príncipe, Africa, October, 27, 2020_ student girls with the pink uniform retu

Portrettkilde: hemerotecadigital.cm, Wikimedia Commons  Public domain  Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Historisk glimt

Pedro Escobar og João Gomes de Santarém fra Portugal oppdaget i 1471 øyene som trolig var ubebodde. Portugiserne sendte  slaver, jøder og straffanger til øyene hvor de etablerte sukkerplantasjer. Slaver for plantasjene ble hentet fra Benin, Gabon, Kongo og Angola. São Tomé og Príncipe ble den første portugisiske kolonien i Afrika i 1522. De første årene var det vanskelig å holde kolonien i live. Dødeligheten blant europeerne var høy. Mange av nybyggerne var fanger som ble forvist til øyene. I 1490 deporterte kong Johan II flere hundre tvangsdøpte barn av jødiske familier til øyene. I tillegg til portugisere, deltok spaniere, franskmenn og genovesere i koloniseringen. Blant de første nybyggerne var det også hvite slaver. De fleste nybyggerne var deporterte fanger. Portugisiske kolonister ble oppfordret til å få barn med afrikanske slaver og det vokste raskt fram en gruppe mulatter. Frigivelse av slaver var vanlig. Politikken med å frigi slaver var et forsøk på å sikre koloniens videre eksistens. De frigitte afrikanske slavene og mulattene førte samme livsstil som de hvite og ble opphavet til de kreolske forroene. Noen mulatter ble plantasjeeiere. Mulattene fikk i 1520 kongelig godkjennelse til å inneha lokale offentlige embeter. I 1546 ble de likestilt med hvite nybyggere, de fikk stemmerett og rett til å sitte i byrådet. 

På 1500- og 1600-tallet var kolonien utsatt for angrep fra franskmenn og nederlendere. I perioden 1641-44 var øyene under nederlandsk kontroll.

Fram til midten av 1800-tallet ble kolonien i stor grad overlatt til seg selv.  I 1844 hadde kolonien en befolkning på 7 054 kreoler, 5 514 slaver og 185 hvite. Øyene fikk på 1800-tallet en økonomisk oppgang med kakaoeksport, og ble en av verdens viktigste kakaoprodusenter. Slaveriet ble formelt opphevet i 1875, men eksporten i landet ble i 1909 boikottet av britiske og tyske sjokoladefabrikker på grunn av at arbeidernes levekår og arbeidsrettigheter forble like dårlige som under slaveriet.

Koloniens ambisjoner om uavhengighet ble anerkjent etter kuppet i Portugal i 1974, og først var bevegelsen for frigjøring av Sao Tome og Principe landets eneste politiske parti. Et grunnlov som kom på plass i 1990 skapte imidlertid et flerpartidemokrati.
São Tomé og Principe fikk uavhengighet den 12. juli 1975 fra Portugal. Manuel Pinto da Costa, lederen for den moderate marxistiske frigjøringsbevegelse (MLSTP), ble landets første president. Utenrikspolitisk nærmet landet seg Sovjetunionen og andre østblokkland. Det ble innført en sosialistisk politikk med nasjonalisering av kakaoplantasjene i 1976. Dette første til økonomiske problemer og uro. I årene som fulgte opplevde landet uro med kupp og kuppforsøk, som førte til at flere politikere dro i eksil.

Carlos Vila Nova har vært president i landet siden oktober 2021.  I 1988 forlot ble han salgssjef ved Hotel Miramar, som da var det eneste hotellet i landet. Han ble forfremmet til direktør for hotellet i 1992. I 1997 ble han direktør for hotellet Pousada Boa Vista, og grunnla også sitt eget reisebyrå Mistral Voyages. Vila Nova fortsatte i reiselivsnæringen til han gikk inn i politikken i 2010.

Jorge Bom Jesus har vært statsminister siden desember 2018. Han har erklært at en av hans viktigste oppgaver er kampen mor korrupsjon.

Visste du at...

Sao Tome og Principe består av to skjærgårder om lag 140 kilometer fra hverandre. Principe er den nærmeste øya til fastlandet Afrika, 225 kilometer utenfor Gabons nordvestkyst.

En unik, rik flora og fauna gjør Sao Tome til et flott reisemål. Her kan du se mange fugler og plantearter. Fugletitting i Obo Park er en av de mange turistattraksjonene. Det er også mange mystiske og fantastiske grotter å utforske i dette landet. Folk som elsker å gå til stranden har fine muligheter til fiske, båtturer og dykking i et uberørte krystallklart farvann.

Nasjonens økonomi har siden 1800-tallet vært avhengig av landbruksproduksjon. Men den innenlandske matproduksjonen er ikke tilstrekkelig for lokalbefolkningen. Derfor importerer landet noe av maten.

I 1991 holdt São Tomé og Principe sitt første flerpartivalg og har hatt jevnlige og rettferdige valg i ettertid. Ytringsfrihet, som er garantert av grunnloven, respekteres også i praksis. Det er tre privateide aviser og en som er statlig eid.

Portugiserne startet med slavearbeid for å dyrke sukker på øyene, og på midten av 1500-tallet var det Afrikas fremste eksportør av sukker. På 1800-tallet ble sukker erstattet med kakao og kaffeplantasjer,  eid av store portugisiske selskaper. I 1908 ble dødeligheten på plantasjene, der innkvarteringen var dårlig, beregnet til 100 per 1000. Tuberkulose og andre lungesykdommer spredte seg der raskt.

Å få lov til å gå inn i et privat hjem eller hage er et stort privilegium, en stor ære. Sørg for at du viser stor takknemlighet for dette.

Mange av det lokale folket spør om hvordan du liker landet. Svar gjerne med å si  «muito lindo» som betyr «veldig bra».

Borgere fra Norge, alle asiatiske land, Australia, New Zealand og mange andre må forhåndsordne visum. Dette kan gjøres på landets nettside.

Hovedstad

São Tomé

Etniske grupper

Mestis, angolares (etterkommere av angolske slaver), forro-folk (etterkommere av frigjorte slaver), Kapp-Verde-folk «servicais» (kontraktsarbeidere fra Angola, Mosambik, og Kapp Verde), tongas (barn av servicais født i landet), europeere(hovedsakelig portugisere), asiatere (hovedsakelig kinesere)

Språk

Portugisisk (offisielt) 98.4%, saotomesisk 36.2%, Kapp-Verde kreolsk (versjon av portugisisk) 8.5%, fransk 6.8%, Angola kreolsk (versjon av portugisisk) 6.6%, engelsk 4.9%, lunguie 1%, andre 2.4% (mer enn 100% siden mange oppga flere språk) (2012)

Religion

Katolikker 55.7%, adventister 4.1%, Assembly of God (pinsebevegelse) 3.4%, Den nyapostoliske kirke 2.9%, Mana kristne kirke 2.3%, Universelle kirken (Universal Kingdom of God) 2%, Jehovas vitner 1.2%, andre 6.2%, uspesifisert 1% (2012)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

690 km²

Nasjonaldag

12.juli

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra São Tomé and Príncipe

Tasteatlas

International Cuisine

Utvalgte aviser

Visao News - Sao Tome E Principe

 

Nettsted for turisme

saotome.st 

UDs reiseråd

Sao Tome & Principe

Nødnummer

Alle nødetater 239112

Myntenhet

Sao Tomean Dobra - sjekk her

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

FN-sambandet - Landstatistikk

Hovedstaden São Tomé

Hovedstaden São Tomé

São Tomé (66,888 innbyggere/2012) er hovedstad i São Tomé og Príncipe og landets klart største by. Den ble grunnlagt av portugiserne i 1485, og er bygd om omkring en katedral fra 1500-tallet. En annen historisk bygning er Fort São Sebastião, bygd i 1575, som i dag São Tomés nasjonalmuseum. Foto: Miss Helena, Flickr CC BY 2.0

Industrisentrum i landet

Industrisentrum i landet

Neves (8,391 innbyggere/2012) er en by på nordvestkysten av øya São Tomé. Neves ligger ved utløpet av Rio Provaz, og har en dyp havn som gjør den til det mest industrialiserte sentrum i landet. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent for sin koloniarkitektur

Kjent for sin koloniarkitektur

Santo António (2,576 innbyggere/2012) er hovedstaden i Príncipe og det administrative setet for Pagué- distriktet. Byen ble grunnlagt i 1502 og var et senter for dyrking av sukkerrør. Den er kjent for sin koloniarkitektur og flere kirker. Den største er en romersk-katolsk katedral fra 1947. Príncipe lufthavn ligger tre kilometer nord for byen. Guvernørbygningen er på bildet. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Mange strender i nærområdet

Mange strender i nærområdet

Guadalupe (3,326 innbyggere/2012) er en by i den nordlige delen av São Tomé Island, omtrent 14 kilometer fra hovedstaden Sao Tome, og den åttende største byen i landet og hovedstaden i Lobata-distriktet. Guadalupe kan nås via en landevei som sirkler rundt hele øya. Byen har mange strender i nærområdet (distriktet Lobata). Foto: Ben Sutherland, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Bispedømme i nesten 500 år

Bispedømme i nesten 500 år

Our Lady of Grace Cathedral i São Tomé er katedralen til det romersk-katolske bispedømmet São Tomé og Príncipe (etablert i 1534). Byggingen av den første kirken Our Lady of Grace ble startet på slutten av det femtende århundre under kaptein Álvaro de Caminha. Denne kirken lå nær den nåværende katedralen. Bygningen ble rekonstruert mellom 1576 og 1578, under kong Sebastian av Portugal. Foto: Chuck Moravec, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Var verdens sørligste bispedømme

Var verdens sørligste bispedømme

Our Lady of Conception Church er en katolsk sognekirke fra 1943 som ligger i hovedstaden São Tomé. Kirken har et enkelt klokketårn, og toppen av hovedinngangen er det en statue av Jomfru Maria. São Tomé og Príncipe bispedømme er et romersk-katolsk bispedømme som omfatter hele øystaten São Tomé og Príncipe. Ved grunnleggelsen i 1534 var det verdens sørligste bispedømme og omfattet store deler av det vestlige, sentrale og sørlige Afrika. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Oljeselskap fra Angola investerer i havn

Oljeselskap fra Angola investerer i havn

Ana Chaves Bay er en bukt på nordøstkysten av São Tomé-øya. Hovedstaden São Tomé og havnen ligger ved bukten. Det strekker seg fra Ponta Oque del Rei i nord til Ponta São Sebastião i sør. I 2011 ga regjeringen i São Tomé og Príncipe en langvarig konsesjon til det angolanske statlige oljeselskapet Sonangol for å kontrollere og utvikle havnen. Selskapet har investert 30 millioner dollar i en frihandelssone. Foto: Helena Van Eykeren, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Bygget for å hindre piratangrep

Bygget for å hindre piratangrep

São Sebastião Museum er et museum som ligger i en festning fra 1500-tallet i hovedstaden São Tomé. Festningen ble bygget i 1566 av portugiserne for å beskytte havnen og byen São Tomé mot piratangrep. Museet inneholder religiøs kunst og gjenstander fra kolonitiden. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

En av de viktigste parkene i Afrika

En av de viktigste parkene i Afrika

Parque Natural Obô de São Tomé er en naturpark som dekker 195km2 som ble etablert i 2006. Parken er internasjonalt kjent blant naturvernere for biologisk rike, jomfruelige regnskoger. I 1988 klassifiserte forskere skogene i São Tomé og Príncipe som den nest viktigste med biologisk interesse av 75 skoger i Afrika. Verdens Naturfond har for øvrig rangert parken på en liste over de 200 viktigste biologiske områdene i verden. Foto: Yakoo1986, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Denne toppen er svært vanskelig å bestige

Denne toppen er svært vanskelig å bestige

Pico Cão Grande er et kjent landemerke i landet, en vulkansk topp som er 663 moh, 370 meter over det omkringliggende terrenget. Den spesielle toppen ble dannet som magma, størknet etter en aktiv vulkan. Å bestige toppen beskrives som svært vanskelig, og er gjennomført av et fåtall klatrere. Svært fuktig mose og mye slanger er noe av det som gjør det vanskelig, i tillegg til at den er svært bratt. Foto: Philippe Bourachot, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

700 plantearter - 95 er endemisk

700 plantearter - 95 er endemisk

Parque Natural Obô de São Tomé som strekker seg over deler av distriktene Caué, Lembá, Lobata og Mé-Zóchi og dekker et område på 195 km² på øya São Tomé. Sammen med Parque Natural Obô do Príncipe, utgjør parken det viktigste beskyttede området på øya. Det er omtrent 700 plantearter på øya, hvorav 95 er endemiske. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kolonimaktens massakre i Batepá

Kolonimaktens massakre i Batepá

Hundrevis av innfødte kreoler kjent som forros-folket i Batepá ble massakrert 3.februar 1953. Mange mente regjeringen hadde til hensikt å tvinge dem til å jobbe som kontraktsarbeidere, som de motsatte seg. Som svar ga guvernøren skylden for urolighetene mot kommunister og beordret militæret til å finne mistenkte. Dette ble raskt til et blodbad, noe som resulterte i at hundrevis av forros døde. Det ble aldri bevist at det var kommunister som sto bak. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kreolsk befolkning med ulikt opphav

Kreolsk befolkning med ulikt opphav

Landet har en kreolsk befolkning med grupper av ulikt opphav. Den største gruppen kalles forros, og består av kreolske etterkommerne etter portugisiske kolonister og afrikanske slaver. Angolares er en liten gruppe som bor sør ved São João-bukta sørøst på São Tomé. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

33,400 turister i 2018

33,400 turister i 2018

Landet registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 33,400 turister i 2018, og genererte rundt 71,90 millioner amerikanske dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 16,76 prosent av bruttonasjonalproduktet. Distriktet Lobata (bildet) er kjent for mange flotte strender. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Liten øya som lever av turisme

Liten øya som lever av turisme

Ilhéu das Rolas er en liten stratovulkansk øy på den sørlige spissen av øya São Tomé. Rólas er cirka tre km² og er bebodd av rundt 200 mennesker som lever av turisme. Feriestedet Pestana Equador ligger på øya. Ilhéu das Rolas har en rik fauna og flora. Den nordlige delen av øya krysses av ekvator, og er markert med et lite monument. Foto: Helena Van Eykeren, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Milliardær ble forført av denne øya

Milliardær ble forført av denne øya

Ilheu Bom Bom er en liten øy/holme i Guineabukten. Den ligger 70 meter utenfor nordkysten av Príncipe, og er nesten helt skogkledd. Den sørafrikanske milliardæren Mark Shuttleworth ble forført av Principe på 2000-tallet, og har utviklet øya til et feriested med anlegget Bom Bom Principe Island. Foto: David Stanley, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Flott strand på øya São Tomé

Flott strand på øya São Tomé

Praia Inhame er en strand i den sørligste delen på øya São Tomé, sørvest for byen Porto Alegre. Stranda er en kilometer lang, 10-20 meter bred, og er omgitt av skog nesten som alle strendene på øya. Praia Inhame Eco Lodge, et hotell- og villa-kompleks, ligger ved stranda. Foto: Chuck Moravec, Flickr CC BY 2.0

Ekvator krysser denne ferieresorten

Ekvator krysser denne ferieresorten

Pestana Equador er en beachresort på Ilhéu das Rolas, på sørspissen av São Tomé og Príncipe, 60 kilometer fra hovedstaden São Tomé. Ferieanlegget er kun tilgjengelig med båt, med avgang fra Ponta Baleia på øya São Tomé. Et monument er satt opp på stedet for å markere at ekvatorlinjen krysser eiendommen. Foto: Husond, Wikimedia Commons Public domain

Feriested med ekte landsbyliv

Feriested med ekte landsbyliv

Porto Alegre er en landsby i Caué-distriktet på øya São Tomé, ligger 2,5 kilometer nordøst for det sørligste punktet på øya, Ponta Homem da Capa. På østsiden av Ponta Homem da Capa ligger stranden Praia Inhame. I Porto Alegre er det en skole, en kirke og et torg. Mange lokale lever av turisme. Plantasjekomplekset Roça de Porto Alegre ble etablert rundt 1890 av Jacinto Carneiro de Sousa e Almeida. Den eldste bevarte bygningen er fra 1918. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page