top of page
redcharlie-nf7W_hn6DKQ-unsplash.jpg

Sør-Afrika er er eventyrlig land for safarireiser. Illustrasjonsfoto: redcharlie, Unsplash

Store prisvariasjoner

Tema

- Når jeg ser annonser i aviser og blader der det reklameres for safarireiser, synes jeg ofte at prisene er vanvittig høye. Vit at du slett ikke trenger å punge ut med over 30,000 kroner for å komme deg på safari.

Paul Aage Hegvik

11.mars 2022

Dette skriver Marianne N. Pettersen i hennes reiseblogg, Glimt av verden, om det å reise på safari. Innlegget er veldig informativt og anbefales for alle som planlegger å dra på safari.

- Jeg anbefaler å bruke tid på å lese omtaler og sette deg inn i hva de ulike arrangørene kan tilby, slik at du får en opplevelse som passer dine ønsker. Det er ikke sikkert det er så lurt å hoppe på det første og beste tilbudet, eller velge arrangøren som tilbyr lavest pris, råder hun.

Pettersen trekker fram at hun ikke har valgt safariarrangør selv, men har veldig god erfaring i å reise med selskapene G Adventures fra Canada og Dragoman fra Storbrittania. World Travel Observer har sjekket turoperatørene, og kan bekrefte at det er gode og velrenommerte selskap.

Safari-spesialister

En av de norske turoperatørene som høster gode anmeldelser er Nyati Safari. Selskapet tilbyr hovedsaklig turer til det sørlige Afrika, og opererer i en prisklasse fra 17,000 til 42,000 kroner. Blant tilbudene er også togreiser med Rovos Rail, og  bryllupsreiser som også inkluderer Mauritius. Det svenskeide selskapet Jambo Tours er også en sentral aktør med safarireiser. Operatøren eier for øvrig Tema Reiser som er et byrå med lang erfaring. Det dansk- og norskeide reisebyrået Blixen Tours er også et av flere selskaper som tilbyr safari.  Disse fire selskapene som er beskrevet ligger i en høy prisklasse. Blant fordi de tilbyr luksuriøse resorter. Selskapene som nettstedet Glimt av verden anbefaler tilbyr rimeligere priser, men skal du bruke disse operatørene kommer flyreisen som tillegg.

 

Overkommelige priser

Benytter du nettsiden Travelmarket hvor du kan sammenligne priser, kan du i blant finne gode tilbud. I skrivende stund (november 2019) er det blant tilbud på en ti dagers luksussafari til Pretoria i Sør-Afrika, som er priset til omlag 14,000 kroner. Med avreise fra Danmark. Sjekker du solide Orkideekspressen kan du også finne en luksussafari til Sør-Afrika som er omlag halvparten av prisene som andre opererer med. Her tilbys det blant annet en dagstur hvor du har mulighet til å se det som beskrives som The big five (Afrikas fem store)  (elefant, løve, neshorn, bøffel og leopard).

Du kan også sjekke turoperatøren Kilroy som har priser som er langt rimeligere enn mange andre under forutsetning av at du selv bestiller og betaler flyreisen.

Reiseselskap i utlandet

Hvis du benytter selskap i utlandet har du mulighet til å bestille lengre turer. På søkemotoren Tour Radar kan du blant annet sikre deg en eventyrlig 21 ukers campingtur som går fra Cape Town i Sør-Afrika til Alexandria i Egypt. Prisen er omlag 7,300 Euro. Hvis du allerede befinner deg i Afrika, kan denne nettsiden også være nyttig hvis du ønsker kortere safariturer. 

Vi anbefaler deg også å sjekke turoperatøren Go2Africa, hvis du er villig til å betale mye for turen. Selskapet betegnes som den ledende safariarrangøren i Afrika,  er prisbelønnet og mottar svært gode kritikker for turene.

Anbefalte steder

En rekke nettsider har kåret de beste safari-destinasjonene i Afrika. Tripsavvy er en av dem. Maasai Mara National Reserve i Kenya står øverst på listen. I tillegg til at du kan få med deg Afrikas fem store er reservatet berømt for den store bestanden av løver. I perioden juli til oktober har du også mulighet til å få med deg migrasjonen av omlag to millioner, gnuer, sebraer og antiloper når de passer den mektige Mara-elven mellom Tanzania og Kenya.

Chobe nasjonalpark i Botswana er nummer to på listen. Chobe er mest kjent for sin enorme bestand med 120.000 elefanter. Den beste perioden å oppleve dem er i april til oktober, da de samles ved bredden av elven Chobe for å drikke. 

Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika er selvfølgelig også på toppen av listen med sin tredjeplass. I tillegg til Afrikas fem store er det også en ganske stor bestand med geparder. Parken er også populær for fuglekikkere. I tiden oktober til mars er det omlag 200 ulike typer trekkfugler du kan få med deg.

Safari og champagne

Har du godt med penger, og planlegger å reise på luksussafari? CNN er en av flere som har valgt ut de beste resortene i Afrika. Her finner du for eksempel Lake Manyara Tree Lodge i Lake Manyara National Park i Tanzania. Her kan du hygge deg i en suite som er priset til cirka 8.000 kroner natten. Du kan også velge å dra til safarileiren Mahali Mzuri i Motorogi Conservancy i Kenya, eid av «Virgin-milliardæren» Sir Richard Branson. Overnattingsstedet har bare 12 suiter som betegnes som «telt» med enorme terrasser og baldakiner, gedigne badekar og basseng. Et natt i teltet koster omlag 1,520 dollar natten (omlag 14.000 kroner - november 2019) i høysesongen juni til oktober.

Du kan også velge Royal Malewane  i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika som CNN anbefaler. Noen av gjestene som har besøkt den luksuriøse safarileiren er Nicolas Sarkozy, Bono og Microsoft-milliardæren Paul Allen. Her må du betale omlag 15,000 kroner i døgnet for en luksussuite, og ønsker du Royal Suite må du ut med den nette sum av cirka 83.000 kroner i døgnet.

Stekende sol
og mye venting

sourish-trivedy-A7zgYQ6W5Uw-unsplash.jpg

Masai Mara naturreservat er en nasjonalpark i Kenya som er kjent for sitt rike dyreliv. Masai Mara henger sammen med Serengeti nasjonalpark i Tanzania. Illustrasjonsfoto: Sourish TrivedyUnsplash

Før du bestiller en safarireise, kan det greit å være forberedt på at turen kan bli tøff og krevende med stekende sol, mygg, mye vind og sand. Og mye venting før du kanskje får oppleve å se «The Big Five».

Det er viktig å sjekke årstiden, om det er en god mulighet til å se så mye dyreliv som mulig i tiden du planlegger å reise. Dette kan variere fra land til land. Den tørre sesongen sør for er Sahara er hovedsakelig fra juli til oktober. På denne tiden samles dyrene ved større vannkilder. Men skuldersesongen (ikke høysesong) kan gi deg bedre priser og flotte dyreopplevelser også.

Familie eller vennegjeng

Det kan lønne seg å dra på safarireiser sammen med en stor familie eller vennegjeng. På denne måten kan gruppen få en jeep for seg selv, og står friere til å ytre ønsker og være mer samstemt om gjøremålene.

Tøft og krevende

Vær fordomsfri og fleksibel. Vær forberedt på en tøff og krevende tur med varme og kulde,  vind eller sol og mygg og fluer. Noen ganger vil du ikke se mye, noen ganger vil du se mye, noen ganger vil turen ta lenger tid enn forventet, og noen ganger vil det være tøffere enn forventet.

Stå opp tidlig

Ville dyr er som regel mest aktiv når det er litt kjølig, før soloppgang og etter solnedgang. Det anbefales derfor at du må stå opp så tidlig som mulig, gjerne cirka 5.30 eller tidligere før du drar på tur eller når solen er i ferd med å gå ned.

På egen hånd

Du kan også dra på turer uten guider til noen steder. Som for eksempel Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika og Etosha nasjonalpark i Namibia. Men sørg for at du holder deg i bilen. 

Fordeler med guide

Noen av fordelene med guidede turer er at du kan slappe av mer, du får se mer og ikke minst stille en rekke spørsmål. Guidede turer har på mange steder færre begrensninger enn private kjøretøy. Det er som regel forbudt å dra på egen hånd om natten. Ønsker du dette må du fortrinnsvis dra på organiserte guideturer.

Klær

Det er logikk, en årsak til at tradisjonelle safariantrekk brukes. Noen dyr tiltrekkes av klær i farger som rød, marin og svart. Dette gjelder både tsetsefluer og større dyr. I tillegg er det sånn at lett fargede klær reflekterer lyset bedre enn mørke klær, og holder dermed varmen kjøligere.

Det kan for øvrig være litt kaldt tidlig på morgenkvisten. Det anbefales derfor at du tar med en lett vindjakke eller lett fleecejakke på tur. Utover dette bør klesfarger  velges basert på landskap og vegetasjon. Bruk mørke grønnfarger for savanne, bush og skogsområder som for eksempel deler av Zambia, Zimbabwe, Tanzania, Mosambik og Nord- og Øst-Sør-Afrika, Brun eller kaki er mest egnet hvis du er i tørrere områder som Kalahari-ørkenene, Botswana, Namibia og det vestlige Sør-Afrika.

 

Støvler/sko

Bruk også knehøye tette støvler med hard gummi. som beskytter mot alle slags små skapninger. Torner kan trenger seg inn i myk gummi. Husk at det også anbefales at støvlene brukes i cirka en måned før du reiser, sånn at de blir mer komfortable. Det er støv og sand på de fleste gangstiene. og mange ting som biter. Bruk også en lue som beskytter deg mot varmen fordi safari som regel gjennomføres i åpne biler.

Blemmer

Hvis du får blemmer når du er på vandretur: Bruk nål og tråd som du stikker fra den ene enden til den andre, for å unngå å «knuse» blemmen. La deretter tråden bli liggende igjen. Dette vil bidra til at væsken renner ut gjennom tråden. Åpne sår kan gi mer smerte. 

Drikk mye vann

Sørg for at du drikker dobbelt så mye vann som du vanligvis trenger. Det er viktig at du må holde deg hydrert for å ha energi i varmen. Vær for øvrig svært forsiktig med alkohol!

Hysj!

De fleste dyrene er mest komfortable når de omgis med kjente lyder, til tross for at noen er vant til menneskelyder. Vær derfor så stille som mulig når du er på safaritur.

Kikkert og kamera

Ta med kikkert og et godt teleobjektiv. Bruk gjerne en bønnepose for å stabilisere kameraet. Bruk også en vanntett veske for kameraet. Med lyse for å unngå at kameraet varmes opp for mye. Du kan gjerne bruke en dusjhette for å beskytte mot regnet, eller bare en t-skjorte for å beskytte det mot sand.

Spør

Still mange spørsmål og ikke vær redd for å be om å stoppe kjøretøyet hvis du ser noe som er nytt for deg eller ta et bilde. Guidene er der for å gi deg en god safariopplevelsen.

Sikkerhet

For din egen sikkerhet: følg alltid leirsjefens sikkerhetsorienteringer! Dyr er veldig godt kamuflert og ofte ser du dem ikke før det er for sent. 

bottom of page