top of page
Rwanda

Fakta

Kofi_Annan_2012_(cropped).jpg
125px-Flag_of_Rwanda.svg.png

Verden sviktet Rwanda i landets viktigste tid.

Kofi Annan (1938 - 2018) 
Diplomat, tidligere generalsekretær
for FN og nobelprisvinner

49084296703_da4690f0e5_o.jpg

Historisk glimt

De tidligste innbyggerne i regionen antas å ha vært forfedrene til twa-folket, en gruppe pygméfolk som fremdeles lever i Rwanda. Twa-folket ble senere fordrevet av innvandrende bantuer, først hutuene på 1000-tallet, som ryddet jord for å drive jordbruk, og deretter tutsiene, som var et kvegfolk, i løpet av 1400-tallet.

Tutsiene etablerte i ettertid et kongedømme med føydalt styresett. Kongen innførte flere administrative reformer som førte til at forskjellene vokste mellom hutu- og tutsibefolkningen. Disse inkluderte uburetwa, et system med tvangsarbeid som hutuene måtte utføre for å få tilgang til landområder som hadde blitt beslaglagt fra dem, og ubuhake, der hutuer hadde muligheten benytte seg av kveg tilhørende tutsier i bytte mot økonomiske og personlige tjenester.

​

Under Berlin-konferansen i 1884 ble territoriet tildelt Tyskland som en del av det Tysk Øst-Afrika sammen med Burundi og Tanzania, noe som markerte begynnelsen på kolonitiden. Den første europeeren som besøkte Rwanda var østerrikske Oskar Baumann tidlig i 1890-årene. Den tyske oppdagelsesreisende Gustav Adolf von Götzen var den første europeeren som utforsket landet av betydelig grad. I 1894 reiste han gjennom landet fra sørøst til Kivusjøen i vest og møtte kongen underveis. Tyskerne styrte Rwanda indirikte gjennom det eksisterende monarkiet, og landets sosiale strukturen ble ikke nevneverdig forandret. Tyskerne fremmet idéen om at tutsiene var den overlegne rasen i landet, noe som bidro til økt skille mellom hutuene og tutsiene.

​

Belgiske styrker tok kontroll over Rwanda og Burundi i 1916, under første verdenskrig, og startet en periode med mer direkte kolonistyre. Belgierne fortsatte å favorisere tutsiene ovenfor hutuene, slik tyskerne hadde gjort. I 1935 innførte Belgia identifikasjonskort som viste etnisk tilhørlighet. Tidligere hadde vært mulig for spesielt velstående hutuer å bli «æres-tutsier», men disse identifikasjonskortene hindret dette. Rwanda ble skilt fra Burundi og ble selvstendig den 1. juli 1962, som markeres som Rwandas uavhengighetsdag, en nasjonal helligdag.

​

Folkemordet i Rwanda skjedde over en periode på 100 dager fra 6. april til midten av juli i 1994 Mellom 800,000 og en million tutsier og moderate hutuer ble drept. FNs fredsbevarende styrke i Rwanda manglet personell, våpen og myndighet til å kunne stoppe det som skjedde. Det var tutsienes opprørstyrker som til slutt klarte å få overtaket og gjøre slutt på folkemordet.

​

Paul Kagame har vært i praksis vært leder av landet siden folkemordet i 1994, men ble sverget inn offisielt som president i 2000.  Han ble gjenvalgt i august 2017 med et offisielt resultat på nesten 99 prosent i et valg som kritisert for mange uregelmessigheter. 

​

Édouard Ngirente har vært statsminister i Rwanda siden august 2017, Ngirente har overvåket politiske endringer som tar sikte på å styrke Rwandas økonomi gjennom utvidede blant annet forskningsstipendier,  transportinfrastruktur og utdanning. Kampanjer for å oppmuntre rwandere til å betale skatt og ta vare på miljøet har også blitt startet med mål om å skape en mer bærekraftig fremtid både økonomisk og miljømessig. Som en del av sine oppgaver som representant for Rwanda, har Ngirente reist verden rundt og kjørt kampanjer for økte utenlandske investeringer i nasjonen. Ngirente har også reist på tvers av Afrika og tatt til orde for familieplanlegging over hele kontinentet.

​

Visste du at...

I en rangering (2020) av land av World Economic Forum for land med det beste og verste statlige kjønnsforskjellen, er Rwanda det sjette beste i verden.  64 prosent av Rwandas parlamentsposisjoner består av kvinner. 

​

Rwanda er nå oppført som det niende sikreste landet i verden av World Economic Forum og det 11. sikreste landet i verden i en undersøkelse fra 2017.

​

I 2008 ble Rwanda kjent over hele verden da de la inn forbud mot plastposer. Rengjøring av gatene i Kigali er en felles aktivitet - minst en gang i måneden. Selv om det er folk som er ansatt i kommunene for å rengjøre byen, suppleres dette med en felles dag for innbyggerne, hovedsakelig den siste lørdagen i måneden. Å gå på tvers av plener er for øvrig en kriminell handling i Kigali, også en del av bevaringsarbeidet i byen.

​

Karisoke Research Center i Volcanoes nasjonalpark ble grunnlagt i 1967 av verdenskjente Dian Fossey for å observere fjellgorillaene i landet. Bestanden er nå økende etter bevaringsarbeidet. I 1985 var det bare 250 gorillaer igjen på grunn av krypskyting, sykdom og habitatstrusler. Bestanden er nå nesten 900 (2017). Omtrent halvparten bor i Volcanoes National Park som krysser Rwanda, Uganda og Den demokratiske republikken Kongo. Tallet vokser hvert år på grunn av bevaringsbevissthet og tiltak støttet av reiselivsinntekter.

Dian Fossey ble funnet drept i en alder av 53 år i teltet sitt i Virunga-området nær Ruhengeri i Rwanda i 1985. Drapet er svært myteomspunnet, men mange mener at drapet var planlagt av Protais Zigiranyirazo, tidligere guvernør i Ruhengeri, og kjent for å ha etablert dødsskvadronene som deltok i drapet på over 800,000 rwandere rundt 1994.

​

Du har ikke lov til å bruke flip-flopsandaler  på offentlige steder i Rwanda, fordi åpne sandaler regnes som uhygienisk.

Hovedstad

Kigali

​

Etniske grupper

Hutu 85%, Tutsi 14%, Twa 1% (2018)

​

Språk

Kinyarwanda (en bantu-dialekt, offisielt), fransk (offisielt), engelsk (offisielt), swahili

​

Religion

Romersk-katolske 43.7%, protestanter 37.7%, adventister 11.8%, muslimer 2%, andre 0.9%, ingen tro 2.5%, uspesifisert 1.3% (2012)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

26 340 km²

​

Nasjonaldag

1. juli

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Rwanda

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

News of Rwanda

New Times, The

​

Offisielt nettsted for turisme

Visit Rwanda

​

UDs reiseråd

Rwanda

​

Nødnummer

Politi 112 Trafikkulykker 113 Trafikkpoliti 118 Antikorrupsjon 997 Barns hjelpelinje 116 

​

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

​

FN-sambandet - Landstatistikk

​

​

Hovedstaden Kigali

Hovedstaden Kigali

Kigali (859,332 innbyggere/2012) er hovedstaden og den største byen i Rwanda. Byen befinner seg i midten av landet, og har vært Rwandas sentrum for økonomi, kultur og transport siden den ble landets hovedstad i 1962. Den største bidragsyteren til Kigalis økonomi er servicesektoren. Befolkningen i Kigali består av hutu (84 prosent), tutsi (15 prosent) og twa (1 prosent). Foto: erdbeernaut, Flickr CC BY-SA 2.0

Nærmeste by til de truede fjellgorillaene

Nærmeste by til de truede fjellgorillaene

Ruhengeri (59,333 innbyggere/2012) er en by i distriktet Musanze. Byen ligger omtrent 67 kilometer nordvest for Kigali, sør for grensene mot Den demokratiske republikken Kongo og Uganda. Den ligger ved foten av den vulkanske fjellkjeden Virunga, og er den nærmeste byen til Volcanoes nasjonalpark, som er hjem til de truede fjellgorillaene. Foto: Andrew Moore, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Den intellektuelle hovedstaden

Den intellektuelle hovedstaden

Butare (50,220 innbyggere/2012) ligger omtrent 80 kilometer sørvest for hovedstaden Kigali og omtrent 20 kilometer nord for grensen mot Burundi. University of Rwanda Butare campus ble grunnlagt i 2013, og hadde navnet National University of Rwanda da det ble etablert i 1963. Byen Butare har lenge vært ansett som den intellektuelle hovedstaden i landet, mens Kigali har mest politisk makt. Foto: Galinier, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Turist- og bryggeriby

Turist- og bryggeriby

Gisenyi (136,830 innbyggere/2012) er en by ved Kivusjøen i provinsen Ouest. Byen har et turistområde ved bredden av Kivusjøen, med flere hoteller og tre sandstrender. Gisenyi huser landets eneste bryggeri, Bralirwa. Dette er en liten by sammenlignet med nærliggende Goma i Den demokratiske republikken Kongo, selv om Gisenyi vokser raskt. Foto: Francisco Anzola, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Melkeproduksjon og gruvedrift

Melkeproduksjon og gruvedrift

Nyagatare (14,320 innbyggere/2012) er en by 1,363 meter over havet nordøst i Rwanda, 76 kilometer nord-nordøst for Kigali, nær grensene til både Tanzania og Uganda. Agroindustri med storfedrift/melkeproduksjon og gruvedrift er byens viktigste næringer. Melk eksporteres til andre regioner i Rwanda. Foto: Antoinetorrens, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Jordbruksby på hovedveien til Tanzania

Jordbruksby på hovedveien til Tanzania

Kibungo (11,537 innbyggere/2012) er en by i Ngoma-distriktet, omtrent 100 kilometer fra Kigali på hovedveien til Tanzania. Befolkningen lever hovedsakelig av jordbruk. Produktene er bønner, mais, durra, bananer og grønnsaker. Stedet har et sykehus og et universitet for landbruk, teknologi og utdanning. Foto: Mugisha Don de Dieu, Flickr CC BY 2.0

Grenseby og nærhet til nasjonalpark

Grenseby og nærhet til nasjonalpark

Cyangugu (27,416 innbyggere/2012) er en by sørvest i Rwanda. Byen ligger i den sørlige enden av innsjøen Kivu, rett ved grensen til Den demokratiske republikken Kongo, omtrent 200 kilometer sørøst for Kigali. Cyangugu ligger i nærheten av Nyungwe nasjonalpark. Foto: Fanny Schertzer, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Det høyeste i Rwanda

Det høyeste i Rwanda

Mount Karisimbi er en stratovolkan i Virunga-fjellene på grensen mellom Rwanda og Den demokratiske republikken Kongo. Den er for tiden sovende. Karisimbi er 4,507 meter høyt, det høyeste i Rwanda og de åtte store fjellene i fjellkjeden i Albertine Rift. Navnet Karisimbi kommer fra ordet amasimbi som betyr snø. Foto: Abel Kavanagh, Monusco, Flickr CC BY-SA 2.0

Markerer skjæringspunktet mellom tre land

Markerer skjæringspunktet mellom tre land

Mount Sabyinyo er en utdød vulkan i Øst-Afrika i Virunga-fjellene. Fjellet ligger nord-øst for Lake Kivu, en av de afrikanske store innsjøene, og vest for Lake Bunyonyi i Uganda. Toppen på fjellet som er på 3,669 meter, markerer skjæringspunktet mellom grensene til Den demokratiske republikken Kongo (DRC), Rwanda, og Uganda. Fjellet har en religiøs betydning for lokale stammer. Foto: Maxime Ishmax, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av «De store sjøer i Afrika»

En av «De store sjøer i Afrika»

Kivusjøen er en innsjø på grensen mellom Den demokratiske republikken Kongo og Rwanda. Den ligger i den Albertinske (vestlige) Riftdalen, en del av Riftdalen i Afrika. Kivusjøen har utløp gjennom elva Ruzizi, som renner sørover til Tanganyikasjøen. Innsjøen hører til De store sjøer i Afrika. Innsjøen har et areal på 2.700 km² og ligger på en høyde av 1,461 meter over havet. Foto: François Terrier, Flickr CC BY 2.0

Innsjø med nærhet til «Afrikas fem store»

Innsjø med nærhet til «Afrikas fem store»

Lake Muhazi er en innsjø som ligger i Eastern Province, omtrent tretti kilometer øst for Kigali. De andre nærmeste byene er Byumba i vest og Rwamagana i sør. Innsjøen er kjent for sin store bestand av flekkhalset oter. Det er flere ferieresorter ved innsjøen, og et utgangspunkt for besøk til Akagera nasjonalpark hvor en kan se «Afrikas fem store», - løve, afrikansk savanneelefant, kafferbøffel, leopard og stumpneshorn/spissneshorn. Foto: SteveRwanda, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Gjennobygges etter tap av mangfold

Gjennobygges etter tap av mangfold

Gishwati Mukura nasjonalpark er et beskyttet reservat i den nord-vestlige delen av Rwanda, ikke langt fra Kivu-sjøen. Under folkemordet i Rwanda i 1994 kom det flere tusen flyktninger til området, som ryddet store deler av skogen for å ha noe å leve av. Dette førte til et enormt tap av biologisk mangfold, men nyplanting de siste årene har bidratt til noe restaurering av skogen. Foto: Ministry of Environment - Rwanda, Flickr CC BY-ND 2.0

En av de eldste regnskogene i Afrika

En av de eldste regnskogene i Afrika

Nyungwe nasjonalpark er en av de eldste regnskogene i Afrika, rik på biologisk mangfold, blant annet 75 ulike pattedyr, 1068 plantearter og 322 fuglearter. Blant de 13 ulike primatene finner en blant annet svartluemarekatt (bildet). Foto: travelmag.com, Flickr CC BY 2.0

Lever kun to steder i verden

Lever kun to steder i verden

Fjellgorillaen lever kun to steder i verden: I Virunga-fjellene på grensen mellom Den demokratiske republikken Kongo, Rwanda og Uganda, og Bwindi Impenetrable Nasjonalpark i Uganda. Fjellgorillaene holder seg i tropeskogen, og lever i familiegrupper som holder sammen i mange år. Gruppen består som regel av en dominant hann (sølvrygg), tre til fire voksne hunner og ungene deres. Som regel er det under 20 individer i en familiegruppe. Foto: Ludovic Hirlimann, Flickr CC BY 2.0

Mest kjent for fjellgorillaen

Mest kjent for fjellgorillaen

Volcanoes nasjonalpark ligger i Virungafjellene nordøst i Rwanda, ved grensen mot Den demokratiske republikken Kongo og Uganda. Parken dekker et område på cirka 160 km², og består i hovedsak av regnskog. Den er mest kjent for fjellgorillaen. Andre pattedyr er blant annet gullmarekatt, flekkhyene, afrikabøffel og buskbukk. Fem av de åtte vulkanene i Virungafjellene, Karisimbi, Bisoke, Muhabara, Gahinga og Sabyinyo, ligger i parken. Foto: Maxime Ishmax, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Gjenoppretter nasjonalpark

Gjenoppretter nasjonalpark

I Akagera nasjonalpark i det østlige Rwanda kan en oppleve «Afrikas fem store», - løve, afrikansk savanneelefant, kafferbøffel, leopard og stumpneshorn/spissneshorn. Et stort arbeid med å gjenopprette parken er igangsatt de siste årene, etter at den var på grensen til å bli tapt for alltid, ødelagt av flyktninger etter folkemordet i 1994 og krypskyting. Foto: Matthew Poole, Flickr CC BY-ND 2.0

Anbefales for sykkel og fotturer

Anbefales for sykkel og fotturer

Rwandas Congo Nile Trail er et nettverk av lokale veier og stier går langs bredden av Kivusjøen og Nyungwe nasjonalpark. Området anbefales for både sykkel- og fotturer. Stien er 227 kilometer og går fra Gisenyi til Cyangugu. Den sørlige delen av stien er nå erstattet av en asfaltert vei. Foto: François Terrier, Flickr CC BY 2.0

«Hotel Rwanda» - den virkelige historien

«Hotel Rwanda» - den virkelige historien

Hôtel des Mille Collines er et luksushotell i Kigali. Under folkemordet i Rwanda fungerte hotellet som flyktningeleir for mer enn 1,000 personer. Hotellsjefen Paul Rusesabaginas historie er dramatisert i filmen «Hotell Rwanda». Mesteparten av opptakene ble gjort i Sør-Afrika, foruten enkelte scener som ble spilt inn i hovedstaden Kigali. Foto: Adam Jones, Flickr CC BY 2.0

43,000 ble drept her - mange av dem barn

43,000 ble drept her - mange av dem barn

Murambi Genocide Memorial er et minnesmerke nær byen Murambi i det sørlige Rwanda som markerer 1994 folkemordet i Rwanda. Det er en av seks store minnesteder for de rundt 200 slike institusjonene i landet. Stedet ligger i et tidligere skolekompleks som en gang var en teknisk videregående skole. Det anslås at rundt 43,000 tutsier ble drept på skolen, inkludert mange barn og småbarn. Foto: Frank Wolf, US Rep., Wikimedia Commons Public domain

Gravlagt ved sine gorillavenner

Gravlagt ved sine gorillavenner

Dian Fossey (1932-1985) var en amerikansk zoolog. Hun var interessert i gorillaer og studerte dem daglig i Rwandas fjellskog ved Karisoke Research Center, et forskningssenter hun etablerte i Volcanoes National Park i 1967. Hun ble funnet drept i teltet sitt i Virunga i 1985, gravlagt i Karisoke (bildet), et sted som hun selv utviklet for sine avdøde gorillavenner, og i nærheten av mange gorillaer drept av krypskyttere. Foto: Zinkiol, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den største katedralen i landet

Den største katedralen i landet

Our Lady of Wisdom Cathedral er en katolsk kirke i byen Butare. Kirken ble bygget på 1930-tallet, og er den største katedralen i landet. Katedralen følger den romerske eller latinske riten og fungerer som sete for bispedømmet Butare, Foto: Rytc, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2

Rekonstruksjon av kongelig palass

Rekonstruksjon av kongelig palass

I byen Nyanza ligger det tidligere kongelige palasset til kong Mutara III. Rudahigwa, som styrte fra 1931 til 1959. Graven hans ligger ved siden av palasset. En rekonstruksjon (bildet) av kongens tradisjonelle hytte er bygget for besøkende i Rwesero Art Museum. Rwandiske konger var veldig mobile, og flyttet mellom mange boliger spredt over hele riket. Foto: Guswen, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Nasjonalt etnografisk museum

Nasjonalt etnografisk museum

Ethnographic Museum i byen Butare er det nasjonale museet for Rwanda. Bygningene ligger i en park omgjort til en botanisk hage. Det ble bygget med hjelp fra den belgiske regjeringen og åpnet i 1989. Elementer med historiske, etnografiske, kunstneriske og arkeologiske temaer vises i syv haller på museet. Museet er også kjent som dødsstedet for dronning Rosalie Gicanda og flere andre mennesker under det rwandiske folkemordet i 1994. Foto: Amakuru, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En av de største øst i Afrika

En av de største øst i Afrika

Inema Art Center i Kigali er en av de største kunstgalleriene øst i Afrika, og ble grunnlagt i 2012 av de selvlærte malerne Emmanuel Nkuranga og Innocent Nkunziza. Galleriet har en samling fra kunstnere fra hele det afrikanske kontinentet, og er spesialisert i moderne afrikansk kunst, håndverk, musikk og dans. Inema Art Center tar i mot ti kunstnere som bor i en bolig på galleriet, for å gi dem en mulighet til å utforske sitt kreative talent. Foto: Jim Joel, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Billedkunst fra Rwanda

Billedkunst fra Rwanda

Imigongo er en form for billedkunst fra Rwanda, veggkunst som tradisjonelt blir malt med tørket kumøkk blandet med ulike naturfarger som rødt, hvitt, grått og svart. Imigongokunst skal ha blitt funnet opp i Kibungo (nå Østprovinsen i Rwanda) av prins Kakira, sønn av kongen av Gisaka, tidlig på 1800-tallet. Det er likevel vanligvis kvinner som lager imigongobilder. Foto: Ji-Elle, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Populært sted for strandferie

Populært sted for strandferie

Distriktet Karongi er blant de mest populære strandferiestedene for familier som bor andre steder i Rwanda, med innkvartering som passer de fleste budsjetter. Distriktet ligger ved bredden av Kivusjøen, og hovedstaden er Rubengera. Nordvest for Karongi er Mukura-skogen som er et sted for fuglekikkere, med mer enn 150 registrerte arter, hvorav 17 er endemiske. Foto: Rwanda Government, Flickr CC BY-ND 2.0

1,634,000 turister i 2019

1,634,000 turister i 2019

Rwanda registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 1,634,000 turister i 2019, og genererte rundt 635 millioner amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 6,2 prosent av bruttonasjonalproduktet.Mountain Gorillas Nest Hotel er en luksusresort ved foten av Virunga-fjellene, og i nærheten til området hvor den legendariske amerikansk zoologen Dian Fossey drev Karisoke Research Center for fjellgorillaer. Foto: Dave Proffer, Flickr CC BY 2.0

bottom of page