top of page
pippi och pappa.jpg

På Lindgrens fødested kan du oppleve Pippi og pappaen. Illustrasjonsfoto: Astrid Lindgrens Värld

Her kan du treffe Pippi, Emil og Ronja

Tema

Den svenske nettsiden Barnsemester kårer hvert år de beste ferietilbudene for barnefamilier.

På nettstedet Barnsemester finner du tips om et betydelig antall  fornøyelsesparker, temaparker, badeland, sommerland, museum, vitenskapssenter og annen familiemoro. Nettsiden har i mange år kåret de beste tilbudene i Norden for barn.

Temaparken High Chaparral i Gnosjö-regionen i Småland ble i 2020 kåret til den beste parken i 2020.  Legoland i Billund har vunnet flere ganger, og mottatt en rekke internasjonale priser.

 

Opplev Pippi, Ronja og Emil

Astrid Lindgrens Värld ble en av vinnerne i 2019-kåringen av de ulike tilbudene, vinner av «Beste familiemoro i Sverige» og på tredjeplass innen kategorien «Nordens beste temapark». Parken tar med gjestene inn i Lindgrens verden, Pippi Langstrømpe, Emil i Lønneberga, Brødrene Løvehjerte og Ronja Røverdatter er noen av de som kan oppleves i den populære parken i Vimmerby i Småland, fødestedet til forfatteren.

Vinnere år etter år

Liseberg i Gøteborg og Tivoliet i København er ikke overraskende kåret til Nordens beste fornøyelsesparker flere ganger. Mindre kjent blant nordmenn er Sveriges eldste tivoli, Grøna Lund i Stockholm, som kom på en tredjeplass i kåringen i 2019. 

Givskud Zoo er ikke så kjent i Norge, men ble kåret til Nordens beste dyrepark både i 202o, 2018 og 2019. På ulike stier i parken kan du oppleve dyr fra hele verden. Noe av det spesielle er også Dinosaur park hvor du kan opplevde 50  dinosaurer i sin naturlige størrelse på en gedigen storskjerm.

Beste sommerland i Norden i 2020 ble Djurs Sommerland i Nimtofte i Danmark. Fårup Sommerland, som er gjemt i en skog i nærhten av stranden i Blokhus og Løkken, vant i både 2015, 2016, 2017 og 2019.

Barnsemester.se: Alle vinnere i 2020

Her er noen av vinnerne i 2020:

max-goncharov-E77RZ6HJ0i8-unsplash.jpg

Illustrasjonsfoto: Max GoncharovUnsplash

Noe å tenke på når du planlegger ferie med barn

Pakking

Barnevognen er alltid praktisk å ha med, selv om barnet vanligvis ikke bruker den mer. Det kan bli sene kvelder, lange, slitsomme dager og mye venting.

Hvis du er usikker på om barnet spiser maten på destinasjonen eller du er usikker på om det kan kjøpes på feriestedet: Ta gjerne med ekstra som du kan bruke når det oppstår situasjoner med at barnet ikke vil spise det som tilbys.

Forbered barna

Fortell barna så mye som mulig om reisen, sånn at de blir trygg på alle forandringene. Det anbefales også å forberede barna på at det kan bli mye venting på flyplasser, fornøyelsesparker, restauranter og andre steder.

Smil

Vær fleksibel og forberedt på det kan bli en del rot og mye fram og tilbake når en reiser med barn. Prøv å ta det meste med et smil. Det kan virke som et unødvendig råd, men det kan ødelegge mye for reisen hvis mamma og/eller pappa blir stresset, sur og sint. Prøv gjerne å studere andre familier på turen hvis noen blir grinete.

Unngå stress 

Å reise med barn kan ofte medføre stress, men som alt annet blir også dette mer vellykket med god planlegging. Sørg for at du alltid har god tid, en stram tidsplan kan ødelegge deler av ferien.  Finn gjerne mulighetene for barna på forhånd og spør hva de har lyst til å gjøre.

Sikkerhet

Sørg for at du alltid har barna i sikte; at de alltid er i nærheten av deg. Forbered barna på dette.  

 

For sikkerhetens skyld - lag gjerne et armbånd med telefonnummeret med foreldrenes telefonnummer hvis de plutselig blir borte. Gjerne med både navn, telefonnummer, hjemadresse og overnattingssted. Du kan også henge en merkelapp i beltet eller andre klær.

 

Fest gjerne en GPS-sporer i beltet eller skoen til barnet.

Sørg for at eldre barn kan telefonnumrene til mamma og/eller pappa.

Identifikasjonsdokumenter

Hvis du skal krysse grenser i spesielle land kan det være lurt å sjekke om barnet trenger ekstra identifikasjonspapirer (for eksempel fødselsattest) for å få innreisetillatelse. Dette kreves i noen land som dokumentasjon på at du er barnets mor og/eller far. Hvis barnets mor/far ikke er med, kan det kreves at du har en skriftlig tillatelse fra foreldrene.

Fly med barnet

- Hvis barnet er en baby anbefales det å bestille billetter så tidlig som mulig sånn at du kan sikre deg sete hvor flyet har babysenger som er festet på veggen som skiller seksjonene på flyet. Hvis du sjekker flightnummeret kan du gå inn på nettsiden til Seatguru for å se hvor babysengen/e er i flyet, og bestille på denne plassen. Du kan også sikre plassen  med å ringe flyselskapet etter at bestillingen er gjort. Hvis setet allerede er bestilt av noen som ikke har med baby, vil de sannsynligvis være behjelpelig med at du får plassen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Hvis barnet er under to år kan du også velge at hun/han sitter i fanget ditt som da er gratis. Hvis du velger eget sete kan du ta med barnestol som du kan feste med sikkerhetsbeltene på flyet. 

- Det ideelle er at barnet sover så mye som mulig under reisen. Prøv derfor å bestille billetter til nattflyging som er tilpasset barnets døgnrytme.

-Unngå stress og planlegg sånn at du kommer til flyplassen i god tid før avgang. Mye kan skje, det kan ta tid å finne parkering og kanskje må du skifte bleier før flyet går.

- For å unngå øresmerter kan det være til god hjelp hvis du ammer eller gir barnet flaske når flyet tar av og lander. Pass på at du ikke gjør dette for tidlig. Vær sikker på at avgang eller landing er i gang, at du ikke gjør det for tidlig i forhold til forsinkelser. Hvis barnet får smerter kan det hjelpe med en varm klut på begge ørene.

- Ta med favorittleketøyet som barnet ditt kan bruke for å unngå utålmodighet hvis/når hun/han sitter i fanget ditt. 

- Hvis barnet bruker smokk er det alltid lurt å ha en ekstra i tilfelle det forsvinner under flysetet eller andre steder.

- Ta med et teppe hvis barnet må skifte bleie. Det finnes ingen muligheter på toalettet ombord.

- I tilfelle barnet kaster opp anbefales det å ta med en ekstra pose, til tross for at det er ombord i flyet.

- Bruk gjerne bæresele hvis du reiser alene med barnet. Det er mye ekstra du må bære når du reiser med barn. Barnevogn er også til god hjelp med å avlaste.

- Ta med et ekstra klesbytte, ekstra bleier, våtservietter og en ekstra pose for skittentøy og annet.

-Aktuelle barnemat hvis det er en lang flyreise. Det er som regel mulighet til å varme maten/drikken hvis det er et langdistansefly.

- Barnefilmer vises som regel på lange reiser, men ta gjerne med nettbrett/telefon med barnets favoritter som er lastet ned på forhånd. Bøker, tegneserier, fargestifter og ark kommer også godt med.

Vaksinasjon

Før man tar med seg små barn på reiser til tropiske og subtropiske strøk, bør man gjøre en helhetsvurdering om hva som er best for barnet.

- Dersom barn tas med på slike reiser, bør de på forhånd vaksineres med de første dosene med vaksine mot difteri/tetanus/kikhoste/polio/Hib/hepB-vaksine (DTP-IPV-Hib-HepB). Barnet bør også ha fått vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR-vaksine). Dette betyr at barnet normalt bør være over 15 måneder gammelt før avreise.

-I spesielle situasjoner hvor yngre barn skal ha et lengre opphold i tropiske eller subtropiske områder, for eksempel ved flytting, kan det være aktuelt å framskynde vaksinasjons­programmet. Første dose av vaksine mot difteri/tetanus/kikhoste/polio/Hib/hepB-vaksine (DTP-IPV-Hib-HepB) kan gis så tidlig som ved 6-8 ukers alder. Første dose av vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder kan tidligst gis ved 9 måneders alder.  BCG -vaksine gis normalt ved seks uker alder men kan i spesielle tilfeller gis tidligere. 

Skal man på reise med barn mellom 9 og 15 måneder til land med pågående meslingutbrudd, kan det være aktuelt å framskynde MMR-vaksinasjonen.

For populære reisemål i Asia, for eksempel Thailand, er det generelt ikke grunnlag for å fraråde reise med barn, så lenge man tar følgende forholdsregler:

- Er nøye med den generelle hygienen, spesielt håndhygienen.

- Reiser etter at barnet har startet barnevaksinasjonsprogrammet.

- Beskytter barnet mot myggstikk under oppholdet.

- Gir barnet samme tilbud om reisevaksiner og malariatabletter som voksne, så lenge vaksinen og malariatablettene er godkjent for aldersgruppen.

William Whyte.jpg

Bestill i god tid før avreise, sånn at du kan sikre deg babyseng på flyet. Illustrasjonsfoto: William Whyte, Flickr

bottom of page