top of page
Guinea-Bissau

Fakta

ASC_Leiden_-_Coutinho_Collection_-_6_11_
125px-Flag_of_Guinea-Bissau.svg.png

Amílcar Cabral (1924 - 1973) Agronom,
skribent og geriljaleder fra Guinea-Bissau.
Myrdet i1973 åtte måneder før
Guinea-Bissau oppnådde sin uavhengighe
t

2983330141_7b3c40b590_o.jpg

Portrett: Roel Coutinho , Wikimedia Commons  CC BY-SA 4.0  Illustrasjonsfoto: Photo RNW.org, Flickr CC BY-ND 2.0

Historisk glimt

Landet var i over 800 år en del av det Ghanesiske riket. I ettertid, på 1200-1500-tallet var Guinea-Bissau et lydrike (et land som er tvunget til å adlyde og følge et annet lands påbud) under Maliriket. I 1446 kom portugisere til området og brukte det som utgangspunkt for kolonisering av Kapp Verde-øyene. Etter lang tids krig og konflikt greide Portugal å kolonisere Guinea-Bissau. Portugisisk Guinea var kjent som slavekysten, fordi det var et viktig område for europeeres eksport av afrikanske slaver til den vestlige halvkule. Kysten og elvene i området var blant de første stedene som ble kolonisert. De lokale afrikanske herskerne i Guinea, hvorav noen hadde stor fremgang fra slavehandelen, kontrollerte handel med innlandet og lot ikke europeerne komme inn i den indre delen av landet. I en kort periode på 1790-tallet prøvde britene å etablere et rivaliserende fotfeste på en offshore-øy i Bolama. Men på 1800-tallet var portugiserne tilstrekkelig sikre i Bissau til å betrakte nabokystlinjen som sitt eget spesielle territorium, også nordover i en del av det nåværende Sør-Senegal.

«Det afrikanske selvstendighetspartiet for Guinea-Bissau og Kapp Verde» (PAIGC) ble grunnlagt i 1956 under ledelse av geriljalederen Amílcar Cabral. PAIGC ble forbudt i 1956 og Cabral dro i eksil. De forsøkte først med fredelige midler. men valgte å endre strategi i 1959 etter at en streikeprotest endte i et blodbad. Gruppen tok til våpen i 1963 med støtte fra fra Cuba, Kina , Sovjetunionen , og venstreorienterte afrikanske land.  En krig mot kolonimakten Portugal startet. Cabral ble myrdet av portugisiske agenter i 1973.  I 1974, etter mange år med krig, ble landet selvstendig. Amilcars bror,  Luis Cabral , ble landets første president. Etter uavhengighet drepte PAIGC tusenvis av lokale guineanske soldater som hadde kjempet sammen med den portugisiske hæren mot geriljaene. Noen rømte for å bosette seg i Portugal eller andre afrikanske nasjoner. Etter selvstendigheten ble landet styrt av flere diktatoriske regjeringer, med militær støtte fra Sovjetunionen og Øst-Tyskland.  Cabral ble avsatt i et militært kupp i 1980.  Major João Bernardo Vieira ble president. En demokratiseringsprosess ble igangsatt i 1990. Grunnloven ble endret i 1993 og det første frie parlamentsvalget ble holdt året etterpå. Et hæropprør i mai 1998 førte til en borgerkrig i Guinea-Bissau. President Vieira ble styrtet, men ble gjenvalgt i 2005 og myrdet i mars 2009. Årene som fulgte fortsatte i samme kaoset med flere kuppforsøk. 

Guinea-Bissau appellerte i 2006 til internasjonal hjelp for å stoppe menneskesmuglere som brukte den avsidesliggende kystlinjen for å smugle migranter, inkludert asiater, til Europa. I den samme tidsperioden advarte FN og Det internasjonale pengefondet landets ledelse og ga dem en siste mulighet til å redde Guinea-Bissau fra kaos og krav om at de måtte bekjempe latinamerikanske narkotikakarteller i landet. 

 

Umaro Sissoco Embaló  har vært president i Guinea-Bissau siden 27. februar 2020. Han var også landets statsminister fra november 2016 til  januar 2018.

Nuno Gomes Nabiam har vært statsminister i Guinea-Bissau siden februar 2020. Det offisielle valgresultatet viste at Embaló vant andre valgomgang med 54 prosent av stemmene mot en annen tidligere statsminister, Domingos Simões Pereira, som fikk 46 prosent. Selv om verken høyesterett eller parlamentet hadde godkjent det, organiserte Embaló selv en offisiell innsettelse av seg selv som president på et hotell i Bissau. Flere av politikerne i Guinea-Bissau, inkludert statsminister Aristides Gomes, anklaget Embaló for å gjennomføre statskupp, men den avtroppende presidenten Mário Vaz trådte til side og tillot Embaló å overta makten.

Visste du at...

Denne delen av Vest-Afrika har blitt kalt Den hvite mannens grav, fordi mange europeere døde av malaria her. 

Før den portugisiske invasjonen for nesten 400 år siden, var det nåværende landet en del av Gabu-riket og  flere kongedømmer i Mali-riket. Guinea-Bissau har opplevd politisk uro siden uavhengighet. Ingen president har noen gang fullført sin periode uten å bli satt av. Landet har opplevd en rekke kupp, borgerkriger og forsøk på kupp.

Guinea-Bissau eksporterer cashewnøtter, fisk, reker, peanøtter, palmekjerner og tømmer. Landet er blant de største produsentene av cashewnøtter i verden, den viktigste kilden til utenlandsk valuta.

Guinea–Bissau er et av de fattigste landene i verden, og har siden frigjøringen i 1974 vært politisk ustabilt.  Nasjonen har en enorm utenlandsk gjeld og en økonomi som er avhengig av utenlandsk bistand. To av tre innbyggere lever under fattigdomsgrensen. Analfabetismen er høy, og få har tilgang på rent vann og helsetjenester. Barnedødeligheten er blant de høyeste i verden, grunnet feil ernæring, dårlig hygiene og sykdommer som lett kunne vært forebygget eller behandlet. 

Landet mangler fremfor alt gode veier, kommunikasjonsmidler, kapital og industri. Ved siden av cashewnøtter er palmekjerner, jordnøtter, bomull, fisk og tømmer de viktigste eksportproduktene.

 

Rundt 2005 begynte narkotikasmuglere basert i Latin-Amerika å bruke Guinea-Bissau som omlastningssted for smugling til EuropaRegjeringen og militæret har gjort lite for å stoppe narkotikahandelen, noe som økte etter kuppet i 2012.

Hovedstad

Bissau

Etniske grupper

Fulani 28.5%, balanta 22.5%, mandinga 14.7%, papel 9.1%, manjaco 8.3%, beafada 3.5%, mancanha 3.1%, bijago 2.1%, felupe 1.7%, mansoanca 1.4%, balanta mane 1%, andre 1.8%, ingen 2.2% (2008)

Språk

Portugisisk (offisielt), afrikanske språk

Religion

Muslimer 45.1%, kristne 22.1%, animisme 14.9%, ingen 2%, uspesifisert 15.9% (2008)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Republikk

Areal

36,130 km²

Nasjonaldag

24. september

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Guinea-Bissau

Tasteatlas

Wikipedia

Utvalgte aviser

Visao News - Guine Bissau

Notícias Lusófonas Guiné Bissau

Nettsted for turisme

gbissau.org - privat nettside

UDs reiseråd

Guinea-Bissau

Nødnummer

Det eksisterer ingen nødnummer i Guinea-Bissau. Ved en akutt nødsituasjon bør norske borgere oppsøke en annen europeisk ambassade i Bissau. Sjekk UDs nettside.

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

Hovedstaden Bissau

Hovedstaden Bissau

Bissau (492,004 innbyggere/2015) er hovedstaden i Guinea-Bissau. Siste delen av landets navn er byens navn for å forhindre forveksling med nabolandet Guinea. Byen ligger ved elva Geba, nær utløpet til Atlanterhavet. Bissau er landets største by etter befolkning. Byen ble grunnlagt av portugiserne i 1687 som en havn og handelssenter. Foto: Joehawkins, Flickr

Den nest største byen

Den nest største byen

Bafatá (210,007 innbyggere/2009) er den nest største byen i Guinea-Bissau, og kjent som fødestedet til geriljalederen Amílcar Cabral. Byen ligger i et område med en mangfoldig fauna. Den viktigste industrien er mursteinproduksjon. De omkringliggende skogene er kjent for ape- og antilopebestandene. Bafatá. Foto: jbdodane, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Kjent som markedsby

Kjent som markedsby

Gabú (215,530 innbyggere/2009) er den største byen i østlige Guinea-Bissau. Fra 1537 var byen sentrum for det selvstendige kongeriket Kaabu. Befolkning var opprinnelig et mandé-folk fra dagens Mali, og riket var opprinnelig vasallstat for Mali-imperiet. Gabu er nå mest kjent som en markedsby med det nest største markedet i Guinea-Bissau, spesielt handel med kull og keramikk samt landbruksprodukter. Handelsmenn kommer helt fra Guinea og Senegal. Foto: Pis bus, Wikimedia Commons Public domain

Fiskerlandsby med mye flaggermus

Fiskerlandsby med mye flaggermus

Bolama (34,563 innbyggere/2009) er hovedbyen på Bolama Island. Den lokale økonomien er i første rekke basert på fiske. Byen preges av bygninger fra kolonitiden i forfall, er kjent for sine store produksjon av cashew-nøtter, og et stort antall flaggermus som flyr ut av skjulestedene hver natt i forlatte hus og samles på fastlandet. Foto: Krisztian Elek, Flickr CC BY-SA 2.0

iIdeelt reisemål for økoturister

iIdeelt reisemål for økoturister

Bubaque er en av de mest populære øyene i Bijagós-arkipelet i Guinea-Bissau, kjent for sine vakre strender, rik dyreliv og avslappede atmosfære. Øya tilbyr overnattingsmuligheter og restauranter, og er et ideelt reisemål for økoturister og naturelskere. Foto: Nammarci, Wikipeda CC BY 3.0

Opptil 100,000 flyktninger kom til Quinhamel

Opptil 100,000 flyktninger kom til Quinhamel

Quinhamel er en by i det nordøstlige Guinea-Bissau. Byen er kjent for sine strender. Som i andre kystregioner i Guinea-Bissau, blir grillede østers regnet som en delikatesse. Det drikkes vanligvis kaldt øl med østersen. De viktigste produktene i byen er mango, ris og cashewnøtter. Etter utbruddet av borgerkrigen i Guinea-Bissau i 1998 flyktet opptil 100,000 mennesker til Quinhamel-området. Foto: Nammarci, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.

Bevarer tradisjonell musikk og dans

Bevarer tradisjonell musikk og dans

Grupo Cultural Bolama Nobo er en kulturforening i byen Bolama, på øya med samme navn i øygruppen Bissagosøyene. Gruppen bevarer tradisjonell musikk og dans i regionen. og er en hovedaktør i det nasjonale karnevalet som arrangeres på øygruppen. Foto: Joehawkins, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Slavefortet i Cacheu

Slavefortet i Cacheu

Cacheu (5,891 innbyggere/2009) er en småby i det nordvestlige Guinea-Bissau, som ligger ved elven Cacheu. Fortet i byen ble brukt til slavehandel. I det meste av det syttende og det attende århundre var Cacheu det offisielle slavehandelsstedet for portugiserne i Øvre Guinea. Foto: Olivier Rohas, Flickr CC BY 2.0

Hovedkvarteret til de væpnede styrkene

Hovedkvarteret til de væpnede styrkene

Festningen São José de Amura i Bissau ble bygget av portugiserne fra 1696 og gjenoppbygd i 1753. Siden landets uavhengighet i 1974 har festningen vært hovedkvarteret til de væpnede styrkene i Guinea-Bissau. I fortet er det også et militærmuseum og et mausoleum for geriljalederen Amílcar Cabral, og minnesmerker over flere viktige navn på den guineanske kampen for uavhengighet. Foto: Joe Hawkins, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Sentrum for den katolske kirken

Sentrum for den katolske kirken

Bissau Cathedral i Bissau er sentrum for den katolske kirken i Guinea-Bissau. Katedralen ble innviet i 1950. Før katedralen ble bygget, var det en eldre middelalderkatolsk kirke på samme sted. Et fyrtårn ble installert i katedralens nordtårn etter at kirken ble innviet i 1950. Sammen med det nedre lyset 350 meter mot sør danner nordtårnet en ledende lyslinje for navigering i elvemunningen til Geba-elven. Foto: Joehawkins, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Mangroveskoger og mangfoldige økosystem

Mangroveskoger og mangfoldige økosystem

Tarrafes de Cacheu nasjonalpark er kjent for sine mangroveskoger og mangfoldige økosystemer. Parken er et viktig habitat for mange fuglearter og marine liv. Foto: Joehawkins, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Mangfoldig dyreliv i nasjonalpark

Mangfoldig dyreliv i nasjonalpark

Orango National Park er et beskyttet område i Guinea-Bissau, etablert i 2000. Parken har et areal på 1582 km2. Omtrent 160 km2 av parken er dekket av mangrover, som spiller en avgjørende rolle for reproduksjon av bløtdyr, fisk og havskilpadder. I parken er det bestander av flodhest, krokodiller, havskilpadder, karett, bastardskilpadder og buskbukker. Det er også hovedhabitatet til jakopapegøyer. Foto: Joehawkins, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

88 øyer utenfor kysten

88 øyer utenfor kysten

Bijagós-arkipelet er en gruppe på rundt 88 øyer utenfor kysten av Guinea-Bissau. Øyene er kjent for sitt rike biodiversitet med sjeldne dyrearter som havskilpadder, manater og flodhester. Arkipelet har også en unik kultur, med tradisjonelle landsbyer hvor lokalbefolkningen lever i harmoni med naturen. Bijagós-arkipelet er et UNESCO-biosfærereservat og er populært for de som vil oppleve uberørte strender, mangroveskoger og et mangfoldig dyreliv. Foto: Powell. Ramsar, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Populært feriested - frykter oljeutvinning

Populært feriested - frykter oljeutvinning

Området omkring Varela beach er et populært feriested i landet, men er i første rekke tilgjengelig bare med en firehjulstrekker. Landsbyen Varela ligger 16 km fra São Domingos. Europeiske miljøorganisasjoner forsøker å stoppe oljeutvinning ved denne kysten. Foto: Pis bus, Wikimedia Commons Public domain

Avslappende ferie

Avslappende ferie

Rubane Island er en del av Bijagós-arkipelet i Guinea-Bissau, kjent for sine luksuriøse strandresorter og fantastiske snorklemuligheter. Øya tilbyr en rolig og eksklusiv atmosfære, perfekt for de som ønsker en avslappende ferie i naturskjønne omgivelser. Foto: Joehawkins, Wikipedia, CC BY-SA 4.0

52,400 turister i 2019

52,400 turister i 2019

Guinea-Bissau registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata totalt 52,400 turister i 2019, og genererte rundt 20 millioner dollar innen turistnæringen, 1,5 prosent av bruttonasjonalproduktet. En av ferietilbudene i landet er Ecolodge Ponta Anchaca Hotel som ligger på øya Rubane, i øygruppen Bijagós. Hotellet har fire stjerner og tilbyr 30 rom. Foto: Joehawkins, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page