top of page

Her skal det arrangeres olympiske leker i 2024

De neste olympiske lekene arrangeres i Paris i 2024. Men vil du oppleve surfekonkurransen må du reise 15 716 kilometer fra vertsbyen.

Destinasjoner

Paul Aage Hegvik

3.mars 2022

Det er nå offentliggjort at surfingen finner sted i landsbyen Teahupo'o sørvest på øya Tahiti i Fransk Polynesia i det sørlige Stillehavet. Med en avstand på 15 716 kilometer vil dette bryte rekorden for den lengste avstanden mellom et konkurransested i OL og vertsbyen. Teahupoʻo er stedet for den årlige surfekonkurransen Billabong Pro Tahiti, en del av World Championship Tour (WCT).

 

Blant de beste i verden

Her er en av de mest fantastiske bølgene i verden for surfere. På nettstedet til Olympiske leker beskrives stedet som ikonisk, tungt og ekstremt. Bølgen, uttalt Chopoo og med kallenavnet Chopes er omtrent 400 meter fra kysten og kjent som den mest kjente revbrytningen i verden. Bølgene er beskrevet som av de beste i verden, men regnes også som utfordrende og farlige. Navnet Teahupo'o betyr «kuttet av hoder» på tahitisk. Selv om navnet egentlig ikke er knyttet til det ville havet, har det bidratt til å forsterke bildet som et sted ikke for sarte sjeler.

- Å surfe på bølgene betyr å ta risiko, sier Kauli Vaast til Euronews, en av de beste tahitiske surferne, som har til hensikt å kvalifisere seg til lekene.

 

 

 

 

 

Overvåker drømmebølgen
Mellom april og oktober hvert år overvåker verdens beste surfere bølgekartene og varsler for å prøve å forutsi når den drømmebølgen vil være på sitt beste. For mange er Teahupo'o-bølgen et naturlig underverk i verden med bølger som ofte når tre til fire meters høyde og noen ganger med monsterbølger opp til ti meter. Få profesjonelle surfere surfet på Teahupo'o på begynnelsen av 1990-talletet var først i 1998 at Teahupo'o ble anerkjent som å ha noen av de tyngste bølgene i verden. Den 17. august 2000 blir Laird Hamilton kreditert for å surfe på den «tyngste bølgen» som noen gang er kjørt, Dette ble dokumentert i filmen Riding Giants (se video under).

Paradisøy
Hvis du ønsker å ta turen til surfekonkurransen kan du i tillegg oppleve øya Tahiti som ofte er beskrevet som et lite paradis. Tahiti er der de fleste bor, og øya står for rundt 70 prosent av den totale befolkningen. Øyene ble opprinnelig bosatt av polynesiere mellom 300 og 800  e.Kr. De representerer omtrent 70 prosent av øyas befolkning, mens resten består av europeere, kinesere og de med blandet arv. Øya var en del av kongeriket Tahiti frem til den ble annektert av Frankrike i 1880, da den ble utropt til en fransk koloni, og innbyggerne ble franske statsborgere. Fransk er det eneste offisielle språket, selv om tahitisk ( Reo Tahiti ) brukes mye.

Fryd for sansene

Sandstrendene er omringet av klart turkis hav. Tahiti beskrives som en fryd for sansene, og er en del av en øygruppe med 121 øyer kjent som Fransk Polynesia. Tahiti er både en øy og navnet på en større gruppe øyer som inkluderer Bora Bora og Moorea.

En av de mest populære stedene er en gruppe med tre fossefall kalt Les Trois Cascades, som ligger midt i Tahiti Nui. Det er også et kjent naturfenomen kalt Arahoho, et blåsehull med en geysirlignende vannfontene.

Tahiti tilbyr også besøkende hele spekteret av vannsport, fra windsurfing til havkajakkpadling til dykking og seiling. Her finner en også et vakkert fyrtårn ved Pointe Venus. Du kan også dra på en dagstur til Tetiaroa Atoll, den vakre og uberørte atollen som var eid av Marlin Brando. Og fra rundt august til oktober skjuler knølhval seg i Tahitis før de returnerer til antarktiske farvann. De kan ofte sees nær øyene Moorea og Tahiti.

Her er også noe du kan gjøre på Tahiti

 

1. James Norman Hall House

James Norman Hall er en berømt amerikansk forfatter, eventyrer, soldat, pilot og poet. Han er mest kjent for å ha skrevet «The Mytery on the Bounty». James Michener beskrev Hall som den mest elskede amerikaneren som noen gang kom til tropene. Hall bodde i et kolonihus i en vakker tropisk hage nær kanten av Matavai Bay fra 1920 til hans død i 1951. Dette er ikke langt fra der William Bligh (1754 - 1817) ankret HMAV «Bounty» og der det kjente mytteriet fant sted i 1789. Innvendig er det en skattekiste med originale gjenstander, blant annet forfatterens skrivemaskin, skrivebord og hundrevis av bilder og minner. 

2. La Plage Vaiava

En strand med et krystallklart lagunevann og hvit sand med mulighet for padling og dykking der en kan se et bredt utvalg med tropiske fisker.

3. Papeete-markedet

I Papeete er det et lokalt marked som heter Le Marche med klær, smykker, mat og en håndverk som ingen turister bør gå glipp av.

4. Museum of Tahiti

Museum of Tahiti ligger i Punaauia, vest for Papeete, i en 3 hektar stor park. Museet har et interessant utvalg av geologiske og antropologiske utstillinger som viser den vulkanske opprinnelsen til øyene på Tahiti. Her er det blant annet historiske gjenstander og utstillinger som sporer den føreuropeiske livsstilen til Tahiti-folket, og kontrastene til kolonihistorien.

5. Water Bay Lookout

På toppen av en liten fjellside litt over sju kilometer fra byen (20 minutters gange opp bakken fra Tahiti Pearl Beach Resort) kan du oppleve en imponerende utsikt over Matavai Bay og Moorea. Denne historiske bukten er rik på tahitisk og europeisk historie. Besøkende som kastet anker her er blant annet James Cook, William Bligh, Samuel Wallis, George Vancouver, Louis Antoine de Bougainville og Charles Darwin.

6. Fautaua Waterfall og Vaipahi Gardens

Ta en tur til de spektakulære fossefallene på øya, for eksempel Fautaua Waterfall eller Vaipahi Gardens, og nyt naturens skjønnhet og den forfriskende atmosfæren.

7. Opplev tradisjonell dans og musikk 

Delta på en tradisjonell polynesisk dans- og musikkforestilling for å få et innblikk i Tahitis rike kultur og levende tradisjoner. Disse forestillingene er ofte ledsaget av trommer, ukulele og vakre dansetrinn. 

8. Utforsk øya med bil eller sykkel

Lei en bil eller sykkel og utforsk øyas vakre landskap på egen hånd, stopp ved pittoreske utsiktspunkter og lokale landsbyer underveis.

9. Prøv lokal mat og drikke

Nyt de deilige smakene av Tahitis mat ved å prøve lokale retter som poisson cru (rå fisk marinert i limejuice og kokosmelk), fersk frukt og tradisjonelle polynesiske retter.

lagoon-5783445_1920.jpg

Tahiti er den største av øyene i Fransk Polynesia i det sørlige Stillehavet.Tahiti er også den mest befolkede, med cirka 70 prosent av Fransk Polynesias befolkning. Foto: Thierry Beuve,  Pixabay 

bottom of page