top of page
Beautiful night city, cityscape of Dubai, United Arab Emirates, modern futuristic architec

Verdens høyeste skyskraper, Burj Khalifa, ligger i Dubai i De forente arabiske emirater. Dubai har 73 bygninger som er høyere enn 200 meter, mer enn noen annen by i verden. Basert på gjennomsnittshøyden på de ti høyeste ferdigstilte bygningene, har Dubai den høyeste skyline i Midtøsten og verden. Foto: Shutterstock

Elsket og hatet i alle verdenshjørner

Nyhet

«Verdens skyskraperdag» feires 3. september hvert år. På bursdagen til arkitekten Louis H. Sullivan, beskrevet som «skyskrapernes far».

Louis H. Sullivan (1856-1924) var en amerikansk arkitekt, også kalt «modernismens far» og «skyskrapernes far». Han var en innflytelsesrik arkitekt ved Chicago School. Chicago-skolen (i betydningen «tankeskole») er en arkitektonisk stil som dukket opp i Chicago på slutten av 1800-tallet, kjent for å bygge de første høyhusene i verden. 3. september ble valgt som dato for «World Skycraper Day» fordi det var bursdagen til arkitekten Sullivan.

Verdens første skyskraper

Verdens første skyskraper, som nå er revet, anses for å være Home Insurance Building i Chicago. Sullivan jobbet i Chicago med William LeBaron Jenney, ingeniør for den første stålrammede 10-etasjers bygningen. Den ble bygget i 1885 og var ti etasjer høy, en imponerende høyde den gang. Den skilte seg også ut for å ha en ramme av metall, i stedet for å være bygget hovedsakelig av stein.

Home_Insurance_Building.jfif

Home Insurance Building i Chicago regnes som verdens første skyskraper. en bygning som eksisterte fra 1885 til 1931. Bygningen hadde opprinnelig ti etasjer, men to etasjer ble lagt til i 1891. Det var den første høye bygningen som ble støttet både innvendig og utvendig av en brannsikker stålramme. Foto: Chicago Architectural Photographing Company, Wikimedia Commons Public domain

Jeddah Tower er en skyskraper under bygging i Jidda i Saudi-Arabia. På grunn av utsettelser har det vært usikkert når bygningen vil stå ferdig, men de siste rapportene sier at målet nå er ferdigstillelse i 2030. Når den står ferdig vil den bære tittelen for verdens høyeste byggverk, 1000 meter høy. Dette vil bli den aller første bygningen i verden til å nå 1000 meters merket. Bygningen skal etter planen ha 200 etasjer totalt. Byggingen av skyskraperen startet i 2013.

Kapitalismens høyborg
Skyskrapere rundt omkring i verden er både elsket og hatet. Mange av dem er bygd som maktsymbol, ofte betegnet som grensen til galskap. Noen opplever bygningene som kapitalismens høyborg, et symbol på rå og kyniske markedskrefter. Mens andre hevder at høyhus er bærekraftig for framtida. fordi bygningene utnytter tomteareal effektivt for å unngå at det går på bekostning av matjord.

 

Populært på Instagram

Musement er et nettsted som selger billetter for attraksjoner i 80 land. I Norge tilbyr Musement 253 ulike aktiviteter (september 2022). I forbindelse med World Skyscraper day skriver Musement at «da de første skyskraperne ble bygget i Chicago og New York på 1800-tallet, kunne ingen forestille seg hvordan denne nye trenden ville ende opp med å forvandle den «urbane skylinen» av byer over hele kloden. Faktisk er suksessen til skyskrapere sånn at mange av dem har blitt attraksjoner som må ses, spesielt hvis de har utrolige utsiktspunkter på toppen».

Nettstedet har har for øvrig satt sammen en rangering av verdens mest omtalte skyskrapere på Instagram. 

1. Burj Khalifa i Dubai i De forente arabiske emirater, den høyeste skyskraperen i verden, har mer enn 6 300 000 omtaler.  Burj Khalifa er verdens høyeste skyskraper og et av de mest ikoniske landemerkene i Dubai, De forente arabiske emirater. Bygningen ble offisielt åpnet i 2010 og har en imponerende høyde på 828 meter (2 717 fot).

Med sine 163 etasjer dominerer Burj Khalifa Dubais skyline og symboliserer byens ambisiøse vekst og moderne arkitektoniske prestasjoner. Bygningen er designet i en futuristisk stil av den amerikanske arkitekten Adrian Smith, og dens slanke form er inspirert av en ørkenblomst.

Burj Khalifa huser luksuriøse boliger, hoteller, restauranter, kontorer og observasjonsdekk. Besøkende kan ta heisen til observasjonsdekket, kjent som "At The Top", som ligger på de øverste etasjene av bygningen. Her kan man nyte en fantastisk panoramautsikt over Dubai og de omkringliggende ørkenlandskapene.

I tillegg til sin imponerende høyde og arkitektoniske skjønnhet, fungerer Burj Khalifa som et symbol på Dubai's status som en global handels- og turistdestinasjon, og det er en av de mest besøkte attraksjonene i byen.

2. Empire State Building i New York i USA har mer enn 4.200.000 omtaler. Empire State Building er en ikonisk skyskraper som ligger i Midtown Manhattan, New York City. Bygningen ble fullført i 1931 og var den høyeste bygningen i verden fram til 1970-tallet. Empire State Building er kjent for sin art deco-stil og har vært et symbol på New York Citys skyline i over åtte tiår.

Bygningen strekker seg 381 meter (1 250 fot) til antennehøyden og har 102 etasjer. Empire State Building huser kontorer, butikker og restauranter, og det er også et populært turistmål med et observasjonsdekk som tilbyr fantastisk utsikt over byen.

Observasjonsdekket, kjent som "Empire State Building Observatory", ligger på 86. etasje og gir besøkende en panoramautsikt over New York City og de omkringliggende områdene. Bygningen har blitt et ikonisk symbol på New York City og Amerikas kulturelle arv og er en av de mest besøkte turistattraksjonene i byen.

3. Taipei 101 i Taiwan har mer enn 816 000 omtaler, et tårn som ligner en bambusstamme, et symbol på styrke i østlig kultur. Bygningen har verdens største vinddemper og et anti-jordskjelvsystem, en stålkule som veier 728 tonn. Taipei 101 er kjent for sine innendørs og utendørs observasjonsdekk som ligger i 88., 89. og 91. etasje.

4. One World Trade Center i New York i USA har mer enn 797 000 omtaler. One World Trade Center, også kjent som Freedom Tower, er en skyskraper som ligger i Lower Manhattan, New York City. Bygningen er en del av World Trade Center-komplekset, som ble ødelagt under terrorangrepene 11. september 2001.

One World Trade Center ble ferdigstilt i 2013 og er nå den høyeste bygningen i USA og den vestlige halvkule, med en høyde på 541 meter (1 776 fot), inkludert antennehøyden. Bygningen har totalt 104 etasjer over bakken og en imponerende glassfasade.

Bygningen er et symbol på gjenoppbygging og motstandskraft etter terrorangrepene den 11. september 2001. One World Trade Center huser kontorer, et observasjonsdekk og et minnesenter for å hedre ofrene for terrorangrepene.

Observasjonsdekket, kjent som One World Observatory, ligger på de øverste etasjene av bygningen og tilbyr fantastisk panoramautsikt over New York City og det omkringliggende området. One World Trade Center har blitt et ikonisk landemerke i New York Citys skyline og en viktig del av byens kulturelle og historiske arv.

5. Willis Tower i Chicago har mer enn 561 000 omtaler. Willis Tower, tidligere kjent som Sears Tower, er en ikonisk skyskraper som ligger i Chicago, Illinois, USA. Ved åpningen i 1973 var det verdens høyeste bygning og beholdt denne tittelen fram til 1998.

Willis Tower har en høyde på 442 meter (1 450 fot) og har totalt 108 etasjer. Bygningen er kjent for sin karakteristiske svarte fasade og sine ni rader med vinduer som strekker seg fra gulv til tak, som gir den et unikt utseende i Chicagos skyline.

En av de mest populære attraksjonene i Willis Tower er Skydeck Chicago, et observasjonsdekk som ligger på 103. etasje. Skydeck tilbyr spektakulær utsikt over Chicago og dens omkringliggende områder, og det mest bemerkelsesverdige er The Ledge, fire glassbokser som stikker ut fra bygningens fasade, og gir besøkende muligheten til å stå over byen og se rett ned gjennom glasset til gata under.

Willis Tower er et symbol på Chicagos arkitektoniske arv og økonomiske styrke og forblir et ikonisk landemerke i byen.

Skyskraperen hadde tittelen som den høyeste bygningen i verden i 25 år. Den enorme suksessen på sosiale medier skyldes i stor grad Skydeck, observasjonsdekket i 103. etasje, som tiltrekker seg mer enn 1,7 millioner besøkende i året. 

6. Petronas Towers i Kuala Lumpur i Malaysia har mer enn 221 000 omtaler. D

Petronas Towers er et ikonisk tvillingtårn som ligger i Kuala Lumpur, Malaysia. Tårnene ble ferdigstilt i 1998 og ble designet av den argentinske arkitekten Cesar Pelli. Ved åpningen var de verdens høyeste bygninger og beholdt den tittelen fram til 2004.

Hver av tårnene strekker seg opp til en høyde på 451,9 meter og har totalt 88 etasjer. Bygningene er forbundet av en dobbeltdekk bro, kjent som Skybridge, som ligger på et høyere nivå mellom de to tårnene. Skybridge gir ikke bare praktisk tilgang mellom tårnene, men fungerer også som en nødutgang i tilfelle brann eller annen krise.

Petronas Towers huser hovedkvarteret til Petronas, det nasjonale olje- og gasselskapet i Malaysia, samt kontorer for flere andre selskaper. Tårnene er også et viktig turistmål i Kuala Lumpur, med et observasjonsdekk som gir spektakulær utsikt over byen og området rundt.

Arkitektonisk sett er Petronas Towers kjent for sin slående moderne design, som blander islamske motiver med moderne arkitektoniske trender. De er et symbol på Malaysias økonomiske fremgang og har blitt et ikonisk landemerke i Kuala Lumpur.

7. Lotte World Tower i Seoul i Sør-Korea har mer enn 110 000 omtaler. Lotte World Tower er en skyskraper som ligger i Songpa-gu-distriktet i Seoul, Sør-Korea. Bygningen er en del av det større Lotte World-komplekset, som inkluderer et kjøpesenter, hoteller og fornøyelsesparken Lotte World.

Lotte World Tower ble ferdigstilt i 2016 og er for tiden den høyeste bygningen i Sør-Korea og den femte høyeste i verden. Den stiger majestetisk til en høyde på 555 meter (1 819 fot) og har 123 etasjer over bakken og seks under bakken.

Bygningen er kjent for sin slanke, spirallignende design, som er inspirert av tradisjonelle koreanske keramikkformer. Lotte World Tower er et landemerke i Seouls skyline og har blitt et populært reisemål for både lokale innbyggere og turister.

I tillegg til kontorer og hoteller, huser Lotte World Tower også luksuriøse boliger, restauranter, butikker og et observasjonsdekk. Observasjonsdekket, som ligger på de øverste etasjene av bygningen, tilbyr fantastisk panoramautsikt over Seoul og det omkringliggende landskapet.

Lotte World Tower er et symbol på Sør-Koreas økonomiske og teknologiske fremgang og er en integrert del av Seouls moderne bybilde.

En av de mest populære attraksjonene i Lotte World Tower er Seoul Sky, som ligger på cirka 460 meter er det høyeste observasjonsdekket med glassgulv i verden.

8. Shanghai Tower i Shanghai i Kina har mer enn 104 000 omtaler. Shanghai Tower er en  skyskraper som ligger i Pudong-distriktet i Shanghai, Kina. Bygningen er en del av det større Lujiazui Finance and Trade Zone og er en av de mest fremtredende bygningene i Shanghais skyline.

Shanghai Tower ble ferdigstilt i 2015 og er for tiden Kinas høyeste bygning og den nest høyeste i verden etter Burj Khalifa i Dubai. Den stiger imponerende 632 meter (2 073 fot) og har 128 etasjer over bakken og fem under bakken.

Bygningen er kjent for sin unike spiralformede design, som hjelper til med å redusere vindbelastningen og forbedre strukturell stabilitet. Shanghai Tower er hjemsted for kontorer, hoteller, detaljhandel og observasjonsdekk.

Observasjonsdekket i Shanghai Tower tilbyr fantastisk panoramautsikt over Shanghai og det omkringliggende landskapet, og tiltrekker seg tusenvis av besøkende årlig.

Shanghai Tower er ikke bare et arkitektonisk mesterverk, men også et symbol på Shanghais status som en ledende global finans- og handelsmetropol.

Skyskraperen har en av de raskeste heisene i verden.

9. 30 Hudson Yards i New York i USA har mer enn 74 000 omtaler. Sktskraperen ligger i Hudson Yards-området på vestkanten av Manhattan, New York City. Bygningen, også kjent som Tower C, er en del av det større Hudson Yards-komplekset, som er et av de største privateide eiendomsutviklingsprosjektene i USA.

30 Hudson Yards er det nest høyeste boligbygningen i New York City, etter One World Trade Center, og står 1 296 fot (395 meter) høyt. Bygningen huser kontorer, detaljhandel og restaurantlokaler. Den inneholder også observasjonsdekket "Edge", som er det høyeste utendørsobservasjonsdekket i den vestlige halvkule og tilbyr en spektakulær utsikt over byen.

Bygningen har blitt et ikonisk landemerke i New York Citys skyline og et populært turistmål siden den åpnet for publikum.

10. One Vanderbilt i New York i USA har mer enn 59 000 omtaler.  

One Vanderbilt er en skyskraper som ligger ved 42nd Street og Vanderbilt Avenue i Midtown Manhattan, New York City. Bygningen er en del av et større utviklingsprosjekt som inkluderer transformasjonen av Grand Central Terminal.

One Vanderbilt ble ferdigstilt i 2020 og er en av de høyeste bygningene i New York City. Den stiger 1 401 fot (427 meter) og har 58 etasjer. Bygningen har kontorer, detaljhandel og serveringssteder. Den er designet for å være miljøvennlig og bærekraftig, med LEED Platinum-sertifisering.

One Vanderbilt er også kjent for sin tilknytning til Grand Central Terminal, en av byens mest ikoniske transportknutepunkter. Bygningen tilbyr direkte tilgang til terminalen, og det er utviklet offentlige rom og forbedringer rundt området som en del av prosjektet.

One Vanderbilt har blitt et fremtredende landemerke i Midtown Manhattan og en del av det pulserende forretnings- og kulturelle livet i New York City.

De høyeste i verden
I de første tiårene med skyskrapere hadde USA nesten alle de høyeste bygningene i landet. Men i dag er land som Kina, Sør-Korea og De forente arabiske emirater vertskap for noen av de høyeste skyskraperne i verden.

Her er de 11 bygningene som i dag er de høyeste i verden: 

bottom of page