top of page
aleksandr-popov-qwnQ1p-yUPU-unsplash.jpg

18-åringer i EU- og EØS-området kan få gratis Interail-pass hvis du søker før mai

Nyhet

Discover EU er et initiativ under Erasmus+ programmet som gir muligheten til unge europeere til å utforske Europa gjennom reiser.

Paul Aage Hegvik

26. april 2024

Programmet gir reisestipender til 18 år gamle europeiske borgere, som vanligvis består av en månedslang reise til flere europeiske destinasjoner. EU gir bort 35 500 gratis Interrail-pass til 18-åringer under DiscoverEU-programmet. Målet er å fremme kulturell forståelse, øke bevisstheten om europeisk mangfold og styrke tilhørigheten til det europeiske prosjektet blant unge mennesker. 

​

EU og EØS
For å være kvalifisert må du være født mellom 1. juli 2005 og 30. juni 2006, bosatt i en av EUs medlemsstater, inkludert oversjøiske land og territorier eller et av tredjelandene I EØS tilknyttet Erasmus+-programmet: Island, Liechtenstein, Nord-Makedonia, Norge, Serbia og Tyrkia. Hvis du har en funksjonshemming eller et helseproblem som gjør reisen din utfordrende, vil du få hjelp og støtte. 

Alt du trenger å gjøre er å svare på seks spørsmål, men du må være kjapp. Søknadsfristen er midnatt 30.april. Du kan lese mer om ordningen og søke her.

Det er vanligvis to søknadsrunder hvert år. I unntakstilfeller, og når ingen andre transportmidler er tilgjengelige, vil ungdom få tilbud om å reise med fly. Dette vil sikre at unge mennesker som bor i avsidesliggende områder eller på øyer også har en sjanse til å delta i DiscoverEU. Alle som godkjennes vil få et gratis togpass for å reise i Europa i opptil 30 dager mellom 1. juli 2024 og 30. september 2025. Hvis du er en av de heldige prismottakerne, vil du også få et europeisk ungdomskort (EYCA) som er gyldig i ett år. Dette gir rabatter for kulturbesøk- og aktiviteter, læring, natur, sport, lokal transport, overnatting, mat og mer i hele EU-området.

​

Støtter ulike tilbud

Erasmus+ er første og fremst et EU-program som støtter utdanning, opplæring, ungdom og idrett i Europa. Programmet tilbyr muligheter for studenter, lærere, trenere, ungdomsarbeidere og andre fagfolk til å studere, jobbe, frivillig arbeide og delta i opplæring i ulike land i Europa. Målet er å fremme utveksling av kunnskap, kulturell forståelse og entreprenørskap blant deltakerne, samtidig som det bidrar til å bygge et mer integrert og konkurransedyktig Europa. Erasmus+ omfatter også støtte til internasjonalt samarbeid, innovasjon og politikkutvikling innen utdanning og opplæring.

​

Videreføring av program fra 1987
Erasmus+ er en videreføring av det opprinnelige Erasmus-programmet som ble lansert i 1987 og som først og fremst fokuserte på utveksling av studenter og ansatte i høyere utdanning. Med tiden har programmet blitt utvidet til å omfatte andre områder som skoleutdanning, yrkesopplæring, voksenopplæring, ungdom og idrett.

Programmet tilbyr en rekke aktiviteter og muligheter, blant annet mobilitetsprosjekter som er utveksling av studenter, lærere, trenere og annet personale innenfor utdanningssystemet. Det gir deltakerne sjansen til å studere, undervise, trene eller jobbe i et annet europeisk land i en viss periode.

 

Omfattende program
Programmet gir også støtte til samarbeidsprosjekter som omfatter partnerskap mellom institusjoner, organisasjoner og bedrifter innenfor utdanning, opplæring og ungdomsarbeid. Disse prosjektene fokuserer på innovasjon, utvikling av nye metoder og materialer, samt utveksling av beste praksis.

Erasmus+ støtter også utviklingen av politikk innen utdanning, opplæring og ungdom, med sikte på å fremme kvalitet, inkludering, likestilling og internasjonalisering.

Frivillig arbeid og ungdomsutveksling støttes også med muligheter for unge mennesker til å delta i frivillig arbeid og ungdomsutvekslingsprogrammer, som bidrar til personlig utvikling, kulturell forståelse og sosialt engasjement.

bottom of page