top of page
Nauru

Fakta

Sprent_Dabwido_(cropped) (1).jpg
125px-Flag_of_Nauru.svg.png

Det er liten tvil om at korallrev ikke lenger vil være fremtredende i kystøkosystemer hvis globale gjennomsnittstemperaturer overstiger to grader Celsius.

Sprent Dabwido (1972 - 2019)
Landets president fra
15. november 2011 til 11. juni 2013.

Hovedstad

Yaren (de facto, har ikke offisiell hovedstad)

​

Etniske grupper

Nauruere 58%, andre stillehavsfolk 26%, kinesere 8%, europeere 8%

​

Språk

Nauruansk (offisiell), engelsk

​

Religion

Protestanter 60.4%, romersk katolske 33%, andre 3.7%, ingen 1.8%, uspesifisert 1.1% (2011)

​

Styreform

Republikk

​

Areal

21 km²

​

Innbyggertall 

Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Nasjonaldag

31. januar

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Nauru

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Loop Nauru

​

Offisielt nettsted for turisme

The Government of Nauru

​

UDs reiseråd - Nauru

​

Nødnummer

Brann 112, politi 110

​

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FN-sambandet
Landstatistikk

​

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

26790676283_c75086e1be_o.jpg

Portrett:  Department of Foreign Affairs and Trade (Australia), Wikimedia Commons CC BY 3.0 au  llustrasjonsfoto: Public.Resource.Org, Flickr

​

Historisk glimt

Det bodde opprinnelig tolv stammer i Nauru; Deiboe, Eamwidamit, Eamwidara, Eamwit,  Eamgum, Eano, Emeo, Eoraru, Irutsi, Iruwa, Iwi og Ranibok. Alle blir i dag representert i flagget, med den tolvtakkede stjerna. Deres etterkommere som bor på øya i dag identifiserer imidlertid ikke lenger seg selv med stammene, men med hvilket distrikt de bor i. Stammene Irutsi og Iwi har i dag ingen etterkommere. De ble sannsynligvis utryddet da japanere kidnappet 1.200 nauruere i 1942, og sendte dem som slavearbeidere til den mikronesiske øya Truk. Kun 737 av dem kom tilbake til Nauru.

​

1888 ble øya annektert av Tyskland for å beskytte tyske skip. Etter 1900 ble de enorme fosfatressursene oppdaget, og Tyskland tok del i utvinningen av den. Etter første verdenskrig gikk imidlertid Nauru over til å bli et vergemandat mellom Australia, Storbritannia og Ny-Zealand. Fosfatet ble fra da av utvunnet av Australia, og solgt av dem, og nauruerne satt igjen med lite penger.

​

Nauru ble selvstendig og en internasjonalt anerkjent republikk i 1968.  Nauru tok kontrollen over fosfatet i 1970, og ble (regnet per person) som det nest rikeste landet i verden. Inntekten ble delt. Noe gikk rett til nauruerne, og noe ble investert i forretninger, som for eksempel landets egne flyselskap, eiendommer i utlandet, et rederi, samt en London-musikal som ikke oppnådde større suksess.

I løpet av 1990-tallet ble fosfatressursene begrenset, som førte landet inn i fattigdom. Dårlige finansielle satsinger og dårlige investeringer gjorde at Nauru ble redusert til et utviklingsland. Fosfatgruvedrift og eksport ble gjenopptatt i 2005. Regjeringen anslår at sekundære fosfatforekomster har en gjenværende levetid på omtrent 30 år.

 

2003 og 2004 var det politisk krise, da Bernard Dowiyogo og René Harris takket være flere mistillitsforslag ble presidenter annenhver gang, med bare dager og måneders mellomrom.  1. oktober 2004 oppløste president Ludwig Scotty parlamentet og fastsatte nye valg til 23. oktober. Scotty og hans følge vant dette valget, og fikk en historisk stor majoritet i parlamentet, med 16 av de 18 setene.

​

I 2015 stanset New Zealand utenlandsk hjelp til Nauru fordi de ikke ønsket å støtte et rettssystem som ble brukt til å suspendere opposisjonsledere og vedta lover som begrenser grunnleggende friheter.

​

Lionel Aingimea har vært Naurus president siden 2019. Aingimea studerte juss i Australia og jobbet senere ved den ikke-statlige organisasjonen Regional Rights Resource Team, og som forsvarer på Marshalløyene. Han jobbet senere som jussforeleser ved University of the South Pacific. Aingimea ble valgt etter at den tidligere presidenten, Baron Waga, ble anklaget for en stadig mer autoritær styreform av observatører.

​

Visste du at...

Nauru er med 21 kvadratkilometer en av verdens minste land. Øya har ingen beskyttede områder, ingen elver og bare 30 kilometer med vei.  Øyas nærmeste nabo er øya Banaba i Kiribati, 300 kilometer mot øst. 

​

En 3,9 kilometer lang strekning med smalsporet jernbane ble bygget i 1907 for transport av utvunnet fosfat, tyngden av øyas økonomi i flere tiår.  

​

Nauru og Papua Ny Guinea har de siste årene fått mye internasjonal oppmerksomhet etter at Australia i 2013 valgte å sende asylsøkere til en leir på øyene. Leiren (åpnet i 2001) er en stor inntektskilde for øya. Menneskerettighetsgrupper i hele verden har protestert mot plasseringen av flyktningene.  Utenlandske journalister har ikke adgang til leiren.

​

Nauru etablerte et skatteparadis etter at de mistet inntekter på fosfatdriften på 1990-tallet. Men skatteparadiset ble etter kort tid avviklet i 2004 etter krav fra USA for å stoppe  hvitvasking av penger. I løpet av 1990-tallet ble Nauru også en hvitvaskingshavn som solgte bankkonsesjoner og pass, inkludert diplomatiske pass, som gir immunitet. Kunder var blant annet den russiske mafiaen og al-Qaida.

​

Det finnes ingen store dyr på Nauru. De eneste landdyra som lever på Nauru, utenom insekter, er noen sjøfuglarter og husdyr som katter, hunder og griser.

​

Nauru er sannsynligvis det minst besøkte landet i verden. Verdens turismeorganisasjon (UNWTO) har ingen registrerte tall på antall besøkende. Det ansås at rundt 200 turister besøker landet hvert år.

​

I 2017 rangerte en rapport fra Verdens helseorganisasjon Nauru som verdens mest overvektige nasjon med 88,5 prosent av befolkningen over 18 år klassifisert som overvektige.

​

Nauru er en av landene i verden som har mest diabetes, gjennomsnittlig i forhold til antall innbyggere.

Hovedstaden Yaren

Hovedstaden Yaren

Yaren (747 innbyggere/2011) er et distrikt og valgkrets sør på Nauru. Siden landet ikke har noen ordentlige byer, blir Yaren ofte listet opp som landets hovedstad, selv om Nauru ikke har noen offisiell hovedstad. Aiwo blir også noen ganger listet som hovedstaden. Yaren er godkjent av FN som «hoveddistriktet». Nauru International Airport (også på bildet) er den eneste flyplassen i øyrepublikken Nauru. Flyplassen ligger i Yaren-distriktet. Foto: Cedric Favero, Wikimeda Commons CC BY-SA 2.0

Verdens tredje minste stat etter areal

Verdens tredje minste stat etter areal

Med cirka 10.800 innbyggere (2021) på 21 km² er Nauru det minste landet i Stillehavet, og verdens tredje minste stat etter areal – kun Monaco og Vatikanstaten er mindre. Øyas nærmeste nabo er øya Banaba i Kiribati, 300 kilometer mot øst. Naurus første innbyggere kom opprinnelig fra Mikronesia og Polynesia. Foto: Tatters, Flickr CC BY 2.0

Det mest befolkede distriktet

Det mest befolkede distriktet

Denigomodu (1,861 innbyggere/2019) er det mest befolkede distriktet i landet, og ligger vest på øya. Distriktet var bostedet for fosfatarbeiderne fra statseide Nauru Phosphate Corporation (NPC). Her er det blant annet et sykehus, kjøpesenter og en værstasjon. Foto: ARM.gov, Wikimedia Commons Public domain

Kristne er majoriteten i landet

Kristne er majoriteten i landet

I Nauru er det i dag flest kristne. Ved folketellingen i 2011 tilhørte 36 prosent Nauru Congregational Church. Den har hovedkirke i Aiwo, og kapeller i Meneng, Buada, Anabar og Nibok. 33 prosent var katolikker. Den katolske kirke driver en skole og en kirke i Yaren, samt Kayser College. 13 prosent tilhørte Assembly of God og 10 prosent Nauru Independent Church. Christ the King Catholic Church i Arubo er en av flere kirker. Foto: Sean Kelleher, Flickr CC BY-SA 2.0

Var blant verdens rikeste nasjoner

Var blant verdens rikeste nasjoner

Nauru fikk kontrollen på fosfat-ressursene i landet i 1968 når de ble selvstendig. I 1975 ble Naurus Phosphate Royalties Trust verdsatt til godt over en milliard dollar, og landets bruttonasjonalprodukt per innbygger var nest nest størst etter Saudi-Arabia. Regjeringen kjøpte cruiseskip, fly og utenlandske hoteller, mens politikere leide charterfly for å handle og feriere i utlandet. Dette førte landet inn i en økonomisk kollaps. Foto: Sean Kelleher, Flickr CC BY-SA 2.0

Tapte store inntekter på at utvinningen stoppet

Tapte store inntekter på at utvinningen stoppet

Nauru er en fosforittøy med rike forekomster nær overflaten, noe som enkelt gjorde det mulig å drive dagbrudd etter fosfat. Det er fortsatt noen fosfatforekomster igjen, men pr. 2011 er det ikke økonomisk lønnsomt å utvinne disse. Landet tapte store inntekter når utvinningen stoppet, og satset i stedet en kort periode som skatteparadis og på ulovlig hvitvasking av penger. Foto: Department of Foreign Affairs and Trade, Flickr CC BY 2.0

Øyas beste strand

Øyas beste strand

Anibare-bukta er øystaten Naurus eneste bukt, med øyas beste strand. Stranda, som bærer samme navn, er full av hvit korallsand. Stranda dekker hele Anibares kyst, samt at den når til Meneñ Hotel i sør. Det hevdes at Anibare-bukta sammen med Buada-lagunen er de eneste større attraksjonene på øya. Foto: Sean Kelleher, Flickr CC BY-SA 2.0

Frodig oase og innsjø

Frodig oase og innsjø

Buada Lagoon er en liten innsjø i Buada. Lagunen er klassifisert som en endoreisk innsjø, noe som betyr at det ikke strømmer ut til andre vannmasser som hav eller elver. I motsetning til mange områder på Nauru, er det relativt mange trær i nærheten av Buada Lagoon. Foto: Department of Foreign Affairs and Trade, Flickr CC BY 2.0

Mangler infrastruktur for turisme

Mangler infrastruktur for turisme

Nauru er en liten, isolert stillehavsøy, som mangler mange av turistfasilitetene til noen av dens større naboer, for eksempel Fiji, Cookøyene eller til og med Ny-Caledonia. Turisme er ikke en stor bidragsyter til økonomien. Foto: Winston Chen, Unsplash

Australia kritiseres for menneskerettighetsbrudd

Australia kritiseres for menneskerettighetsbrudd

Nauru Regional Processing Centre er en australsk asylleir som ligger på stillehavsøya Nauru. Den er én av flere australske asylleirer, og er én av to som ligger utenfor Australias territorium. Forholdene på leiren har blitt beskrevet som «forferdelige», «traumatiserende» og «inhumane». Ifølge Redd Barna går så mange som 85 prosent av asylbarna ikke på skole på grunn av mobbing og trakassering, og seksuelt misbruk skal være utbredt. Foto: DIAC, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Investerte i eget flyselskap

Investerte i eget flyselskap

Nauru var en av verdens rikeste nasjoner etter uavhengigheten i 1968. Regjeringen valgte da å etablere et eget statlig flyselskap, Air Nauru. Navnet ble endret til Nauru Airlines i 2014. I 1983 hadde selskapet sju fly, men er nå redusert til fem (2021). Feilhåndtering av landets økonomi førte til at statsselskapet tapte enorme pengesummer, og ble insolvent en periode. Fly ble også beslaglagt på grunn av gjeld. Foto: Alec Wilson, Flickr CC BY-SA 2.0

Landets eneste hotell...

Landets eneste hotell...

Meneñ Hotel i distriktet Meneng er det eneste hotellet i Nauru om man ser bort fra ungdomsherberget OD-N-Aiwo Hotel i Aiwo og et par enkle små innkvarteringer. Det er få turister som kommer til øya, som betyr at hotellet til tider har slitt med driften. Hotellet er nylig restaurert, har 119 rom og konferanserom for opptil 200 gjester. Foto: Sean Kelleher, Flickr CC BY-SA 2.0

..og landets eneste flyplass

..og landets eneste flyplass

Det er ingen offisielle tall på antall turister som besøker Nauru, men det antydes av noen kilder at det årlige snittet de siste 20 årene (som Nauru Airlines) dreier seg om cirka 200 gjester. Nauru International Airport er den eneste flyplassen i landet. Det nasjonale flyselskapet Nauru Airlines betjener alle destinasjonene. Som for tiden (2021) er Brisbane, Majuro, Nadi og Tarawa. Foto: Carbacca, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page