top of page

Fakta

Myanmar 
1280px-Muhtar_A._Kent.jpg
125px-Flag_of_Myanmar.svg.png

Jeg elsker Sørøst-Asia. Som barn bodde jeg i den delen av verden. Min første gang i Burma var i 1958 med foreldrene mine.

 

Muhtar Kent (1952 - )

Amerikansk forretningsfører,
styreleder og tidligere konsernsjef
i The Coca-Cola Company 

Hovedstad

Nay Pyi Taw

​

Etniske grupper

Burmanere 68 %, shan 9 %, karen 7 %, Rakhine 4 %, kinesere 3 %, indere 2 % mon 2 %, andre 5 %

​

Språk

Burmesisk (offisielt). De etniske gruppene har egne språk.

​

Religion

Buddhister 88 %, kristne 6 %, muslimer 4 %, andre/ingen (inkludert animister og hinduer) 2 % (2014)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Parlamentarisme

​

Areal

676,590 km²

​

Nasjonaldag

4. Januar

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Myanmar

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Burma News International

Myanmar Times

Democratic Voice of Burma

​

Offisielt nettsted for turisme

Ministry of Hotel and Tourism

​

UDs reiseråd

Myanmar

​

Nødnummer

Politi 199 Ambulanse 192 Brann 191

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

​

julie-ricard-vVW1IQtwjJ4-unsplash.jpg

Historisk glimt

Ulike folkegrupper har bodd lenge i området. Buddhisme og hinduisme ble dominerende religioner.  Den dominerende folkegruppen har vært burmanere siden 900-tallet. De har forent Myanmar til ett rike tre ganger, første gang på 1000-tallet. Det britiske imperiet utvidet seg i Sørøst-Asia tidlig på 1800-tallet, og Myanmar ble en del av britisk India i 1886.

 

Briter tok kystprovinsene i 1852 og det burmanske riket besto av Øvre Burma. I 1885 rykket britene inn og året etter ble landet en del av Britisk India. I 1937 ble Burma utskilt som en egen provins. Den ble okkupert av japanerne i 1942 og gjenerobret av britiske styrker i 1945. 

 

Myanmar ble selvstendig i 1948, men kommunistiske, kinesiske og etniske geriljagrupper kjempet mot  regjeringen, som ble avsatt i et militærkupp i 1962. Militærjuntaen tok over makten i 1962 og innførte en ettpartistat. Juntaen brukte jernhånd mot protester. I 1974 fikk landet navnet Den sosialistiske republikken Burma. Den politiske ledelsen i landet ble i 1988 avsatt og erstattet med militære ledere. Etter økonomisk vanstyre og store protester. Dette ledet an til starten på en demokratisk bevegelse med Aung San Suu Kyi i spissen. Regimet gikk med på å holde valg i 1990 hvor Aung San Suu Kyi vant. Men militærlederne nektet å gi fra seg makta. Aung San Suu Kyi fikk Nobels Fredspris i 1991 for sitt ikkevoldelige demokratiarbeid. En gradvis liberalisering begynte i 2010, noe som førte til frie valg i 2015 og en regjering ledet av opposisjonslederen Aung San Suu Kyi året etter.

​

Parlamentet valgte U Win Myint som president i mars 2018. Presidentrollen har stort sett vært seremoniell siden slutten på militærstyret i 2016. Han ble i 1988 fengslet i to år for en aktiv rolle i 8888-opprøret (et landsomfattende, fredelig opprør mot militærregimet). Aung San Suu Kyi var statsrådgiver for regjeringen, en stilling som tilsvarer statsminister-rollen.

​

Rohingyaene er en etnisk folkegruppe som i hovedsak er bosatt i Rakine, en delstat i den vestlige delen av landet. I 2018 var de 1,1 millioner, og de er i all hovedsak muslimer. Gruppen har i lang tid blitt utsatt for forfølgelse og til dels brutal behandling av myndighetene i Myanmar. Myndighetene har nektet dem statsborgerskap siden de mener de flyttet til landet fra India og Bangladesh i den britiske kolonitiden. Siden august 2017 har hæren i Myanmar drevet rundt 600,000 Rohingya-muslimer på flukt over grensen til Bangladesh. I mange tilfeller skal husene deres også ha blitt nedbrent. Offensiven ble igangsatt etter at opprørere fra rohingya-minoriteten gikk til angrep på politistillinger. Et ukjent antall er drept. En FN -rapport beskylder Myanmars militære ledere for å ha utført folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten mot rohingya -muslimer, og oppfordret seks generaler til å bli stilt for retten ved Den internasjonale straffedomstolen. FN anklager også Aung San Suu Kyi for ikke å ha forhindret volden. Myanmar avviser funnene.

​

Ved valget i 2020 fikk Nasjonalligaen for demokrati 396 av 476 seter i parlamentet, mens det militærvennlige partiet Det forente solidaritets- og utviklingspartiet kun fikk 33 seter. Militæret godkjente ikke valgresultatet, og påstod at det foregikk valgfusk. Militæret tok makten 1. februar 2021 – samme dag som den nyvalgte nasjonalforsamlingen skulle møtes – og anholdte Aung San Suu Kyi og andre sivile ledere og innførte ett års unntakstilstand. Visepresident Myint Swe ble innsatt som ny president. Han representerer Det forente solidaritets- og utviklingspartiet, og er mon. Han har bakgrunn fra militæret, der han var generalløytnant.

 

I juni 2021 ble Suu Kyi tiltalt for korrupsjon, den alvorligste siktelsen som ble reist mot henne, Tiltalen har en maksimumsstraff på 15 års fengsel. Suu Kyis advokater sier anklagene er fremsatt for å holde henne utenfor offentligheten. Rettsforhandlingene skulle gjenopptas i september 2021, men er utsatt på grunn av at det hevdes at hun har meldt frafall på grunn av «mindre helseproblemer».

​

Det er meldt om flere hundre drepte etter demonstrasjoner mot militærregimet i 2020 og 2021. Etter kuppet har Myanmar opplevd en masseutvandring. Gründere, forretningsmenn, fagfolk, IT-teknikere og journalister er blant dem som har forlatt eller planlegger å gjøre det. Ifølge FNs spesialrapportør for menneskerettigheter i Myanmar, Tom Andrews, har mindreårige i landet  blitt slått og knivstukket og fått negler eller tenner fjernet under avhør. Avisa Guardian skriver i juni 2022 at det i en rapport fra blant annet FN-organisasjoner og menneskerettighetsgrupper hevdes at 250 000 barn er fordrevet av kamper, og at minst 382 er drept eller lemlestet etter militærkuppet.

​

Visste du at...

I 1989 endret Burma sitt navn til Myanmar. Hovedstaden endret også navn fra Rangoon til Yangon, men ble i 2006 flyttet til Nay Pyi Taw. 

​

Den eneste Nobelprisen som er tildelt Burma, var Aung San Suu Kyis fredspris i 1991. 

​

Når burmeserne ønsker å få en servitørs oppmerksomhet, lager de en kysselyd, vanligvis to eller tre korte kyss. Se video under.

​

Kvinnene i Kayan-stammen i Øst-Myanmar har messinghalsspoler rundt halsen fra en ung alder for å forlenge den. Gjennom årene presser messingens vekt kragebenet ned, komprimerer ribbeinburet, og blir dermed  «langhalsede kvinner».

​

Myanmar er et land rikt på jade og edelstener, olje, naturgass og andre mineralressurser.

​

Små barn bærer en hellig tråd rundt nakken eller håndleddet for som en beskyttelse mot dårlig ånder.

​

Den tradisjonelle burmesiske kjolen er longyi, et omslagsskjørt som bæres av menn og kvinner. Menn binder deres foran og kvinner bretter tøyet over og fester den ved siden. På landsbygda er undertøy mye mindre vanlig enn i byene - for menn og kvinner. Som en mann spøkefullt sa det: «Longyi er bra. Gratis klimaanlegg.» 

​

Burma har omlag 135 etniske grupper. Den burmesiske regjeringen grupperer dem i «åtte store nasjonale etniske grupper» - Kachin, Kayah, Kayin, Chin, Mon, Bamar, Rakhine og Shan.

​

Myanmar har en 2,000 kilometer kystlinje og noen av de fineste strandstrekningene i Asia. Mange strender langs Bengalbukta og Andamanhavet forblir uoppdaget av turister og er er uberørt av utviklingen.

Hovedstaden Naypyidaw

Hovedstaden Naypyidaw

Naypyidaw (333,506 innbyggere/2014) er hovedstaden, ligger i midten av landet, er Myanmars tredje største by og ble planlagt med tanke på å være mer sentralt beliggende enn landets gamle hovedstad Yangon. Byen befinner seg omkring 320 kilometer nord for Yangon. Naypyidaw er en planlagt hovedstad på samme måte som Canberra i Australia og Brasilia i Brasil. Bildet er tatt fra Uppatasanti Pagoda. Foto: Shutterstock

Landets største by og hovedstad i over 200 år

Landets største by og hovedstad i over 200 år

Yangon (4,728,524 innbyggere/2014), tidligere kjent som Rangoon, var tidligere hovedstaden i Myanmar, og er landets største by. Byen ble sannsynligvis stiftet i det 6. århundre, men var en liten fiskerlandsby før Kong Alaungapaya erklærte den som hovedstad i 1753. Det meste av utenrikshandelen til Myanmar går gjennom den travle havna i byen. Av industri i byen finner en rismøller, sagbruk, tekstil- og gummiindustri, såpeproduksjon og oljeraffinering. Foto: Anjani Kumar, Unsplash

Landets nest største by og handelssentrum

Landets nest største by og handelssentrum

Byen Mandalay (1,225,546 innbyggere/2014) er et handels- og samferdselssentrum, ligger 500 kilometer nord for Yangon, har omtrent 1,2 millioner innbyggere og er landets nest største by. Byen ble grunnlagt i 1857, og er et buddhistisk sentrum med universitet. Foto: Nina R, Flickr CC BY 2.0

Populært turistmål

Populært turistmål

Taunggyi (264,804 innbyggere(2014) er hovedstaden og den største byen i delstaten Shan, og ligger i en høyde på 1,436 meter. Taunggyi-området er et populært turistmål. Innnsjøen Inlay som ligger nord for byen er kjent for sin tradisjonelle håndverksindustri og flytende markeder som er tilgjengelige via tradisjonelle langbåter. Foto: Heinz_Htetz, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

80 mennesker drept i april 2021

80 mennesker drept i april 2021

Byen Bago (254,424 innbyggere/2014) ligger cirka 80 kilometer nord for Yangon, sør i Bago Division, ved elven Bago som renner ut i Det indiske hav. Bago var en gang hovedstad for Peguriket, som ble grunnlagt av Monfolket allerede på 800-tallet. Byen Bago tidfestes til 825. I april 2021, under Myanmar-protestene, ble det rapportert at over 80 mennesker ble drept av sikkerhetsstyrker under en aksjon mot en protest i Bago. Foto: Go-Myanmar, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Mange severdigheter

Mange severdigheter

Hpa-an (75,141 innbyggere/2014) er hovedstaden og den største byen i delstaten Kayin. De fleste av menneskene i Hpa-an er Karen, et folkeslag i Myanmar og Thailand som opprinnelig stammer fra Tibet. Byen har mange severdigheter blant annet museum, flere pagoder og grotter. Foto: Go-Myanmar, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Multietnisk og arkeologisk viktig by

Multietnisk og arkeologisk viktig by

Mrauk U (36,139 innbyggere/2014) er en arkeologisk viktig by i Nord-Rakhine-staten, nær den østlige kysten av Bengalbukta. Fra 1430 til 1785 var det hovedstaden i Mrauk U Kingdom, det viktigste og mektigste arakanske riket. Området hadde en multietnisk befolkning, hvor byen Mrauk U var senter for moskeer, templer, helligdommer, seminarer og biblioteker. Foto: Stefan Munder, Flickr CC BY 2.0

729 templer med «verdens største bok»

729 templer med «verdens største bok»

Kuthodaw-pagoden i byen Mandalay ble ferdigstilt i 1868, og består av 729 stupaer i form av paviljonglignende templer, hver med en hvit marmorplate med burmesisk skrift. Pali-kanonen (samlingen av skrifter som brukes i Theravada-buddhismen) er gjengitt på marmorplatene. Dette er en tekst om Buddhas liv og lære. Bokstavene var opprinnelig forgylte, men er blitt sterkt svekket etter mange år. Pagoden betegnes også som «verdens største bok». Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Et viktig landemerke i Yangon

Et viktig landemerke i Yangon

Shwedagon-pagoden er en forgylt stupa i Yangon, den mest hellige buddhistiske pagoden i Thuwanabumi i den sørlige delen av landet. Den 112 meter høye pagoden er bygget på den 51 meter høye Singuttara-høyden, og ligger 170 meter over havet. I 2007 under de landsomfattende demonstrasjonene mot militærregimet og de nylig vedtatte prisøkningene, ble protesterende munker nektet tilgang til pagoden i flere dager før regjeringen til slutt ga dem lov. Foto: Photo Dharma , Wikimedia Commons, CC BY 2.0

Pilegrimssted for buddhister i 200 år

Pilegrimssted for buddhister i 200 år

Mandalay Hill er en høyde på 240 meter som ligger nordøst for sentrum av Mandalay som er landets nest største by. Stedet er kjent for sine mange pagoder (frittstående tempel) og klostre, og har vært et pilegrimsmål for buddhister i nesten to århundrer. På toppen av bakken ligger Sutaungpyei-pagoden med en fantastisk panoramautsikt over området. Soloppgangen og solnedgangen fra pagodene betegnes som ubeskrivelig. Foto: Clay Gilliland, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de største innsjøene i Sørøst-Asia

En av de største innsjøene i Sørøst-Asia

Indawgyi Lake i Mohnyin Township i staten Kachin er en av de største innsjøene i Sørøst-Asia. Innsjøen måler 13 kilometer øst til vest og 24 kilometer nord til sør. Det er 11 landsbykanaler og 36 landsbyer rundt innsjøen. De dominerende etniske gruppene som bor i omgivelsene til innsjøen er Shan og Kachin, som hovedsakelig driver jordbruk. Foto: Ppkyaw308, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Flere hundre år gamle

Flere hundre år gamle

Shwe Indein Pagoda er en gruppe med buddhistiske pagoder i landsbyen Indein ved innsjøen Inlay Lake. Pagodene ble bestilt under kong Narapatisitus (1138–1211) regjeringstid (1174- 1211). Noen tror at de ble bygget av kong Ashoka. Men det er ingen arkeologiske bevis for denne teorien. Foto: AttaCho, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

200 år gammel helligdom

200 år gammel helligdom

Hsinbyume-pagoden er en buddhistisk helligdom i Mingun, omtrent ti kilometer nordvest for Mandalay. Pagoden ble bygget i 1816. Den er basert på beskrivelser av den mytiske Sulamani-pagoden på Meru-fjellet, og de nedre delene av pagoden representerer fjellet. Syv terrasser på pagoden representerer de syv fjellkjedene som går opp til Mount Meru i henhold til buddhistisk mytologi. Foto: Heinz Htetz, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Flytende hager og landsbyer

Flytende hager og landsbyer

Inlesjøen er den nest største innsjøen i Myanmar. Sjøen er grunn med en snittdybde på bare halvannen meter i den tørre årstiden. I monsuntiden øker dybden med ytterligere halvannen meter. Sjøen er særpreget med flytende hager og landsbyer. Ca 70 000 innbyggere bor på og ved sjøen. Foto: Cleong, Flickr CC BY-SA 2.0

777 trinn til topps på utdødd vulkan

777 trinn til topps på utdødd vulkan

Taung Kalat (også kjent som Mount Popa) er et buddhistisk kloster og tempelkompleks i Mandalay-regionen. Tempelkomplekset ligger på toppen av en 225 meter høy vulkansk plugg. Klosteret er et populært pilegrimsmål. De 777 trinnene som førte opp til klosteret ble en gang vedlikeholdt av U Khandi , en berømt burmesisk eremitt. Han er kjent for sine arbeider med buddhistiske pagoder og andre religiøse bygninger i Myanmar. Foto: Paul Mannix, Flickr CC BY 2.0

3,822 bevarte ruiner

3,822 bevarte ruiner

Bagan er en eldgammel by i Mandalay-regionen. Fra det 9. til det 13. århundre var byen hovedstad i det hedenske riket, det første riket som forente regionene som senere skulle utgjøre moderne Myanmar. PÅ 1100 - 1200-tallet ble det bygget 4446 buddhisttempel, pagoder og kloster. Ruinene av 3,822 av dem er bevart i dag. Bagan ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2019. Foto: poida.smith, Flickr CC BY 2.0

Turer med varmluftsballong ved soloppgang

Turer med varmluftsballong ved soloppgang

Landskapet med alle pagodene i Bagan beskrives som uvirkelig. For å kunne se landskapet er det mulighet for tur med varmluftsballong over området. Bagans ballonger har nærmest blitt et ikonisk symbol i Myanmar. Ballongsesongen i Bagan går fra begynnelsen av oktober til midten av april. Turene går mest ved soloppgang fordi den kjølige gir mulighet til å fly tett opp til pagodene. Foto: Christopher Michel, Flickr CC BY 2.0

Varme kilder og arkeologiske steder

Varme kilder og arkeologiske steder

Landsbyen Beikthano i Magway-regionen er kjent for sine varme kilder og arkeologiske steder. Det antas at byen ble grunnlagt for 2.400 år siden av prinsesse Panhtwar. En gruppe med tibetansk-burmesiske munker har bodd i byen siden det 2.århundre. Stedet ble registrert på UNESCOs verdensarvliste i 2014. Foto: Yarzaryeni, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent buddhistisk pilegrimsvandringssted

Kjent buddhistisk pilegrimsvandringssted

Kyaiktiyo Pagoda er et kjent buddhistisk pilegrimsvandringssted i Mon State, 1.100 meter over havet. Det er en liten pagode (7,3 meter) bygget på toppen av en granittblokk dekket med gullblader limt på av de mannlige hengivne. Pilegrimer fra hele landet og noen få utenlandske turister besøker pagoden. Foto: Ralf-André Lettau, Wikimedia Commons Attribution

Messinghalsringer for hverdagsbruk

Messinghalsringer for hverdagsbruk

Kayah er en delstat i Myanmar kjent for ni forskjellige etniske grupper. De største gruppene er Kayah, Kayan, Bre, Lahta og Yinbaw. Mange av stammene praktiserer gamle urfolkets gamle skikker, en kultur som har overlevd i århundrer. En av tradisjonene er at kvinner bruker messinghalsringer for hverdagsbruk, et symbol på skjønnhet. Foto: indigoMood, Flickr CC BY 2.0

Den eldste teakbroen i verden

Den eldste teakbroen i verden

U Bein Bridge er en bro som krysser Taungthaman-sjøen nær byen Amarapura. Den 1,2 kilometer lange broen ble bygget rundt 1850, og antas å være den eldste og (en gang) lengste teakbroen i verden. Brien har 1.086 søyler som bærer den, Foto: Photo Dharma , Wikimedia Commons CC BY 2.0

Den tredje høyeste i verden

Den tredje høyeste i verden

Laykyun Sekkya Buddha er med en høyde på 116 meter den tredje høyeste statuen i verden. Statuen ligger i landsbyen Khatakan Taung nær byen Monywa (372,095 innbyggere/2014). Byggingen startet i 1996 og ble fullført i 2008. Det var den høyeste statuen i verden i noen måneder til ferdigstillelsen av Spring Temple Buddha i Kina september 2008. Foto: McKay Savage, Wikimedia Commons CC BY 2.0

Populært turistmål og kjent for sin festival

Populært turistmål og kjent for sin festival

Taunggyi (1350 moh.) er den femte største byen i Myanmar. Byen er kjent for sin festival for varmluftballonger som arrangeres årlig på fullmånedagen i Tazaungmon. Før den britiske koloniseringen var Taunggyi en liten landsby med noen få hytter. Taunggyi-området er et populært turistmål. Foto: Andrea Pepoli, Flickr CC BY 2.0

89 prosent er buddhister

89 prosent er buddhister

Buddhisme praktiseres av 89 prosent av landets befolkning, og er hovedsakelig av Theravada- tradisjonen. Buddhismens historie i Myanmar strekker seg sannsynligvis mer enn to tusen år. Myanmar er det mest religiøse buddhistiske land i verden, dersom vi tar hensyn til andelen munker i befolkningen og andelen av penger som brukes på religion. Foto: Brian Holsclaw, Flickr CC BY 2.0

Protester mot militærstyret

Protester mot militærstyret

Protestene i Burma 2007 var en rekke protester mot militærstyret i Myanmar som startet 15. august 2007. Den opprinnelige bakgrunnen for protestene var at regjeringen i landet valgte å heve bensinprisen, på noen bensinstasjoner med nærmere 500 prosent. Men etter hvert gikk protestene over til krav om krav om demokrati. Etter militærkuppet i februar 2021 har det også vært mange protester mot militærregimet. Foto: English PEN, Flickr CC BY 2.0

4,364,000 turister i 2019

4,364,000 turister i 2019

Burma registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 4,364,000 turister i 2019, og omsatte for rundt 2,50 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 3,3 prosent av bruttonasjonalproduktet. Grand Park Hotel er et hotell som ligger i sentrum av byen Mandalay. Hotellet har 394 gjesterom. Foto: facebook.com/Grand Park Hotel, Wikimedia Commons Public domain

En av de flotteste strendene i landet

En av de flotteste strendene i landet

Ngapali Beach ved Bengalbukta beskrives som en av de flotteste strendene i landet. Det turkise havet er krystallklart. Stranden er sju kilometer lang, og er omgitt av små fiskerlandsbyer og lokale markeder. Turistnæringen i området er godt utbygd. Overnattingsmulighetene spenner fra små strandhytter til villaer, og her er det mange restauranter som i første rekke serverer fersk sjømat. Foto: Dumphasizer, Flickr CC BY-SA 2.0

bottom of page