top of page
Noma_AV4A6178_(41800440401).jpg

Noma, som ligger i København, er en verdenskjent restaurant grunnlagt av sjefskokken René Redzepi i 2003. Restauranten har flere ganger blitt kåret til verdens beste og er kjent for sin innovative tilnærming til nordisk gastronomi. Foto: City Foodsters, Wikipedia CC BY 2.0

Her er noen steder du kan reise for fantastiske mat- og drikkeopplevelser

Tema

Å oppleve fantastisk god mat og drikke er målet til de fleste av oss, når vi planlegger en reise. Det finnes en rekke reisearrangører som er spesialisert på feltet.

Paul Aage Hegvik

3.juni 2022

Når du er på leting etter gode restauranter rundt omkring i verden er det alltid nyttig å bruke Tripadvisor. Som de fleste er kjent med. Når dette er nevnt er det nærmest en regel uten unntak  at det alltid lønner seg å finne restauranter utenfor sentrale sentrumsgater. Og langt bort fra «turiststripen». Mange som er litt vant med å reise, er også godt kjent med dette.

Restauranter i sidegater og steder utenfor «allfarvei» er så sant som alltid rimeligere. Mange har også erfart at fine og flotte restauranter ikke trenger å bety god mat. Matopplevelsen kan ofte bli større hvis du finner restauranter som ikke er «hippe og fancy», med enkelt interiør. Og, - spaserer du i en gate med masse restauranter kan det også være nyttig å være skeptisk til steder hvor det er lite gjester, ikke er så populær.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Guider

Hvis du ønsker å dra til en velrenommert restaurant og ikke skremmes av høye priser, er det selvfølgelig alltid nyttig å sjekke den kjente Michelin-guiden. Befinner du deg i en eller annen storby i verden kan det også være greit å sjekke nettstedet Eater hvor du kan få en rekke tips om spisesteder.

Ser du etter spesielle restauranter som også kan gi deg mer enn mat- og drikkeopplevelser kan du blant annet sjekke Touchbistro liste over 100 ulike spektakulære konsept-restauranter i hele verden.

Brimi-opplevelser

Det er ikke mange reisebyrå eller operatører som offensivt selger mat- og drikkereiser i Norge. Som weekend- eller ukesturer. Om noen er aktive så er de i alle fall ikke godt synlig i markedet. Det er i første rekke hoteller/restauranter som lager pakker som de selger på egen hånd.

Faglig bakgrunn

Einar Zakariassen med firmaet Vin & Matglede er en av de spesielle tilbudene i Norge som skiller seg ut fra andre aktører. Zakariassen er utdannet sommelier (vinkelner) fra Gastronomisk Institutt, er øl-kjenner og  faglært kokk/servitør. Han har jobbet på de beste hotellene i Norge og topprestauranter i inn og utland. Han har  også utdanning fra Norsk Hotellhøyskole, studert bedriftsøkonomi ved BI og har eksamen fra WSET, (Wine, Spirit, Education Trust) Advance og Intermidiate.

Før Zakariassen startet virksomheten jobbet han blant annet som butikksjef i Vinmonopolet Fredrikstad. Samtidig var han foredragsholder innen vin og mat – internt for Vinmonopolets ansatte. Vin & Matglede arrangerer vin-, øl- og tematurer, vinkurs og temakvelder og mye mer. Turer til Italia, Østerrike, Belgia, Albania og Sør-Afrika er noen av destinasjonene som selskapet tilbyr.

Whiskytur og kulinariske øst

Tema-Reiser er blant de større norske reisebyråene som satser på mat- og drikketurer sammen med ulike andre typer reiser. Whiskyturer til Skottland er en del av tilbudet.

Vitus Reiser som har kontor på Straume i Hordaland har i skrivende stund også tre reiser med fokus på mat og drikke. Selskapet har Serbia og Italia som destinasjoner.

Kjente vinslott

Mange selskap i utlandet tilbyr turer som ensrettet fokuserer på vin, whisky, cognac, champagne eller annen produksjon av alkoholholdige drikker. Det amerikanske selskapet Finewinejourneys er ett av dem, og spesialisert i turer til Europa. Reisebyrået har avtaler med en rekke av de mest kjente vinslottene i land som Frankrike, Italia, Spania og Portugal. Med selskapet kan du blant annet avtale tur til Cognac og vinslott i Champagne hvor du for eksempel kan oppleve historien om Dom Perignon. Dette er en berømt og eksklusiv fransk champagne produsert av Moët et Chandon. Champagnen er oppkalt etter munken Dom Pérignon som visstnok skal ha oppdaget champagnemetoden for å lage musserende vin.

En annen reisearrangør som er verd å vurdere er spanske Cellartours som er anbefalt av Wine Enthusiast, Forbes Traveler, Wall Street Journal og Time Magazine. Nettsiden til selskapet gir et godt faglig og historisk innspill for valg av tur. Byrået går til de viktigste vinlandene i Europa, Argentina, Chile og Sør-Afrika. Selskapet betegner sine reiser som luksusturer, men har du ikke råd til å benytte deg av arrangøren er det likevel verd å se på nettsiden for å lære og få innblikk i en spennende mat- og vinverden.

Nettsiden til australske Intrepid Travel er også verdt et besøk, et byrå som tilbyr matreiser til spennende destinasjoner. Med priser som er i mellomsjiktet. Og sist, men ikke minst. Sjekk nettstedet BookCulinaryvacations.

 

I verdenstoppen

Er du på leting etter matreiser i verdenstoppen må du ta turen innom nettsiden til World Foodtravel Association, som er verdens største organisasjon for matturisme. Hvert år kårer de verdens beste aktører innen ulike kategorier for mat- og drikkeopplevelser.

Få også med deg The world`s 50 best restaurants, en kåring som ble startet i 2002 og gjennomføres av The World’s 50 Best Restaurants Academy. Vinneren i 2020 ble Noma i København, som har vært i verdenstoppen i mange år. I 2019 ble restauranten Mirazur i Menton i Frankrike.

 

Verdens 50 beste restauranter 2021

1. Noma – København, Danmark

2. Geranium – København, Danmark

3. Asador Etxebarri – Axpe, Spania

4. Central – Lima, Peru

5. Disfrutar – Barcelona, Spania

6. Frantzén – Stockholm, Sverige

7. Mai-do – Lima, Peru

8. Odette – Singapore

9. Pujol – Mexico City, Mexico

10.The Chairman – Hongkong

11. Den – Tokyo, Japan

12. Steirereck – Wien, Østerrike

13. Don Julio – Bueno Aires, Argentina

14. Mugaritz – San Sebastian, Spania

15. Lido 84, Gardone Riviera, Italy

16. Elkano – Getaria, Spania

17. A Casa do Porco – São Paulo, Brasil

18. Piazza Duomo – Alba, Italia

19. Narisawa – Tokyo, Japan

20. DiverXO, Madrid, Spania

21. Hiša Franko – Kobarid, Slovenia

22. Cosme – New York, USA

23. Arpège – Paris, Frankrike

24. Septime – Paris, Frankrike

25. White Rabbit – Moskva, Russland

26. Le Calandre – Rubano, Italia

27. Quintonil – Mexico City, Mexico

28. Benu – San Francisco, USA

29. Reale, Castel di Sangro, Italia

30. Twins Garden – Moskva, Russland

31. Tim Raue – Berlin, Tyskland

32. The Clove Club – London, Storbritannia

33. Lyle’s – London, Storbritannia

34. Burnt Ends, Singapore

35. Ultraviolet Paul Pairet – Shanghai, Kina

36. Hof van Cleve – Kruisem, Belgia

37. SingleThread, Healdsburg, USA

38. Boragó – Santiago, Chile

39. Florilège, Tokyo, Japan

40. Sühring – Bangkok, Thailand

41. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen – Paris, Frankrike

42. Belcanto – Lisboa, Portugal

43. Atomix, New York, USA

44. Le Bernardin – New York, USA

45. Nobelhart & Schmutzig, Berlin, Tyskland

46. Leo – Bogotá, Colombia

47. Maaemo, Oslo, Norge

48. Atelier Crenn – San Francisco, USA

49. Azurmendi – Larrabetzu, Spania

50. Wolfgat, Paternoster, Sør-Afrika

Verdens 50 beste restauranter 2019

1. Mirazur – Menton, Frankrike

2. Noma – København, Danmark

3. Asador Etxebarri – Axpe, Spania

4. Gaggan – Bangkok, Thailand (permanent stengt)

5. Geranium – København, Danmark

6. Central – Lima, Peru

7. Mugaritz – San Sebastian, Spania

8. Arpège – Paris, Frankrike

9. Disfrutar – Barcelona, Spania

10. Mai-do – Lima, Peru

11. Den – Tokyo, Japan

12. Pujol – Mexico City, Mexico

13. White Rabbit – Moskva, Russland

14. Azurmendi – Larrabetzu, Spania

15. Septime – Paris, Frankrike

16. Alain Ducasse au Plaza Athénée – Paris, Frankrike

17. Steirereck – Wien, Østerrike

18. Odette – Singapore

19. Twins Garden – Moskva, Russland

20. Tickets – Barcelona, Spania

21. Frantzén – Stockholm, Sverige

22. Narisawa – Tokyo, Japan

23. Cosme – New York, USA

24. Quintonil – Mexico City, Mexico

25. Alléno Paris au Pavillon Ledoyen – Paris, Frankrike

26. Boragó – Santiago, Chile

27. The Clove Club – London, Storbritannia

28. Blue Hill – Stone Barns i Pocantico Hills, USA

29. Piazza Duomo – Alba, Italia

30. Elkano – Getaria, Spania

31. Le Calandre – Rubano, Italia

32. Nerua – Bilbao, Spania

33. Lyle’s – London, Storbritannia

34. Don Julio – Bueno Aires, Argentina

35. Atelier Crenn – San Francisco, USA

36. Le Bernardin – New York, USA

37. Alinea – Chicago, USA

38. Hiša Franko – Kobarid, Slovenia

39. A Casa do Porco – São Paulo, Brasil

40. Tim Raue – Berlin, Tyskland

41. The Chairman – Hongkong

42. Belcanto – Lisboa, Portugal

43. Hof van Cleve – Kruisem, Belgia

44. The Test Kitchen – Cape Town, Sør-Afrika

45. Sühring – Bangkok, Thailand

46. De Librije – Zwolle, Nederland

47. Benu – San Francisco, USA

48. Ultraviolet Paul Pairet – Shanghai, Kina

49. Leo – Bogotá, Colombia

50. Schloss Schauenstein – Fürstenau, Sveits

frankie-shutterbug-r284bGzyDm4-unsplash.jpg

Bildet er fra et gatekjøkken i i provinsen i Ha Giang i Vietnam. Maten i landet er svært variert. Ved kysten er det selvfølgelig mye fisk, mens kjøttretter er mer vanlig i innlandet. Buddhismen har ført til at landet også har lang tradisjon for vegetarisk mat, mens gjennomsnittsvietnameseren spiser mye kjøtt, og ser ikke-animalske matvarer som et tegn på fattigdom. Det er også betydelige forskjeller mellom de nordlige og sørlige delene av landet. Foto: Frankie Shutterbug, Unsplash

bottom of page