top of page

Hvis du gjør dette på et cruiseskip kan du havne i trøbbel og bli kastet av i neste havn

22507294102_5019e9201c_k.jpg

Foto: U.S. Government Works, Flickr Public domain

Nyhet

Bryter du reglene i kontrakten som du må signere før du kan reise på cruise kan det få katastrofale følger for deg.

Paul Aage Hegvik

14.oktober 2022

Når du registrerer deg for å reise på cruise må du godta en cruisekontrakt med en oppførselskodeks som du må følge. Du må love og ikke gjøre noe upassende, ikke være uhøflig eller gjøre noe utrygt. Som å stå eller sitte på skipets utvendige rekkverk. Bryter du reglene kan sikkerhetspersonell om bord i skipet låse deg inn på lugaren eller i verste fall bli kastet av på neste anløpshavn og overført til det lokale politiet.

Her er noen av reglene som du må forholde deg til, blant annet skrevet av nettstedet Cruiseline.

Du må delta i mønstringsøvelsen
I løpet av det første døgnet på dine cruisereise vil du bli pålagt å delta i en mønstringsøvelse. Tanken er at du skal gå til den tildelte mønstringsstasjonen for å lære hva du skal gjøre i nødstilfeller, for eksempel brann eller at skipet synker. Du lærer å bruke redningsvest, og kan bli pålagt å gå om bord i en livbåt. Hvis du nekter å delta kan det få alvorlige konsekvenser.

Hold deg unna krangel
For noen år siden fikk et eldre New York-par trøbbel på Cunard Lines Queen Mary 2 etter at kona havnet i en krangel med en medpassasjer noen dager etter at de dro på et 30-dagers cruise til 20 000 dollar. I følge en offisiell uttalelse fra cruiserederiet, var den 82 år gamle kvinnen «engasjert i flere tilfeller av respektløs og forstyrrende oppførsel mot besetningsmedlemmer og andre gjester».

I respekt for alderen deres, mannen var 91 år gammel, tillot kapteinen paret å bli om bord i noen dager til skipet returnerte til New York. Men ektemannen og kona ble begge innelåst på hytta og fikk ikke lov til å drikke alkohol. 

Cruiserederiet Carnival Cruise har nylig oppdatert sin cruisekontrakt for å takle stadig dårligere oppførsel om bord på skipene. Dette har ført til medieoppslag som er uheldig for cruiserederiet. En av de uheldige episodene for selskapet skjedde i september på cruiseskipet Carnival Sunrise da rundt 30 passasjerer havnet i slagsmål mellom bassenget og en av skipets mange barer. Slagsmålet ble filmet og ble lagt ut på Twitter.

En annen slåsskamp brøt ut på skipet Carnival Elation i juli som også førte til medieoppslag, blant annet i avisen Florida Times Union. Nattklubben på skipet Carnival Magic fikk også store problemer med et slagsmål som førte til at kystvakten eskorterte skipet da det returnerte til New York.

Ikke kast gjenstander over bord

Det kan få alvorlige konsekvenser hvis du kaster gjenstander over bord, for eksempel tente sigaretter som kan utgjøre brannfare. Nettstedet Cruiseline forteller blant annet om en beruset mann som på et eller annet vis klarte å frigjøre et anker på akterdekket til cruiseskipet MS Ryndam (Holland America Line),  mens skipet seilte fra Mexico til Tampa i Florida i USA. Det var mer enn 1 000 passasjerer og besetningsmedlemmer om bord. Mannen innrømmet å være ekstremt beruset og nysgjerrig. Han ble bøtelagt, dømt til et par måneder i føderalt fengsel og beordret til å gjennomgå rådgivning. Det fortelles også om ville tenåringer som kastet en fluktstol over bord på skipet Voyager of the seas (Royal Caribbean Cruiseline). Tenåringene ble straffet med et obligatorisk portforbud.

Ikke bruk narkotika om bord

I henhold til loven om sikkerhet og sikkerhet for cruisefartøyer er besetningsmedlemmer pålagt å rapportere hvis de ser eller lukter noe mistenkelig. Blir du tatt med bare én joint,  vil du bli kastet av ved neste anløpshavn, og kan bli overlatt til lokale myndigheter. I noen havner brukes det narkotikahunder som sjekker hele skipet. Blir du tatt med narkotika kan du få en høy bot og fengselsstraff.

Ikke kom for sent til avgangen

Når du drar ut på en av cruiserederienes utflukter ved en anløpshavn, garanterer cruiserederiet at skipet ikke forlater deg før du kommer tilbake. Men drar du på egen hånd er det opp til deg å holde styr på tiden, og komme tilbake til skipet før den oppgitte avgangstiden. Med andre ord, - kommer du for sent kan du bli forlatt.

Hold deg unna farlige selfier
En video av en kvinne på cruiseskipet Allure of the Seas gikk viralt etter at en mann filmet henne da hun sto på balkongrekkverket for å få et unikt bilde. Hun ble kastet av skipet på neste anløpshavn, og ble utestengt fra å seile med Royal Caribbean cruiseline igjen. Med andre, tenk på sikkerheten. Ikke ta selfier som setter deg selv eller andre i fare!

Ikke lag høye lyder når du har sex
Et par som seilte med skipet Mein Schiff 5 (TUI Cruise) fikk i 2019 store problemer etter at de hadde høylytt sex og en påfølgende krangel. Paret glemte å lukke balkongdøren. Det lidenskapelige paret var bare én dag inn i sitt fjorten dager lange cruise i Karibien. Naboer klaget og rapporterte dem til offiserene og kapteinen. Når de ble konfrontert med situasjonen var paret unnskyldende, forsikret personalet om at det var under samtykke og at de bare glemte å lukke døren. Men i stedet for bare å motta en advarsel, ble de kastet av skipet på neste anløpshavn som var på Barbados. I ettertid gikk paret ifølge den engelske avisen The Sun til rettslige skritt mot Tui Cruises for å få tilbake de ekstra kostnader etter å ha blitt strandet.

Ikke ta med for mye alkohol om bord

Vanlige cruiserederier forbyr passasjerer å ta med sin egen alkoholholdige drikke om bord, med unntak av begrensede mengder. Dette er en notorisk brutt regel at cruisepassasjerene tar med for store mengder. Blir du tatt på fersk gjerning og spriten din blir konfiskert, får du den ikke tilbake før slutten av cruiset.

Egne områder for røyking
Det er ofte at passasjerene røyker på balkongen, til tross for at de fleste rederiene forbyr dette. Cruiseskip har egne områder for røykere.

Bassengregler
Bassengdekket kan være der vi ser de fleste regelbruddene. Fra babyer i bleier som plasker i barnebassenget til voksne som stuper i bassenger med en dybde på 1,5 meter. Det er kun pottetrente barn som er tillatt i cruiseskipbassenger av sanitære årsaker. Spedbarn og småbarn bør for eksempel ikke tillates i boblebad, da de er mer utsatt for overoppheting og dehydrering. Det er også mange som løper på glatte dekk, som kan utgjøre en fare for både deg selv og andre medpassasjerer. 

Kleskoder
Det er noen cruiseselskaper som har strenge kleskoder. En fullstendig ignorering av kleskoder kan legge en demper på stemningen for andre og kan oppfattes som direkte respektløst.

Strenge matregler
Å ta med seg smørbrød, frukt og annet snacks fra buffeten kan høres ut som en god idé, men det er faktisk mot loven mange steder. Mat som ikke er ferdigpakket er ofte ikke tillatt, på grunn av landbruksbestemmelser pålagt av enkelte land. I land der loven håndheves strengt, kan passasjerer få bøter eller, enda verre, havne i hendene på lokale myndigheter. Uansett hvor lite det kan virke å snike noen bananer i vesken din, er dette en regel for cruiseskip som ikke er verdt å prøve.

bottom of page