top of page
Kypros
22753638349_197f31a80b_c.jpg
125px-Flag_of_Cyprus.svg.webp

Min familie kommer fra Kypros. Både min far og bestefar jobbet på de britiske basene der. Den britiske regjeringen ga uavhengighet til Kypros, og ga britiske pass til de som jobbet med dem. 

Theo Paphitis (1959 - )

Engelsk-kypriotisk forretningsmann 
tidligere styreleder av Millwall Football Club

Fakta

Hovedstad

Nicosia

​

Etniske grupper

Grekere 98.8%, andre 1% (inkludert maronitter, armenere, tyrkisk-kyprioter), uspesifisert 0.2%, (tallene representerer kun den gresk-kypriotiske delen av øya) (2011)

​

Språk

Gresk (offisiell) 80.9%, tyrkisk (offisiell) 0.2%, engelsk 4.1%, rumensk 2.9%, russisk 2.5%, bulgarsk 2.2%, arabisk 1.2%, filipinsk 1.1%, andre 4.3%, uspesifisert 0.6%, (tallene representerer kun den gresk-kypriotiske delen av landet) (2011)

​

Religion

ortodokse 89.1%, katolikker 2.9%, protestanter/anglikanere 2%, muslimer 1.8%, Buddhister 1%, andre (inkluderer maronitter, armensk-ortodokse, hinduister) 1.4%, uspesifisert 1.1%, ingen/ateister 0.6% (tallene representerer kun den gresk-kypriotiske delen av øya) (2011)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

9,250 km2

​

Nasjonaldag

1. oktober

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Kypros

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

In Cyprus

Cyprus Mail

​

Offisielt nettsted for turisme

Visit Cyprus

​

UDs reiseråd

Kypros

​

Nødnummer

Alle nødetater 112

​

Luftforurensning - IQAir

​

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

​

igor-starkov-JxzFTmLbq78-unsplash.jpg

Portrett: Find a future,, Flickr CC BY 2.0  Illustrasjonsfoto: Igor Starkov, Unsplash

Historisk glimt

Det har bodd folk på Kypros siden 4500 fvt. Det er registrert funn fra bronsealderen (cirka 1600–1050 fvt.) som viser at det blant annet har vært handel med Kreta, Anatolia, Syria og Egypt. Fønikere, hettitter, assyrere, venetierne, makedonere, grekere, romere, korsfarere, ottomaner, egyptere og persere har hersket på øya. Etter at grekerne styrte øya beholdt størstedelen av øyas befolkning gresk som sitt hovedmål, og båndene til Hellas forble sterke.

 

En stor innvandring av tyrkere startet da det ottomanske riket erobret øya i 1570. Disse to kulturene og forskjellige folkegruppene har dominert på øya siden denne tida med en vedvarende konflikt. Etter første verdenskrig tok Storbritannia kontroll over Kypros. Landet ble selvstendig i 1960 og makten ble delt mellom den gresk- og den tyrkisk-kypriotiske befolkningen.  Misnøye blant gresk-kypriotene over at øya ikke ble innlemmet som en del Hellas, førte til et gresk-kypriotisk kupp i 1974, med støtte fra militærjuntaen i Hellas. Kuppet førte til at Tyrkia også invaderte landet, som førte til at  øya ble delt inn i en gresk-kypriotisk og en tyrkisk-kypriotisk del.

​

Nikos Anastasiades har vært president i Kypros siden februar 2013. Anastasiades ble i 2018 gjenvalgt  med 56 prosent av stemmene i andre valgomgang. Anastasiades er advokat av yrke. Han studerte rettsvitenskap ved Universitetet i Aten og fordypet seg senere i sjørett ved University College London. Anastasiades var med å grunnlegge partiet DISY i 1976, ble første gang innvalgt i parlamentet for dette partiet i 1981 og har vært partileder siden 1997.

​

Visste du at...

Kypros er et viktig turistmål i Middelhavet. Det er gjennomsnittlig 300 soldager i året på øya. Kypros` strender har blitt kåret til de reneste i Europa i løpet av det siste tiåret. Totalt 64 lokale kystlinjer fikk Blå Flagg-sertifisering i 2016.

​

Kypros har blitt påvirket av mange ulike kulturer gjennom historien, inkludert gresk, romersk, bysantinsk, osmansk og britisk. Denne kulturelle mosaikken gjenspeiles i alt fra arkitektur til mat og tradisjoner.

​

Til tross for den sterke greske innflytelsen, har Kypros aldri vært en del av Hellas som en politisk enhet. Øya ble en britisk koloni i 1925, og deretter oppnådde den uavhengighet som Republikken Kypros i 1960.

​

Kypros har vært kjent som «Kobber-øya» på grunn av sin historiske kobberproduksjon. Øya hadde store kobbergruver i oldtiden, og kobber var en viktig eksportvare for økonomien.

 

​​Kirken spiller en viktig rolle i øyfolkets sosiale og politiske liv. Den største banken på Kypros eies av den kypriotiske ortodokse kirken.

​

Kypros er kjent for sine gamle kirker og klostre, som er dekorert med vakre mosaikker og religiøse kunstverk. Mange av disse stedene har blitt anerkjent som UNESCOs verdensarvsteder.

​

Kypros er et av bare fire land (Storbritannia, Irland og Malta) i EU som har venstrekjøring.

​

Kypros berømte halloumi-ost som er kjent i store deler av verden går tilbake til den middelalderske bysantinske perioden.

​

Det finnes en tradisjon på Kypros knyttet til den hellige slangen, som angivelig beskytter landsbyen Agios Ioannis Lampadistis. Det sies at slangen lever i klosteret der og beskytter stedet mot onde ånder.

​

En av Kypros' mest kjente eksportvarer er halloumi, en saltet hvit ost laget hovedsakelig av saue- og geitemelk. Halloumi er kjent for sin unike tekstur som gjør den egnet til grilling eller steking.

​

Kypros produserer også førsteklasses olivenolje, som har blitt en viktig del av det kypriotiske kjøkkenet og en eksportvare verden over.

​

Verdens eldste parfyme ble i 2007 oppdaget på Kypros av italienske arkeologer, funnet i landsbyen Pyrgos. Parfymen som ble funnet i små gjennomsiktige flasker ble datert til å være 4,000 år gammel. Duften ble laget blant annet laget av ekstrakter av lavendel, rosmarin, furu og koriander,  og ble oppbevart i små gjennomsiktige flasker.

​

Christopher Pissarides som ble født på Kypros, vant Nobelprisen for økonomi i 2010.

​

Flere britiske militærbaser (British Forces Cyprus - BFC) ) eksisterer fortsatt på øya, etter at landet ble styrt av britene.

Hovedstaden Nikosia

Hovedstaden Nikosia

Nikosia (346,400 innbyggere/2019) er den største byen, hovedstaden og sete for den greskkypriotisk regjeringen på øya Kypros. Byen har vært kontinuerlig bosatt i over 4,500 år og har vært hovedstad på Kypros siden 900-tallet. Greskkyprioter og tyrkiskkyprioter har vært adskilt i sør og nord for byen siden 1963 som følge av den politiske krisen. Foto: Sergey Galyonkin, Flickr CC BY-SA 2.0

Turistby med svært gode framtidsutsikter

Turistby med svært gode framtidsutsikter

Limassol (101,000 innbyggere/2011) er den nest største byen på Kypros. Byen ligger ved Akrotiribukta sør på øya. Byen har med tiden blitt den viktigste turistbyen på Kypros, og rangert av TripAdvisor på en tredjeplass blant byene i verden med de beste framtidsutsiktene. Limassol har en lang kulturell tradisjon med mange museer og arkeologiske utgravninger. Foto: Sergey Galyonkin, Flickr CC BY-SA 2.0

800 år gammel og den tredje største

800 år gammel og den tredje største

Larnaka (51,468 innbyggere/2011),er en by på sørkysten, den tredje største etter Nikosia og Limassol. Byen ble etablert på 1200-tallet. Larnaka festning som er fra middelalderen, ble bygd for å beskytte kysten i sør. Festningen og byens havn dominerer bybildet. Her ligger også den største flyplassen på Kypros. Midt i Larnaka er det en 800 meter grovkornet sandstrand parallelt langs strandpromenaden. Turismen sysselsetter tre fjerdedeler av Larnacas arbeidsstyrke. Foto: Maria Saveleva, Pixabay

Allsidig med turisme og industri

Allsidig med turisme og industri

Famagusta (40,920 innbyggere/2011) er en by på østkysten av Kypros. Den ligger øst for Nicosia og har den dypeste havnen på øya og den viktigste havnet på Nord-Kypros. Byen ble grunnlagt rundt 274 f.Kr. Famagusta er et viktig kommersielt knutepunkt i Nord-Kypros. De viktigste økonomiske aktivitetene i byen er turisme, utdanning, anleggsvirksomhet og industriproduksjon. Foto: dolanh, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

«Turisthovedstaden i Nord-Kypros»

«Turisthovedstaden i Nord-Kypros»

Kyrenia (20,851 innbyggere/2011) er en by på nordkysten av Kypros. Stedet er kjent for sin historiske havn og festning. Den er internasjonalt anerkjent som en del av republikken Kypros, men har vært under tyrkisk okkupasjon siden invasjonen i 1974. Stedet var opprinnelig bosatt av gresk-kyprioter, men er nå bosatt av tyrkisk-kyprioter og nye bosettere fra Tyrkia. Byen er et kulturelt og økonomisk sentrum, beskrevet som turisthovedstaden i Nord-Kypros. Foto: A.Savin, Wikimedia Commons FAL

Særpreget arkitektur og brosteinsgater

Særpreget arkitektur og brosteinsgater

Kalopanayiotis er en landsby i Nicosia-distriktet, som ligger tre kilometer nord for Moutoullas i Troodos-fjellene. Den ligger i Marathasa Valley. Landsbyen og dens arkitektur særpreges med brosteinsgater og gangstier, kapeller og kirker. Foto: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Festningen og kapellet i Kyrenia

Festningen og kapellet i Kyrenia

Kyrenia Castle ligger i den gamle havnen i byen Kyrenia (20,851 innbyggere/2011) på nordkysten av Kypros. Dette er et slott fra 1500-tallet bygget av venetianerne over en tidligere korsfarerfestning. Innenfor murene ligger et kapell fra det tolvte århundre. Byen er internasjonalt anerkjent som en del av republikken Kypros, men Kyrenia har vært under tyrkisk okkupasjon siden invasjonen i 1974. Foto: Arian Zwegers, Flickr CC BY 2.0

900 år gammelt og det største på Kypros

900 år gammelt og det største på Kypros

Kykkos kloster er det største klosteret på Kypros. Det ble grunnlagt rundt slutten av det 11. århundre av den bysantinske keiseren Alexios I Komnenos (1081–1118). Klosteret ligger i en høyde på 1318 meter på den nordvestlige siden av Troödos-fjellene. Den første presidenten på Kypros, erkebiskop Makarios III, startet sin kirkelige karriere der som munk i 1926. Han forble glad i stedet og kom tilbake dit mange ganger. Foto: Digr, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Bygd for nesten 1,500 år siden

Bygd for nesten 1,500 år siden

Panagia tis Angeloktistis er en bysantinsk kirke som ligger i den sørvestlige byen Kiti (4,252 innbyggere/2011). Basilikaen ble mest sannsynlig bygget på 500-tallet. Mosaikken til Panagia tis Angeloktisti er en av de best bevarte tidlige kristne murmosaikkene på Kypros og ble sannsynligvis opprettet på slutten av 600-tallet. Kirken ble i 2015 registrert på UNESCOs tentative verdensarvliste. Foto: Wayne77, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Flere tusen år gammelt sted

Flere tusen år gammelt sted

Khirokitia er et arkeologisk sted på øya Kypros som stammer fra den neolitiske tidsalderen (historisk betegnelse på bondesteinalderen eller yngre steinalder). Stedet ble oppdaget i 1934. Det har blitt oppført som et verdensarvsted av UNESCO siden 1998. Området er kjent som et av de viktigste og best bevarte forhistoriske områdene i det østlige Middelhavet. Foto: JenniKate Wallace, Flickr CC BY-ND 2.0

Moske til minne om Umm Haram

Moske til minne om Umm Haram

Hala Sultan Tekke ( Mosque of Umm Haram) er en moske ved Larnaca Salt Lake. Komplekset består av en moske, et mausoleum, minaret, kirkegård og oppholdsrom for menn og kvinner. Umm Haram var kona til Ubada bin al-Samit, en følgesvenn av den islamske profeten Muhammad, og fostersøster til Muhammeds mor, Aminah bint Wahb. Umm Haram skal være gravlagt på Kypros, en viktig del av islamsk historie. Muslimer utgjør 25 prosent av befolkningen på øya. Foto: An. Antoniou, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Livsverk til avdød kunstner

Livsverk til avdød kunstner

Petreon Sculpture Park ligger i kystlandsbyen Mazotos (832 innbyggere/2011). Skulpturene er en samling av livsverkene til den avdøde kunstneren Savvas Koulendros, som gikk bort i februar 2016. Kunstneren er fra landsbyen Lysi, og studerte ved byggeavdelingen på teknisk skole i Nikosia. Foto: Dimitris Vetsikas, Pixabay

Afrodite - det mytiske fødestedet

Afrodite - det mytiske fødestedet

Paphos (32,892 innbyggere/2011), også kalt Pafos, er en kystby sørvest på Kypros. Byen er på verdensarvlisten og ble i 2017 valgt som europeisk kulturhovedstad sammen med Aarhus i Danmark. Paphos er det mytiske fødestedet til Afrodite, den greske gudinnen for skjønnhet, kjærlighet og elskov. Apostelen Paulus besøkte for øvrig byen i det første århundre, og er nevnt i Shakespeares dramatiske komedie Stormen. Foto: Segei Gussev, Flickr CC BY 2.0

Flyttet litt lengre opp bakken etter jordskjelv

Flyttet litt lengre opp bakken etter jordskjelv

Det er flere forlatte landsbyer. Blant annet etter krigshandlinger og jordskjelv. Theletra er en landsby i Paphos-distriktet. Gamle Theletra, en vakker pittoresk tradisjonell landsby bygget av stein, ble forlatt på 1800-tallet på grunn av et jordskjelv. Folk flyttet bare eiendelene sine litt opp bakken, og grunnla nye Theletra, der man kan se restene av den opprinnelige landsbyen. Foto: Andriefstathiou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av de best bevarte på øya

En av de best bevarte på øya

Büyük Han (Great Inn) i Nikosia er en karavanserai (fra gammelt av et vertshus og herberge for karavaner av kjøpmenn), og regnes som en av de best bevarte historiske bygningene på øya. Det ble bygd av osmannerne i 1572, og er nå et kunstsenter med salg av lokalt håndverk. Foto: Michal Klajban, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Stor strategisk betydning i middelalderen

Stor strategisk betydning i middelalderen

Kolossi Castle er et tidligere korsfarersborg på den sørvestlige kanten av landsbyen Kolossi 14 kilometer vest for byen Limassol. Den hadde stor strategisk betydning i middelalderen, og inneholdt store anlegg for produksjon av sukker fra den lokale sukkerrøret, en av Kypros viktigste eksport i perioden. Det opprinnelige slottet ble muligens bygget i 1210. I tillegg til sukker, er området også kjent for sin søte vin, Commandaria. Foto: Alan Samuel, Flickr CC BY 2.0

Legende sier at det er et monster her

Legende sier at det er et monster her

Cape Greco er i den sørlige enden av Famagusta-bukten og er en del av Ayia Napa kommune. Stedet besøkes av turister for sitt naturlige miljø, og er en beskyttet naturpark. I følge lokal legende er det også hjemmet til et sjømonster. Dyret antas å lure i vannet rundt Cape Greco med observasjoner av det mytiske monsteret som strekker seg tilbake til romertiden. Foto: kallerna, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Enorm samling av gammel nostalgi

Enorm samling av gammel nostalgi

Cyprus Historic & Classic Motor Museum som åpnet i 2014 i LImassol er stolt av å ha en enorm samling av biler, hvor den eldste er en Ford Model T roadster fra 1912. En av de verdifulle samlingene på stedet er en bil donert av den amerikanske regjeringen til Kypros president Makarios III. Det er for øvrig mulig å leie bilenr med egen sjåfør. I Nikosia er det et motorsykkel-museum. Foto: Andrew Bone, Flickr CC BY 2.0 2

En av de ti beste dykkestedene i verden?

En av de ti beste dykkestedene i verden?

MS Zenobia var en svensk bilferge (ro-ro skip) som sank utenfor Larnaca på Kypros natt til 7. juni 1980 da hun var på vei fra Koper i Jugoslavia til Tartus i Syria med 135 lastebiler og tilhengere. Vraket ligger 42 meter dypt, og har blitt kåret av The Times og mange andre som en av de ti beste dykkestedene i verden. Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

4,117,000 turister i 2019

4,117,000 turister i 2019

Kypros registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 4,117,000 turister i 2019, og genererte rundt 3,2 milliarder dollar i sektoren. Kypros har mange strender på hele øya. De fleste er Blått flagg-sertifisert. Dette er internasjonal miljøsertifisering som gis til badestrender og småbåthavner som oppfyller visse krav om vannkvalitet, sikkerhet, service og miljøinformasjon. Konnos beach er en av de mange, en 200 meter lang strand som ligger øst for Ayia Napa. Foto: CTO Zurich, Flickr CC BY 2.0

Sommer i stekende sol og vinter på ski

Sommer i stekende sol og vinter på ski

Troodos er den største fjellkjeden på Kypros, og ligger midt på øya. Den høyeste toppen i Troodos er Olympos på 1,952 meter. Troodos strekker seg langs det meste av vestsiden av Kypros, og er et område for turgåing mellom furuskog om sommeren og skigåing om vinteren. Foto: Aliosha Bielenberg, Flickr CC BY 2.0

Partystrand i Ayia Napa

Partystrand i Ayia Napa

Nissi Beach er en populær strand i feriestedet Ayia Napa (3,212 innbyggere/2011). Stranden er 500 meter lang, og er knyttet opp mot en ubebodd holme som lett kan nås til fots i det grunne vannet. Nissi Bay Beach Bar er veldig populær blant lokalbefolkningen og turister, spiller musikk hele dagen og organiserer skumparty og fester. Vannski, brettseiling og to beachvolleybaner tilbys også. Foto: Dronepicr, Flickr CC BY 2.0

bottom of page