top of page

REISEKLIPP FRA ALLE VERDENSHJØRNER

Bærekraftig turisme

– 20 millioner turister er ikke bærekraftig på Balearene

87 prosent av BNP på øygruppen kommer fra turisme - gir over 200 000 jobber

Presidenten for Balearenes regjering, Marga Prohens, uttalte i dag at nesten 20 millioner turister årlig ikke er bærekraftig. Dette skriver Majorca Daily Bulletin. Den spanske øygruppen Balearene i Middelhavet består av Mallorca, Menorca, og Pityusene Ibiza, Formentera og flere mindre øyer.

– Vi må diskutere grenser og begrensninger, sier hun. Hun presiserte at dette ikke handler om å demonisere turismen, men at det er nødvendig å sikre bærekraft. Turisme genererer 87 prosent av BNP og 40 prosent av sysselsettingen på Balearene, med over 200 000 jobber.

Under en plenumssesjon for «Byrået for den sosiale og politiske pakten for økonomisk, sosial og miljømessig bærekraft» forsvarte Prohens behovet for dialog og modige tiltak for å transformere øyenes økonomiske modell. Hun understreket at veksttakten er uholdbar og ikke gir velferd for innbyggerne.

Margalida_Prohens_Rigo.jpg

Selger kloster som ble grunnlagt i 1180

Et kloster med en historie på over 800 år er nå til salgs for 5,45 millioner pund.

26.juni 2024 - Beeleigh Abbey, som ligger i nærheten av Maldon i Essex i England, ble grunnlagt i 1180 og har vært i Foyle-familiens eie siden 1943. Dette skriver BBC. Familien er også kjent for bokhandelskjeden Foyles. Christopher Foyle gjennomførte en prisvinnende restaurering av både klosterbygningen og dens hager før han døde i 2022.

Klosteret ble opprinnelig bygget for de hvite kannikene (England: opprinnelig geistlige som bodde i et prestehus), men led store ødeleggelser under oppløsningen av klostrene initiert av Henrik VIII.

1024px-Beeleigh_Abbey,_Maldon.jpg
Klostertilsalgs

Nå er årets liste med verdens beste restauranter klar

Disse landene brukte mest  på å reise å 2023

besterestauranter
Bangkok-brann

Spania utmerket seg i årets utdeling, med fem restauranter på listen, hvorav tre plasserte seg blant topp 5.

16.juni 2024 - The World's 50 Best Restaurants kårer hvert år verdens beste restauranter, og er betraktet som bransjens «Oscar-utdeling». Årets vinner er restauranten Disfrutar i Barcelona. I juli 2022 ble de rangert som den tredje beste restauranten i verden under en seremoni i London. Året etter klatret de til andreplassen, og til slutt, i 2024, ble de kåret til verdens beste restaurant under den 22. utgaven av konkurransen, som ble holdt i Las Vegas.

 

Disfrutar vant over Asador Etxebarri fra den baskiske byen Axpe i Spania og Table fra Paris. Disfrutar har tre Michelin-stjerner.

Spania tok også fjerdeplassen med restauranten Diverxo. Videre ble det femteplass for restauranten Maido i Lima i Peru.

FNs Verdens Turistorganisasjon (UNWTO) har fulgt med på hvilke land som bruker mest på turisme, tjener mest og de mest besøkte destinasjonene i fjor.

12.juni 2024 - Kinesiske turister brukte mest på turisme i 2023, med et samlet forbruk på rundt €183 milliarder, ifølge Euronews. Med gjenåpnede grenser for internasjonale reiser, overgikk de amerikanerne, som brukte €114 milliarder samme år. Året før var amerikanske turister de største forbrukerne. Tyskerne kom på tredjeplass med et totalt forbruk på €104 milliarder, mens britene var på fjerdeplass med €102 milliarder.

​

Canada, Italia, India, Russland og Korea fullfører listen over landene som brukte mest på turisme i 2023, med Italia som klatret fra tiende til syvende plass.

Når det gjelder inntekter fra turisme, topper USA listen med €164 milliarder i 2023. På andreplass kommer Spania med €86 milliarder, etterfulgt av Storbritannia med €69 milliarder, Frankrike med €64 milliarder og Italia med €52 milliarder.

 

To europeiske land tok topplasseringene for flest utenlandske besøkende i fjor. Frankrike forble det mest besøkte landet i verden med 100 millioner internasjonale turister. Det forventes å gjenta disse tallene i 2024 med OL i Paris som arrangeres i juli og august.

​

Gedigen brann på marked

40548973380_eda9398881_b.jpg
mestpåreiser

Hundre butikker brant ned og mer enn 1 000 dyr omkom i en brann på et marked i Bangkok.

12.juni 2024 - Tidlig tirsdag morgen, 11. juni, brøt det ut en brann på Chatuchak-markedet i Bangkok, som resulterte i at mer enn 1 000 kjæledyr og prydfisk ble drept. Blant dyrene som gikk tapt i brannen var hunder, katter, kaniner, slanger, fugler, siamesiske kampfisker og høner. Ingen mennesker skadet. Dette skriver blant annet Bangkok Post.

​

Brannmennene brukte omtrent en time på å slukke flammene, og mer enn 10 brannbiler ble sendt til stedet for å bekjempe brannen. En etterforskning er i gang for å fastslå årsaken til brannen.

En anonym vakt ved en fuglebutikk fortalte pressen at brannen startet mens hun passet på sjeldne fugler i mellometasjen. Hun hørte dyrenes skrik, men måtte flykte ut på grunn av pusteproblemer forårsaket av røyken.

En annen kilde, en leverandør, hevder at brannen startet i en hundebutikk der eierne vanligvis lot elektriske vifter stå på hele natten for å sikre dyrenes komfort.

​

Wildlife Friends Foundation i Thailand beskrev Chatuchak-markedet som en «skam for Bangkok».

– Mange av disse stakkars dyrene blir smuglet inn i landet, ofte ulovlig. Det er umoralsk, grusomt, en helse- og sikkerhetsrisiko, og fullstendig unødvendig, sier stiftelsens direktør Edwin Wiek til BBC.

Passasjer
Pensjonist

Dette landet er valgt som det beste landet å bli pensjonist

Passasjer eskortert av et fly fordi hun ikke hadde på seg BH

28328993717_db161b4b5c_c.jpg

Leiepriser i Costa Rica varierer avhengig av sted og type bolig. I San José kan en ettromsleilighet i sentrum koste rundt 500-800 dollar per måned, mens samme type leilighet utenfor sentrum koster omtrent 350-600 dollar.Foto: Russ, Flickr CC BY-SA 2.0

Et par kan leve komfortabelt med 2100 amerikanske dollar i måneden i Costa Rica.

4.april 2024 - Dette inkluderer alle kostnader som bolig, transport, medisinsk behandling, verktøy, mat og underholdning. Det er ingen alderskrav for pensjonistvisumet, men du må ha en månedlig pensjon på 1000 dollar. Dette skriver CNtraveler som nylig presenterte sin liste over de beste landene å være pensjonist.

 

Portugal er et av Vest-Europas rimeligste land. Et par kan leve komfortabelt for 2500 til 3000 dollar i måneden utenfor de store byene. Mexico er nummer tre på listen, men henholdsvis Panama, Spania, Ecuador, Hellas, Malaysia, Frankrike på de neste plassene, blant topp ti verden. 

En Delta Airlines-ansatt sa til passasjeren Lisa Archbold at hennes antrekk var «støtende og avslørende».

Nå kan du spore bagasjen din i sanntid på Schiphol lufthavn

Med over 70 millioner passasjerer årlig og over 100 flyselskaper som betjener mer enn 300 destinasjoner verden over, er Schiphol en av verdens viktigste luftfartsnoder.

Amsterdam Schiphol Airport (AMS) vil introdusere en løsning som lar kunder spore bagasjen deres i sanntid via TV-skjermer, flyplassens nettside og mobilappen.

3.april 2024 - Dette skriver nettstedet Simple Flying

I kunngjøringen loves det fra 3.april 2024 en mer sømløs og stressfri reiseopplevelse for passasjerer som ankommer AMS.

 

Ved hjelp av  algoritmer, som har vært en velkjent del av bakkehåndteringen av fly i en stund, vil reisende nå ha muligheten til å følge med på nøyaktig hvor deres bagasje befinner seg og estimert ventetid før den ankommer på bagasjebeltet. Teknologien vil være tilgjengelig på 150 skjermer plassert i bagasjehallene på AMS, og for tilgang via flyplassens nettside og en mobilapplikasjon. Dette gjør det mulig for passasjerer å følge med på bagasjen sin uten behov for unødvendig venting eller bekymring.

4.april 2024 - Dette skriver Business Insider. En Delta Airlines-ansatt sa til passasjeren Lisa Archbold at hennes antrekk var «støtende og avslørende,» ifølge Business Insider. 

 

Archbold fikk gå ombord i flyet etter å ha tatt på seg en skjorte med knapper knyttet rundt livet. Hendelsen, som fant sted i januar, fikk betydelig medieoppmerksomhet. Archbold har nå engasjert advokat Gloria Allred, som er kjent for sitt arbeid i fremtredende rettighetssaker for kvinner. Allred har blant annet representert kvinner som har anklaget Donald Trump og R. Kelly for seksuelle overgrep.

​

I et brev til Delta Airlines stiller Allred spørsmål ved hvordan en T-skjorte uten BH kan være i strid med flyselskapets retningslinjer, som tillater fjerning av personer hvis klær forårsaker «en urimelig risiko for krenkelser eller irritasjon.»

​

En talsperson for Delta Airlines har uttalt til Business Insider at flyselskapet har kontaktet kunden med en unnskyldning.

Åpner dørene for turister

Schipol
Kon Charles slottene

Togførere får mer enn
8000 kroner for ekstravakt

Kong Charles åpner dørene til to av de mest legendariske kongelige residensene, Buckingham Palace og Balmoral Castle.

Togførere
53150386120_5196e41700_k.jpg

Avanti West Coast er et togoperatørselskap i Storbritannia eid av FirstGroup (70 prosent) og Trenitalia (30 prosent). Foto: Steve Knight, Flickr CC BY 2.0

Togførere hos Avanti West Coast får nå 600 pund ( cirka 8 100 kroner) for ekstravakter etter en avtale mellom selskapet og fagforeningen Aslef.

4.april 2024 - Kong Charles åpner dørene til to av de mest legendariske kongelige residensene, Buckingham Palace og Balmoral Castle. Dette vil gi publikum en eksklusiv mulighet til å se interiøret og historien som aldri før skriver ABC News.

​

Denne sommeren markerer en historisk vending når østfløyen av Buckingham Palace åpner for besøkende for aller første gang. En kunngjøring fra Royal Collection Trust onsdag kunngjorde denne etterlengtede muligheten for publikum å trå inn i det hellige og overdådige rommene som tidligere bare har vært tilgjengelige for medlemmer av kongefamilien.

​

På omvisningen får besøkende blant annet se det velkjente rommet der medlemmene av kongefamilien samles før de møter folket på den kjente balkongen. Det er her at de kongelige vinker til folket under store begivenheter som kroninger og jubileer.

25.mars 2024 -  Avanti sier at de med dette håper å tilby mer attraktive vilkår til sine togførere for å jobbe ekstra skift, og at dette ville gjøre tjenestene deres «mer pålitelige og robuste». Selskapet har blitt kritisert for kanselleringer, forsinkelser og dårlig service.

​

Avtalen vil tre i kraft 29. mars, og vil være på plass i 12 måneder, ifølge informasjon gitt til BBC. The Sunday Times som skrev om saken først antyder at noen togførere nå kan motta en lønn på opptil 100 000 pund i året, men verken Aslef eller Avanti kan bekrefte disse tallene.

Produserer et luftskip
som kan ta 100 passasjer

36430422265_328338ba87_k.jpg

Detr britiske selskapet Hybrid Air Vehicles Ltd. står bak utviklingen av hybridluftskipet Airlander. Foto: Alan Wilson, Flickr CC BY-SA 2.0

Luftskip-produsenten Hybrid Air Vehicles (HAV) planlegger å bygge gigantiske luftskip i Doncaster, South Yorkshire, England.

25.mars 2024 -  Dette vil skape over 1 200 jobber, skriver BBCSelskapet melder at luftskipet skal settes i drift fra 2028. Det 98 meter lange Airlander 10 er en ny type «ultralavutslippsfly» som er i stand til å bære 100 passasjerer eller 10 tonn last.

​

–Byen Doncaster er i front når det gjelder å omfavne ny teknologi for å drive vekst, og dette foreslåtte Hybrid Air Vehicles-området er ikke bare en del av vår ambisiøse vekststrategi, men også våre nyskapende ambisjoner innen klimaendringer, sier ordføreren i Doncaster, Ros Jones.

Er Bali et billig feriested?

cassie-gallegos-i-VetqrMmNY-unsplash.jpg

Ferie på Bali kan tilpasses ulike budsjetter. Reisende med begrenset budsjett kan finne mange rimelige alternativer, mens de som søker luksus også finner mange eksklusive tilbud. Foto:  Cassie Gallegos, Unsplash

Australier betalte 80 kroner for en øl, og 15 dollar for to flasker vann.

17.mars 2024 - Dette lurer en turist fra Australia på, etter at han betalte 15 amerikanske dollar for to flasker med vann, og omlag 80 kroner for en øl på en bar. Dette skriver nettavisen Bali Sun. Han har lagt ut prisene på Instagram, som har ført til en heftig debatt blant turistene. 

​

Debatten i kommentarseksjonen har vært delt. Omtrent halvparten er enige i at prisene er høye, mens andre mener det er greit og ser det bare som en del av å være turist og besøke travle destinasjoner.

​

Her kan du se prisnivået på Bali: Numbeo

​

Hyppige turister til Bali kommenterte at noen av de store strandklubbene, barene, restaurantene og kafeene har blitt «turistfeller» der gjestene belastes bare på grunn av den førsteklasses beliggenheten og stedets rykte.

Her får du gratis
overnatting hvis det regner

2024-06-09_104207.jpg

Regntiden i Singapore vanligvis strekker seg fra november til januar. Foto: InterContinental Singapore

InterContinental Singapore lover å refundere én natt hvis en av gjestens planlagte aktiviteter regner bort.

25.mars 2024 - Det regner i gjennomsnitt 171 dager i året i Singapore. Men ett hotell i Singapore tar en sjanse for å sikre at regnet ikke ødelegger gjestenes ferier. InterContinental Singapore tilbyr en pakke med navnet «Rain Resist Bliss» der de lover å refundere én natt av gjestens opphold hvis en av deres planlagte aktiviteter ender opp med å bli regnet bort.


–Jeg snakket med noen venner om hva som er neste steg innen luksusreiser, og en av dem sa spøkefullt at å kunne garantere godt vær ville være det neste nivået av ultimate luksusreiser, sier hotellets direktør, Andreas Kraemer, til CNN, som bakgrunn for tilbudet.

Thailand satser stort
på turister fra Kina og India

mathew-schwartz-gsllxmVO4HQ-unsplash.jpg

Kina er en av de største kildene til turister til Thailand. Millioner av kinesiske turister besøker Thailand hvert år, og de utgjør en betydelig andel av landets totale turistankomster. Dette skyldes blant annet geografisk nærhet, visumlettelser, og økt tilgjengelighet av direkte flyvninger. Foto:  Mathew Schwartz, Unsplash

Thailand har gjort betydelige investeringer i markedsføring, visumpolitikk og skreddersydde tilbud rettet mot besøkende fra Kina og India. 

18.mars 2024 - Dette skriver blant annet VN Express. Med forventninger om å være vertskap for 35 millioner internasjonale turister i år, regner Thailand med bidrag fra verdens to mest folkerike land. Antallet kinesiske turister som besøker landet har hatt en lovende start, med over én million besøk registrert bare i løpet av de to første månedene, ifølge TTG Asia.

​

–Dette er første gang etter pandemien at vi har ønsket velkommen mer enn én million kinesiske reisende i løpet av de to første månedene av et år, forklarer Thapanee Kiatphaibool, guvernør for Tourism Authority of Thailand (TAT), til TTG Asia.

Kina utvider visumfritak
til flere europeiske land

conny-schneider-NOoAtNhIh-4-unsplash.jpg
Grtis overnatting
Thailand
Bali

Lokalbefolkning krever at alle må få bruke strendene

4.mars 2024 - Hundrevis av innbyggere var forleden samlet på Yamu beach i Phuket i Thailand med krav om at alle må ha rett til å brukene strendene i området. Dette skjedde etter en hendelse der en sveitsisk leietaker av en luksuriøs villa som ligger ved stranden, ble anklaget for å ha angrepet en kvinnelig thailandsk lege for påstått overtredelse. Dette skriver blant annet nettavisa Thao PBS World.

Endret ruten etter at passasjerene var ombord 

1280px-Norwegian_Sun_docked_at_Port_of_New_Orleans.jpg

Norwegian Sun er et cruiseskip eid og operert av Norwegian Cruise Line. Det ble bygget i 2001 og har en kapasitet på rundt 2000 gjester. Foto: Gnovick, Wikimedia, CC BY 3.0

28.februar 2024 - Passasjerer er rasende etter at Norwegian Cruise Line fjernet Antarktis fra reiseplanen til Norwegian Sun. Dette skriver nettavisen Business InsiderPassasjerene ombord på cruiseskipet gledet de seg til å reise til Antarktis og Sør-Amerika. Men etter at de gikk ombord forrige uke, la de merke til at turens navn stille ble endret på appen til «Round-trip of South America».

​

De norske eierandelene i Norwegian Cruise Line ble solgt i 2007. Etter dette har selskapet hovedsakelig vært eid av amerikanske investorer.

Internasjonal debut for landets
første egenproduserte passasjerfly 

4339942885_2328e7f706_c.jpg

COMAC, eller Commercial Aircraft Corporation of China, er et kinesisk statseid selskap som er ansvarlig for utvikling og produksjon av sivile fly. De produserer flymodellene ARJ21 og C919, med mål om å konkurrere med internasjonale flyprodusenter som Boeing og Airbus på det globale markedet. Foto: Kentaro Iemoto, Flickr, CC BY-SA 2.0

Kollektivtransporten i
Berlin kåret til den beste i verden

15323668735_3e71794997_k.jpg

Kollektivtransportnettverket i Berlin er omfattende og inkluderer trikker, busser, tog (S-Bahn og U-Bahn), samt ferger. Foto: xommandedit, Flickr CC BY-ND 2.0

Det er viktig å merke seg at visumfritaket kan variere avhengig av formålet med reisen og oppholdets lengde, så det er alltid lurt å dobbeltsjekke de gjeldende reglene før du reiser. Foto:  Conny Schneider, Unsplash

Kina utvider visumfritaket til fire flere europeiske land for å tiltrekke seg flere forretningsreisende og turister.

14.mars 2024 - Dette skriver Euro News. Denne avgjørelsen kommer etter at Kina tidligere innførte visumfri innreise for borgere fra syv europeiske land og Malaysia i desember og januar.

​

Nå har Østerrike, Belgia, Ungarn og Luxembourg blitt lagt til listen over land hvis borgere kan besøke Kina uten visum. Disse landene slutter seg til en eksisterende liste som inkluderer Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland, Spania og Sveits.

Afrikansk luftfart er mere sikker

3.mars 2024 - I IATAs årlige sikkerhetsrapport for global luftfart ble det rapportert at Afrika oppnådde sitt femte påfølgende år uten noen dødelige ulykker med turbopropfly i 2023.

 

Videre har den generelle ulykkesraten sett en markant nedgang fra 10,88 per million i 2022 til 6,38 i 2023, noe som overskrider gjennomsnittet på 7,11 de siste fem årene.

Gjennomsnittlønnen for
norske piloter er 109 352 dollar

caleb-woods-R2lCJwGyqPQ-unsplash.jpg

Lønningene til piloter varierer avhengig av flere faktorer, inkludert flyselskap, erfaring, flytype og geografisk plassering. Generelt sett kan piloter for større kommersielle flyselskaper gi høye lønninger, ofte godt over gjennomsnittet, spesielt etter å ha opparbeidet seg erfaring og flytimer. Foto: Caleb Woods on Unsplash

6.mars 2024 - Europeiske og nordamerikanske piloter har de høyeste lønningene i bransjen. Fraktfly-piloter får generelt litt mer betalt enn passasjerflypiloter. Sveits er det høyest betalende landet med en gjennomsnittlig årslønn på 172,610 dollar. Dette skriver nettsiden Simple Flying. 

 

Norge er på tiendeplass. Gjennomsnittlønnen for norske piloter 109 352 dollar. 

Hawaii innfører turistskatt
etter flere skogbranner i fjor

53305119049_91920fe93f_c.jpg

På Hawaii spiller National Guard en viktig rolle i håndteringen av naturkatastrofer som vulkanutbrudd, jordskjelv og skogbranner, samt i sikkerhetsoppdrag og nødhjelpsarbeid.Foto: The National Guard, Flickr CC BY 2.0

8.mars 2024 - Lovgivere på Hawaii er klar til å godkjenne en klimaskatt på 25 dollar på turister som besøker den amerikanske staten i et forsøk på å bekjempe det de hevder er et angrep på områdets naturressurser.

Dette skriver nettavisen til New York Post.

 

Øystaten i USA. som hadde besøk av 9,5 millioner turister i 2023, er i ferd med å komme seg etter de ødeleggende skogbrannene i fjor. Skogbrannene brøt ut 8. august 2023, hovedsakelig på øya Maui.

– Det er en veldig liten pris å betale for å bevare paradiset, sier Hawaii-guvernør Josh Green til The Wall Street Journal.

Gjsnittlønn
Hawaii
Berlin
bottom of page