top of page
water-3161063_1920.jpg

Sveits er ett av mange land som tilbyr gårdsferie. Foto: Monika Iris, Pixabay 

Tilbake til røttene med gårdsferie

Tema

Ønsker du stillhet og ro på en avsidesliggende bondegård eller satse på en jobbferie på en økologisk gård, finnes det tilbud i hele verden.

«Bjelleklang og nylagte egg til frokost? Stadig flere norske gårder åpner opp sine flotte og koselige tun, både for familier som vil koble helt av og for voksne par som ønsker kortreiste matopplevelser av ypperste klasse.  Slik innleder Visit Norway, det offisielle norske nettstedet for reiseliv, sin presentasjon av gårdsturisme i Norge.

Bondegårdsferier har blitt stadig mer populære blant reisende som ønsker en autentisk og unik opplevelse. Enten du drømmer om å hjelpe til med gårdsarbeid, utforske naturskjønne omgivelser eller komme tett på lokale dyreliv, kan en bondegårdsferie tilby deg muligheten til å oppleve livet på landet på en helt ny måte.

Mange gårder i Norge

I løpet av de to - tre siste tiårene er det etablert en rekke tilbud rundt omkring i Norge. Videre skriver Visit Norway at det finnes en rekke norske gårder som tilbyr både gårdsaktiviteter og overnatting. Mens noen bare er åpne for dagsbesøk, er andre fine baser for utforsking av nærområdet. De fleste har flotte områder for vandring, sykling, fiske og andre aktiviteter rett i nærheten. Noen gårder er tilbyr også gårdsferie og overnatting med svært høy standard, som skapt for en romantisk voksenferie. Her kan du slappe helt av, omgitt av rotnorske gårdstradisjoner – og også nyte fantastisk og særdeles kortreist mat.

På nettsiden finnes det en rekke gårder som tilbyr overnatting og opplevelser.

Internasjonale aktører

Bondegårdsferier tilbys over hele verden, fra de bølgende åsene i Toscana til de vidstrakte savannene i Afrika og de frodige daler på New Zealand. Hvis du ønsker å finne bondegårdsferie i utlandet er det ikke så mange norske aktører i markedet som har tilbud. Men noen kan tilby det. 

Vil du prøve å bestille direkte via internasjonale reisebyrå som satser på gårdsturisme finnes det mange. Noen av tilbudene er ikke direkte lokalisert til gårder, men er vertshus med tilbud om naturbaserte opplevelser. Det nærmeste er turer til Østerrike, Italia og England. En seriøs og velrenommert aktør i Østerrike er farmholidays.com. Her finner du varierte tilbud for familieturer, og turer til vingårder og annet.

På nettsiden FarmStayPlanet kan du finne en rekke tilbud fra hele verden. Nettstedet samarbeider med booking.com. Anmeldelser finner du på denne siden. Et annet alternativ kan være det kanadiske byrået Select Holidays. Det amerikanske nettstedet farmstayus.com betegnes også som seriøst hvis du ønsker gårdsferie i USA.

Jobbferie på økologiske gård?

I de siste 30 årene er det også etablert en rekke økologiske gårder som tilbyr overnatting og innblikk i hvordan det satses på bærekraftig drift og mat. Den største aktøren er WWOOF - World Wide Opportunities on Organic Farms. Dette er et internasjonalt nettverk som kobler folk som har tid til overs, med økologiske bønder som trenger en håndsrekning. Via nettverkets nettsiden kan du finne økologiske gårder i hele verden hvor du har mulighet til å jobbe og lære om økologiske drift. For tiden (november 2019) er det fire gårder i Norge som kan tilby dette.

Her kan du få et innblikk fra jobbferie på en økologisk gård i Sverige. Video: WWOOF Sweden

bottom of page