top of page

Fakta

Irak
Kofi_Annan_2012_(cropped).jpg
125px-Flag_of_Iraq.svg.png

Irak er et land med en imponerende kulturarv som har inspirert verden i århundrer

Kofi Annan (1938 - 2018 )

Tidligere generalsekretær i FN

Hovedstad

Bagdad

Etniske grupper

Arabere 75%-80%, kurdere 15%-20%, andre/uspesifisert 5%

Språk

Arabisk, kurdisk, assyrisk, armensk

Religion

Sjiamuslimer 60%-65%, sunnimuslimer 32%-37%, andre/ingen/uspesifisert 3% (2015 estimat)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Parlamentarisk demokrati

Areal

435,240 km²

Nasjonaldag

14. juli

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat i Irak

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

Utvalgte aviser

Iraqi News

Baghdad Post

Iraqi123 News

Offisielt nettsted for turisme

Republic of Iraq (informasjon fra regjeringen)

UDs reiseråd

Irak

Nødnummer

Politi 104 Ambulanse 122

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

Prof_Jim_Al-Khalili_-_EdSciFest_2014_(10).JPG

Jim Al-Khalili  (1962 -) er en britisk vitenskapsmann, forfatter og TV-personlighet. Han ble født 20. september 1962 i Bagdad, Irak. Han er kjent for sitt arbeid innen fysikk, spesielt innenfor området teoretisk kjernefysikk.

Al-Khalili flyttet til Storbritannia som barn og fullførte sin utdannelse der. Han har en doktorgrad i teoretisk kjernefysikk fra University of Surrey. Han har undervist ved flere universiteter og har gjort betydelige bidrag til forskning innen kvantefysikk, kjernefysikk og nukleær reaksjonsdynamikk. I tillegg til sin vitenskapelige karriere har Al-Khalili gjort seg bemerket som en populærvitenskapelig formidler. Han har skrevet en rekke bøker om vitenskapelige emner og har også vært vert for flere TV-programmer. Han er tildelt flere priser og utmerkelser for sitt bidrag til vitenskapelig forskning og formidling. 

Foto: Vera de Kok, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

saad-salim-8eJTLS3lIiw-unsplash.jpg

Historisk glimt

Regionen som nå utgjør Irak, var kjerneområdet for det gamle Mesopotamia, en av sivilisasjonens vugger. Sumererne, en av de tidligste kjente sivilisasjonene, oppstod i sørlige Mesopotamia rundt 4500 f.Kr. Sumererne utviklet skriftspråk, avanserte irrigasjonssystemer og bygde imponerende byer som Ur og Uruk. Andre sivilisasjoner, som akkadere, babylonere og assyrere, oppsto også i regionen gjennom århundrene.

 

På 600-tallet e.Kr. spredte de arabiske islamske erobringene seg over Midtøsten, inkludert området som nå er Irak. Den islamske kalifatet ble etablert, og regionen ble en del av den større islamske verden. Byen Baghdad ble grunnlagt i 762 e.Kr. av Abbasid-kalifatet og ble et viktig kulturelt og intellektuelt senter.

Mongolsk invasjon: På 1200-tallet invaderte mongolene, ledet av Genghis Khans barnebarn, Hulagu Khan, Irak og plyndret Baghdad i 1258. Den mongolske invasjonen førte til betydelig ødeleggelse og markerte nedgangen til Abbasid-kalifatet.

 

På 1500-tallet kom Irak under det osmanske rikets styre. Osmanske riket opprettholdt kontrollen over regionen i flere århundrer, og Baghdad fungerte som hovedstaden i det osmanske provinsen Irak.

Britisk mandat: Etter nederlaget til det osmanske riket under første verdenskrig kom Irak under britisk kontroll. I 1920 ga Folkeforbundet Storbritannia et mandat til å styre Irak. Britisk innflytelse og kontroll fortsatte til Irak oppnådde uavhengighet i 1932.

 

Irak ble et konstitusjonelt monarki med kong Faisal I som landets første konge. Imidlertid preget politisk ustabilitet, spenninger mellom ulike etniske og religiøse grupper og konflikter med naboland mye av Iraks tidlige historie som en uavhengig stat. I 1958 styrtet et militærkupp monarkiet og etablerte Republikken Irak.

 

Baath-partiet, ledet av Saddam Hussein, kom til makten i Irak i 1979. Saddam Husseins regime var preget av autoritært styre, brudd på menneskerettighetene og konflikter, både internt og eksternt. Irak kjempet en åtte år lang krig med Iran på 1980-tallet og invaderte Kuwait i 1990, noe som førte til Golfkrigen og påfølgende internasjonale sanksjoner.

 

I 2003 invaderte en koalisjon ledet av USA Irak og styrtet Saddam Husseins regime. Etterfølgende okkupasjon og overgangsperiode var preget av opprør, sekterisk vold og politiske utfordringer. En ny grunnlov ble vedtatt i 2005, og demokratiske valg ble avholdt.

 

Irak fortsetter å stå overfor ulike utfordringer, inkludert politisk ustabilitet, sekteriske spenninger og trusselen om terrorisme. Landet har opplevd perioder med relativ ro så vel som perioder med intens vold, spesielt under oppkomsten av Den islamske staten (IS) i 2014. Innsatsene for å gjenoppbygge og stabilisere Irak pågår, og landet forblir en kompleks og betydelig aktør i Midtøsten.

Barham Salih har vært Iraks president siden 2. oktober 2018. Han er tidligere statsminister for Kurdistan -regionen og visestatsminister for den irakiske føderale regjeringen. Han begynte sin politiske aktivitet i en alder av 16 år, da han meldte seg inn i Patriotic Union of Kurdistan (PUK) . I 1979 ble han to ganger arrestert siket for deltagelse i den kurdiske nasjonale bevegelsen og underjordiske aktiviteter. Årsaken var blant annet at det ble funnet fotografier av demonstranter  i hans besittelse. 

 

Mustafa al-Kadhimi har vært Iraks statsminister siden mai 2020. Kadhimi er den 43. statsministeren siden landet fikk uavhengighet i 1932, og den fjerde etter Iraks nye grunnlov som ble vedtatt i oktober 2005. Kadhimi er også tidligere leder for Iraks etterretningsvesen, utnevnt i 2016. Al-Kadhimi har møtt motstand mot sine forsøk på å rette opp landets økonomi. Innstramninger har blitt møtt med protester og arbeidsledigheten er stor. Han har heller ikke stor støtte i nasjonalforsamlingen hvor en stor del av representantene er pro-iranske.

Visste du at...

Tradisjonelt er ekteskap i Irak arrangert, men flere og flere irakere velger egne ektefeller, spesielt i større byer.

Sumererne, en av de tidligste kjente sivilisasjonene, oppfant skriftspråk i Irak rundt 3400 f.Kr. Dette skriftspråket, kalt kileskrift, var en av de første former for skriftspråk i verden.

I følge International Federation of Gynecology and Obstetrics (FIGO), var prosentandelen kvinner i alderen 20-24 som giftet seg før de fylte 18 år 27 prosent i 2018, noe som indikerer at den nåværende kvinnelige befolkningen av de giftet seg før de fylte 18 år i Irak består av 5,6 millioner av 20,7 millioner kvinner.

Dans har spilt en viktig rolle i irakisk kultur i tusenvis av år. En dansestil i Irak, hacha'a , ligner på magedans, men det er mer nakke- og håndbevegelse og mindre hoftebevegelse. En kvinne må ha langt hår fordi en del av dansen krever at en må svinge håret til musikken.

I Irak som i mange muslimske land, er det støtende å bruke venstre hånd fordi det anses for å være urent. Det er ikke uhøflig i Irak å spise mat raskt eller uten kniv og gaffel. Dette er et tegn til verten eller vertinne at maten er god.

Irak deltok i sitt første OL i 1948, og har bare vunnet en medalje, - i vektløfting i 1960.

Irak har en av verdens eldste kontinuerlig bebodde byer. Byen Erbil i det nordlige Irak er over 6 000 år gammel og har vært bebodd siden oldtiden.

Irak hadde en gang en av de beste skolene i den arabiske verden. Etter 1991-Gulf-krigen og FNs sanksjoner, kan i dag bare rundt 40 prosent av irakere lese og skrive.

Den gamle byen Babylon, som ligger i dagens Irak, var en av de mest imponerende byene i antikken. Den berømte hengende hagen i Babylon regnes som en av verdens syv underverker.

Tigris og Eufrat, to av verdens mest kjente elver, flyter gjennom Irak. Disse elvene var avgjørende for utviklingen av tidlige sivilisasjoner i Mesopotamia.

Irak er hjemmet til den gamle byen Ur, som er kjent for sine berømte kongelige gravsteder. Den mest kjente av disse er graven til den legendariske kongen Gilgamesh.

De fleste kristne irakere er katolikker. Landet forbyr kristne å snakke om deres tro eller holde noen religiøse aktiviteter utenfor deres kirke. 

Gilgamesj, verdens første skriftlige historie (2000 fvt.), er et eventyr om den legendariske kong Gilgamesj av Uruk.

Ifølge Bibelen var Abraham fra Ur, som ligger i Sør-Irak. Isaks kone, Rebekka, var fra Nahor, som også er i Irak. Ifølge legenden var også den bibelske hagen Eden i Irak.

Irak har også en variert og rik kulinarisk tradisjon. Irakisk mat inkluderer retter som kebab, biryani, dolma (fylte grønnsaker) og forskjellige typer baklava. Maten har en lang historie som går 10,000 år tilbake til sumererne, babylonierne, assyrerne og de gamle perserne og araberne.

Hovedstaden Bagdad

Hovedstaden Bagdad

Bagdad (8,126,755 innbyggere/2018) er Iraks hovedstad. Sentrale Bagdad har litt mer enn seks millioner innbyggere og ligger i det sentrale Irak ved elven Tigris. Byen er Iraks økonomiske nav med en stor del av landets næringsliv – først og fremst oljeindustri, men også en betydelig produksjon av blant annet tepper, lær, tekstiler og sement. Foto: Robert Smith, Wikimedia Commons Public domain

Den nest største byen

Den nest største byen

Mosul (1,683,000 innbyggere/2021) ligger nordvest i landet ved floden Tigris, og er Iraks nest største by etter hovedstaden Bagdad. Ruinene av oldtidsbyen Ninive ligger innenfor bygrensene av dagens Mosul. ISIL tok kontroll over byen i 2014. De plyndret sentralbanken i Mosul, og tok kontroll over så mye som cirka 429 millioner amerikanske dollar. I 2017 gjenerobret kurdiske og irakiske tropper byen igjen. Foto: Faisal Jeber, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Viktig havneby for utskipning av olje

Viktig havneby for utskipning av olje

Basra (1,340,827 innbyggere/2018) er en by sør i Irak og administrativt senter for Basraprovinsen. Byen ligger ved Shatt al-Arab, som er utløpet av flodene Eufrat og Tigris ned til Den persiske gulf. Byen er en viktig havneby, blant annet med tanke på utskipning av olje. Basras omland er rikt på oljefelter, og selve byen har oljeraffinerier og kjemisk industri. Her er det også et rikt landbruk. Foto: Ali Maytham Nadhim, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Hovedstaden i autonome Kurdistan

Hovedstaden i autonome Kurdistan

Erbil (879,071 innbyggere/2018) ligger rundt 80 kilometer nordøst for Mosul og er hovedstad i den autonome regionen Kurdistan. Arbil er en av de eldste byene i verden, og har en dokumentert bosetting fra før 6000 f.Kr. Byen er en flerkulturell by og er sammensatt av flere etniske grupper, den største er kurdere og de neste er turkmenere, assyrere og arabere. Byens befolkning er anslått til å være rundt en million mennesker. Foto: Ali Kareem Yousif , Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Populært turistmål i Kurdistan

Populært turistmål i Kurdistan

Dahuk (340,871 innbyggere/2018) er en kurdisk by som ligger nord i Iraks kurdiske region og i naturskjønne omgivelser på 585 meters høyde og er et populært feriemål. Saddam Hussein hadde et sommerpalass nær byen. Foto: Duhokamn, Wikimedia Commons Public domain

Viktig kulturelt senter for kurdere

Viktig kulturelt senter for kurdere

Suleimania (676,492 innbyggere/2018) er en by som ligger i Kurdistan-regionen i Nord-Irak. Byen ble grunnlagt i 1784. Suleimania er et viktig kulturelt senter for kurdere i Irak og Iran. Mange kurdiske forfattere og kunstnere har holdt til i byen. Suleimania er i dag sentrum for en hektisk økonomisk aktivitet, med stor anleggsvirksomhet. Byen har også en turistindustri, som tiltrekker seg gjester fra Irak og andre deler av Midtøsten. Foto: ASSAN Steel company, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Hovedstad i Kurdistan eller Turkmenelli?

Hovedstad i Kurdistan eller Turkmenelli?

Kirkuk (972,272 innbyggere/2018) en by nord i Irak, ved bredden av elva Khasa, rundt 250 kilometer nord for Bagdad. Folket består hovedsakelig av kurdere, turkmenere, arabere og et mindretall av assyrere. Kirkuk er bygd på ruinene av en 5,000 år gammel bosetning. Kurdere gjør i dag krav på byen som hovedstad for regionen Kurdistan, mens irakiske tyrkere (turkmenere) gjør krav på Kirkuk som hovedstad for en turkmensk region kalt Turkmeneli. Foto: Sarbast.T.Hameed, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Båtbygging, snekring og sølvarbeid

Båtbygging, snekring og sølvarbeid

Nasiriyah (558,446 innbyggere/2018) er en by ved elven Eufrat i sørlige Irak. Byen ligger nær ruinene av oldtidsbyen Ur, og i byen finnes det gamle tempelet Zagoora. Ved byen finnes våtmarker med stort biologisk mangfold. Byens lille industri inkluderer båtbygging, snekring og sølvarbeid. Bymuseet har en stor samling av artefakter. Foto: Mohamad.bagher.nasery, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Heimstedet til de «tre vise menn»

Heimstedet til de «tre vise menn»

Amadiya er en by og populært sommersted. Historien til byen Amadiya går tilbake til det gamle Assyria rundt 2500 f.Kr., og har sannsynligvis eksistert tidligere på grunn av sin strategiske plassering på den flate toppen av et fjell. Den var tidligere kun tilgjengelig med en smal trapp gjennom fjellet. Byen er antatt å være heimstedet til de «tre vise menn» som pilegrimsvandret til Betlehem for å se Jesus Kristus kort tid etter fødselen. Foto: SGT Daniel Nelson, US Army, Wikimedia Commons Public

Første bosetting for 7000 år siden

Første bosetting for 7000 år siden

Citadellet i Erbil er det historiske sentrum av Erbil i Kurdistan-regionen. De tidligste bevisene for etableringen av Citadellet dateres til 5. årtusen f.Kr., og muligens tidligere. Første skriftlige materiale om Citadellet daters til 2300 f.Kr. Citadellet ble innskrevet på verdensarvlisten i 2014. I januar 2017 indikerte UNESCO at stedet kan fjernes fra listen på grunn av dårlig framdrift av restaureringsprogrammet. Foto: Kurdistantolive, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Moskeen i den hellige byen

Moskeen i den hellige byen

Imam Hussein-moskeen er en sjiamuslimsk moské i sjiamuslimenes hellige by Karbala, Irak. Imam Hussein var sønn av Imam Ali og profeten Muhammeds datter Fatima. Han falt i kamp i 680, og ble begravet i Karbala, og fire år senere ble det bygd et gravmæle i form av en moské over graven. Foto: Larry E.Johns, Wikimedia Commons Public domain

Den første er gravlagt her

Den første er gravlagt her

Imam Ali-moskeen i Najaf er stedet hvor den første sjiamuslimske imamen Ali ibn Abu Talib er gravlagt. Moskeen regnes blant muslimenes største helligdommer, spesielt blant sjiamuslimene. Imam Ali ibn Abi Talib, profeten Muhammads svigersønn, den fjerde kalifen, er gravlagt her. Foto: Tasnim News Agency, Wikimedia Commons CC BY 4.0

Fra oldtidens Mesopotamia

Fra oldtidens Mesopotamia

Babylōn var en bystat opprettet i 1867 f.Kr. i oldtidens Mesopotamia. Ruinene er i provinsen Babil, rundt 85 km sør for Bagdad. Det er blitt anslått at Babylon var den største byen i verden i perioden  1770 -  1670 f.Kr. , og igjen i tiden  612 - 320 f.Kr. Babylon ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 2019. Foto: Arlo K. Abrahamson, US Navy, Wikimedia Commons Public domain

Brukte minareten som skarpskyttertårn

Brukte minareten som skarpskyttertårn

Great Mosque of Samarra er en moske fra det 9. århundre e.Kr. som ligger i Samarra. Moskeen ligger innenfor området Samarra som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2007. Den store moskeen i Samarra var en stund den største moskeen i verden. I 2005 ble toppen av Malwiya- minareten bombet. Amerikanske styrker brukte minareten som et skarpskytterstårn før deler av den ble ødelagt. Foto: Taisir Mahdi, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Verdensarvstedet Hatra ble rasert av ISIL

Verdensarvstedet Hatra ble rasert av ISIL

Hatra er en oldtidsby i provinsen Ninawa. Den er kjent som al-Hadr, et navn som opptrer en gang i oldtidsinskripsjoner, i oldtidens persiske provins Khvarvaran. Byen ligger 290 km nordvest for Bagdad og 110 km sørvest for Mosul. 7. mars 2015 rapporterte irakiske myndigheter at Hatra var rasert av terrororganisasjonen ISIL. Tempelet i Hatra ble erklært som verdensarvstedet av UNESCO i 1985. Foto: Staff Sgt. JoAnn Makinano, Wikimedia Commons Public domain

Her drar jesidier på pilegrimsferd

Her drar jesidier på pilegrimsferd

Lalish er en liten fjelldal i distriktet Shekhan nord i Irak. Her er gravmælet til sjeik Adi ibn Musafir, en sentral skikkelse i jesidismen. Minst én gang i livet forventes jesidier å foreta en seks dagers pilegrimsferd til Lalish for å besøke sjeikens grav, og andre hellige steder. Jesidier som er bofaste i området forventes selv å foreta en årlig valfart om til forsamlingsfesten om høsten. Foto: Ger Al Hamud Ser bahger, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

5,800 år gammel historie

5,800 år gammel historie

Ur var en viktig sumerisk bystat i oldtidens Mesopotamia, lokalisert på stedet av dagens Tell el-Muqayyar i Iraks sørlige provins Dhi Qar. Opprinnelse til byen Ur er datert til Ubaidperioden ca. 3800 f.Kr., og er nedtegnet i skriftlig historie som en bystat er fra 2500-tallet f.Kr. Foto: M.Lubinski, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Er dette verdens eldste akvedukt?

Er dette verdens eldste akvedukt?

Jerwan er kjent for ruinene til en enorm akvedukt som krysser Khenis-elven, bygget av mer enn to millioner steiner, og med steinbuer og vanntett sement. Noen anser det for å være verdens eldste akvedukt. Akvedukten er en del av den større Atrush- kanalen som ble bygd av den assyriske kongen Sanherib mellom 703 og 690 f.Kr. for bringe vann fra fjellene rundt Dohuk til palassene i Nineve. Foto: Levi Clancy, Wikimedia Commons CC0

Viktig by i oldtidens Assyria

Viktig by i oldtidens Assyria

Assur var en av de viktigste byene i oldtidens Assyria. Den gamle byen ligger ved Tigris-elven i Nord-Mesopotamia. Byen dateres tilbake til 3. årtusen f.Kr. Fra det 14. til det 9. århundre f.Kr. var det den første hovedstaden i det assyriske riket, en bystat og et handelssenter av internasjonal betydning. Stedet ble oppført som verdensarv i 2003. Store deler av Assur ble ødelagt av ISIS i 2015. Foto: Véronique Dauge, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0 igo

Utfartssted på høyfjellet

Utfartssted på høyfjellet

Mount Korek (2,127 meter over havet) er et fjell som ligger i Erbil-provinsen i det irakiske Kurdistan, 50 kilometer fra den iranske grensen. Et observatorium med tre teleskop ble bygd på fjellet på 1980-tallet. Det ble delvis ødelagt under den iransk-irakiske krigen. Korek er et turistmål med en omlag fire kilometer lang kabelvogn fra Bekhal til toppen av Korek. Her er det 132 villaer, og flere restauranter og kafeer. Foto: Sarchia Khursheed, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Bro med mange legender

Bro med mange legender

Pira Delal er en 114 meter lang bro bygget over Khabur- elven i byen Zakho i Nord-Irak. Kurdere besøker den store broen som et monument for fred og glede i hele familien. Ifølge en av legendene om broen ble Pira delal bygget av en mann med bare en arm. Da det var behov for en siste blokk, drepte mannen datteren sin og brukte hodeskallen hennes som den siste blokken. Foto: Zaxo, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Populært fossefall i Kurdistan

Populært fossefall i Kurdistan

Geli Ali Beg Waterfall ligger omtrent 130 km nord for Arbil i Kurdistan. Fossen er oppkalt etter Yazidi- leder Ali Beg som ble drept der i 1832 av den kurdiske prinsen Mohammed Pasha Rawanduz. Det er et populært reisemål for mange besøkende og turister over hele landet. Foto: KarwanKoy, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ung befolkning etter krigen

Ung befolkning etter krigen

Irak har en ung befolkning. Førti prosent av befolkningen ble født etter USAs invasjon i 2003. Denne ungdommelige gruppen av sivile utgjør unike utfordringer og fordeler for landet. På bildet en ung amerikansk soldat som løfter et såret irakisk barn til Charlie Medical Center på Camp Ramadi. Foto: Expert Infantry, Flickr CC BY 2.0

892,000 turister i 2013

892,000 turister i 2013

Irak registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 892,000 turister i 2013, og omsatte for rundt 3,6 milliarder dollar i turistsektoren. Dette tilsvarer 2,1 prosent av bruttonasjonalproduktet. 2013 er de siste tallene som er offentlig registrert hos Verdensbanken. Ishtar Hotel ligger i hovedstaden Bagdad. Hotellet åpnet i 1982. Med en høyde på 99 meter er det den høyeste bygningen i Bagdad og den høyeste strukturen i Irak etter Bagdad-tårnet. Foto: Robert Smith, Wikimedia Commons Public domain

bottom of page