top of page
patrick-robert-doyle-AH8zKXqFITA-unsplash.jpg

Walensjøen (Walensee) er en innsjø som ligger i Foralpane i det østlige Sveits. Foto: Patrick Robert Doyle on Unsplash

Trestjerners hotell for hundrelappen eller en luksusresort for 300 kroner?

Tar du deg god til å sjekke alle mulighetene for å få billig overnatting kan du finne fantastiske tilbud.

Paul Aage Hegvik

3.mai 2022

  • Facebook
  • Instagram

Overnatting selges noen ganger billigere direkte på hotellenes nettside enn det du kan finne på søkemotorene for hotell. Men - å bruke internasjonalt kjente nettsider kan ofte være tryggere enn å bestille direkte på nettsider for overnattingsstedet, hvis det ikke er knyttet opp mot en internasjonal kjede.

Før du bestiller er det derfor sikrest å sjekke nettstedets renomme, for å unngå problemer. Søkemotorer som booking.comhotels.com og agoda.com er internasjonalt anerkjent og stiller som regel krav til overnattingsstedets seriøsitet. Nettbaserte reservasjonssteder har ofte tilbud som ikke er tilgjengelige gjennom det tradisjonelle reisebyrået. 

1.  Sjekk gjerne tre eller fire nettsteder 

På flere av hotellreservasjonsidene kan du finne brukeranmeldelser, som gir deg uunnværlige råd om hva du kan forvente fra hotellet. Her kan du vurdere om prisen står i forhold til kvaliteten. Tripadvisor er blant sidene som er størst på anmeldelser. Det er alltid nyttig å lese, men sjekk og vurder troverdigheten på det som skrives.

2. Bestilling på hotellets nettside?

Hvis du på forhånd har et forhold til prisnivået på destinasjonen, kan du med e-post (godt å ha det skriftlig) eller telefon gjerne få overnattingstedet til å gi rimeligere pris eller «matche» en aktuell pris. Bookingsidene får en provisjon, som du kan kanskje kan slippe å betale hvis du forhandler og bestiller direkte via hotellet. Men vær realistisk når du forhandler. En femstjerners resort vil ikke gi deg prisen til et tostjerners hotell. Det kan også være fordeler som gratis avbestilling eller ekstra fordeler inkludert i prisen.

3. Sjekk gjerne lokale nettsteder

Det er mange hotell som ikke er registrert på de store internasjonale søkesidene, ofte fordi de er for små til å bli godkjent. Mange velger også å holde seg unna på grunn av at de store «gigantene» ofte tar store provisjoner, opp til 15 prosent av salgsprisen. Skal du for eksempel til Hellas kan du sjekke et lokalt nettsted som heter greekhotels.gr.

4. Prisvarsler

Mange bestillingsverktøy tilbyr prisvarsler hvor du kan registrere ditt ønske, for så å bli orientert hvis prisene senkes.

5. Kjøpe reservasjoner

Nettsted som roomertravel.com lar deg kjøpe reservasjoner fra andre som ikke kan benytte sin bestilling. Her kan du få svært rimelige priser med opp til 70 prosent rabatt. Et interaktivt kart viser deg hvor tilbudene er. I praksis betyr dette at du må være fleksibel i forhold til reisetid, på leting etter et priskupp.

5. Mystery hotel rates

På noen nettsteder kan du få knallpriser med såkalt Mystery rates. Dette fungerer sånn at de aktuelle nettstedene vil gi deg opp til fire pristilbud, som regel svært billig. Du får se hvilke overnattingssteder som tilbudet gjelder for, men du får ikke vite hva du får før du har bestilt. Den amerikanske uavhengige, ideell forbrukerorganisasjonen Center for Study of Services utgir en guide ved navnet Consumer Checkbook hvor de tester ulike tilbud. Organisasjonen har testet Mystery Hotel rates og finner det trygt og greit uten noe «lureri».   Hotwire - Priceline - Agoda og Groupon er noen av nettstedene som tilbyr «mystery hotel rates».

6. Bonus/lojalitetsprogrammer

Hvis du reiser mye kan det være penger å spare på at mange store hotellkjeder tilbyr deg å være medlem. Du kan kontakte eller registrere deg på kjedens nettsted. Dette kan gi rimeligere priser, og ofte gratis opphold når du har benyttet overnattingsstedet et visst antall ganger. Mange bookingsider opererer også med bonus/lojalitetsprogrammer, som kan gi deg en gratis overnatting eller betydelige rabatter etter et visst antall bestillinger.

7. Last ned aktueller apper

Hvis du laster ned og bruker apper som for eksempel Hoteltonight eller Lastminute kan du i blant oppleve å få rabatter opp til 70 prosent.

8. Sen innsjekking - «Walk inn»

Hvis du ankommer til en destinasjon sent på dagen, kan enkelte hotell være villig til å gi deg god pris. Når hotellene har den totale dagsoversikten har de muligheten til å tilby rabatter på det som hotellbransjen betegner som «walk inn», et engelsk begrep som brukes for de som ankommer uten å ha bestilt på forhånd.

9. Se etter tilbud i siste liten 
Apper som HotelTonight og One:Night spesialiserer seg på å hjelpe reisende i siste liten med billige hotellrom. Nettsteder som Hotels.com og Hotwire viser også tilbud for bare en dag eller to i forveien. Bestillinger i siste liten fungerer imidlertid ikke under alle omstendigheter. Å reise til en overfylt konferanse eller ferie kan føre til en økning i etterspørsel - og pris.

10. Alternative overnattingssteder

Å finne et hotell er ikke det eneste overnattingsalternativet ditt. Du kan leie et rom, leilighet eller hele huset via nettsteder som Airbnb og HomeAway.

11. Hold deg unna sentrum
Å bo i hjertet av byen koster vanligvis mer. Spar noen kroner ved å holde deg unna sentrum, men i nærheten av offentlig transport for enkel tilgang til sentrum.

12. Gratis kansellering
Å bestille en reservasjon som har gratis kansellering kan hjelpe deg med å sikre gode priser på forhånd. De fleste bookingsider har gratis kansellering på de fleste oppføringene, men  vær alltid sikker på avbestillingsreglene  og sjekk hvor lenge den er gyldig (det er for eksempel noen ganger bare gratis kansellering frem til 48 timer før bestillingsdatoen). Selv om dette er en fin måte å sikre en veldig god pris, kan mange bookingsider som tilby en enda større rabatt hvis du bestiller en pris som ikke kan refunderes. Men - det er viktig at du ikke misbruker tilbudet og gratis kanselleringer fordi dette kan irritere aktuelle hotell.

13. Kjøp andres reservasjoner

Nettstedet roomertravel.com tilbyr deg å benytte reservasjoner som andre har kansellert. Dette kan gi deg opp til 60 - 70 prosent rabatt.

14. Noen kredittkortselskap og flyselskap gir deg rabatt

Hvis du har et kredittkort kan det være greit å sjekke om kredittkortselskapet eller flyselskapet har rabattavtale med aktuelle hotell/hotellkjeder.

15. Billigere perioder 
De fleste overnattingssteder opererer med billigere priser i noen perioder. Sammenlign gjerne priser for midtuke, helg og lav - og høysesong. 

16. Lengre opphold

Mange overnattingssteder gir deg lavere pris hvis du bestiller et lengre opphold.

17. Bruk sammenligningssider

Nettsteder som Booking.com, Hotels.com, Expedia og Trivago lar deg sammenligne priser fra ulike hotelltilbydere på ett sted. Dette gjør det enkelt å finne de beste tilbudene.

 

18. Bestill tidlig 

Som med flybilletter, kan du få bedre priser hvis du bestiller hotellrommet ditt tidlig. Mange hoteller tilbyr også rabatter for tidlig bestilling.

 

19. Vær fleksibel med reisedatoer

Hotellpriser kan variere avhengig av sesong og ukedag. Å være fleksibel med reisedatoene dine kan hjelpe deg med å finne lavere priser.

 

20. Unngå høysesonger og spesielle arrangementer

Hotellprisene kan stige dramatisk under høysesonger og spesielle arrangementer som festivaler, konserter eller konferanser. Prøv å unngå å reise under slike perioder hvis du er på jakt etter rimelige priser.

 

21. Vurder alternative overnattingssteder 

I tillegg til hoteller, kan du vurdere å bo på hosteller, gjestehus eller leiligheter. Disse alternativene kan være billigere og tilbyr ofte en autentiskere opplevelse av destinasjonen.

 

22. Bruk belønningsprogrammer

Noen hotellkjeder tilbyr belønningsprogrammer som gir deg rabatter eller gratis oppgraderinger. Det kan også være lurt å bli medlem av hotellkjeders lojalitetsprogrammer for å dra nytte av spesielle tilbud og rabatter.

 

23. Bruk kupongkoder og rabatter

Søk på nettet etter kupongkoder og rabatter før du bestiller. Mange nettsteder tilbyr kampanjekoder som kan gi deg ekstra avslag på prisen.

 

24. Hold deg oppdatert på prisendringer

Etter at du har bestilt et hotell, kan det være lurt å følge med på prisendringer. Noen hoteller tilbyr prisgaranti og vil matche lavere priser hvis de senere blir tilgjengelige.

 

25. Les anmeldelser

Før du bestiller et hotell, sørg for å lese anmeldelser fra tidligere gjester. Dette kan gi deg en ide om kvaliteten på hotellet og om det er verdt prisen.

26. Utforsk ulike områder

Noen ganger kan hotellprisene variere betydelig avhengig av hvilket område du velger å bo i. Å utforske alternative nabolag eller områder utenfor sentrum kan føre til lavere priser.

 

27. Søk etter skjulte perler

Mindre kjente hoteller eller nyåpnede overnattingssteder kan tilby konkurransedyktige priser for å tiltrekke seg gjester. Vurder å utforske slike alternativer for å finne unike opplevelser til en god pris.

 

28. Bruk sosiale medier og reisefora

Sosiale mediegrupper og reisefora kan være nyttige kilder for å finne insider-tips og lokale anbefalinger om rimelige overnattingssteder. Noen ganger deler medlemmer av slike grupper også eksklusive tilbud og rabatter. 

 

29. ​Vurder å booke pakketurer 

Noen ganger kan det være billigere å bestille hotell og fly sammen som en del av en pakketur. Sjekk om reisebyråer eller nettsteder tilbyr slike pakker for destinasjonen din.

 

30. Reis utenfor hovedsesongen

Å reise utenfor høysesongen eller i lavsesongen kan gi deg tilgang til betydelig lavere hotellpriser. Prisene på overnatting kan falle dramatisk når det er færre turister på destinasjonen.

 

31. Hold deg oppdatert på tilbud og salg

Mange hoteller tilbyr midlertidige kampanjer og salg for å tiltrekke seg gjester. Følg med på nettstedene deres eller abonner på nyhetsbrev for å få informasjon om slike tilbud.

 

32. Vurder alternative bookingnettsteder 

I tillegg til de store bookingnettstedene, sjekk også mindre kjente bookingplattformer og lokale reiseselskaper. Noen ganger kan disse tilby unike avtaler og lavere priser.

 

33. Reis som en gruppe

Hvis du reiser i en gruppe, kan det være mulig å få grupperabatter på hotellpriser. Noen hoteller tilbyr spesialpriser for store grupper eller familier.

 

34. Bruk prutfunksjoner

Noen bookingnettsteder tilbyr prutfunksjoner som lar deg foreslå din egen pris for et hotellrom. Dette kan være en effektiv måte å få en lavere pris på, spesielt hvis hotellet har ledige rom. 

  1. Priceline: Priceline er kjent for sin «Name Your Own Price» -funksjon, hvor du kan foreslå en pris du er villig til å betale for et hotell i et bestemt område og stjernerangering. De tilbyr også «Express Deals» hvor du kan få rabatter på hotell uten å vite nøyaktig hvilket hotell det er før du har booket.

  2. Hotwire: Hotwire tilbyr også en «Hot Rate» -funksjon hvor du kan få betydelige rabatter på hoteller uten å vite nøyaktig hvilket hotell det er før etter at du har booket. De tilbyr også «Pricebreakers» som lar deg velge mellom tre hoteller innenfor et bestemt område og stjernerangering til en rabattert pris.

  3. HotelTonight: HotelTonight er en app som tilbyr rabatterte priser på hoteller for samme dag og opptil en uke fremover. Du kan få ekstra rabatter ved å delta i «HT Perks»  lojalitetsprogrammet.

  4. Booking.com: Booking.com tilbyr en «Beste Pris Garanti» hvor de sier at de vil matche prisen hvis du finner det samme hotellet til en lavere pris et annet sted. Selv om dette ikke er en prutfunksjon i seg selv, kan det være en måte å sikre deg en lavere pris.

  5. Agoda: Agoda tilbyr ofte rabatter og spesialtilbud på hoteller, spesielt i Asia og Stillehavsregionen. De har også en «Pris Match Garanti» hvor de vil matche prisen hvis du finner det samme rommet til en lavere pris et annet sted.

 

35. Vurder alternativer som Airbnb eller lignende

I tillegg til hoteller, kan alternative overnattingsformer som Airbnb tilby rimelige priser, spesielt hvis du er villig til å booke et delt rom eller et rom i en privat bolig.

  1. Vrbo (Vacation Rentals By Owner): Vrbo er en av de største konkurrentene til Airbnb og tilbyr ferieutleie over hele verden. Du kan finne alt fra leiligheter og hytter til luksusvillaer.

  2. Booking.com: Booking.com, selv om det primært er kjent for hotellbestillinger, tilbyr også et bredt utvalg av private boliger og leiligheter til leie, spesielt under fanen «Leiligheter».

  3. HomeAway: HomeAway, som eies av Expedia, er en annen stor aktør innen ferieutleie som tilbyr et bredt utvalg av boliger og ferieboliger over hele verden.

  4. FlipKey: FlipKey er et datterselskap av TripAdvisor og tilbyr ferieboliger, leiligheter og hytter over hele verden. De tilbyr også anmeldelser og rangeringer fra tidligere gjester.

  5. Homestay: Homestay fokuserer på å tilby overnatting i private hjem over hele verden, hvor gjestene kan bo hos lokale verter for en mer autentisk opplevelse.

  6. Roomorama: Roomorama tilbyr ferieboliger og leiligheter for kortsiktig utleie over hele verden, med et fokus på enkel bestilling og sikkerhet.

  7. Wimdu: Wimdu tilbyr et bredt utvalg av ferieboliger og leiligheter for kortsiktig utleie over hele verden, med en enkel bestillingsprosess og sikkerhetsgarantier.

Dette kan ødelegge oppholdet ditt

4501188793_f21e50eb39_k.jpg

 Aulani Resort på Hawaii har mottat en rekke priser. Illustrasjonsfoto: Joel, Flickr CC BY-ND 2.0

Byggearbeid, vedlikehold, dårlig renhold, uhøflige gjester og en uendelig kø med misforståelser.

Når vi bestiller overnattingsteder er vi i første rekke fokusert på pris og kvalitet. Men det er mange faktorer som vi ofte glemmer å sjekke før vi setter i gang. Mange steder gir ofte villedende informasjon eller utelater å informere om ulike ting.

Locomote Travelnews  bestilte for noen år siden rom på Mövenpick Resort & Spa Boracay på øya Boracay på Filippinene. Når vi ankom oppdaget vi at den fantastiske resorten var forvandlet til en byggeplass. Med hensikt ønsket vi overnatting på et sted hvor det var var rolig. Vi ble vekket av byggearbeid klokka fem om morgenen, og svømmebassenget var skittent av byggestøvet. Informasjon om det pågående byggearbeidet ble ikke gitt på resortens nettside. På mange måter ble oppholdet vårt ødelagt av arbeidet. Vi klaget og snakket med hotelldirektøren for å få kansellere oppholdet, men fikk ikke gjennomslag. Oppgradering av rommet ble gitt som et «plaster på såret». Resorten har nå skiftet eiere og får gode brukeranmeldelser av gjestene.  

Ta gjerne kontakt før bestilling

I ettertid, for lengre opphold, har vi tatt med oss som råd at det kan være nyttig å ringe på forhånd for å spørre om alle fasiliteter er intakt, og om det er bygge- eller vedlikeholdsarbeid på stedet. E-post er kanskje det beste sånn at du har et skriftlig svar å vise til, hvis informasjonen du får ikke er riktig.

Hvis du bestiller overnatting for en spesiell anledning, som bryllupsreise eller annet, kan det også være lurt å kontakte stedet på forhånd. Spør gjerne om hvordan rommet er, og gjør dem oppmerksom på at du kanskje ønsker et rom som ikke ligger ved en trafikkert vei, bar, nattklubb eller lignende støykilder. Ønsker du en oppgradering av rommet kan det være for sent når du står i resepsjonen ved ankomst.

Det kan også være nyttig å dobbeltsjekke beliggenheten på overnattingstedet. Bruk gjerne Google Map for å sjekke om det er langt fra tilbud som restauranter, butikker, flyplass eller andre fasiliteter som du kanskje ønsker nærhet til. 

Pluss og minus

Hvis du møter problemer i resepsjonen når du ankommer overnattingsstedet, kan du som regel få hjelp av nettstedet hvor du bestilte oppholdet. Problemet er imidlertid at det kan ta lang tid før du får en avklaring. Finner du gode tilbud direkte fra seriøse hoteller som har gode kritikker, kan det derfor være enklere og raskere å rydde opp i bestillingsproblemer. 

Klage? Vær høflig!

Det er lett å tro når vi er på hotell eller restaurant at det å klage, gjerne vise at en litt sur og grinete, gir resultater. Dette er som regel feil. Uhøflige gjester får ofte dårlig service. Et smil og litt vennlighet er så sant som alltid bedre enn å være en surpomp. En positiv tone kan lettere gi en gratis oppgradering av rommet hvis du er misfornøyd med det du har fått.

Det er ofte at de dårligste rommene blir utdelt først, Et vennlig hint til resepsjonen kan gi deg både større rom og kanskje bedre utsikt. 

Før du pakker ut kan det også være nyttig å sjekke om rommet er rent. Er det skittent er det som regel enkelt å få et nytt rom, fordi dårlig renhold kan gi overnattingstedet svært dårlig ry. Gjentatte klager kan til og med medføre at stedet blir stengt av myndighetene.

Er det tradisjon for å gi tips i landet du besøker, kan også dette gi deg et bedre opphold. Med bedre renhold av rommet og gratis tilbud på likt og ulikt. Det er få ansatte i hotellbransjen, som ønsker å gi deg noe ekstra hvis de opplever deg som gretten.

bottom of page