top of page
photo-1470010762743-1fa2363f65ca.jpg
Behandlingsreise betalt av staten eller privat helsetur?

Tema

Helsereiser har med årene blitt en industri med statlige behandlingsreiser, mulighet for å få dekket fysioterapi i EU/EØS-land, eller langtidsopphold i utlandet med fokus og helse- og velvære og med spa for egen regning.

Paul Aage Hegvik

22.mars 2022

Behandlingsreiser til utlandet er et supplement til behandling i  Norge, men er ingen rettighet. En behandlingsreise innebærer et tre eller fire ukers behandlingsprogram i et varmt og solrikt klima. Dette informerer Oslo Universiktetssykehus på sin nettside. 

Du kan få behandlingsreise for revmatisk inflammatorisk leddsykdom, senskader etter poliomyelitt, psoriasis eller kronisk lungesykdom, atopisk eksem (barn og ungdom) og amyotrofisk lateralsklerose (ALS). 

 

Vant kamp

Diagnosegruppen amyotrofisk lateralsklerose (ALS) ble bevilget behandling fra 2019 med en ekstrabevilgning på 6,5 millioner kroner.  

ALS-syke Cathrine Nordstrand (49) har kjempet for at pasienter med denne diagnosen skal få behandlingsreiser, og fikk i mai 2019 gjennomslag i Stortinget for sitt arbeid.

– Når det blir kaldt, slutter kroppen gradvis å fungere. Bena svikter og fingrene stivner. Jeg klarer knapt og ta bankkortet opp fra min egen lommebok. Kroppen fungerer best i varme. Derfor er behandlingsreisene så viktig, sier Cathrine til VG.

Ulik behandling

Oslo Universitetssykehus opplyser om at behandlingsreiser består av gruppetrening på land og i basseng, individuell fysioterapi, soling og enkelte passive behandlingsformer, undervisning og helsefaglig oppfølging. Programmet varierer, avhengig av pasientens diagnose. Behandlingsreiser til utlandet finansieres gjennom en egen tilskuddsordning på statsbudsjettet. Helse- og omsorgsdepartementet har det overordnede ansvaret for ordningen. Den daglige administrasjon er delegert til sykeshuset ved Seksjon for behandlingsreiser. 

Lovdata: Forskrift om behandlingsreiser til utlandet (klimareiser)

Fysioterapi i EU/EØS

Helse Norge opplyser for øvrig om følgende: Hvis du har mottatt behandling hos fysioterapeut i EU/EØS, kan du få dekket deler av utgiftene dine tilsvarende hva du ville fått av det offentlig i Norge. Du kan bare få dekket det antall behandlinger du normalt sett ville blitt tilbudt dersom du hadde gått til en fysioterapeut med driftstilskudd i Norge. Behandleren må ha gyldig offentlig autorisasjon og adgang til å praktisere i det aktuelle landet. Det er ditt ansvar å sjekke ut dette på forhånd.

Dette er behandlingsformene som dekkes:  

– øvelsesbehandling
– bløtvevsbehandling/massasje

– pulsatorbehandling

– kortbølge/mikrobølge/laser

– elektroterapi

– ultralyd

– traksjonsbehandling

– manuellterapi

– psykomotorisk fysioterapi

– medisinske bad og pakninger

– aktiv oppvarming

– øvelsesbehandling i grupper

– gruppebehandling i basseng

Store medisinske leksikon: Helsereiser

Langtidsopphold med helsefokus

Det finnes også flere tilbud om helseopphold som du kan velge å betale selv, eller søke Helfo stønad til refusjon av behandlinger, dersom slik helsehjelp ville blitt dekket om den var mottatt i Norge. Helsereiser er et av selskapene, en spesialist på behandlingsreiser til utlandet. Virksomheten er en ideell (nonprofit) reisearrangør. Med Helsereiser kan du også dra på langtidsopphold.  Til blant annet Reuma-Sol på Costa Blanca-kysten i Spania, Senteret har oppvarmet innendørs svømmebasseng, treningsfasiliteter, velværeavdeling med frisør, restaurant, fellesarealer, skandinavisktalende personale og et variert tilbud av fysikalske behandlinger. 

Spaopphold

Hvis du føler deg sliten og trenger ny energi, har du selvfølgelig også mulighet til å dra på spaopphold. Ønsker du å forholde deg til Norge finner du en lite utvalg på Momondo sin nettside, en samling med ti ulike tilbud som de har utpekt som landets beste. Vil du reise til utlandet for et velværeopphold er det flere operatører som tilbyr reiser til spahotell i alle verdenshjørner. Via Booking.com kan du også finne en rekke hotell som tilbyr spa-opphold.  Ving er en av flere reiseselskap som arrangerer spaopphold. Med tilbud om spa på flere av hotellene de selv eier og driver.

TUI tilbyr også noen spahotell, blant annet til  JW Mariott Khao Lak Resort & Spa i Khao Lak, Thailand.

Hvis du ikke ønsker å dra så langt og bare for en langweekend, kan du kanskje velge Riga i Latvia.

Apollo er ett av selskapene som som tilbyr spaweekend i Riga. Med Apollo og en rekke andre selskaper kan du også dra til helseopphold på Island, og landets mest kjente attraksjon som er den Blå lagune. Med sine 40 grader varme vann som er rikt på mineraler som silisiumdioksid og svovel, sies det å ha en gunstig effekt på revmatiske plager og hudsykdommer.

Andre helsereiser

Vitalreiser er et norsk reiseselskap som tilbyr helsereiser og velværeopphold til destinasjoner over hele verden. De tilbyr programmer innen spa, yoga, meditasjon, detox og mer.

Ny-Helse tilbyr helsereiser og rehabiliteringsopphold til ulike destinasjoner i Norge og utlandet. Deres programmer fokuserer på å fremme fysisk og mentalt velvære gjennom trening, terapi og aktiviteter i naturen.

Aktiv Fritid er et norsk reiseselskap som tilbyr helsereiser og aktive ferier til forskjellige destinasjoner i Norge og utlandet. De tilbyr alt fra spa- og velværeopphold til fjellturer, sykkelturer og andre utendørsaktiviteter.

Reiseselskap i utlandet

Health and Fitness Travel

Dette selskapet tilbyr et bredt utvalg av helsereiser over hele verden, inkludert yoga retreats, spa-ferier, detox-programmer, vekttapsreiser, og mer. De fokuserer på velværeopplevelser som er skreddersydd for individuelle behov.

SHA Wellness Clinic

Basert i Spania, er SHA Wellness Clinic en anerkjent klinikk og spa som tilbyr omfattende helse- og velværeprogrammer. Deres tilbud inkluderer detox-programmer, medisinsk testing, spa-behandlinger, ernæringsveiledning og mer.

Kamalaya Koh Samui

Dette helsesenteret ligger på øya Koh Samui i Thailand og tilbyr et bredt spekter av helsetjenester, inkludert yoga, meditasjon, detox, ernæring, og holistisk helhetsterapi. De har også spesifikke programmer for vekttap, stressmestring og søvnforbedring.

 

Ananda in the Himalayas

Beliggende i Rishikesh, India, er Ananda in the Himalayas et eksklusivt resort og spa som tilbyr helhetlige helse- og velværeprogrammer basert på ayurveda, yoga og vedisk filosofi. Deres tilbud inkluderer spesialdesignet kosthold, yoga, meditasjon, og spa-behandlinger.

 

Lanserhof

Lanserhof er et anerkjent helse- og velværesenter med beliggenhet i Tyskland og Østerrike. De tilbyr omfattende medisinske programmer som fokuserer på detox, anti-aldring, ernæring, fysisk trening og holistisk helhetsterapi.

 

Chiva-Som

Dette helsesenteret ligger i Hua Hin, Thailand, og tilbyr et bredt utvalg av helsetjenester, inkludert spa-behandlinger, fitnessaktiviteter, ernæringsveiledning, meditasjon og yoga. De tilbyr også spesifikke programmer for vekttap, stressmestring og avhengighetsbehandling.

Via Booking.com kan du også finne en rekke hotell som tilbyr spa-opphold.

bottom of page