top of page
Hellas

Fakta

800px-Aristotle_Onassis_1967cr.jpg
125px-Flag_of_Greece.svg.webp

Vi må frigjøre oss fra håpet om at havet noen gang vil hvile. Vi må lære å seile i sterk vind.

Aristoteles Onassis (1906 - 1975)

Gresk skipsreder og entreprenør

Hovedstad

Athen

​

Språk

Gresk 99 %, andre (inkludert engelsk og fransk) 1 %

​

Religion

Gresk-ortodokse 98 %, muslimer 1,3 %, andre 0,7 %

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Demokratisk republikk

​

Areal

131,960 km²

​

Nasjonaldag

25. mars

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Hellas

Tasteatlas

International Cuisine

​

Utvalgte aviser

Reporter (gresk)

Kathimerini (gresk)

​

Offisielt nettsted for turisme

Visit Greece

​

UDs reiseråd

Hellas

​

Nødnummer

Nødtelefon: 112 Brann: 199 Politi: 100 Kystvakt: 108 Ambulanse: 166 Turistpoliti: 1571

​

Luftforurensning - IQAir

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index


Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

​

FN-sambandet - Landstatistikk

​

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

38376823641_2f02e27da0_o.jpg

Historisk glimt

Det athenske demokratiet dateres tilbake til det femte århundre f.Kr. Det var et system med direkte demokrati, der borgere med stemmerett stemte direkte på lovgivning og utøvende lovforslag. Men deltakelsen var ikke åpen for alle innbyggere.

 

I  bronsealderen vokste det frem sivilisasjoner rundt Egeerhavet. Fra 3600 til 1000 f.Kr. var det rike kulturer knyttet til minoiske Kreta og det mykenske Peloponnes. Rundt 800 f.Kr. oppstod det flere bystaterPolisene grunnla flere kolonier rundt Middelhavet. De stod mot flere persiske invasjonsforsøk og la grunnlaget for den hellenistiske sivilisasjonen. Aleksander den store spredte hellenismen over store deler av den da kjente verdenen.

​

Romerriket erobret Hellas i 168 f.Kr. Gresk kultur hadde da lenge hatt innflytelse på romerne. De østlige delene av det romerske imperiet ble dominert av gresk kultur. Da det romerske riket ble delt i to, havnet Hellas i sentrum for de østlige delene. Med Konstantinopel som sentrum spredte Østromerriket gresk kultur. Konstantinopel falt i 1453, og området ble dominert av Det osmanske riket.

Hellas var del av Det osmanske riket frem til 1820-tallet. Grekerne gjorde da opprør og etter undertegnelsen av Konstantinopel-traktaten i 1832 ble Hellas anerkjent som selvstendig stat.

​

Etter andre verdenskrig brøt det ut borgerkrig som varte i to år. Det ble gjennomført militærkupp i 1967, og monarkiet ble avskaffet i 1973. I 1974, etter å ha stått bak et statskupp på Kypros, brøt militærjuntaen sammen. Året etter ble Hellas erklært som republikk, med et demokratisk styresett. Hellas ble medlem av EU i 1981.

​

Katerina Sakellaropoulou ble valgt til president av parlamentet i januar 2020. Hun var første kvinnelige justitiarius i Statsrådet, den høyeste domstolen i forvaltningssaker, og landets første kvinnelige president.

 

Kyriakos Mitsotakis har vært statsminister siden juli 2019. Mitsotakis representerer det konservative partiet Nytt demokrati, der han i 2016 ble partileder. Mitsotakis kommer fra et av de politiske dynastiene i Hellas. Han er sønn av Konstantinos Mitsotakis, som var statsminister fra 1990 til 1993. Oldemoren hans var søster av Eleftherios Venizelos, som var statsminister i åtte perioder mellom 1910 og 1933, og som hadde en sønn, Sofoklis Venizelos, som var statsminister tre ganger. Mitsotakis har en søster Dora Bakoyannis, som har vært utenriksminister og ordfører i Athen. Hennes sønn Kostas Bakoyannis ble i 2019 selv ordfører i Athen.

​

Visste du at...

Det antas at det er rundt 6000 øyer i Hellas, men kun rundt 227 av dem er bebodd.​Hellas har et av de lengste kystlinjene i verden, med en total lengde på over 13 600 kilometer.

​

Omtrent 12 millioner mennesker rundt om i verden snakker gresk. De lever blant annet i Hellas, Kypros, Italia, Albania, Tyrkia og USA. På 1950-tallet kunne bare ca 30 prosent av greske voksne lese og skrive. Nå er antall lesekyndige mer enn 95 prosent.

​

Hellas er det mest solrike landet i Europa

​

Melbourne er byen med den største greske befolkningen utenfor Hellas.

​

Hellas har flere arkeologiske museer enn noe annet land i verden.

​

I Hellas er de døde alltid begravd fordi den gresk-ortodokse kirken forbyr kremasjon. Fem år etter en begravelse, er kroppen gravd opp og bein blir først vasket med vin og deretter plassert i en Ossuaire (beinhus eller knokkelhus/-rom). Dette gjøres blant annet for å avlaste mangelen på land i greske kirkegårder.

​

Olivenolje er en av de mest brukte ingrediensene i gresk mat, og Hellas er verdens tredje største produsent av olivenolje.

​

Den britiske poeten Lord Byron (1788-1824) var så begeistret for grekerne at han reiste til Hellas for å kjempe mot tyrkerne i den greske uavhengighetskrigen. Han pådro seg feber der og døde i en alder av 36 år. Grekerne anser ham en nasjonalhelt. 

​

De første olympiske leker fant sted i 776 f.Kr. Den første OL-mesteren var en gresk kokk som heter Coroebus som vant sprintløp.

​

Det greske alfabetet ble oppfunnet rundt 1000 f.Kr. og er en av de eldste alfabetene som fortsatt brukes i dag.

​

Under okkupasjonen av Hellas i andre verdenskrig, ble de fleste jøder ført til konsentrasjonsleirer i Europa. Den jødiske befolkningen i Hellas falt kraftig fra 78 000 til mindre enn 13 000 mennesker ved slutten av krigen.

​

Hellas er fødestedet til olympiske leker, og de første olympiske leker ble holdt i Olympia i 776 f.Kr.

​

Ifølge flere offisielle undersøkelser utført av Durex, har grekerne vunnet tittelen på den mest seksuelt aktive nasjon for det siste tiåret. Ifølge fjorårets Durex undersøkelse viste resultatene at grekerne har sex 164 ganger i året, mens brasilianerne rangerer som nummer to med 145 ganger. Japan er rangert sist med kun 48 ganger i året.

​

Hellas er hjem til en av de eldste vinregionene i verden, og vinproduksjon har vært en del av gresk kultur i over 4000 år.

​

Gjennom historien har Hellas hatt en stor påvirkning på kunst, filosofi, vitenskap og politikk. Filosofer som Sokrates, Platon og Aristoteles har satt sitt preg på verdenshistorien, mens dramatikere som Aiskhylos, Sofokles og Euripides har inspirert kunstnere i flere århundrer. Den greske arkitekturen har også hatt stor innflytelse på senere tiders byggestil, med ikoniske byggverk som Parthenon og Akropolis som fortsatt står som symboler på landets historie og kultur.

Her er noen kjente og ukjente attraksjoner

hans-jurgen-mager-vw0vb_QjGjA-unsplash.jpg

Akropolis i Athen - et ikonisk symbol på gresk historie og en av de mest besøkte attraksjonene i Hellas. Dette antikke komplekset har ruiner fra den gamle byen og har en fantastisk utsikt over Athen.

​

Parthenon - et tempel som ligger på Akropolis i Athen og dedikert til gudinnen Athene. Parthenon er et av de mest kjente byggverkene fra den klassiske greske perioden.

 

Det arkeologiske stedet Delphi - en av de mest hellige stedene i antikkens Hellas, kjent for sitt orakel og imponerende arkitektur.

 

Santorini - en vakker øy i Egeerhavet, kjent for sin spektakulære utsikt over det krystallklare vannet, solnedganger og den pittoreske byen Oia.

 

Det gamle teatret i Epidaurus - et av de mest bevarte og berømte teatrene i antikkens Hellas. Teatret har fantastisk akustikk og er fortsatt i bruk i dag.

 

Knossos på Kreta - en av de største arkeologiske utgravningene i Europa, som avdekker restene av en av de mest avanserte sivilisasjonene fra antikken.

 

Monemvasia - en vakker by på en klippeøya, med middelaldergater og imponerende middelalderborg.

 

Olympia - stedet der de første olympiske lekene ble avholdt i antikkens Hellas. Stedet har en stor samling av arkeologiske gjenstander og ruiner.

 

Meteora-klostrene - spektakulære klostre bygget på toppen av høye klipper i Thessalia-regionen i det nordlige Hellas.

 

Korfu - en vakker øy i Det joniske hav, med vakre strender, turkis vann og en fascinerende blanding av gresk, italiensk og britisk kultur.

 

Nafplio - en pittoresk by som var den første hovedstaden i Hellas etter frigjøringen fra tyrkisk okkupasjon. Byen har en vakker havn, imponerende borg og flotte restauranter.

 

Mykonos - en øy i Egeerhavet kjent for sitt natteliv, vakre strender og sitt berømte vindmøllelandskap.

 

Hydra - en annen vakker øy i Saroniabukten, kjent for sin pittoreske havn og vakre arkitektur.

​

Akrotiri - en utgravd by fra Minoisk sivilisasjon på øya Thera (Santorini), som gir et fascinerende innblikk i antikkens kultur.

​

Zagori - En region i Epirus kjent for sin naturlige skjønnhet og tradisjonelle landsbyer. Her finner man også imponerende broer som er bygget av stein.

​

Vikos Gorge - En av de dypeste kløftene i verden, lokalisert i Zagori regionen i Epirus.

​

Lichadonisia - En gruppe små øyer i Egeerhavet som er kjent for sin turkise vann og skjulte strender.

​

Neda - En vakker foss og elv som ligger i Peloponnes.

​

Voidomatis - En krystallklar elv i Zagori-regionen som er ideell for kajakkpadling og rafting.​

​

Pylos - En pittoresk by i Messinia-regionen i Peloponnes, kjent for sin historiske festning og vakre strender.

​

Diros-grottene - En imponerende undervannsgrotte i Mani-regionen i Peloponnes.

​

Elafonisos - En liten øy sør i Peloponnes med vakre strender og turkisblått hav.

​

Samaria Gorge - En naturskjønn kløft på øya Kreta som er ideell for fotturer.

​

Spinalonga - En liten øy utenfor Kretas kyst som var en tidligere leprakoloni.

​

Poliegos - En øy i Kykladene med uberørt natur og vakre strender.

​

Nisyros - En vulkansk øy i Dodekanesene med varme kilder og en pittoresk hovedstad.

​

Tilos - En annen liten øy i Dodekanesene med vakre strender og natur.

​

Zagorohoria - En gruppe tradisjonelle landsbyer i Zagori-regionen i Epirus, kjent for sin unike arkitektur og vakre natur.

​

Methoni - En historisk by i Messinia-regionen i Peloponnes med en imponerende festning og vakre strender.

​

Kastellorizo - En liten øy sørøst for Rhodos med en fargerik hovedstad og krystallklart vann.

​

Gavdos - En liten øy sør for Kreta med uberørt natur og turkisblått hav.

​

Ikaria - Ikaria er en gresk øy i Egeerhavet, kjent for sin avslappende livsstil og vakre natur. Øya er kjent for sitt lange liv, og det antas at mange av de eldre på øya lever lengre på grunn av deres sunne og avslappende livsstil. Ikaria har også vakre strender og fjellandskap som er populære for fotturer og terrengsykling. Øya er også kjent for sin rike historie og kultur,  sine tradisjonelle festivaler og mat.​

vasiliki-theodoridou-gnZfUxr56fo-unsplash.jpg

Opplev mer enn øyene

33792125018_f38e92f536_o.jpg

Meteora er et imponerende landskap i det nordlige Hellas, kjent for sine vakre klippeformasjoner og historiske klostre som ligger på toppen av dem. Foto: Giuseppe MiloFlickr CC BY 2.0

Hvis du leier en bil eller velger å reise med buss på fastlandet kan du få med deg deg fantastiske og spektakulære opplevelser.

Over 27,8 millioner turister besøkte Hellas i 2022. Dette er ifølge Bank of Greece  en økning på 89,3 prosent sammenlignet med 2021 da 14,7 millioner turister besøkte landet. Reisetrafikken gjennom flyplasser i 2022 økte med 81,5 prosent, mens den gjennom grensestasjoner økte med 133,1 prosent.  Det totale bidraget fra reiser og turisme til nasjonalproduktet i Hellas er svært høyt med omlag 25 prosent. I 2019 ble det omasatt for 38 milliarder Euro.

Det er ingen kilder som angir hvor mange som besøkte fastlandet sammenlignet med øyene. Dette er avhengig av en rekke faktorer som sesong, type turisme og hvilke områder på fastlandet og øyene som blir undersøkt. Generelt sett er det imidlertid vanlig at flere turister besøker de greske øyene enn fastlandet, spesielt i sommermånedene. Dette skyldes delvis øyenes vakre strender og de de mange øyferie-tilbudene som reiseselskap i hele verden arrangerer. Imidlertid har fastlandet også mange turistattraksjoner, som klosterene i Meteora de antikke ruinene i Athen og Peloponnes, og trekker til seg besøkende som er interessert i kultur og historie.

​

Her er et forslag til en to ukers reise på fastlandet:

 

Uke 1: Dag 1-3: Athen Besøk det gamle Akropolis, et av de mest ikoniske landemerkene i Hellas, og utforsk det fascinerende Akropolis-museet. Besøk også det gamle agora og gå rundt i Plaka-distriktet. Her kan du oppleve det tradisjonelle greske livet og besøke noen av de beste restaurantene og butikkene i byen.

​

Dag 4-5: Meteora Kjør til Meteora, en unik region som er kjent for sine storslåtte klippeformasjoner og bysantinske klostre som ligger på toppen av klippene. Besøk noen av klostrene, som inkluderer det berømte Metamorfosis-klosteret og Varlaam-klosteret, og beundre den fantastiske utsikten over området. 

Klostrene Meteora er en samling av seks ortodokse klostre som ligger på klippene i det nordvestlige Hellas. De imponerende klostrene har en historie som går tilbake til 1300-tallet.

Klippene hvor klostrene ligger, var tidligere utilgjengelige for mennesker, men i 1300-tallet begynte eremitter å bosette seg på toppene av klippene.

De første eremittene levde i små hytter eller huler på toppene, men snart ble det bygget små kapeller og kirker. I det 14. århundre ble de første klostrene bygget, og i løpet av det 15. og 16. århundre ble flere klostre bygget på klippene.

Byggingen av klostrene var en stor utfordring, da alt byggemateriale og forsyninger måtte bæres opp til toppene av klippene. Klostrene ble bygget av stein, og veggene var dekorert med fresker og ikoner.

Klostrene Meteora var en viktig del av den ortodokse kirken i Hellas, og tiltrakk seg pilegrimer og munker fra hele landet. Klostrene overlevde både tyrkisk okkupasjon og andre verdenskrig.

​

Dag 6-7: Parga Kjør til Parga, en vakker by ved kysten av Det joniske hav. Utforsk de sjarmerende brosteinsgatene, slapp av på de vakre strendene og nyt utsikten fra Pargas venetianske slott. Besøk også noen av de lokale klostrene, inkludert Panagia-klosteret, som ligger på en høyde over byen. 

Parga er en sjarmerende by i prefekturet Preveza i Hellas, som ligger ved kysten av Det joniske hav. Byen har en rik historie og har blitt bebodd av forskjellige sivilisasjoner gjennom tidene, inkludert romere, venetianere, osmanere og grekere.

En av byens mest kjente landemerker er festningen Parga, som ble bygget av venetianerne på 1400-tallet for å beskytte byen mot angrep fra osmanerne. Festningen ligger på en høyde med utsikt over byen og havnen, og det er vel verdt et besøk for å nyte den fantastiske utsikten.

En annen populær attraksjon er Valtos-stranden, en av de vakreste strendene i området. Stranden er kjent for sitt krystallklare vann og sin naturskjønnhet, og den er et populært reisemål for turister som ønsker å slappe av og nyte solen.

Parga har også en livlig havnepromenade med mange restauranter, kafeer og butikker som selger tradisjonelle greske varer og suvenirer. Om kvelden blir promenaden til en livlig gate med musikk og dans fra lokale band og dansere.

​

Uke 2: Dag 8-10: Peloponnes Kjør til Peloponnes og besøk den historiske byen Nafplio, som var den første hovedstaden i det moderne Hellas. Utforsk de vakre bygningene og den pittoreske gamlebyen, og besøk også noen av områdets berømte klostre, som inkluderer det fantastiske klosteret Agia Moni og det historiske klosteret Hosios Loukas.

Nafplio er en vakker by i regionen Peloponnes i Hellas. Byen ligger på østkysten av Peloponnes-halvøya, ved Argolikos-bukten. Nafplio er kjent for sin rike historie og arkitektur.

Byen har en lang og variert historie, og har vært bebodd siden forhistorisk tid. I antikken var Nafplio en viktig bystat og et sentrum for handel og sjøfart. Under middelalderen ble byen erobret av ulike herskere, inkludert frankerne, venetianerne og osmanene. I nyere tid var Nafplio en av de første byene som kjempet for uavhengighet fra det osmanske riket.

Nafplio er kjent for sin vakre arkitektur og maleriske gater. Byen har mange vakre bygninger i neoklassisk stil, inkludert det imponerende Palamidi-fortet, som ligger på en høyde over byen. Fortet ble bygget av venetianerne på 1700-tallet og tilbyr fantastisk utsikt over byen og bukten.

En annen populær attraksjon i Nafplio er Bourtzi-festningen, som ligger på en liten øy utenfor byen. Festningen ble bygget av venetianerne på 1400-tallet og ble senere brukt som fengsel og hovedkvarter for de osmanske herskerne. I dag er Bourtzi et populært sted for kulturelle arrangementer og festivaler.

Nafplio har også mange vakre strender og bukter, og er et populært sted for bading og soling om sommeren. Byen er også kjent for sin rike kultur og historie, og har flere museer og kunstgallerier som er verdt å besøke.

​

Dag 11-12: Monemvasia Kjør til Monemvasia, en fantastisk by på en øy som er forbundet med fastlandet via en bro. Utforsk den middelalderske gamlebyen og besøk noen av klostrene som ligger i området, som inkluderer det ikoniske Agia Sofia-klosteret.

Monemvasia er en by i det sørlige Peloponnes i Hellas, kjent for sin vakre beliggenhet på en øy og sin middelalderarkitektur. Byen ligger på en liten halvøy og er adskilt fra fastlandet av en smal bro.

Historisk sett ble Monemvasia grunnlagt på 500-tallet og var en viktig by i middelalderen, da den fungerte som et handelssenter mellom Europa og Midtøsten. Byen var også en viktig marinebase og spilte en viktig rolle i mange historiske konflikter.

I dag er Monemvasia en populær turistdestinasjon, kjent for sin vakre arkitektur og sin rolle i historien. Besøkende kan utforske de gamle ruinene av bymurene og slottet, som gir fantastisk utsikt over havet og byen. Byen har også en rekke vakre kirker, inkludert den gotiske kirken Agia Sofia og kirken Christos Elkomenos.

Monemvasia er også kjent for sin mat og vin, med et stort utvalg av lokale delikatesser og viner.

 

Dag 13-14: Mani-halvøya Kjør til Mani-halvøya og besøk noen av de skjulte perlene som ligger i området. Utforsk de vakre landsbyene, besøk noen av de lokale klostrene og beundre den fantastiske naturen som omgir deg. Noen av de beste stedene å besøke inkluderer Kastania Cave, Vathia og Diros-hulene.

Mani-halvøya er en region på Peloponnes-halvøya i Hellas som ligger mellom buktene i Messinia og Lakonia. Denne regionen har en unik geografisk plassering som har gjort det mulig for den å bevare sin egenart og uavhengighet gjennom århundrene. Mani er preget av sin sterke kultur, imponerende landskap, og interessant historie.

Mani-halvøya har en lang og fascinerende historie. Regionen har vært bebodd siden antikken, og har vært underlagt ulike herskere gjennom historien, inkludert spartanerne, bysantinerne, og osmanerne. På grunn av sin beliggenhet og isolasjon, var Mani-halvøya i stand til å opprettholde sin egen kultur og tradisjoner.

I dag er Mani en populær turistdestinasjon på grunn av sin vakre natur og historiske betydning. Det er mange små landsbyer og byer å besøke, hver med sin egen unike karakter. En av de mest populære byene i Mani er Areopoli, en liten landsby med brosteinsbelagte gater og tradisjonelle hus. Byen har også flere historiske kirker som er vel verdt et besøk.

En annen viktig by i Mani-halvøya er Kardamyli, som har en lang historie og var en gang en viktig handelsby. Byen har en rekke vakre strender, inkludert Ritsa-stranden, som er kjent for sitt klare vann og hvite sand. Kardamyli har også flere historiske bygninger og ruiner, inkludert tårn fra middelalderen.

Mani-halvøya er også kjent for sin gastronomi, og det er mange lokale spesialiteter å prøve. Maten i Mani er enkel og tradisjonell, og er laget med lokale ingredienser og oppskrifter som har blitt videreført gjennom generasjoner.

Mani-halvøya er et spennende sted å besøke for de som ønsker å oppleve en annen side av Hellas. Med sin vakre natur, rike historie og kultur, og unike matkultur, er Mani en region som er vel verdt et besøk.

Nyhet Opplev mer enn øyene

Folegandros - En spesiell, skjult perle i Hellas som er ukjent for mange er øya Folegandros. Denne øya ligger i Egeerhavet, sørvest for Santorini og øst for Milos. Folegandros er kjent for sin rolige og avslappende atmosfære, og har ennå ikke blitt overfylt av turister. Øya har vakre hvitkalkede hus, smale gater og pittoreske landsbyer. Det er også flotte strender og krystallklart vann rundt øya som er perfekt for bading og snorkling. En av de mest populære attraksjonene på øya er den spektakulære utsikten fra klippen som ligger ved klosteret Panagia. Dette stedet gir deg en fantastisk utsikt over havet og det omkringliggende landskapet. Hvis du ønsker å oppleve en fredelig og rolig gresk øy uten de store turiststrømmene, er Folegandros definitivt et sted å besøke.

Hovedstaden Athen

Hovedstaden Athen

Athen (3,090,508 innbyggere/2012) innbyggere/er hovedstaden i Hellas. Byen er fødestedet for den vesterlandske kultur. Demokrati og moderne naturvitenskap har sin opprinnelse her. Byen har adskillige arkeologiske minner, og høyt over byen troner Akropolis. Akroplis ble innskrevet som verdensarv i 1987. Foto: Wolfgang Manousek, Flickr CC BY-SA 2.0

Over 2,300 år gammel

Over 2,300 år gammel

Thessaloniki (806,635 innbyggere/2011) er Hellas' nest største by og den største byen i området Sentral-Makedonia. Byen ble grunnlagt i 315 f.Kr. av Kassandros av kongeriket Makedonia. Byens historie strekker seg over 2,300 år. Thessaloniki var den nest største og rikeste byen i Det bysantinske rike. Byen har flere kjente oldtidskristne og bysantinske monumenter som i 1998 ble innført i UNESCOs verdensarvsliste. Foto: Andrzej Wójtowicz, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Kommersielt sentrum - «Hellas port til Vesten»

Kommersielt sentrum - «Hellas port til Vesten»

Byen Patras (195,265 innbyggere/20111) ligger ved Patrasbukta, og 215 kilometer vest for Athen. Byen ble bygd ved foten av fjellet Panakhaiko med utsyn over Patrabukta. Patras har blitt kalt for «Hellas` port til Vesten», og er et kommersielt sentrum. Fra havnen blir det eksportert rosiner, korinter, olivenolje og vin. Byen har en betydelig tekstil- og lærindustri, og driver særlig med handel til Italia og resten av Vest-Europa. Foto: Automatomato, Flickr CC BY-SA 2.0

Kretas største by

Kretas største by

Iraklio (157,452 innbyggere/2011), tradisjonelt skrevet Heraklion, er hovedstaden og den største byen på øya Kreta. Det delvis restaurerte minoiske ruinpalasset i Knossos, som er lokalisert like utenfor byen, er i dag Kretas største turistattraksjon. Kreta er en av de mest populære feriedestinasjonene i Hellas. Foto: JohnnyB, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Landets nyeste havneby

Landets nyeste havneby

Volos (130,094 innbyggere/2011) er en havneby ved kysten av distriktet Thessalia. Byen er et sentrum for jordbruk og et kommunikasjonsknutepunkt, forbundet via jernbane med havnebyen Thessaloniki, (Salonika) og Athen. Volos er den nyeste av de greske havnebyene med en stor andel moderne bygninger som følge av det katastrofale jordskjelvet i 1955. Foto: George Kostoulas, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Studentby nordvest i landet

Studentby nordvest i landet

Ioannina (85,803 innbyggere/2011) er den største byen i regionen Epirus nordvest i Hellas. Byen ble grunnlagt av den bysantinske keiseren Justinian på 600-tallet e.Kr. Byen er sete for Ioánnina-universitet med om lag 20,000 studenter. Økonomigrunnlaget for byen er i første rekke basert på offentlige tjenester innen helse og utdanning, i tillegg til handel. Foto: Dimitris Siskopoulos, Flickr CC BY 2.0

Utsatt for jordskjelv

Utsatt for jordskjelv

Khalkis (74,564 innbyggere/2011) er den største byen på øya Evvia som ligger ved sundet Evriposstredet ved dens smaleste punkt. I senmiddelalderen var stedet kjent som Negroponte. Byen er utsatt for jordskjelv og har nesten ingen minnesmerker fra antikken, bortsett fra et arkeologisk museum. Byen er i dag knyttet til det greske fastlandet ved to broer. Foto: Jebulon, Wikimedia Commons CC0

Kjent for sine landbruksprodukter

Kjent for sine landbruksprodukter

Trikala (61,653 innbyggere/2011) er en by i regionen Thessalia som ligger i Nord-Hellas. Byen krysses av elven Litheos. Byen er i inn- og utland kjent for sine landbruksprodukter som pølser, fetaost, vannmeloner og tomater. Foto: Tilemachos Efthimiadis, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Verdenskjente Akropolis

Verdenskjente Akropolis

Akropolis i Athen er en antikk borg lokalisert på et lite fjell med en flat topp som rager 150 meter over sjøen, et berglendt frambrudd over den greske byen Athen. Det er den mest kjente akropolis (høyby) i Hellas. Foto: Axel Belger, Flickr CC BY-SA 2.0

Over 2,000 år gammelt friluftsteater

Over 2,000 år gammelt friluftsteater

Odeon til Herodes Atticus er et friluftsteater bygget i stein, lokalisert på den sørvestlige skråningen av Akropolis i Athen. Teateret ble reist av den gresk-romerske aristokraten Herodes Atticus (101-171 e.Kr.), fullført i 161 e.Kr. og renovert i 1950. Teateret er bygget i typisk romersk stil. Foto: Berthold Werner, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Gjemt paradis under Akropolis

Gjemt paradis under Akropolis

Anafiotika er et liten bydel i Athen i den nordøstlige skråningen av Akropolis i utkanten av historiske Plaka. Den ble bygget av byggherrer fra Kykladene, hovedsakelig fra øya Anafi, på midten av 1800-tallet. Kvartalet er bygget i stil med en kykladisk landsby med forskjøvede, asymmetriske, hvitkalkede terrassetakhus, inngjerdede hager og delvis marmorbelagte eller hvitkalkede små stier. Foto: Oseko, Wikimedia Commons Public domain

2,800 år gammel historie

2,800 år gammel historie

Gamlebyen på øya og byen Korfu utenfor kysten av Albania og Hellas, ligger strategisk plasser ved inngangen til Adriaterhavet, og har sine røtter i det 8. århundre f.Kr. De tre fortene i byen, designet av anerkjente venetianske ingeniører, ble brukt i fire århundrer for å forsvare de maritime handelsinteressene til Republikken Venezia mot det osmanske riket. Gamlebyen ble innskrevet som verdensarv i 2007. Foto: Alexander Saprykin, Flickr CC BY-SA 2.0

Forløperen til dagens olympiske leker

Forløperen til dagens olympiske leker

Delfi er både et arkeologisk sted og en moderne by i Hellas i den sørvestlige forgreningen av fjellet Parnassos i dalen til Fokis. Apollons sted i Delfi var en fellesgresk helligdom hvor det hvert fjerde år fra og med 776 f.Kr. kom atleter fra hele den greske verden for å tevle i de pytiske leker. Det var den ene av fire fellesgreske leker, forløperen til dagens olympiske leker. Delfi ble oppført som verdensarv i 1987. Foto: Manfred von Kannen, Pixabay

Her ble de første olympiske leker arrangert

Her ble de første olympiske leker arrangert

Olympia er en liten by i Elis, vest på Peloponnes, berømt for det arkeologiske stedet ved samme navn som ligger rett ved. Det var en betydelig fellesgresk religiøs helligdom i antikkens Hellas hvor de olympiske leker ble arrangert fra 700-tallet f.Kr. og fram til 300-tallet e.Kr. Det arkeologiske stedet har over 70 betydningsfulle bygninger. Olympia ble utnevnt som verdensarvsted i 1989. Foto: George E. Koronaios, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Inspirasjon for Platons fortelling om Atlantis?

Inspirasjon for Platons fortelling om Atlantis?

Akrotiri er en minoisk bronsealderbosetning på øya Santorini. Bosetningen ble ødelagt i en voldsom og eksplosiv vulkanutbrudd en gang rundt 1500 f.Kr. og gravlagt i vulkansk aske. Bosetningen har blitt forslått som en mulig inspirasjon for Platons fortelling om Atlantis. Stedet har blitt undersøkt og arkeologisk utgravd siden 1967. Foto: Christos Koudounis, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Johannes' åpenbaring ble skrevet på denne øya

Johannes' åpenbaring ble skrevet på denne øya

Monastery of Saint John the Theologian er et gresk-ortodoks kloster som ligger i byen Chora på øya Patmos. Klosteret ble grunnlagt i 1088. Det har blitt klassifisert som verdensarvsted siden 1999. I romertiden var Patmos et eksilsted, der evangelisten Johannes skrev Johannes åpenbaring, det siste skriftet i Det nye testamente. Klosteret ble innskrevet på UNESCOs verdensarvliste i 1999. Foto: Thanasis Christodoulou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Fikk kallenavnet Bloody Tower etter massakre

Fikk kallenavnet Bloody Tower etter massakre

White Tower of Thessaloniki er et monument og museum ved strandpromenaden i byen Thessaloniki. Det nåværende tårnet ble reist under Det osmanske riket. Et eldre tårn okkuperte samme sted, sannsynligvis bygget under Frankerriket. Tårnet ble designet for å tjene både som et fort og som et fengsel. I 1826 beordret Sultan Mahmud II en massakre på fanger i tårnet, som ga det kallenavnet Bloody Tower. Foto: Solakidis Sotirios, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

15 steder i Thessaloniki på verdensarvlisten

15 steder i Thessaloniki på verdensarvlisten

Byen Thessaloniki i Makedonia har i flere århundrer vært den nest viktigste byen i det bysantinske riket, og spilte en viktig rolle for kristendommen i middelalderen. I 1988 ble femten monumenter i Thessaloniki oppført som UNESCOs verdensarvsteder. Hagios Demetrios (bildet) er en av de 15 på verdensarvlisten. Foto: Andrew Zorin, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

En viktig turistattraksjon i Peloponnes

En viktig turistattraksjon i Peloponnes

Mystras er en befestet by og en tidligere kommune i Lakonia på Peloponnes sør i Hellas. Byen fungerte som distriktshovedstad for det bysantinske despotatet Morea mellom 1200- og 1400-tallet. I 1989 ble Mystras’ ruiner, inkludert dens festning, palass, kirker og klostre, listet av UNESCO som en del av verdensarven. Mange av bygningene er godt bevart, og byen er en viktig turistattraksjon i området. Foto: Aeleftherios, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Her er det forbudt å komme for kvinner og barn

Her er det forbudt å komme for kvinner og barn

Halvøya Athos er en autonom munkerepublikk på i Chalkidiki, som består av 20 klostre med rundt 2.000 innbyggere. Stedet har 20 ortodokse klostre som utgjør en autonom teokratisk stat innenfor republikken Hellas. Åndelig ligger Athos direkte under lovgivningen til det økumeniske patriarkatet i Konstantinopel. En spesiell tradisjon på Athos er at barn og kvinner og alle husdyr av hunkjønn, bortsett fra katter, ikke har adgang til området. Foto: michael clarke stuff, Flickr CC BY-SA 2.0

Festningsverkene på Rhodos

Festningsverkene på Rhodos

Rhodos har vært kjent siden antikken for Kolossen på Rhodos, et av de syv underverker. Festningsverkene rundt gamlebyen Rhodos, som ble bygd av johannesridderne, er en av de best bevarte middelalderbyene i Europa og kom i 1988 på UNESCOs verdsarvliste. Rhodos by er en populær turistdestinasjon. Foto: Jorge Láscar, Flickr CC BY-SA 2.0

Spektakulære Meteora

Spektakulære Meteora

Meteora er et av de største og det aller viktigste kompleksene til de gresk-ortodokse klostre i Hellas, nest etter klosteret på Athos. De seks klostrene lokalisert i nordvestlige enden av sletten i Thessalia i Hellas i nærheten av elven Pineios og fjellet Pindos og den nærmeste byen er Kalambaka. Meteora ble innskrevet som verdensarv i 1988. Foto: Sorin Cicios, Unsplash

Slottet Angelokastro

Slottet Angelokastro

Angelokastro er et bysantinsk slott på øya Korfu. Det ligger på toppen av den høyeste toppen av øyas strandlinje i nordvestkysten nær Palaiokastritsa og bygd i spesielt stupbratt og steinete terreng. Den ligger 305 meter på en bratt klippe over havet og kartlegger byen Korfuog fjellene i fastlands-Hellas mot sørøst og et bredt område på Korfu mot nordøst og nordvest. Foto: Larry Koester, Flickr CC BY-SA 2.0

Det høyeste fjellet

Det høyeste fjellet

Olympos er et fjell øst i Hellas og det høyeste i landet (2 917 meter over havet). Ifølge gresk mytologi levde de greske gudene på toppen av Olympos, rett over skyene. Her var det tordenguden Zevs som regjerte sammen med kona Hera over de andre olympiske gudene. Foto: Ben Dumond, Unsplash

Den største naturlige innsjøen

Den største naturlige innsjøen

Trikhonidasjøen er den største naturlige innsjøen i Hellas. Den har et areal på 98,2 km² og ligger i prefekturet Etoloakarnania sørøst for byen Agrinio. Det er lite fosfor og nitrogen i vannet, og den klassifiseres som en næringsfattig innsjø. Rundt innsjøen er det vakre skoger med lønn, furu og andre trær. Innsjøen og omegn er hjem for mer enn 200 fuglearter. Det er også jordbruksland og forskjellige landsbyer rundt området. Foto: Ian gkoutas, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Spesielle innsjøer nordvest i Hellas

Spesielle innsjøer nordvest i Hellas

Dracolimni er navnet på flere alpine eller subalpine innsjøer i Epirus-regionen i det nordvestlige Hellas. Tymfi og Smolikas er de mest kjente. Den første innsjøen ligger i en høyde på 2.050 meter over havet i fjellkjeden Tymfi i Aoös nasjonalpark. I følge lokale folkeeventyr pleide innsjøene å være bebodd av drager som kjempet mot hverandre ved å kaste furu og stein, og dermed skapte det særegne landskapet og ga navnene til innsjøene. Foto: dementia_inc, Flickr CC BY-ND 2.0

En av verdens lengste skråkabelbruer

En av verdens lengste skråkabelbruer

Rio-Antirrio Bridge er en av verdens lengste skråkabelbruer, 2.380 meter lang. Bredden er 28 meter, den har to kjørefelt i hver retning, et nødfelt og en gangvei. Den krysser Korintbukten nær Patras, og forbinder byen Rio på Peloponnes-halvøya til Antirrio på fastlands-Hellas. Den åpnet en dag før sommer-OL i Athen 2004 , 12. august 2004, og ble brukt til å transportere den olympiske flammen. Foto: Eusebius, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Ti nasjonalparker i Hellas

Ti nasjonalparker i Hellas

Vikos–Aoös National Park i regionen Epirus i nordvestlige Hellas ble grunnlagt i 1973, og er en av ti nasjonalparker i landet. Det er fire landsbyer i Vikos – Aoös nasjonalpark, og ytterligere ni nær grensene til randområdet. Alle disse bosetningene, i den vestlige delen av Zagori- regionen, er tynt befolket med en total befolkning rundt 1.500 mennesker. Foto: Katerina Dominou, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det største marine verneområde i Europa

Det største marine verneområde i Europa

Alonnisos Marine Park er i dag det største marine verneområde i Europa, etablert i 1992. Parken strekker seg over 2220 km², og inkluderer øya Alonnisos, ytterligere seks ubebodde øyer, 22 steinete øyer og det omkringliggende havområdet. Området er delvis utviklet for turisme, men det er omfattende vernesoner der tilgang kun er mulig for vitenskapelige eller naturvernformål og med godkjenning. Foto: Vasilis Drosakis, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Bortgjemt bokhandel og fryd for øyet

Bortgjemt bokhandel og fryd for øyet

Atlantis Books på øya Santorini er en bortgjemt bokhandel med kjente litterære verk. Butikken har en spesiell arkitektur, og en fantastisk beliggenhet og utsikt. Den ble åpnet i 2004 av et par studenter. Her er det også et par bord og stoler hvor du kan sette deg ned for å lese. Foto: Norbert Nagel, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det største i Hellas

Det største i Hellas

Patrino karnavali i byen Patras er det største arrangementet i sitt slag i Hellas med rundt 40,000 aktive deltakere og opp til en million tilskuere. Karneval som går av stabelen i februar hvert år har blitt arrangert siden 1829. Karnevalet er en rekke arrangementer som parader, skjult skattejakt, barnas karneval og mye annet. Foto: Linmtheu, Flickr CC BY-SA 2.0

34,005,000 turister i 2019

34,005,000 turister i 2019

Hellas registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 34,005,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 23 milliarder amerikanske dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 12,1 prosent av bruttonasjonalproduktet. På bildet stranden Glyfada på Korfu som nettsiden Tripsaavy i 2019 kåret til den beste i Hellas. Tripadvisors lesere har for øvrig gitt den svært gode anmeldelser. Stranden er kjent for sin myke sand. Foto: dronepicr, Flickr CC BY 2.0

Nest største øy og høye fjell

Nest største øy og høye fjell

Evvia (191,206 innbyggere/2011), tidligere Euboia, er den nest største av de greske øyene i areal og befolkning etter Kreta. Den ligger så nært det greske fastlandet at man oppfatter den som en del av det, men er adskilt fra fastlandet av Evviahavet. De høyeste fjellene på øya er Dirfys (1,745 meter over havet), Pyxaria (1,341 meter over havet) i nordøst og Okhi (1,394 meter over havet). Foto: Jebulon, Wikimedia Commons CC0

En av de mest populære turistdestinasjone

En av de mest populære turistdestinasjone

Rhodos (115,490 innbyggere/2011) er en øy som ligger 18 kilometer sørvest for Tyrkia, i det østlige Egeerhavet. I et historisk perspektiv er øya viden kjent for Kolossen på Rhodos, ett av Verdens syv underverker. I dag er turisme hovednæringen på øya, som er en av de mest populære turistdestinasjonene i Hellas, spesielt blant europeere i sommerhalvåret. Foto: Lucas Albuquerque, Unsplash

En av de mest berørte av migrantkrisen

En av de mest berørte av migrantkrisen

Lésvos (114.880 innbyggere/2020), eller Lesbos, er en øy nordøst i Egeerhavet. Den har et areal på 1632 km² og en kystlinje som er 320 kilometer lang, noe som gjør den til den tredje største øya i Hellas blant de tallrike øyene som er spredt i Egeerhavet. På grunn av sin nærhet til det tyrkiske fastlandet, er Lesvos en av de greske øyene som er mest berørt av den europeiske migrantkrisen som startet i 2015. Foto: DSB Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Flickr CC BY-ND 2.0

Historie fylt med slag og erobringer

Historie fylt med slag og erobringer

Korfu (102,071 innbyggere/2011) er en øy i Det joniske hav, og omfatter en rekke småøyer. Øya utgjør enden av den nordvestlige grensen til Hellas. Øya er knyttet til gresk historie fra begynnelsen med gresk mytologi. Øyas historie er fylt med slag og erobringer. Arven fra disse stridene er synlig i form av festninger som er plassert på alle de strategiske stedene over hele øya. I 2007 ble byen Korfus gamle bydel oppført som verdensarv. Foto: Alexander Mils, Unsplash

Kjent for sine middelalderlandsbyer

Kjent for sine middelalderlandsbyer

Khíos (54,030 innbyggere/2020) ligger omtrent sju kilometer fra kysten av Lilleasia. Øya er skilt fra Tyrkia av Khíosstredet. Øya er kjent for sin sjøhandel, sin unike harpiks fra mastikstrær, sine middelalderlandsbyer, sitt landskap og gode klima. De største eksportvarene er oliven, fiken, vin og mastiks. Klosteret Nea Moni fra 1000-tallet på øya står på Verdensarvlisten til UNESCO. Foto: Alex Abazis, Unsplash

Lang musikalsk tradisjon

Lang musikalsk tradisjon

Zakynthos (40,759 innbyggere/2011) er en øy i Det joniske hav utenfor vestkysten av Hellas. Zakynthos var bebodd allerede for over 110,000 år siden av tidlige mennesker, det er vist med levninger av gamle steinredskaper fra neandertalere. Øya har en lang musikalsk tradisjon. Den var sammen med Korfu et foregangssted for opera og operetter i Hellas. I de siste årene har Zakynthos fått en blomstrende turistindustri. Foto: Frenjamin Benklin, Unsplash

Mange mindre jordskjelv hvert år

Mange mindre jordskjelv hvert år

Kefallinia (35,801 innbyggere/2011) er den største av De joniske øyer i vestlige Hellas med et areal på 781 km². Øyas rike fauna og flora gjorde den velegnet for menneskelig bosetning, og i henhold til arkeologiske funn var Kefallinia befolket av tidlige mennesker siden 10,000 f.Kr. Kefallinia ligger midt i et seismisk aktivt område, og det oppstår mange mindre eller ikke nedtegnede jordskjelv hvert år. Øyas høyeste fjell er Ainos som stiger til 1,628 meter over havet. Foto: Mac McDade, Unsplash

Vil endre rykte som øy for festing

Vil endre rykte som øy for festing

Kos (33,387 innbyggere/2011) er den tredje største i øygruppa Dodekanesene. Den ligger ved Kosgulfen fire kilometer fra Bodrum-kysten i Tyrkia og den gamle regionen Karia. Øya Kos var kjent i oldtiden for at legen Hippokrates bodde her. Opp gjennom 1990- og 2000-tallet var Kos kjent for unge mennesker og festing, et rykte som ordføreren i Kos by og øyas reiselivsorganisasjon har jobbet for å endre til et kulturelt publikum. Foto: Robert Ahner, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den mest fjellrike i Det joniske hav

Den mest fjellrike i Det joniske hav

Lefkada (22,652 innbyggere/2011) er en øy i Det joniske hav på vestkysten av Hellas og sør for Korfu. Den viktigste byen og setet for kommunen er Lefkada, altså samme navn som øya. Lefkada er den mest fjellrike av de joniske øyene. Det høyeste punktet er Mnimati i Elati-fjellene som er 1,058 meter høy. Lefkas er forbundet med det greske fastlandet med en lang gangsti og en flytebro. Foto: Johnny Chen, Unsplash

Var et selvstendig fyrstedømme

Var et selvstendig fyrstedømme

Samos (32,977 innbyggere/2011) er en øy i det sørøstlige Egeerhavets østkyst. Samos var et selvstendig fyrstedømme fra 1835 til det ble forent med Hellas i 1912. Næringslivet på Samos er hovedsakelig basert på jordbruk og turisme. Det sistnevnte har vokst jevnlig siden tidlig på 1980-tallet. De fremst jordbruksproduktene er druer, honning, oliven, olivenolje, sitrusfrukter, tørket fiken, og mandel, foruten også blomster. Foto: Waldemar Brandt, Unsplash

Var mer betydningsfull enn Pireus

Var mer betydningsfull enn Pireus

Syros (21,507 innbyggere/2011) er en av øyene i øygruppen Kykladene i Egeerhavet. De største byene er Ermoupoli, Ano Syros og Vari. Ermoupoli er øyas hovedstad og er det også for hele Kykladene. Den har alltid vært en betydelig havneby, og på 1800-tallet var den mer betydningsfull en Pireus, Athens havneby. Andre landsbyer er Galissas, Foinikas, Pagos, Manna, Kini og Poseidonia. Foto: Angela Kidman, Unsplash

Den mest fruktbare i Kykladene

Den mest fruktbare i Kykladene

Naxos (18,904 innbyggere/2011) er med 429 km² den største innenfor øygruppen Kykladene i Egeerhavet. Den største byen på øya heter også Naxos, men blir gjerne kalt for Khora («byen»). Naxos er et populært turistmål med flere severdigheter som historiske ruiner og en rekke strender, mange av dem i nærheten av Khora. Øya er den mest fruktbare i Kykladene. Fjellet Zevs (1003 meter) er det høyeste fjellet i øygruppen og tenderer til å fFoto: Chris Barbalis, Unsplash

Fiske og turisme er vekstområder

Fiske og turisme er vekstområder

Limnos (16,992 innbyggere/2011) er en øy i den nordlige delen av Egeerhavet. Øya geografi kjennetegnes av lave, runde vulkanske høydedrag hvorav de vestlige og sørlige delen er tørr og uframkommelig uten trær og med steile klippekyster. Øyas sentrale del er derimot grønn og flate, frodige daler. Den viktigste sysselsetting er landbruk med oliven, hvete og druer til vin og ouzo. Fiske og turisme er vekstområder. Bildet er av hovedbyen Myrina. Foto: Annatsach, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

BBC kåret denne til «verdens beste øy»

BBC kåret denne til «verdens beste øy»

Santorini (15,550 innbyggere/2011) er en øy i Sør-Egeerhavet, rundt 200 kilometer sørøst for det greske fastlandet. Den er den største øya i en øygruppen Kykladene som har det samme navnet og er levningen av et vulkansk krater. Santorinis fremste industri er turisme, særlig i sommermånedene. Santorini ble rangert som verdens fremste øy for 2011 i magasinet Travel+Leisure. Tilsvarende fremmet BBC Santorini som «verdens beste øy» i 2011. Foto: Jorge Láscar, Flickr CC BY 2.0

Fiske, landbruk, husdyrhold og turisme

Fiske, landbruk, husdyrhold og turisme

Paros (13,715 innbyggere/2011) er en øy i det sentrale Egeerhavet innenfor øygryppen Kykladene. Historisk sett var Paros kjent for sin fine hvite marmor. I dag finnes forlatte marmorbrudd og gruver på øya, men Paros er først og fremst kjent som et populært turiststed. I dag er de fastboende hovedsakelig engasjert i fiske, landbruk, husdyrhold og turisme. Foto: Tango7174, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den nordligste øya i Hellas

Den nordligste øya i Hellas

Thasos (13,770 innbyggere/2011) er den nordligste øya i Hellas, nær kysten til Trakia og sletten ved elven Nestos, men geografisk en del av greske Makedonia. Det høyeste punktet på Thasos er fjellet Ypsario, 1,045 meter over havet. Den viktigste økonomiske aktiviteten er turismen. De viktigste landbruksproduktene på øya er honning og olivenolje i tillegg til vin, oppdrett av sauer og geiter, foruten fiske. Foto: Kalin Dimchev, Unsplash

Den nordligste øya i Kykladene

Den nordligste øya i Kykladene

Andros (9,221 innbyggere/2011) er den nordligste øya i øygruppen Kykladene. Den største byen er Andros, det administrative senteret med samme navn som øya, som ligger på østkysten. Andre, mindre byer er Gávrio, Bátsi, og Órmos Korthíou. Turismen er i likhet med de fleste andre greske øyer viktigste næringsvei. Foto: Despina Galani, Unsplash

«Sporadenes Club Sandwich»

«Sporadenes Club Sandwich»

Skiathos (6,610 innbyggere/2011) er en av 1,425 greske øyer og ligger i øygruppen Sporadene. Arealet er på 47km². I utkanten av øyas hovedby (med samme navn som øya selv) ligger flyplassen som også betjener de to andre øyene og turistmålene Alonnisos og Skopelos. Hver sommer ankommer tusener av turister. Om vinteren drar de fleste som lever av turismen til fastlandet og jobber der. Skiathos kalles for «Sporadenes Club Sandwich». Foto: Skiathos Greece, Unsplash

Har bevart mange særegenheter

Har bevart mange særegenheter

Kárpathos (6,226 innbyggere/2011) er den nest største øya i øygruppen Dodekanesene i sørøstlige Egeerhavet. Øya er 50 km lang og 11 km på det bredeste og har et areal ca. 300 km². Ved å ligge avsides har Karpathos bevart mange særegenheter i klesdrakter, skikker og dialekt, sistnevnte minner om de på Kreta og Kypros. Foto: Rudolph Zeinhofer, Unsplash

Lokalisering for filmen «Mamma Mia»

Lokalisering for filmen «Mamma Mia»

Skopelos (4,960 innbyggere/2011) en av flere øyer som utgjør øygruppen nordlige Sporadene. De nærmeste bebodde øyene er Skiathos i vest og Alonnisos i øst. Øya regnes som en av Middelhavets grønneste og er velsignet med flere vakre, små strender. Det var årsaken til at den ble valgt som lokalisering for innspillingen av den britisk-amerikanske filmen Mamma Mia i 2008, bygd på musikken til ABBA. Foto: Evangelia Pap, Unsplash

Beskyttet seg mot pirater

Beskyttet seg mot pirater

Kythira (4,041 innbyggere/2011) er en øy utenfor Peloponnesos' sørøstspiss. Arealet på øya er på 285 km². Kun fem av øyas landsbyer ligger ved kysten: Platia Amos, Agia Pelagia, Diakofti, Avlemonas, og Kapsali. Årsaken er tradisjonell; i eldre tider måtte man beskytte seg mot pirater ved å holde til i innlandet. Siden slutten av 1900-tallet har økonomien på øya i stor grad fokusert på turisme. Foto: Dimitris Kalogeropoylos, Flickr CC BY-SA 2.0

Bortgjemt og ukjent havneby

Bortgjemt og ukjent havneby

Symi (2,590 innbyggere/2011) er en gresk øy og kommune i øygruppen Dodekanesene i Egeerhavet. Den er berglendt og består av den «ukjente» havnebyen Symi og dens tilstøtende øvre by Ano Symi, foruten også flere mindre lokaliteter, strender og områder av historisk og mytologisk betydning. I sesongen (mai-oktober) kommer det daglig med mange dagsturister på utflukt med båter fra Rhodos til Symi. Foto: Michael Paraskevas, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Kjent for sin særskilte skjønnhet

Kjent for sin særskilte skjønnhet

Andiparos (1,211 innbyggere/2011) er en øy i øygruppen Kykladene. Navnet kommer fra dens plassering, andi = motsatt, av øya Paros, som den ligger rett ved siden av, kun 1,9 kilometer unna. Antiparos er kjent for sin særskilte kykladiske skjønnhet med hvite hus, brosteinslagte gater og vakre blomster foran husene. Øya består av vulkansk fjell og har tørt klima med høy fuktighet, og grunnet øyas form er den preget av til dels sterke vinder. Foto: ArnoWinter, Wikimedia Commons CC BY 3.0

bottom of page