top of page

Fakta

Guatemala
Rigoberta_Menchu_2009_cropped.jpg
145px-Flag_of_Guatemala.svg.png

Vi er ikke myter fra fortiden, ruiner i jungelen eller dyreparker. Vi er mennesker og ønsker å bli respektert, ikke være ofre for intoleranse og rasisme.                                                     

Rigoberta Menchu (1959 - )

Menneskerettighetsaktivist, politiker 

og nobelprisvinner fra Guatemala

Hovedstad

Guatemala by

​

Etniske grupper

Mestis (blanding av spansk og urbefolkning) og Europeere 60.1%, maya 39.3% (k'iche 11.3%, q'eqchi 7.6%, kaqchikel 7.4%, mam 5.5%, andre 7.5%) ikke-maya, ikke-mestis 0.15% (xinca (urbefolkning, ikke-maya), garifuna (blanding vest- og sentral afrikansk, karibisk urbefolkning og arawak)), andre 0.5% (2001)

​

Språk

Spansk (offisielt) 68.9%, maya språk 30.9% (k'iche 8.7%, q'eqchi 7%, mam 4.6%, kaqchikel 4.3%, andre 6.3%), andre 0.3% (inkludert xinca og garifuna) (2001), (Det er 23 offisielt anerkjente urspråk, inkludert 21 mayaspråk, xinca og garifuna)

​

Religion

Romersk-katolske, protestanter, mayareligioner

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

108 890 km²

 

Nasjonaldag

15. september

​

Levekostnader
Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Grenada
Tasteatlas
International Cuisine

​

Utvalgte aviser

elPeriódico

Diario de Centro América

​

Offisielt nettsted for turisme

Visit Guatemala

​

UDs reiseråd 

Guatemala

​

Nødnummer

Alle nødetater 110. Lokalt turistpoliti
kan kontaktes på telefonnummer 1500

​

Luftforurensning - IQAir

​

Menneskerettigheter - Amnesty International

​

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FN-sambandet
Landstatistikk

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

 

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

​

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

​

guatemala-3472566.jpg

Portrett: Surizar, Flickr CC BY 2.0  Illustrasjonsfoto: Nico BoersenPixabay 

Historisk glimt

Før de første europeere ankom, var Guatemala landet til maya-folket. Her kom matematikere opp med begrepet null, astronomer utviklet en solkalender, og skriftlærde oppfant et 850-ords hieroglyfisk ordforråd som forskere anser som verdens første avanserte skriftsystem. Mayaene hadde samtidig en monumentalarkitektur (pyramider) av stein. I motsetning til inkaene i Peru hadde mayaene ingen sentralisert hersker. I stedet besto sivilisasjonen av en serie uavhengige bystater, vanligvis styrt av arvelige konger, ofte i krig med hverandre. Den mest berømte bystaten er Tikal, i den nordlige Petén-regionen. Bevis for menneskelig tilstedeværelse i Maya-regionen går helt tilbake til 1000 f.Kr. På høyden av utviklingen kan så mange som ti millioner mayaer ha bebodd det som nå er Guatemala, Belize, Mexicos Yucatán-halvøya og deler av Honduras og El Salvador. Ingen vet med sikkerhet hva som førte til nedgangen til den klassiske maya-tiden, men et sted rundt 900 e.Kr. gikk samfunnet deres inn i en alvorlig og rask nedgang. Hungersnød, krigføring, avskoging, klimaendringer og religiøs profeti er alle nevnt som mulige årsaker.

​

På sin fjerde og siste reise til den nye verden i 1502 seilte Christopher Columbus forbi den karibiske kysten av Guatemala på vei til Panama, men landet ikke. Spania tok herredømmet med brødrene Gonzalo de Alvarado og Pedro de Alvarado som fikk i oppdrag å erobre området. Mange maya-folk døde som en følge av nye sykdommer som spanjolene tok med seg fra Europa.

 

Guatemala erklærte seg som selvstendig fra Spania den 15. september i 1821 som en del av keiserriket Mexico. To år senere abdiserte keiser Agustín I, og Guatemala brøt ut og ble en del av den Sentral-Amerikanske Føderasjon (Federacion de Estados Centroamericanos). Føderasjonen ble oppløst etter en borgerkrig fra 1838 til 1840, og Guatemala ble helt selvstendig i 1838.

​

USA fikk mye makt etter selvstendigheten med delaktighet i plantasjer, landets viktigste inntektskilde. En sentral aktør i dette spillet var United Fruit Company som hadde stor innflytelse på den økonomiske og politiske utviklingen i flere latinamerikanske land. Politisk uro førte til et USA-støttet militærkupp i 1954. Ustabiliteten fortsatte og ledet til en borgerkrig som startet i 1961, en krig som varte i 36 år og drepte over 200.000 mennesker, i første rekke urbefolkningen. Krigen er den lengste i latinamerikansk historie. Etter en fredsavtale i 1996 har landet fortsatt store problemer omfattende kriminalitet, vold, korrupsjon og store politiske omveltninger.

​

Jimmy Morales ble i 2015 valgt til president i Guatemala med 72 prosent av stemmene. Valget fant sted en måned etter at president Otto Perez Molina gikk av og ble arrestert beskyldt for å lede et korrupt nettverk av politikere og tollmyndigheter. 

​

Alejandro Giammattei ble i 2019 valgt til Guatemalas president. Giammattei stilte til presidentvalg første gang i 2007 og deltok deretter også ved presidentvalgene i 2011 og 2015. Giammatteis program i presidentvalgkampen i 2019 la vekt på at det måtte skapes arbeidsplasser for å bekjempe fattigdom og migrasjon. Han ville endre migrasjonsavtalen med USA som innebærer at Guatemala tar tilbake migranter fra Honduras som har reist via Guatemala. Han la vekt på kamp mot korrupsjon og bekjempelse av kriminalitet og vil gjenoppta utøvelsen av dødsstraff.

​

Visste du at...

Guatemala stammer sannsynligvis fra nahuatl-ordet «quahtlemallan», som betyr «land med mange trær». Nahuatl, også kalt aztekisk eller meksikansk, er et språk, eller en gruppe uto-aztekiske språk, som snakkes av i overkant av 1,5 millioner mennesker i Mexico. Guatemala var en del av keiserriket Mexico i perioden 1821 til 1823.

​

Selv om spansk er det offisielle språket og det som er mest nyttig i hele landet, er det mange andre språk som snakkes i Guatemala. De 21 maya-samfunnene har hvert sitt språk, og mange er fortsatt mye brukt i dag.

 

Det er mer enn 30 vulkaner i Guatemala. Av disse er Tajumulco den mest bemerkelsesverdige vulkanen. Tre av vulkanene er aktive - Fuego, Pacaya og Santiaguito.

​

Tradisjonell mat i Guatemala i dag er fortsatt basert på tradisjonell mat spist av mayaene. Kostholdet deres er i stor grad basert på mais, bønner og chili.

​

Guatemala var i 2020 ifølge The Observatory of Economic Complexity (OEC) den femte største eksportøren av bananer. Landet har 6,3 prosent av verdensmarkedet med en omsetning på 955,6 millioner dollar. 

​

Ifølge Elevencoffees var Guatemala i 2020 den 11. største produsenten av kaffe i verden med 216,000 tonn. Brazil var den største med 3,558,000 tonn. 

​

Mayaene, toltekerne og aztekerne startet å kultivere kakao for 3,000 år siden. Kakaoen ble i første rekke brukt som drikke uten tilsetning av sukker. Mayaene fra Guatemala brukte kakaobønner som valuta da kolonistene kom til landet. 

​

Guatemala har 252 våtmarksområder knyttet opp mot 100 elver, 61 laguner, fem innsjøer og tre sumper.

​

Rigoberta Menchú Tum (født i1959 i Chimel) er en prisbelønt rettighetsaktivist og politiker fra Guatemala.  Hun er maya og kjemper for urbefolkningers rettigheter, særlig i Guatemala, men også globalt. Rigoberta Menchú ble tildelt Nobels fredspris i 1992 og Fyrsten av Asturias' pris for internasjonalt samarbeid i 1998. Bøkene «Jeg, Rigoberta Menchu» og «Crossing Borders» omhandler henne og hennes arbeid.

​

Begravelser i Guatemala skjer så snart personen er død. Det er tradisjonelt å ha en begravelse raskt for å bidra til at personens sjel kan gå så fort som mulig til himmelen.

Hovedstaden Guatemala by

Hovedstaden Guatemala by

Guatemala (923,392 innbyggere/2018) by er hovedstaden og den største byen. Byen er også det mest folerike området i Mellom-Amerika. Det anslås at innbyggertallet er rundt en million mennesker. Byen ble nesten fullstendig ødelagt av jordskjelvene 1917–18 . Rekonstruksjoner etter jordskjelvene har resultert i et mer moderne arkitektonisk landskap. Foto: Rene Hernandez, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

By med mange store industriselskap

By med mange store industriselskap

Mixco (463,019 innbyggere/2018) er en by og kommune i departementet Guatemala, og har blitt en del av hovedstadens storbyområde. Byen ligger omtrent 17 kilometer vest for sentrum av Guatemala by, i en høyde på 1,788 meter over havet. Mange større industri- og serviceselskaper er etablert i byen, noen av dem er multinasjonale. Foto: Carolina Regalado de Rivera, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Har rundt 100 fabrikker

Har rundt 100 fabrikker

Villa Nueva (426,316 innbyggere/2018) er en by i departementet Guatemala, og ligger 16 kilometer sør for Guatemala by. Den lokale økonomien er i stor grad avhengig av industri, og kommunen har rundt 100 fabrikker som produserer tekstiler, metallurgiske varer og plast. Områdets landbruksprodukter er blant annet ris, meierivarer, frukt og grønnsaker. Byen har flere kjøpesentre, blant annet Metrocentro og Santa Clara. Foto: JenserPalma, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent for sin møbelindustri

Kjent for sin møbelindustri

San Juan Sacatepéquez (155,965 innbyggere/2018) er en by som ligger 32 kilometer nordvest for Guatemala by i en høyde på omtrent 1.800 meter. San Juan Sacatepéquez er kjent for sin møbelindustri, mange håndverksbutikker og hagebedrifter som også eksporterer sine produkter til utlandet. Det er også noen steinbrudd. Det militære akademiet for de væpnede styrkene i Guatemala, Escuela Politécnica, ligger i San Juan Sacatepéquez. Foto: Juan Francisco, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Mange kommer for å lære spansk

Mange kommer for å lære spansk

Quetzaltenango (180,706 innbyggere/2018) ligger i en fjelldal på 2 333 meters høyde, og ble grunnlagt i 1524. Byen har mange språkskoler. Folk fra hele verden kommer derfor til byen for å lære spansk. Foto: Jvito3312, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

«Boligby» med mange pendlere

«Boligby» med mange pendlere

Petapa (135,447 innbyggere/2018) er en by som ligger 1,260 meter over havet og rundt 20 kilometer sør for hovedstaden Guatemala. Kommunen er i første rekke en pendlerby med mange som reiser daglig til Villa Nueva og Guatemala by for å arbeide. Jobbene i kommunen er hovedsakelig basert på tjenester og butikker. Som banker, supermarkeder, sykehus, skoler og universiteter. Foto: Paniagua713, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

95 prosent er quiché-indianere

95 prosent er quiché-indianere

Chichicastenango (71,394 innbyggere/2018) er en by i departementet El Quiché. Kommunen har et areal på 400 km², og ligger 1,965 meter over havet. 95 prosent av innbyggerne er quiché-indianere, et folk som har beavrt mye av sine tradisjonelle kultur. Chichicastenango er blant annet kjent for kirken Santo Tomás og det tradisjonelle maya-markedet som blir avholdt hver torsdag og søndag. Byen har også en fargerik kirkegård som er en spennende severdighet. Foto: Toby Argüelles, Flickr CC BY-SA 2.0

Spansk barokkstil og spektakulære kirkeruiner

Spansk barokkstil og spektakulære kirkeruiner

Antigua Guatemala (46,054 innbyggere/2018) er en by i landets sentrale fjellområde, 1 500 meter over havet, kjent for godt bevarte bygninger i spansk barokkstil og sine kirkeruiner. Byen er landets gamle hovedstad, og ble utpekt som verdensarv i 1979. I dag er Antigua først og fremst kjent for feiringen av den hellige uken før påske. Byen har også mange språkskoler, og er av de mest populære stedene i Latin-Amerika for å studere spansk. Foto: Chad Davis, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Etablert i 1527

Etablert i 1527

Ciudad Vieja (32,802 innbyggere/2018) er en by i Almolonga-dalen i departementet Sacatepequez, seks kilometer fra byen Antigua Guatemala. Byen ble etablert av den spanske erobreren Pedro de Alvarado i 1527. Landbruket er det viktigste næringsgrunnlaget for byen. Her dyrkes det blant annet mais, bønner, tomater, chili, løk, kasjutre, macadamia og japansk mispel. Foto: Rene Hernandez, Flickr CC BY-SA 2.0

Har utviklet turismen de siste tiårene

Har utviklet turismen de siste tiårene

Livingston (17,923 innbyggere/2018) er en liten by i departementet Izabal, ved munningen av Río Dulce i Hondurasbukta. Byen er bare tilgjengelig via sjøveien. De viktigste næringene er fiske og dyrking av bananer, kassava, mais og bønner. Og de siste tiårene har Livingston utviklet en stor turistindustri. Foto: Exploraguate, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Besøkstallet styrtet under borgerkrigen

Besøkstallet styrtet under borgerkrigen

Panajachel (13,767 innbyggere/2018) er en by ved Atitlánsjøen, et av landets turistsentre ved siden av Antigua Guatemala og Quetzaltenango. Byen er et utgangspunkt for utflukter til nærområdet, og har mange hoteller, restauranter. På 1960-tallet var det mange hippier som besøkte byen, men tallet på turister fra utlandet styrtet under den guatemalanske borgerkrigen. Krigen varte i 36 år, fra 1960 til 1996. Men besøket har siden den gang økt igjen. Foto: Toby Argüelles, Flickr CC BY-SA 2.0

Klarte ikke å erobre denne øya før i 1697

Klarte ikke å erobre denne øya før i 1697

Santa Elena de la Cruz er en by som sammen med øya Flores er hovedstaden i provinsen Petén. Den gamle bydelen Florez ligger på en øy i Petén Itza-sjøen, som er forbundet med fastlandet med en bro. I førkolumbisk tid var Flores mayabyen Tayasal. Det var her at den siste uavhengige mayastaten holdt ut mot de spanske erobrerne. Spanjolene klarte ikke å erobre øya før i 1697, da de marsjerte inn, angrep via båter og ødela den. Foto: Sara Fratti, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Kjent for hesteveddeløpene i årlig festival

Kjent for hesteveddeløpene i årlig festival

Todos Santos Cuchumatán er en kommune i departementet Huehuetenang. Landsbyen San Martin Cuchumatáner er landbrukshjertet i Cuchumateca-dalen. En årlig festival arrangeres i månedsskiftet oktober - november. Her er det tradisjonell dans, marimba-musikk og hesteveddeløp. Som ofte er kaotisk med blodsutgytelse på grunn av rytternes alkoholdrikking i dagene fram til løpene. Foto: Yves Picq, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det største utgravde området i Amerika

Det største utgravde området i Amerika

Tikal er et et av de største arkeologiske og urbane sentrene i den førkolumbiske Mayasivilisasjonen. Tikal er det største utgravde område på det amerikanske kontinentet. Parken ligger i en subtropisk regnskog i departementet El Petén nord i Guatemala. Her er det tusenvis av gamle ruinstrukturer. Bare en brøkdel av disse har blitt gravd ut etter tiår med arkeologisk arbeid. Parken ble innskrevet som verdensarv i 1979. Foto: Aaron Thomas, Unsplash

2,500 år gammel historie

2,500 år gammel historie

Quiriguá er en oldtids mayaby i distriktet Izabal, som var bebodd under den klassiske Mayaperioden. Omkring 550 begynte byggingen av byens akropolis og på 700-tallet og fram til omkring år 850 pågikk en stor byggeboom når flere store monumentale byggverk ble oppført. Archaeological Park and Ruins of Quirigua har vært registrert som verdensarv siden 1981. Foto: jjmusgrove, Flickr CC BY 2.0

De største og eldste mayabyene

De største og eldste mayabyene

El Mirador er et stort precolumbiansk mayaområde som ligger nord for departementet El Petén. El Mirador er den siste jomfruelige regnskogen som er gjenværende i Mellom-Amerika. I El Mirador lå de største og eldste mayabyene og er det nyeste området for viktige arkeologiske undersøkelser. El Mirador blomstret fra det 6. århundre f.Kr., og nådde sin høyde fra 3. århundre f.Kr. til 1. århundre e.Kr. Problemet for området er at det ofte herjes av brann. Foto: Dennis Jarvis, Flickr CC BY-SA 2.0

Brent ned og forlatt i 1526

Brent ned og forlatt i 1526

Iximche er et førkolumbisk arkeologisk sted som ligger 90 kilometer vest for Guatemala by. På et skogkledd fjellplatå i en høyde på cirka 2.270 meter. Byen ble grunnlagt rundt 1470-1485. Her er det ruiner av fire templer, palasser, ballplasser og mye annet. Erobreren Pedro de Alvarado etablerte landets første spanske by på stedet, men da cakchiquel-folket gjorde opprør i 1526, ble byen brent ned og forlatt. Foto: Tom Fortunato, Wikimedia Commons CC BY 4.0

Mer enn 120 byggverk - ruinert i 1525

Mer enn 120 byggverk - ruinert i 1525

Mixco Viejo er et arkeologisk sted nordøst i departementet Chimaltenango, rundt 50 kilometer nord for Guatemala by. Ruinene består av minst 120 byggverk, og stammer fra den postklassiske perioden i mayaenes sivilisasjon. Man tror at Byen hadde omtrent 10.000 innbyggere på det meste, på begynnelsen av 1500-tallet. Mixco Viejo ble erobra og ødelagt av spanjolen Pedro de Alvarado i 1525 etter en tre måneder lang beleiring. Foto: Fernando Reyes Palencia, Flickr CC BY-SA 2.0

900 bygninger på åtte kvadratkilometer

900 bygninger på åtte kvadratkilometer

Naranjo i Yaxha-Nakum-Naranjo nasjonalpark er et viktig førkolumbisk arkeologisk sted i provinsen Peten, omtrent 100 kilometer øst for Tikal nær grensen til Belize. Området består av rundt 900 bygninger i et nedslagsfelt på rundt 8 km². Stedet ble først kartlagt og fotografert av Teoberto Maler i 1905. Han var en tysk oppdagelsesreisende som brukte mye tid på å dokumentere ruinene av Maya-sivilisasjonen. Foto: Rudy Canales, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Nesten 400 år gammelt fort

Nesten 400 år gammelt fort

Castillo de San Felipe de Lara er et spansk kolonifort ved inngangen til Lake Izabal i østlige Guatemala. Fortet var strategisk plassert på det smaleste punktet i elven og ble brukt av spanjolene i århundrer, blant annet som beskyttelse mot pirater. Fortet ble bygget i 1644. I 2002 ble fortet plassert på landets foreløpige (tentative) verdensarvliste. Foto: Gusjer, Flickr CC BY 2.0

Har opplevd flere jordskjelv

Har opplevd flere jordskjelv

Cathedral of Guatemala City er hovedkirken i Guatemala by og erkebispedømmet i Guatemala. Katedralen ble bygd mellom 1782 og 1815. Tårnene sto ferdig i 1867. Foran katedralen er det 12 statuer av de 12 apostlene. Den massive strukturen inneholder barokke og klassiske elementer som har motstått mange jordskjelv. Men katedralen ble betydelig restaurert etter et jordskjelv i 1976 med en styrke på 7,5 på Richters skala. Foto: Toby Argüelles, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Hevdes at denne er eldst i Mellom-Amerika

Hevdes at denne er eldst i Mellom-Amerika

Chapel of San Jacinto er et katolsk kapell som ligger i byen Salcajá. Det sies at den ble etablert av Fransiskanerordenen i 1524, og hevdes å være den første kirken som ble bygget i Mellom -Amerika. Selv om det ikke er noen historisk bevis for denne påstanden, kan kapellet betraktes som et godt eksempel på tidlig spansk koloniarkitektur. Etter nesten 500 år og flere jordskjelv er bygningen fremdeles i relativt god stand. Foto: Carlos López Mendizábal, Wikimedia Commons GFDL

Fasade med 200 helgener og engler

Fasade med 200 helgener og engler

San Andrés Xecul er en liten by i departementet Totonicapán, 12 kilometer nordøst for Quetzaltenango i en høyde på 2,440 meter. Byen er kjent for kirken San Andrés Xecul som er fra midten av 1600-tallet. Den har en fargerik blanding av europeiske arkitektur og stilistiske og dekorative elementer fra urfolket. På fasaden er det rundt 200 helgener og engler i alle variasjoner. Noen av dem sitter på gesimsen, og dingler med beina. Foto: chensiyuan, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

En av de største samlingene i verden

En av de største samlingene i verden

Museo Nacional de Arqueología y Etnologia - Nasjonalmuseet for arkeologi og etnologi i Guatemala by er dedikert til bevaring av arkeologiske og etnologiske gjenstander og forskning på Guatemalas historie og kulturarv. Museet har en av de største samlingene av Maya-gjenstander i verden. Foto: BBCLCD, Wikimedia Commons

Best bevart i landets gamle hovedstad

Best bevart i landets gamle hovedstad

La Merced kirke i byen Antigua Guatemala er den best bevarte barokke bygningen i landets gamle hovedstad. Den ble fullført og innviet i 1767. Byen bl seks år senere ødelagt av et jordskjelv. La Merced var den eneste kirken som overlevde jordskjelvet til tross for skader og sprekker. De tilstøtende klosterbygningene ble imidlertid nesten fullstendig ødelagt. Den årlige «Semana Santa Holy Week», en viktig turistattraksjon, starter her. Foto: Raymond Ostertag, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.5

Kloster bygd i 1538 - knust av jordskjelv i 1773

Kloster bygd i 1538 - knust av jordskjelv i 1773

Santo Domingo Church and Monastery er et kloster i Antigua Guatemala som ble ødelagt av et jordskjelv i 1773. En del av ruinene har blitt omgjort til et hotell, Hotel Casa Santo Domingo. Klosteret ble bygd av Dominikanerordenen i 1538. Foto: ZackClark, Wikimedia Commons Public domain

Religiøs tradisjon i 500 år

Religiøs tradisjon i 500 år

Byen Antigua Guatemala våkner til livet med sin årlige «Semana Santa Holy Week», som blir avholdt en gang mellom 22. mars og 23. april. Hele byen deltar i de høytidelige aktivitetene i løpet av uken med feiring i påsken. Spanske misjonærer fra Sevilla innledet denne religiøse tradisjonen i kolonitiden, for rundt 500 år siden. Foto: Taylorgonzalez331, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fargerik kirkegård

Fargerik kirkegård

Kirkegården ved byen Chichicastenango i departementet El Quiché betegnes som en av verdens mest fargerike. Mange av gravene til maya-folket baseres på personens familiestatus. Graver for mødre har er ofte turkisfarget som signaliserer beskyttelse, bestefedre-gravene er ofte gul indikere at den gylne solen vil beskytte menneskeheten. Andre graver bryter med tradisjonene, og kan for eksempel baseres på den dødes favorittfarge. Foto: Richard Liblanc, Flickr CC BY 2.0

Det høyeste fjellet i Mellom-Amerika

Det høyeste fjellet i Mellom-Amerika

Volcán Tajumulco er en stor stratovolkan i San Marcos i vestlige Guatemala. Det er det høyeste fjellet i Mellom-Amerika, 4 202 meter. Det er en del av fjellkjeden til Sierra Madre de Chiapas, som begynner i Mexicos sørligste delstat Chiapas. Foto: Luispospoy, Pixabay

Den største innsjøen i landet

Den største innsjøen i landet

Lake Izabal er den største innsjøen i landet med et overflateareal på 589,6 km², og en maksimal dybde på 18 meter. Polochic River er den største elva som renner ut i innsjøen. De spanske koloniherskerne måtte gjentatte ganger forsvare seg mot angrep fra britiske pirater og bygde fortet Castillo de San Felipe de Lara som forsvar. I innsjøen er det blant annet manater. Og i området rundt sjøen er det blant annet klamreaper og brølaper. Foto: mardoqueo sagastume, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Den dypeste innsjøen i Mellom-Amerika

Den dypeste innsjøen i Mellom-Amerika

Atitlánsjøen (spansk: Lago de Atitlán) er en endorheisk innsjø i høylandet i Guatemala. Det er den dypeste innsjøen i Mellom-Amerika, sannsynligvis opptil 340 meter dyp. Sør for Atitlánsjøen er det tre vulkaner: Atitlán, Tolimán og San Pedro. Det er også en rekke maya-landsbyer rundt innsjøen. Den største av dem er Panajachel. Foto: Mark Harpur, Unsplash

Fire vulkaner i samme område

Fire vulkaner i samme område

Volcán de Agua ligger i et område med fire vulkaner. Vulkanen har en høyde på 3,761 meter. Innenfor en radius på ti kilometer ligger byene Antigua Guatemala, Ciudad Vieja og San Juan Alotenango. Vulkanene Acatenango og Volcán de Fuego ligger omtrent 14 kilometer vest, mens Pacaya ligger 18 kilometer sørøst. Agua er best å klatre i perioden fra januar til april. Toppkrateret kan nås til fots på fire - fem timer fra landsbyen Santa María de Jesús. Foto: ZackClark, Wikimedia Commons Public domain

En av de mest aktive i verden

En av de mest aktive i verden

Pacaya er en aktiv 2,552 meter høy vulkan som ligger i departementet Escuintla, 47 kilometer sør for Guatemala by. Vulkanen beskrives som en av de mest aktive vulkanene i verden. Det har vært et tjuetalls utbrudd siden den spanske koloniseringen. 3,000 mennesker evakuerte i 2014 da det var et utbrudd. Men landsbyboere i nærheten av Pacaya ignorerte i mars 2021 et evakueringsråd. Vulkanen er for øvrig er populært turistmål. Foto: MatSi, Wikimedia Commons Public domain

Drepte 114 mennesker i 2018

Drepte 114 mennesker i 2018

Volcán de Fuego er en aktiv stratovulkan på grensene til deartementene Chimaltenango, Escuintla og Sacatepéquez, omtrent 16 kilometer vest for byen Antigua Guatemala. Fuego er kjent for å være nesten konstant aktiv på et lavt nivå. Små gass- og askeutbrudd forekommer hvert 15. til 20. minutt. 3.juni 2018 var det derimot et utbrudd som drepte 114 mennesker, og skadet rundt 300. Foto: Scottydude, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Landets lengste elv

Landets lengste elv

Motagua River er en 486 kilometer lang elv, landets lengste, som starter i høylandet i vest hvor den også kalles Rio Grande. De siste kilometerne av elven utgjør en del av grensen mellom Guatemala og Honduras. Motagua renner ut i Hondurasbukta i øst. Foto: Kymacpherson, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Badested i krystallklart vatn

Badested i krystallklart vatn

Cráter Azul i provinsen Petén er en liten innsjø som er en av kildene til elven Rio La Pasión. Her er det marineblåe eller turkis vatnet krystallklart, sånn at en kan se helt ned til bunnen. Innsjøen er fem til sju meter dyp, og beskrives som et fint badested. Foto: Sayli.soto, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Ansett som et guddommelig dyr

Ansett som et guddommelig dyr

Hvis du besøker maya-byen Tikal i departementet El Petén, kan du oppleve å se flere klamreaper (slekten ateles) som lever i kolonier med 20 til 40 individer. I maya -sivilisasjonen ble apen ansett som et guddommelig dyr. De hadde ikke noe kunnskap om den menneskelige evolusjonsteorien, men tenkte på apekatter som menneskets ærverdige forfedre. Det er også brølaper på området. Dette kan høres når gruppens alfahann starter de «skumle hylene». Foto: Lozseex, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Dyrehage grunnlagt i 1924

Dyrehage grunnlagt i 1924

Parque Zoológico La Aurora er en dyrepark i Guatemala by. Dyrehagen som ble grunnlagt i 1924 har tre forskjellige områder, hvor en kan se dyr fra Asia, Afrika og Amerika. Blant annet sjiraffer, flodhester, neshorn, lemurer, sjimpanser, kameler, elefanter, hjort og tigre. Foto: Zoológico La Aurora, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Populært for ryggsekkturister

Populært for ryggsekkturister

Semuc Champey er et naturreservat i departementet Alta Verapaz nær byen Lanquin. Det populære turistmålet består av mange turkisgrønne naturlige basseng som er fra en til tre meter dyp. Bassengene mates av elven Cahabón. Mange ryggsekkturister besøker stedet hvor det tilbys overnatting på vandrerhjem. Foto: Christopher William Adach, Flickr CC BY-SA 2.0

Innspillingssted for Tarzan-film i 1935

Innspillingssted for Tarzan-film i 1935

Dulce River er en 43 kilometer lang elv i Río Dulce National Park, som starter ved Lake Izabal og renner ut ved byen Livingstone i Hondurasbukten. Elven var og er farbar for seilbåter. Fortet Castillo de San Felipe de Lara ble derfor bygd for å hindre trafikk inn i innsjøen. Scener fra filmen «The New Adventures of Tarzan» (1935) ble innspilt i området. Foto: Strikjes, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det best bevarte mangrovereservatet

Det best bevarte mangrovereservatet

Monterrico y Hawaii er et beskyttet naturområde i departementet Santa Rosa, det best bevarte mangrovereservatet ved landets kyst. Mange trekkfugler som pelikaner hekker blant mangrovene. På strendene i området er det viktige habitat for havskilpaddearter som bastardskilpadder og havlærskilpadder. I motsetning til de høye innlandsregionene er området rundt Monterrico varmt og tropisk. Strendene har en vulkansk opprinnelse med mørkegrå sand og er egnet for surfing. Foto: Semio, Flickr CC BY 2.0

Den mest omfattende som er funnet

Den mest omfattende som er funnet

Naj Tunich er en hule og et urgammelt monument i Guatemala. Naj Tunich er den mest fremtredende av Maya-hulene, med den mest omfattende hulearkitekturen som noen gang er funnet. Denne hulen er så rik på kunstverk, gjenstander, graver og monumental arkitektur at den revolusjonerer vårt syn på huler som et element i det sosiale og religiøse livet til mayaene, spesielt blant overklassen. Hulen ble innskrevet som tentativ verdensarv i 2002. Foto: Philippe Costa 281280, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

42 prosent av innbyggerne er maya-folk

42 prosent av innbyggerne er maya-folk

I Guatemala utgjør urfolk med maya-avstamning rundt 42 prosent av befolkningen. De største og mest tradisjonelle mayapopulasjonene er i det vestlige høylandet. Mens spansk er det offisielle språket og det som er mest nyttig over hele landet, er det mange andre språk som snakkes i Guatemala. De 21 innfødte mayasamfunnene har hver sitt språk, og mange er fortsatt mye brukt i dag. Foto: Vasse Nicolas, Antoine, Flickr CC BY 2.0

Minnes de døde med dragefestival

Minnes de døde med dragefestival

Folk samles 1.november hvert år i kommunene Santiago Sacatepéquez og Sumpango, på de dødes dag under «All Saints Day Kite Festival», og flyr gigantiske drager laget av papir og tøy med bambusrammer. Lokalbefolkningen kler seg ut i fargerike klær og går til kirkegården for å tilbringe dagen ved gravene, og dekorerer dem med blomster, mens de har piknik rett ved siden av de avdøde familiemedlemmene. Foto: Andrew Hass, Flickr CC BY-SA 2.0

Størst og mest besøkt

Størst og mest besøkt

Xocomil er et badeland i departementet Retalhuleu sørvest i landet. Det er den største og mest besøkte vannparken i landet. Parken dekker et område på 77,300 m². Xocomil -parken er sammen med Great Xetulul fornøyelsespark den største og mest besøkte av lokale og utenlandske turister. Great Xetulul er på samme område, og er den tredje største fornøyelsesparken i Latin-Amerika. Foto: Rene T Hernandez Orento, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Amerikanske skolebusser blir fargerike doninger

Amerikanske skolebusser blir fargerike doninger

Når store gule amerikanske skolebusser nærmer seg ti år eller har gått rundt 250,000 kilometer, blir noen auksjonert bort og kjørt ned til Guatemala. Bussene gjenopplives av lokalbefolkningen med malestrøk i alle regnbuens farger for å bruke den til transport. Foto: Steven dosRemedios, Flickr CC BY-ND 2.0

2,560,000 turister i 2019

2,560,000 turister i 2019

Guatemala registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 2,560,000 turister i 2019, og omsatte for cirka 1,23 milliarder dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 1,6 prosent av bruttonasjonalproduktet. Porta Hotel Antigua (bildet) er et hotell i byen Antigua Guatemala. Hotellet har 110 gjesterom, og har blitt kåret til et av de beste overnattingsstedene i Mellom-Amerika av magasinet Condé Nast Traveler. Foto: portahotelantigua.com

Forvandlet fra kloster til hotell

Forvandlet fra kloster til hotell

Hotel Casa Santo Domingo er et kjent trestjerners hotell og museum i Antigua Guatemala. Hotellet åpnet i 1989, og ligger i det gamle Santo Domingo-klosteret, som en gang var en av de største klostrene i Amerika. Overnattingsstedet har barokkarkitektur fra kolonitiden. Flere gjenstander fra denne tiden som presenteres på museet. Foto: Mario Pleitez, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

bottom of page