top of page

Fakta

Ghana
Kofi_Annan_2012_(cropped).jpg
125px-Ghana_Flag.svg.png

Å leve er å velge. Men for å velge godt må du vite hvem du er og hva du står for, hvor du vil gå og hvorfor du vil komme dit.                                

Kofi Annan (1938 - 2018 - født i Ghana) 
Diplomat, FNs 7. generalsekretær
og nobelprisvinner

Dancing Ghana woman on the beautiful beach of Axim, located in Ghana West Africa. Headdres

Portrett: United States Mission Geneva, Flickr  CC BY-ND 2.0  Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Hovedstad

Accra

Etniske grupper

Akan 47.5%, mole-dagbon 16.6%, ewe 13.9%, ga-dangme 7.4%, guan 3.7%, gurma 5.7%, grusi 2.5%, mande-busanga 1.1%, andre 1.4% (2010)

Språk

Asante 16%, ewe 14%, fante 11.6%, boron 4.9%, dagomba 4.4%, dangme 4.2%, dagarte 3.9%, akyem 3.2%, ga 3.1%, konkomba 3.5%, andre, inkludert Engelsk (offisielt) 31.2% (2010)

Religion

Kristne 71.2%, muslimer 17.6%, tradisjonelle 5.2%, andre/uspesifisert/ingen 6% (2010)

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

Styreform

Konstitusjonelt demokrati

Areal

238,540 km²

Nasjonaldag

6. mars

Levekostnader

Sjekk Numbeo

Om mat fra Ghana

Tasteatlas

International Cuisine

Utvalgte aviser

Buzz Ghana

Daily Graphic

Offisielt nettsted for turisme

Visit Ghana

UDs reiseråd

Ghana

Nødnummer

Nødtelefon 112 Politi 112  - 191 - 18555 Ambulanse 112 - 193 Brann 112 - 192

Luftforurensning - IQAir

FN-sambandet - Landstatistikk

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

 

Reportere uten grenser

Pressefrihetsindeksen

Historisk glimt

Ghana ble anerkjent som et av de store kongedømmene i Bilad el-Sudan på 800-tallet. Landet var bebodd i middelalderen (perioden ca. 500–1500) og oppdagelsestiden (fra begynnelsen av 1400-tallet  til begynnelsen av 1600-tallet). I første rekke av akanfolket i riker i de sørlige og sentrale territoriene. I tidsrommet fra cirka 1100-1900 bestod området av en rekke små stater som var i intern strid, samtidig med at det ble etablert noen store stater. På 1800-tallet var det over 100 forskjellige riker i området, blant annet med det største, Ashanti-føderasjonen, økonomiske og administrative senteret. Akan-folkets handel med europeiske startet med portugiserne ved det som ble senere ble kalt Gullkysten på 1400-tallet. Gullkysten dannet sammen med Slavekysten, Pepperkysten og Elfenbenskysten en kyststrekning i Guineabukten.  De viktigste handelsvarene var gull, slaver og elfenben.

 

I århundrene etter portugisernes ankomst kom det flere europeiske handelsfolk til kystområdet. Det ble blant annet bygd  seks dansk-norske handelsfort ved kysten på 1600-tallet. På 1800-tallet fikk britene kontroll over området, for så å bli en britisk kronkoloni i 1901 under navnet Gullkysten. Etter andre verdenskrig økte motstanden mot den britiske kolonimakten. Ghana ble dannet ved at Gullkysten ble forent med Britisk Togoland og Fante-protektoratet. Siden 1925 deltok lokalbefolkningen i landets administrasjon. Etter annen verdenskrig ble uavhengighetsbevegelsen kraftigere under ledelse av Kwame Nkrumah. Hans parti vant flere valg i begynnelsen av 1950-tallet og han ble koloniens statsminister under den britiske guvernøren i 1952. Samme år søkte landets parlament om uavhengighet fra Storbritannia, noe som uten videre ble innvilget. Landet ble uavhengig 6. mars 1957 som den første kolonien i Afrika som oppnådde uavhengighet og det første afrikanske land som ble medlem av det Samveldet av nasjoner. En folkeavstemning i 1956 under FN oppsyn bekreftet Britisk Togolands tilhørighet til Ghana. 

Ettpartisystem ble etablert i 1964. Militæret ledet av oberst Emmanuel Kwasi Kotoka gjennomførte et kupp 24.februat 1966. En rekke vekslende militære og sivile regjeringer, ofte påvirket av økonomiske ustabiliteter, styrte Ghana fra 1966 til 1981. Demokratiske prosesser i landet ble ikke igangsatt før på 1990-tallet, blant annet med en ny grunnlov for et flerpartisystem. Kunngjort i det ghanesiske parlamentsvalget i 1992. Et vendepunkt for landet kom ved valget i 2000 da det første demokratiske og frie valget i Ghana ble gjennomført. Nå regnes Ghana som et av de mer stabile landene i Vest-Afrika siden overgangen til flerpartidemokrati i 1992. Gull, kakao og nylig olje utgjør hjørnesteinen i Ghanas økonomi og har bidratt til å gi en økonomisk boom.

Nana Akufo-Addo har vært president siden januar 2017. Han vant igjen i desember 2020 over kandidaten John Mahama, som ble avslørt i 2016 da han aksepterte en Ford Expedition fra et byggefirma som ga bud på en lukrativ statskontrakt i 2012, mens han fungerte som visepresident. Han fokuserte sin presidentkampanje på økonomien, og lovet å stabilisere landets valutakurs og redusere arbeidsledigheten. I desember 2021 lovet Nana Akufo-Addo å respektere grensen på to perioder som er fastsatt i den ghanesiske grunnloven og ikke stille for en tredje periode i 2024. 

Visste du at...

Olje ble oppdaget utenfor Ghana-kysten i 2007.

Oppdagelsen av gull i Ghana førte til kallenavnet, Gold Coast. Landet produserte 90 tonn gull i 2016, noe som betyr at det er rangert som 11. i verden.

Ghana er den nest største produsenten av kakaobønner i verden.

Cape Coast Castle er et offentlig landemerke som ble bygget av nederlandsk til slavehandel i 1637.

The Global Peace Index  rangerer Ghana som et av de mest fredelige landene i Afrika. Landet er rangert som nummer 42 i 2021.

Tidligere FNs generalsekretær Kofi Annan ble født i Ghana.

Kwame Nkrumah-Acheampong var den første mannen som representerte Ghana på ski i olympiske leker. I Vancouver i Canada i 2010. 

Ferdi Ato Aboboe satte verdensrekord i 1991 ved å løpe bakover på 100 meter på 13,6 sekunder.

Ghana er en av en håndfull land som kjemper for tittelen nærmest ekvator, og er dermed så tropisk som det er mulig å bli. Landet handler om like deler ørken, savanne og regnskog. Området langs kysten er tørt, men  varmen er temperert av en kjølig bris som blåser inn fra Atlanterhavet.

Fotball er Ghana største talenteksport.  Noen av Ghanas legendariske spillere er blant annet Abedi Pele, Tony Yeboah, Samuel Kuffour, Michael Essien og Karim Abdul Razak.

Adinkra-symboler er en viktig del av ghanesisk kultur og kunst. Disse symbolske mønstrene, som opprinnelig ble brukt av Akan-folket, har dype betydninger og brukes ofte i tekstiler, keramikk og andre kunstformer.

Kente er en tradisjonell ghanesisk tekstil laget av vevde striper av fargerike stoffer. Disse stoffene er håndlaget ved hjelp av kompliserte veveteknikker og har symbolske betydninger som reflekterer ghanesisk kultur og verdier.

Ghanas filmindustri, kjent som «Ghallywood», har opplevd betydelig vekst de siste årene. Ghallywood produserer et bredt spekter av filmer som reflekterer ghanesisk kultur, samfunnsmessige spørsmål og moderne livsstil.

«Ghana Must Go» er en type stor, fargerik veske laget av vevd plast. Disse veskene er populære i hele Vest-Afrika og har fått navnet sitt fra hendelsen der ghanesiske innvandrere ble tvunget til å forlate Nigeria på 1980-tallet og brukte disse veskene til å bære eiendelene sine.

Highlife-musikk er en populær musikksjanger i Ghana som kombinerer vestlige musikkstiler med tradisjonelle afrikanske rytmer. Denne livlige musikken har røtter tilbake til kolonitiden og er en viktig del av ghanesisk kulturell identitet.

Ghanesisk mat er rik på smak og krydder med retter som fufu (stivt plantain eller yam-stempel servert med saus), jollof ris (krydret ris med tomatsaus) og banku (fermentert maisstøtfisk). Disse rettene reflekterer det mangfoldige matlandskapet i Ghana.

Ghana har en rekke tradisjonelle festivaler som feirer ulike aspekter av landets kultur, historie og religion. Eksempler inkluderer Homowo-festivalen, som feirer høstens ankomst, og Odwira-festivalen, som markerer en tid med takknemlighet og feiring.

Hovedstaden Accra

Hovedstaden Accra

Accra (5,055,900 innbyggere/2010 - storbyområdet) er hovedstaden i Ghana, landets største by og grunnlagt av ga-folket på 1400-tallet som handelssentrum for handelen med portugiserne. Byen vokste opp på 1600-tallet rundt tre slavehandelsstasjoner. I 1877 erstattet Accra byen Cape Coast som hovedstad for den britiske kolonien Gullkysten (nå Ghana). Svensker, nederlendere, franskmenn, briter og dansker kom i løpet av 1600-tallet. Foto: Joseph Wemakor, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Heimbyen til Kofi Annan

Heimbyen til Kofi Annan

Kumasi (3,348,000 innbyggere/2010) er administrasjonssenteret i Ashanti i Ghana, og er landets nest største by. Den er kjent som The Garden City på grunn av den varierte floraen i området, og ligger i den sentrale delen av landet, omkring 250 km (kjørestrekning) fra Accra. Kumasis mest kjente bysbarn er FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan. Kumasi var fra slutten av det 17.århundre gjennom det 18. århundre, hovedsenter for slavehandelen på Gullkysten. Foto: Tobias Eigen, Flickr CC BY 2.0

Ghanas største havneby

Ghanas største havneby

Tema (161,612 innbyggere/2013) er en by ved Benin-bukten og Atlanterhavskysten. Tema Port, som ble åpnet i 1962, er Ghanas største havneby. Tema ble bestilt av Ghanas første president, Kwame Nkrumah, og vokste raskt etter byggingen av en stor havn i 1961. Foto: Gilbert Duodu, Unsplash

Gigantisk «frigjøringstorg»

Gigantisk «frigjøringstorg»

Black Star Square (Independence Square) er et torg i Accra. Torget er ofte vert for den årlige uavhengighetsfeiringen, så vel som andre nasjonale begivenheter. Torget ble fullført i 1961, som falt sammen med statsbesøket til dronning Elizabeths II til Ghana. I mars 1998 samlet over 500.000 mennesker seg på torget for å ønske tidligere USAs president Bill Clinton og hans kone, Hillary Clinton, velkommen. Foto: Rjruiziii, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Mausoleum for landets første statsminister

Mausoleum for landets første statsminister

Kwame Nkrumah Mausoleum ligger i sentrum av Accra er viet den ghanesiske presidenten Kwame Nkrumah. Mausoleet, designet av Don Arthur, huser avdøde Kwame Nkrumah og hans kone Fathia Nkrumah. Kwame Nkrumah var landets første statsminister ved frigjøringen i 1957, og regnes som grunnlegger av panafrikanismen. Nkrumah var sosialist og var inspirert av Karl Marx, han var også inspirert av den vitenskapelige sosialismen etter mønster fra Friedrich Engels. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Landets viktigste marked åpnet i 1924

Landets viktigste marked åpnet i 1924

Makola Market er et kjent marked og shoppingdistrikt i sentrum av Accra. Markedet ble bygget i Accra i 1924, og ble en av landets viktigste sosiale og kulturelle institusjoner. Et bredt utvalg av produkter selges i markedene og de omkringliggende gatene, fra bildeler til snegler. Dominert av kvinnelige handelsmenn selger markedet ferske råvarer, produserte og importerte matvarer, klær, sko, verktøy, medisiner og gryter og panner. Foto: SandisterTei, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Handelsfortene - 11 verdensarvminner

Handelsfortene - 11 verdensarvminner

Handelsfort i Ghana er en samlebetegnelse for et verdensarvminne (1979) i Ghana, bestående av ni fort og to slott. Disse 11 anleggene er bare et utvalg av det totale antallet slike fort. Handelsfortene var spesielt knyttet til slavehandel og trekantfart. De fleste fortene er bygget av briter, franskmenn, nederlendere, portugisere og dansker. Cape Coast Castle (bildet) er en av de 11 handelsfortene som er utnevnt som verdensarvminner. Foto: David Ley, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Barack Obama fikk innblikk i slavehandelen

Barack Obama fikk innblikk i slavehandelen

Cape Coast Castle var opprinnelig et svensk handelsfort beliggende på Gullkysten i det nåværende Ghana. I begynnelsen ble det solgt gull og elfenben, men gradvis ble slavehandel et dominerende element i handelen. Slavene var i de fleste tilfeller krigsfanger fra interne oppgjør mellom lokale herskere, og betalingen var ofte skytevåpen. President Barack Obama, kona Michelle og døtrene Sasha og Malia besøkte Ghana i juli 2009. Foto: U.S. Army Southern European Task Force, Africa, Flickr CC BY 2.0

Stoppested for den atlantiske slavehandelen

Stoppested for den atlantiske slavehandelen

Elmina Castle i byen Elmina ble reist av portugiserne i 1482. Det var det første handelsstedet som ble bygget på Guineabukten, og den eldste europeiske bygningen som eksisterte sør for Sahara. Slottet ble først etablert som et handelssted og ble senere en av de viktigste stoppestedene i den atlantiske slavehandelen. Slottet ble oppført som verdensarv i 1979, som en del av de 11 handelsfortene som er utnevnt som verdensarvminner. Foto: Francisco Anzola, Flickr CC BY 2.0

Oppbevaringssted for slaver

Oppbevaringssted for slaver

Cape Coast Castle er et av rundt førti slott bygget i Ghana, tidligere Gullkysten, av europeiske handelsmenn. Slottene ble i starten brukt som senter for tømmer- og gullhandel, opprettet i 1555. Senere ble de brukt som oppbevaringssted for slaver før de ble sendt videre med skip til Amerika og Karibien. Slottene ble registrert på UNESCOs verdensarvliste i 1979, som en del av de 11 handelsfortene som er utnevnt som verdensarvminner. Foto: Flowcomm, Flickr CC BY 2.0

Byggingen startet i 1697

Byggingen startet i 1697

Fort Patience i byen Apam er en festning fra det 17. - 18. århundre. Den opprinnelige strukturen til fortet var en liten to-etasjes steinhytte bygget i 1697. Fortet ble forsterket av nederlenderne mellom 1701-1721 til en bastion i nordvest og sørøst. Det fungerte også som en politistasjon og et postkontor. Fortet ble oppført som verdensarv i 1979, som en del av de 11 handelsfortene som er utnevnt som verdensarvminner. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Miljøfarlig skrap fra den vestlige verden

Miljøfarlig skrap fra den vestlige verden

Agbogbloshie er et kallenavn på et distrikt nær sentrum av Accra. I nærheten av slummen kalt «Old Fadama» ble Agbogbloshie kjent som et mål for bil- og elektronisk skrap samlet fra det meste av den vestlige verden. Det ble påstått at dette var et lovlig og ulovlig eksportnettverk for miljødumping av e-avfall fra industriland. Men en studie finansiert av FNs miljøprogram (UNEP) viste at bare 52 prosent ble gjenvunnet. Foto: Marlenenapoli, Wikimedia Commons CC0

Beskrevet som «Mekka i Vest-Afrika»

Beskrevet som «Mekka i Vest-Afrika»

Larabanga Mosque er en moské bygget i sudansk arkitektonisk stil i landsbyen Larabanga, omtrent 15 kilometer nord for byen Damongo og fire kilometer sør for inngangen til Mole nasjonalpark. Det er den eldste moskeen i landet og en av de eldste i Vest-Afrika, og har blitt beskrevet som «Mekka i Vest-Afrika». Moskeen er restaurert flere ganger siden den ble grunnlagt i 1421. World Monuments Fund (WMF) har bidratt betydelig til restaureringen. Foto: Sathyan Velumani, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Det høyeste fjellet - 885 meter

Det høyeste fjellet - 885 meter

Mount Afadja ligger 178 kilometer nord for Accra og nær grensen mellom Ghana og Togo, og er det det høyeste fjellet i Ghana med 885 meter over havet. Mount Afadja er en av de mest besøkte turistattraksjonene i Volta-regionen i Ghana, og tar årlig imot tusenvis av besøkende fra hele verden. De nærliggende Tagbo Falls og Wli Falls (det høyeste i Vest-Afrika) regnes også som turistattraksjoner. Foto: Kgajos, Wikimedia Commons Public domain

Den høyeste i Vest-Afrika

Den høyeste i Vest-Afrika

Wli Waterfalls er den høyeste fossen i Ghana, og den høyeste i Vest-Afrika. Fossen er 143 meter høy, og ligger 20 kilometer fra byen Hohoe i Volta-regionen. En spasertur gjennom skogen i Agumatsa naturreservat gir mulighet til å se en stor koloni med flaggermus, sommerfugler, fugler, aper og bavianer. Foto: Stig Nygaard, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Tjue drepte og flere skadet av tre

Tjue drepte og flere skadet av tre

Kintampo waterfalls er et av de høyeste fossefallene i Bono ved elven Pumpum. Den lengste fossen har et fall på 25 meter. Fossen er en av største turistattraksjonene i området, men ble stengt 20.mars 2017 på ubestemt tid for sikkerhetsvurdering, etter at tjue mennesker og flere skadet ble drept av et tre som veltet over dem. Foto: Greg Neate, Flickr CC BY 2.0

Vakker 30 meter høy tvillingfoss

Vakker 30 meter høy tvillingfoss

Boti Falls er en tvillingfoss i Boti i Manya Krobo i østlige Ghana, 17 km nordøst for byen Koforidua. Fossefallene går under kallenavnene «kvinne» og «mann». Fossen kommer fra elven Ponpon, og er 30 meter høy. Foto: Lauren Gardenbelle Fritts, Flickr CC BY-SA 2.0

Etablert av lokalbefolkningen

Etablert av lokalbefolkningen

Kakum National Park i Central Region dekker et område på 375 kvadratkilometer, ble opprettet som naturreservat i 1931 og nasjonalpark i 1992. Noe av det spesielle med parken er at den ble etablert av lokalbefolkningen, ikke av State Department of wildlife. Her finner du blant annet en baldakin som er 350 meter lang som forbinder sju tretopper. Blant truede arter i parken er diana-aper og bongo-antiloper. Foto: Hello Lightbulb, Unsplash

Botanisk hage fra 1890

Botanisk hage fra 1890

Aburi Botanical Gardens er en botanisk hage i Aburi, 39 kilometer nordøst for Accra. Hagen har et areal på 64,8 hektar. Den ble åpnet i mars 1890. Hagen har 640 arter. Et 150 år gammelt bomullstre er det eldste blant artene. Cirka 75.000 mennesker besøker parken årlig. Foto: Erik Kristensen, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Verdens største menneskeskapte innsjø

Verdens største menneskeskapte innsjø

Voltasjøen er verdens største kunstige innsjø målt etter overflateareal. Den er 520 km lang og dekker et område på 8.500 kvadratkilometer. Nedenfor demningen renner Volta ut i Guineabukten. Innsjøen har et stort og variert fiskeliv. 78 000 mennesker og omlag 200.000 dyr ble i 1960-årene tvunget til å flytte til andre områder når oppdemmingen av sjøen startet. 120 bygninger ble ødelagt. Kraftverket produserer strøm til å dekke det meste av forbruket i landet. Foto: Benketaro, Flickr CC BY 2.0

Gir elektrisitet til tre land

Gir elektrisitet til tre land

Akosombodemningen er en ved landsbyen Akosombo gir vann til et vannkraftverk som bl.a. gir elektrisk kraft til et aluminiumsverk eid av Valco. Demningen har skapt verdens største menneskeskapte innsjø, Voltasjøen. Den ble bygd under landets første president, Kwame Nkrumah, ble påbegynt i 1961 og ble offisielt åpnet i 1965. Akosombodemningen produserer det meste av Ghanas, Togos og Benins elektrisitet. Foto: SandisterTei, Wikimedia Commons CC BY 3.0 2.0

Populært på grunn av krokodillenes vennlighet

Populært på grunn av krokodillenes vennlighet

Paga Crocodile Pond er en hellig dam i Paga i Upper East Region 44 kilometer utenfor Bolgatanga med vestafrikanske krokodiller. På grunn av krokodillenes vennlighet, har det blitt populært blant turister. Krokodillene er så tamme at lokale barn kan svømme i dammen ved siden av dem uten å bli skadet. Dammen er nå avhengig av turisme for å sikre at krokodillebestanden får mat og forblir frisk og sunn. Foto: Dieu-Donné Gameli, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

93 ulike pattedyr og omtrent 400 fuglearter

93 ulike pattedyr og omtrent 400 fuglearter

Mole National Park dekker omtrent 4.840 km2 og er det største og mest prestisjefylte beskyttede området i Ghana under regi av Wildlife Department. Parken har en veldig rik flora og fauna med blant annet 93 ulike pattedyr og omtrent 400 fuglearter. Foto: Hannes Wolf, Unsplash

DC-10 er blitt til flyplassrestaurant

DC-10 er blitt til flyplassrestaurant

La Tante DC10 Restaurant i Accra City Airport, kjent lokalt som The Green Plane, er en McDonnell Douglas DC-10 fra Ghana Airways som er tatt ut av drift (passasjerfly mellom 1983 og 2005) og bygget om til en restaurant med plass til 118 gjester. Restauranten serverer ghanesisk mat. I juli 1985 ble den brukt til å fly FN-tropper inn og ut av Beirut. I januar året etter ble flyet leid av Caribbean Airlines i rute fra Karibien til Europa. Foto: Flixtey, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den travleste stranden på Ghanas kyst

Den travleste stranden på Ghanas kyst

Labadi Beach i kystbyen La (populært kalt Labadi) ved Accra er den travleste stranden på Ghanas kyst. Det er en av Accras strender og vedlikeholdes av de lokale hotellene. En inngangsavgift til de som ikke bor på hotellene belastes. På helligdager og i helgene er det ofte underholdning på stranda med musikk og dans. Foto: Stig Nygaard, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

897,000 turister i 2015

897,000 turister i 2015

Ghana registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 897,000 turister i 2015, og genererte rundt 1,49 milliarder dollar innen sektoren, 2,2 prosent av bruttonasjonalproduktet. En rekke store internasjonale hotellkjeder er etablert i Ghana, blant annet Marriot og Kempinski. Ved kysten er det fantastiske store og små ferieresorter, blant annet Maranatha Beach Camp (bildet) som ligger 2,5 timer øst for Accra i den lille byen Ada-Foah. Foto: Etornam Ahiator, Unsplash

bottom of page