top of page
taiki-ishikawa-YDnSgsZs1rs-unsplash.jpg

Det knyttes usikkerhet til det internasjonale prisnivået på flybilletter etter pandemien.  Foto: Taiki Ishikawa on Unsplash

Myter og sannheter om å søke etter billige flybilletter

Tema

Er du på leting etter billige flybilletter? Det er et virvar av informasjon, råd og dåd for å finne rimelige priser.

Paul Aage Hegvik

14. februar 2024 (oppdatert)

Prisen på flybilletter har det siste året økt med 55 året. Dette kommer fram i tall som radiokanalen P4 har fått fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Klima- og miljøminister, Espen Barth Eide, mener at det kan være fordel og lederen av Natur og Ungdom, Gina Gylver, mener også det er positivt med økte priser på flyreiser. 

Hans Jørgen Elnæs, flyanalytiker i WinAir, tror at de høye prisene blir den nye normalen.

- Flyselskapene har vært gjennom den verste perioden i selskapenes historie, og nå har tiden kommet for å ta igjen tapte inntekter. Det gjør de på billettprisene, sier han.

Bestillingsverktøy
Flysøkemotorene har endret reisevanene til folk i hele verden, og med årene har storparten av de som reiser lært seg å bruke bestillingsverktøy.

 I virkeligheten er det to gode råd som står igjen som enkel og sikkert, kjent for de fleste, at det billigste er å reise i lavsesongen og at du må være fleksibel med reisedagene.  Skal du hjem til jul eller reise til fjerne strøk i juni, juli og august vil du som regel slite med å finne rimelige priser på rutefly.

 

Det skader ikke å prøve
Om du finner noen som hevder at du kan finne billige priser med å gjøre sånn og sånn, vil du helt sikkert også finne noen som sier at dette er tull.

Summen av alle råd er vel da at det skader ikke å prøver det meste. Vil du spare noen tusenlapper på en lengre reise, er det alltid verd å sette av noen timer for å søke etter billetter.
 

Tirsdager og torsdager?

Det er flere reisebloggere og reiselivsjournalister som hevder at det å bestille billetter i 15-tiden på tirsdager er et sikkert grep. Nettsiden Farecompare er klar på at dette er lurt, og begrunner det med at mange flyselskap (blant annet i USA) kjører ut sine rabatter sent på mandager eller tidlig på tirsdager. Tilbudene vil da kjøres gjennom datamaskiner hvor de sammenlignes med andre aktuelle lavprisleverandører før prisen er klar og offentliggjøres. Hvis du forsøker dette grepet kan det være greit å sjekke når det er ettermiddag i landet hvor det aktuelle flyselskapet har sitt hovedkontor. Hvis et tilbud for eksempel kjøres ut fra New York kan du sjekke i nitiden på tirsdagskveldene.

Andre hevder at dette rådet ikke stemmer. Nomadic Matt, en reiseblogger og forfatter fra Boston i USA, hevder at avanserte datasystemer og prisalgoritmer har gjort sitt til at dette ikke virker lengre; at systemene har blitt for smart. 

Resirkulerte myter?

Mange ulike nettsteder hevder også at det kan lønne seg å søke inkognito (privat nettleser i browseren), for å få billige priser. Matt understreker at også dette er en løgn. 

- Disse rådene vil føre deg på avveie. De fleste nettsteder ansetter dårlige journalister som resirkulerer vanlige og utdaterte myter, sier han.

World Travel Observer har forsøkt dette flere ganger uten at dette tipset har fungert. Har du derimot bekjente som bor et annet sted i verden, kan det være verd å forsøke om de kan søke etter billett for deg. Vi har opplevd at dette har gitt en billigere pris.

Bestille billetter separat

Har du god tid til å vente på aktuelle flyplasser kan det også gi billigere billetter å søke separat fra de ulike flyleggene. Skal du for eksempel til Rio De Janeiro kan du starte søket fra London eller andre byer i utlandet, eller velge å ta den siste flyleggen fra en by i nærheten av destinasjonsstedet. Men, her er det et stort men. Du må da  sørge for å ha god tid, sånn at du ikke mister avgangen fra startstedet i utlandet. Når du betaler og bestiller på denne måten, har du ikke krav på ny billett hvis du kommer for sent. Mange har opplevd å spare tusenlapper på å gjøre dette, men til tider kan det føles litt for spennende hvis flyet ditt fra Norge blir forsinket. Vi har blant annet opplevd å bestille separat billett fra Norge til Hongkong internasjonale lufthavn, med plan om at en ventetid på denne flyplassen på fire timer for neste avgang var en rimelig sikker god margin. Men Cathay Airways ble denne gangen 2,5 time forsinket, og da var det bare 1,5 time før neste avgang. Dette kan oppleves litt for hektisk på en gedigen flyplass hvor du må gå langt for å finne den rette utgangen. Men - valget er ditt. Er du ikke redd for en viss risiko kan du kjøre på. 

sreehari-devadas-NUfyRUap3Xg-unsplash.jpg

Changi Airport i Singapore kan være et godt utgangspunkt som transittflyplass for billettsøk til andre deler i Asia. Flyplassen er flere ganger kåret til verdens beste, også for å sove. Foto: Sreehari Devadas, Unsplash

Hotell eller flyplass?

Du kan også sikre deg billige billetter på denne måten med å satse på overnatting hvis det lønner seg. I London, Amsterdam eller Hong Kong? I byer som London er det selvfølgelig viktig å sjekke avreiseflyplassen, at du kanskje må forflytte deg fra Stansted til Heathrow, og være obs på at dette kan bli en ekstra kostnad.

På en reise fra Trondheim til Los Angeles opplevde World Travel Observer for noen år siden å spare 4,000 kroner med å velge overnatting i Amsterdam før neste flylegg.

Du kan også sjekke om det er behagelig å ta en dupp på en aktuell flyplass du skal vente. Noen tilbyr fantastiske «senger» hvor du gjerne kan sove i flere timer. På nettsiden Sleepinginairports kan du finne noen flyplasser hvor du kan sove trygt og godt. Gratis eller for en ytterst liten sum.

Gratis overnatting?

Husk at noen selskap også tilbyr gratis overnatting hvis reisen går over mange timer. Qatar Airways er ett av disse selskapene med tilbud om overnatting i Doha. World Travel Observer har benyttet denne og opplevde god service med transport fram og tilbake til hotellet, samtidig med at hotellet var av høy kvalitet.


Her er noen knep som kan gi deg billigere flybilletter

8c9bb22b-1572-448c-afd5-ae1625331dd2.jpg

Illustrasjonsfoto:  UAS Norway, Anders Martinsen

1. Bestill flybilletter tidlig 

Jo tidligere du bestiller, jo større er sjansen for å få billigere flybilletter. 

2. Velg ukedager 

Prøv å reise på ukedager i stedet for helger, da flybilletter vanligvis er billigere.

3. Unngå høysesonger 

Unngå å reise i høysesonger som sommerferien eller jul og nyttår, da prisene kan være mye høyere.

4. Asiatiske flyselskaper
Sjekk prisene direkte på nettsidene til asiatiske flyselskap for reisetider under vestlige høytider.

Flere selskap fra Asia baserer hoveddriften på passasjerer i nærområdet, og senker ofte prisene på disse tidene fordi de har lite trafikk. Sjekk gjerne i god tid før reisen.

5.  Hold deg oppdatert på tilbud og kampanjer 

Følg flyselskaper og reisenettsteder på sosiale medier, og abonner på nyhetsbrev for å få informasjon om salg og spesialtilbud. Noen ganger annonseres rabatter kun gjennom disse kanalene.

6. Bestill i rett tid
Bestiller du sent kan det være verd forsøket å sjekke «siste minutt-priser» til charterselskap hvis de har destinasjonen du skal reise til.

Prisene på ordinære rutefly er som regel høye, fordi selskapene utnytter at det blant annet er forretningsreisende eller folk i nødsituasjoner som bestiller i siste liten.

7. Sjekk alternativ
Stol ikke alltid på at flysøkemotorene har de laveste prisene. 
Sjekk direkte på nettsidene til flyselskapene, spesielt lavprisleverandører som Norwegian, Ryanair, Easy Jet, Air Asia og lignende. Husk at mange lavprisselskap ikke er aktiv i søkemotorer. Men husk alltid å være oppmerksom på at de fleste lavprisselskapene har mange «skjulte priser» som kan dukke opp når du starter bestillingen. Vurder å bruke forskjellige flyselskaper for ut- og hjemreisen: Noen ganger kan det være billigere å bruke forskjellige flyselskaper for ut- og hjemreisen, så ikke begrens deg til å søke etter tur-retur-billetter med samme selskap.

8. Sjekk tur/retur separat
Skal du reise vestover i retning Amerika, kan det gi en god pris hvis du sjekker tur- returreiser separat, enkeltvis.

9. Reis uten bagasje

 Noen flyselskaper tilbyr lavere priser for billetter der innsjekket bagasje ikke er inkludert. Hvis du kan klare deg med bare håndbagasje, kan dette være en måte å spare penger på.

10. Book en stoppover

Noen ganger kan det lønne seg å bestille en flyreise med stoppover i stedet for en direkteflyvning, da det kan være billigere.

11. Sjekk alternative flyplasser

Utforsk alternative ruter: Vurder å fly til eller fra nærliggende byer eller land for å finne billigere alternativer. Noen ganger kan det lønne seg å legge til et stopp eller å vurdere en annen flyrute for å spare penger.

12. Sjekk flyselskapenes egne nettsider

Sjekk flyselskapenes egne nettsider for å se om det er noen spesielle tilbud eller rabatter tilgjengelige..

13. Pakketur
Noen ganger kan det være billigere å bestille en pakketur som inkluderer både flybilletter og hotellopphold. Og mange charterselskap tilbyr kun flybillett som til tider kan være svært billig.

14. Bruk prisvarsler

Bruk prisvarsler for å følge med på prisendringer og få beskjed når det er billigere billetter tilgjengelige.

15. Prøv privat nettlesing - inkognito

 Når du søker etter flybilletter på nettet, kan noen søkemotorer og nettsteder øke prisene basert på dine søkehistorikk og informasjonskapsler. Bruk inkognitomodus eller slett informasjonskapsler før du søker for å unngå dette. Det er flere som hevder at dette fungerer, mens andre hevder at det bare er tull. Men det skader ikke å prøve.

16. Bestill gjerne separat

Det kan ofte gi rimeligere priser hvis du bestiller enkelte flystrekninger separat. Men da er det veldig viktig at du må planlegge med lange mellomlandinger, eller om nødvendig satse på overnatting hvis det lønner seg. Her er det viktig å huske så lenge du har ulike flybilletter på enkeltstrekninger (med ulike bookingreferanser) med forskjellige flyselskap, har du ingen rettigheter, dersom du ikke rekker korresponderende fly.  Forbruker Europa gir følgende råd om å bestille på denne måten: Når reisen din ikke er sammenhengende så stopper flyselskapets ansvar i det den delen av reisen de utfører er over. Hvis du mister neste fly og det ikke er beregnet godt med tid imellom flygningene, så har faktisk flyselskapene ikke noe ansvar overfor deg. Du vil også bli nødt til å hente ut bagasjen og sjekke den inn på nytt for hvert steg av reisen hvis billetten din ikke er sammenhengende. Det er viktig å merke seg at formidlerne ofte tilbyr alternativer hvor det er beregnet mindre tid til flybytte enn det flyselskapene selv gjør. Videre er det heller ikke garantert at du har en sammenhengende flygning selv om du reiser med samme flyselskap hele strekningen.

17. Tirsdag og torsdag?

Det er flere som hevder at billigste reisedager er tirsdag og torsdag. Andre sier at også dette er tull. Locomote Travelnews har selv benyttet disse reisedagene, og har fått billigere billetter på disse dagene. Det er verd å sjekke og på flere søkemotorer som for eksempel Momondo vises en oversikt over billigste ukedag.

18. Fleksibel på reisetid?

Hvis du er fleksibel på reisetid kan du søke en hel måned eller billigste måned. Dette kan du gjøre ved å hake ut «Hele måneden» (Whole month) eller «Billigste måned» (Cheapest month) på søkemotorer som for eksempel Skyscanner. 

19. Interaktive kart
Hvis du ikke vet hvor du skal reise kan du blant annet bruke interaktive kart for å finne billige turer. Søkemotoren Kayak er blant de som tilbyr dette.

20. Reisebyrå eller reisekonsulent?

Det er lett å glemme at en kan også få billige billetter hos reisebyråene.Bruk en reisekonsulent eller reisebyrå: Noen ganger kan en erfaren reisekonsulent eller et reisebyrå ha tilgang til spesialpriser eller pakker som ikke er tilgjengelige for allmennheten. De kan også hjelpe deg med å finne skreddersydde løsninger for budsjettet ditt. Etter at du har sjekket prisene på søkemotorene sånn at du har et forhold til riktig pris, kan det være lurt å sjekke om de har bedre tilbud. Det er ofte at byråene har fremforhandlet avtaler, som er billigere enn det du finner på egne søk.  Bruk av reisebyrå kan også være mer praktisk hvis noe går galt under reisen sånn at du ikke trenger å håndtere problemene selv.

Med bruk av reisebyrå kan du også lettere dra nytte av studentrabatter, 20 til 30 prosent lavere enn ordinære priser.

21. Bonusprogram
Hvis du reiser ofte kan det også være verd å sjekke bonusprogrammene som flere flyselskap tilbyr.

22. Sørg for å være oppdatert 

Flere søkemotorer gir deg mulighetene til at du kan registrere deg med din e-post hvor du blir oppdatert hvis det kommer spesialtibud. Vi anbefaler at du starter med de mest anerkjente søkemotorene som Momondo og Skyscanner. Men glem heller ikke at du kan finne gode tilbud ved å registrere deg på bestillingsverktøy som Airwatchdog  - The flight deal - Holidays Pirates og Secret Flying.

23. Søk for bare en person først
Hvis du skal bestille billetter for flere reisende kan det være lurt å søke for bare en person. Når det bestilles flere flyseter er det ofte sånn at flyselskapet kan finne flere priser, og tilbyr den dyreste når tilbudet kommer opp. Det beste kan derfor være å registrere rett antall passasjerer når starter selve bestillingen. Her kan du også sørge for at alle får sitte sammen med å velge seter da.

24. Kedittkort
Hvis du blir svindlet og bruker kredittkort har du større sjanser for å få tilbake pengene.

25. Mellomlandinger
Glem ikke å sjekke hvor lang mellomlandingen/e er før du bestiller flybillett. Reiseforsikringen gjelder ikke hvis du har satt av for lite tid til bytte av fly. Forsikringsselskap krever vanligvis at det settes av mellom 90 og 120 minutter til flybytte. Hvis du bestiller gjennomgående billetter med samme bookingreferanse med ett og samme flyselskap eller et samarbeidende selskap. blir du som regel satt opp på ny avgang hvis flyet er forsinket. For å være sikker på dine rettigheter kan det være nyttig å sjekke flyselskapets retningslinjer. Eksempelvis krever Norwegian 120 minutter mellom hver avgang. Er du i tvil om tiden du trenger til videreforbindelse, transitt-tiden, kan du også sjekke på nettsidene til de aktuelle flyplassene. På noen flyplasser er det tog og/eller buss mellom terminalene, og da kan det ta lang tid. Søker gjerne med uttrykket som brukes i bransjen - minimum connection time (MTC).

 

26. Fleksibilitet med reisedatoer

Vær fleksibel med datoene for reisen din. Prøv å unngå å reise i høysesonger eller i helgene, da flybillettene ofte er dyrere på slike tidspunkter. Bruk også funksjoner på søkemotorer som lar deg se prisene for hele måneder for å finne de billigste datoene.

27. Hold deg oppdatert på valutakurser

Noen ganger kan det lønne seg å betale i en annen valuta enn din egen, spesielt hvis valutakursen er i din favør. Vær imidlertid oppmerksom på eventuelle gebyrer for valutaveksling.

28. Spesielle arrangementer og festivaler

Hold deg oppdatert på spesielle arrangementer og festivaler:. Hvis det er store arrangementer eller festivaler i destinasjonsbyen, kan flybillettprisene være høyere. Prøv å unngå å reise under slike perioder hvis du er på jakt etter billige billetter. 

29. Utvid søket ditt til regionale flyplasser

Søk etter flybilletter fra og til regionale flyplasser i tillegg til de større internasjonale flyplassene. Disse mindre flyplassene kan tilby billigere alternativer.

30. Rabatter for spesifikke grupper
Sjekk om det er rabatter tilgjengelig for spesifikke grupper. Noen flyselskaper tilbyr rabatter for studenter, seniorer eller militært personell. Sørg for å sjekke om du kvalifiserer for noen av disse rabattene.

31. Alternativ transport
Utforsk alternative transportmetoder. Noen ganger kan det være billigere å reise med tog, buss eller bil i stedet for å fly, spesielt på kortere distanser. Vurder alle tilgjengelige alternativer før du bestemmer deg.

38631908306_887b917ecb_o.jpg

Passasjeren som er saksøkt av Lufthansa bestillte businessklasse fra Oslo til Seattle via Frankfurt. Men han møtte ikke opp i Oslo, og startet reisen i Franfurt. Foto: Jonathan Winton Photography, Flickr CC BY-ND 2.0

Forsøker å lure flyselskapene

Det finnes mange knep for bestilling av billige reiser som er omstridt, en av dem er til stor irritasjon for flyselskap.

Dette benevnes som «skiplagging» og «hidden city-booking», og handler om å finne rimelige reiser som går via en eller flere flyplasser, skifting av fly, hvor det kan lønne seg å droppe sluttdestinasjonen, gå av på stedet for en mellomlanding. Noen forsøker også å starte reisen på stedet for mellomlanding.

 

Saksøker passasjer
Den engelske avisen The Independent skrev i februar 2019 om Lufthansa som saksøkte en mann som benyttet dette knepet i april 2016. En domstol i Tyskland avviste søksmålet, men Lufthansa anket avgjørelsen. The Independent gjennomførte en test vinteren 2019, hvor de fant en pris for september 2019 fra Moskva til Paris med en pris på 217 Euro. Samtidig fant de en billett fra Moskva til London med mellomlanding i Paris som var 72 Euro mindre. Med andre ord penger å spare hvis en går av i Paris. 

Mange fallgruver

Ifølge den engelske avisen er det en økende mengde passasjerer som benytter muligheter som dette, men det kan være mange fallgruver. Et eksempel som nevnes er at noen som ønsker å reise fra London til New York kan finne på å bestille Dublin-London-New York. Men når de står i innsjekkingen kan en blitt møtt med at reiseplanen er kansellert på grunn av ingen møtte opp i Dublin. Det er også uerfarne passasjerer som har opplevd at innsjekket bagasje har gått til sluttdestinasjonen som de har droppet. Mer erfarne «billettmisbrukere» tar med bare håndbaggasje for å unngå å gå i denne fellen.

1920px-B-50008_(30533103198).jpg

Foto: Alec Wilson, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Skal du bruke lavprisflyselskap?

Lavprisflyselskapene har vært gjenstand for mye kritikk. Skjulte «lurepriser», kritikk fra «flyskam-bevegelsen», frykt for flysikkerhet og dårlige lønns- og arbeidsvilkår har vært i fokus.

Det er åpenbart at lavprisflyselskaper tilbyr de billigste billettene, men da må du være innstilt på at det er mindre benplass og ingen gratis mat og drikke som flyselskaper med full service tilbyr. Hvis du er oppmerksom når du bestiller vil du unngå «å gå i fellen».

Når du bestiller billetter med et lavprisflyselskap er det flere momenter som kan være greit å ta med:

1. Du får ikke «gratismåltidene» som tilbys av flyselskap med full service. Hvis du velger å kjøpe mat og drikke om bord er det allikevel en mulighet for at det kan bli billigere enn et «fullpris-selskap». Men frykter du prisene kan du gjerne kjøpe mat og drikke etter at du har passert sikkerhetskontrollen.

2. Husk at du som regel må betale ekstra for bagasje. Sjekk alltid tillatt bagasje og sjekk om det er billigere å bestille på forhånd. Ta gjerne med deg en bærbar bagasjevekt på reisen. 

3. Husk at mange flyselskaper benytter flyplasser som er langt fra reisemålet ditt, som betyr at det kan påløpe ekstra kostnader for transport samtidig med at det kan ta lang tid.  Dette er også viktig å huske når det bestilles billetter med mellomlanding/skifte av fly før ditt endelig mål. Som for eksempel  i Paris med Beauvais–Tillé Airport som er 1,5 time fra Orly Airport. Bruk gjerne Google Maps for å sjekke distansen før du bestiller billett/er.

4. Du kan noen ganger oppleve at bakkepersonellet og flymannskapet ikke er så service-orientert som fullservice-selskaper. Dette kan vel skje hos alle typer selskap? Men - er du forberedt på å møte uhøflig personale kan du kanskje ta det med et smil?

5. Setekomforten er ofte dårlige hos lavprisflyselskapene. Med hardere seter og mindre benplass. 

6. Noen er usikker på om  det er trygt å reise med lavprisflyselskap. Om innsparingene går på akkord med flysikkerheten. Det finnes ingen dokumentasjon på at «billigselskap» har en sikkerhet som er dårligere enn «vanlige selskap».  Mange av de rimelige selskapene er etablert det siste tiåret, som betyr at flere har en relativt ny flypark i motsetning til en del eldre flyselskap. Det eneste usikkerhetspunktet som noen pilotforeninger har hevdet, er at sikkerheten kan bli dårligere når flygerne blir presset til det ytterste med arbeidstiden. Men dette gjelder som regel alle typer flyselskap. Southwest Airlines er regnet som det første lavprisselskapet, og startet med lavprisflyvninger tidlig på 1970-tallet ved å satse på én flytype og kutte all ekstraservice. Selskapet har aldri hatt en alvorlig flyulykke.

Her er Forbrukerrådet tips ved bestilling av reiser på nett

Jeg er et avsnitt. Klikk her for å legge til din egen tekst og redigere meg. Det er lett.

Sjekk sluttprisen

Mange flyselskap velger i dag å dele opp prisen slik at man må betale ekstra for å ta med innsjekket bagasje, setereservasjon, betaling med kredittkort, innsjekk osv. Hos andre nettsteder der du kan bestille fly og overnatting, kan det også være gebyrer som kommer i tillegg til den første prisen du ser. Da kan totalprisen fort bli en del høyere enn antatt. For å få best pris bør du derfor vurder de ulike reisealternativene med alle pristillegg opp mot ditt behov før du bestiller.

Bestilling av overnatting på nett

Ikke ta markedsføring for god fisk. Utsagn som «50% rabatt» og «bare to rom ledig» er ofte villedende. Andre nettsteder kan ha like gode tilbud. Det er derfor lurt å sammenligne hotellformidlingssiden med prisen på hotellets egen hjemmeside og andre nettsteder før du bestiller. Da er du sikker på at du får den beste prisen.

Ikke stol blindt på brukeranmeldelser

Et stort europeisk tilsyn med reiseformidlere og prissammenligningssider på nett avdekket at det var tvil om troverdigheten til brukeranmeldelsene på mange prissammenligningssider. Det kan derfor være lurt å ikke stole blindt på «gode» omtaler, men også sjekke andre kilder. 

 

Les hvilke krav Forbrukerombudet stiller til brukeromtaler

Sjekk avgifter for endringer

Enkelte nettreisebyrå for bestilling av flybilletter og hotellopphold tar høye avgifter for å bistå med endring av billetter, refundering av skatter og avgifter og bruk av avbestillingsforsikring. Sjekk derfor hva slags avgifter byråene tar før du bestiller. Husk også at hotellformidlingssiden kan ha andre vilkår enn selve hotellet.

Sjekk betingelsene for flyreisen

Hvilke rettigheter og plikter du har som flypassasjer vil i stor grad reguleres av flyselskapets transportvilkår. Vilkårene varierer fra flyselskap til flyselskap. Sjekk de viktigste vilkårene, for eksempel om du kan endre billetten etter at den er bestilt og hvor mye bagasje du får lov til å ta med deg.

Husk at du ikke har angrerett

Ved kjøp av en flyreise eller hotellopphold har du ingen lovbestemt avbestillingsrett, selv om du har bestilt over internett. Dette innebærer at du ikke kan kreve å få billettprisen refundert dersom du ikke har mulighet til å reise.

Klagemuligheter

Dersom du havner i en tvist med flyselskapet, reiseselskapet eller hotellet du har bestilt hos, se Forbrukerrådets klageguide.

 

Forbrukerrådet: Sjekk dine flyrettigheter

bottom of page