top of page
Stunning beautiful professional female rock climber, climbing mountain multi pitch in Thai

Railay, også kjent som Rai Leh, er en liten halvøy mellom byen Krabi og Ao Nang i Thailand. Den er kun tilgjengelig med båt på grunn av høye kalksteinsklipper som avskjærer tilgangen til fastlandet. Disse klippene tiltrekker seg fjellklatrere fra hele verden, men området er også populært på grunn av sine vakre strender og rolige avslappende atmosfære. Foto: Shutterstock

Eventyrlige fjellturer i alle verdenshjørner

Tema

Ønsker du å dra på fjelltur kan du finne reisebyrå som arrangerer turer for 600.000 kroner til verdens høyeste fjell i Himalaya, eller ønsker trivelige familieturer for noen hundrelapper?

Paul Aage Hegvik

26.mai 2022

tatiana-igoscheva-9JE9AZejyq8-unsplash.jpg

Mange steder i Norge betegnes som et eldorado for klatrere, også i et internasjonalt perspektiv. Romsdalen er viden kjent med blant annet Romsdalhorn, Vengjetind og Kvanndalstind. Norges nasjonale reiselivsside, Visit Norway, vitner om at det er et veldig stort klatretilbud. Her finner du enkle klatreturer for nybegynnere i alle aldre, og klatreruter for de som ønsker ekstreme utfordringer.

Rekordholder og tindeveileder

Klatreren Nils Nielsen innehar hastighetsrekorden på Store Skagastølstind. Fjellet er det tredje høyeste fjellet i Norge med sine 2.405 meter, og det høyeste som krever klatring for å komme til topps. Den første som klarte å komme til topps på fjellet var den britiske klatreren og skribenten William Cecil Slingsby (1849–1929). Han nådde toppen i 1876, og regnes som pioneren i norsk klatresport. 

Nielsen er for øvrig innehaver og daglig leder i fjellguide.no. Han er Tindevegleder med internasjonal godkjenning og har jobbet fulltid med fjellføring siden 2005. Gjennom sitt firma tilbyr han kurs og guiding i Norge og Alpene, samtidig med at han skreddersyr turer for firma og større grupper.

Etikk

Ønsker du å prøve det ekstreme med turer til verdens høyeste fjell er det selvfølgelig alltid lurt å dobbeltsjekke flere ganger for å finne de beste arrangørene. I første rekke handler dette om sikkerhet, men også om bakteppet for reisen og arrangørens forhold til etikk i sin helhet. 

Jon Gangdal har besteget flere av de høyeste fjellene i verden. For noen år siden sa han blant annet dette til nettsiden Norsk klatring:

- Vi utlendinger befinner oss i toppen av Maslows behovspyramide. Dette blir svært synlig på klatreekspedisjoner. Vi søker å realisere våre egne egoistiske mål: «Been there, done that» Selv om Maslow også åpnet for et nytt nivå: Mission, det vil si å gjøre noe for andre. Sherpaene er i motsatt posisjon. De strever tradisjonelt på bunnen, de sliter for sitt daglige brød.

Mount Everest for 600,000 kroner?

Mange har som mål ål å komme seg til toppen av de høyeste fjelltoppene på verdens sju kontinenter, benevnt som Seven Summits. Ingvild Marie Settemsdal fra Hol i Sunndal er en av dem som har klart det.

- Jeg har blitt spurt om å være med på en vinterekspedisjon til K2. Ingen har noensinne greid å nå toppen av K2 om vinteren før. Det frister, men blir nok kun om jeg vinner i lotto eller får sponsorer, sier hun til Aura Avis. 

Da Settemsdal i mars 2017 reiste til Nepal, som en del av en gruppe, brukte hun det amerikanske velrenommerte reisebyrået Madison Mountaineering.

- Det handler om trygghet og risikovurdering. Et profesjonelt opplegg øker sjansen for at man skal klare det.

Madison Mountaineering arrangerer turer til de mest utfordrende klatreturene i verden. Mount Everest står på listen til selskapet. Turen går over 60 dager og koster omlag 600.000 kroner.

150 dagers ekspedisjon

Blant andre reiseselskap som arrangerer turer til Himalaya er World Expeditions. som blant annet tilbyr en 150 dagers tur som koster godt over 230.000 kroner. Med samme reisebyrå kan du også dra til Antarktis, en 22 dagers tur som koster over 240.000 kroner. Denne turen kombineres med blant annet cruise og rafting. Selskapet har mottatt en rekke priser for sine reiser, og kan skilte med veldig gode anmeldelser.

Via søkemotoren Stridetravel kan du også mange titalls fjellturer, turer som ikke er så ekstreme og mulig for de fleste av oss. Her finner du alt fra lange ekspedisjoner til korte turer for en slank lommebok.

Du kan også sjekke ut engelske Exodus Travel som også har mottatt priser for sine tilbud.

Gosau i Østerrike er en del av ferieregionen Dachstein Salzkammergut  ved foten av fjellet Dachstein (2,996 meter over havet) er et populært område for fjellturer. Illustrasjonsfoto: Tatiana IgoschevaUnsplash

Har du lyst til å komme i gang med fjellklatring eller vanlige fjellturer?

sylvain-mauroux-WI8phMvAEMI-unsplash.jpg

The Gastlosen er en fjellkjede i de sveitsiske alpene som ligger mellom kantonene Fribourg , Bern og Vaud. De danner en 12 kilometer kjede som strekker seg fra Jaun til Rougemont, og kulminerer ved Dent de Savigny (2,252 meter), like sør-vest for Dent de Ruth, der de tre kantonale grensene møtes.  Trophée des Gastlosen er en konkurranse i fjellklatring som har vært arrangert årlig i Gastlosen siden 1993.. Illustrasjonsfoto: Sylvain Mauroux, Unsplash

Her er noen råd og tips for uerfarne klatrere

1. Hvis du planlegger en lang fjelltur bør du selvfølgelig alltid sørge for at du er i rimelig god fysisk form før du starter. 

 

2. Fjellklatring må aldri gjennomføres uten at du har lært det på forhånd med  alt fra kartlesing, til navigasjonsferdigheter,  tauarbeid og forståelse av fjellvær.  Planlegg etter din evne og alltid etter evnen til det svakeste medlemmet i en gruppe. Fjellklatring er et hyggelig tidsfordriv, men det er uunngåelige farer involvert. Risikoen for ulykke eller personskader vil bli kraftig redusert hvis du starter med å planlegge korte, enkle oppstigninger og deretter gradvis øke rutenes alvorlighetsgrad etter hvert som din erfaring og selvtillit vokser.

 

3. Du bør bestille hos en anerkjent organisasjon som tilbyr ekspertråd.

 

4. Ta deg tid til å planlegge og forberede deg for oppstigningen. Sjansene for at du får en vellykket og hyggelig oppstigning vil være langt høyere hvis du har forberedt deg godt. Planlegge ruten din for både korte ruter og lange ekspedisjoner. 

 

4. I tillegg til nøye planlegging, må du alltid sjekke utstyret før du reiser.

5. Forsikre deg om at du investerer i et godt par robuste fjellstøvler. For sommerfjellklatring er det godt nok med et par stive gangstøvler, men for vinterklatring vil det være nødvendig med vinterstøvler som har stegjern. Besøk en anerkjent forhandler som vil tilby gode råd om de beste fjellstøvlene som passer dine behov.

5. Sørg for å ta med deg masse mat (og vann). Maten må være rik på energi og lett.  Det er viktig på enhver fjelltur å ta med nødrasjoner i tilfelle du må være på fjellet lenger enn forventet.

6. Før du legger ut på fjelltur må du sørge for en lokal værmelding.  Mange  ulykker og skader oppstår ved fjellklatring fordi folk ganske enkelt undervurderer de sterke kreftene i fjellværet. Mange tror at en ulykke aldri vil skje med dem, men det er lurt å være forberedt på at dette alltid kan skje. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15074438697_920c19dcca_c.jpg

Fotograf Sandy Brown Jensen forteller at de første klatrerne som forsøkte å nå toppen av Denali (Mount McKinley) i Alaska på begynnelsen av 1900-tallet brukte tre uker til fots for å frakte forsyninger før de nådde baseleiren. Dagens klatrere benytter skiutstyrte fly som tar 35-minutter fra tettstedet Talkeetna. I løpet av klatresesongen kan det være så mange som 500 klatrere som kommer og går fra basecampen. Fjelltoppen ligger 6,190 meter over havet og er USAs og Nord-Amerikas høyeste punkt. Foto: Sandy Brown Jensen, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Krisesituasjoner

Forbered deg med øving på forskjellige typer nødssituasjoner. Mye trening hjelper deg til å handle uten å måtte tenke, noe som er gunstig siden beslutningsevnen er sterkt svekket under belastende forhold.

- Unngå hastverk, vær rolig. Stress kan føre til at krisen eskalerer.

- Vurder havaristenes tilstand raskt.

- Bestem om de kan behandles og evakueres av de som er med på klatringen eller vurder om ekstern hjelp er nødvendig.

- Ring om ekstern assistanse hvis det er nødvendig. Hvis du ikke har noe signal, må noen forlate stedet for å få hjelp.

- La aldri et havari være uten tilsyn med mindre det er helt uunngåelig, det vil si hvis du klatrer som et par. En GPS-mottaker kan vise seg å være uvurderlig når du bestemmer din nøyaktige plassering som må sendes  redningsmannskapet.

- Flytt havaristene til ly og hold dem varme. Flytt aldri et havari hvis du mistenker noen ryggmargsskader.

- Flytt deg aldri langt fra stigningsveien din, da det er her fjellredningsteamene vil fokusere sitt søk. Hvis du trenger å finne ly, må du legge igjen et skilt som angir retningen din til redningsteamet.

Nødkommunikasjon

- Ta alltid telefonen med deg (forseglet i en vanntett veske) når du fjellklatrer. I tilfelle en nødsituasjon vil det spare verdifull tid hvis du er i stand til å kontakte nødetatene umiddelbart. Vær oppmerksom på at signalstyrken kan være fraværende i noen avsidesliggende områder. For slike ekspedisjoner er radioer essensielle fordi de gjør det mulig  å kommunisere når dere er ute av syne fra hverandre på fjellet.

Førstehjelp 

Det er vel verdt å ta seg tid til å investere i grunnleggende førstehjelpstrening. Ha alltid med et personlig førstehjelpsutstyr (fjellederne vil alltid ha et mer omfattende utstyr).

16. mai 2017 skrev Torkjel Ustgård Hurtig (27) seg inn i de norske historiebøkene. Etter nesten seks uker i Himalaya ble den fjerne drømmen om å stå på verdens høyeste fjell realisert – dog ikke helt smertefritt. Video: Sats Nordic

bottom of page