top of page
sebastian-pena-lambarri-4GoHHXzb4Ec-unsp

Bali i Indonesia som destinasjon for dykking anbefales av mange. Foto: Sebastian Pena Lambarri,  Unsplash

Eventyrlig oppdagelsesferd 

Tema

«Som dykker er du vektløs og kan bevege deg i alle retninger. Du nærmer deg fuglenes frihet når du beveger deg i tre dimensjoner i et flytende miljø».

Paul Aage Hegvik

22.januar 2022

Sitatet tilhører Dennis Graver som har skrevet flere bøker om dykking. Ordene er beskrivende for den fantastiske verden du kan møte hvis du drar på dykketur. Det finnes uendelige muligheter for organiserte turer i alle verdenshjørner. Har du ikke erfaring og er ikke sertifisert for dykking arrangeres det kurs i hele landet. Mange dykkedestinasjoner tilbyr også kurs. PADI Open Water Diver er et grunnkurs i sportsdykking, som gjør deg internasjonalt kvalifisert for dykking i hele verden. Kurset består av tre deler, - dykk i basseng (eller skjermet vann), teoriundervisning og fire sjødykk (seks i Norge).

Det internasjonale byrået STA Travel som også er etablert i Norge er en av aktørene som tilbyr dykkekurs. Et fire dagers kurs i Thailand som inkluderer tre overnattinger og selve dykkekurset starter fra 3.900 kroner. Flybilletter og måltider kommer i tillegg. Prisnivået for et PADI dykkerkurs i Norge ligger mellom 4.000 og 5.000 kroner.

Momondo/Dykking for nybegynnere:
Tips til din første dykketur

Norske aktører

NaturEventyr AS er en av reisebyråene i Norge som tilbyr reiser til flere dykkedestinasjoner rundt omkring i verden. Firmaet er spesialisert på dykkereiser. «I mer 20 år har dykkere reist trygt med oss til alle verdenshjørner. Våre reiseledere og guider har alle lang fartstid og erfaring» skriver byrået på sin nettside. Blant destinasjonene er Maldivene, Galapagosøyene, Cayman Island, flere steder på Borneo og Cocos Island. Noe av det som er positivt med reisebyrået er at de beskriver reisepakkene på en veldig god måte, blant annet med bilder av dykkebåtene og hva som er inkludert og ikke inkludert. Prisen for en ukestur til Egypt (avreise fra Oslo) koster for eksempel omlag 14.000 kroner, mens en åtte dagers tur Galapagosøyene koster mellom 55.000 og 65.000 kroner.

Kilroy er også en av aktørene som tilbyr mange dykkedestinasjoner. Selskapet tilbyr også dykkekurs. 

Verdensomfattende

PADI (Professional Association of Diving Instructors) er en verdensomspennende organisasjon som utdanner sportsdykkere, verdens største og ledende dykkeropplæringsorganisasjon.  Padi arrangererer også en rekke turer til alle verdenshjørner, og driver mer enn 6,600 dykkersentre- og resorter i hele verden. Organisasjonen har om lag 137 000 medlemmer, og utsteder årlig om lag en million sertifikater i 186 land og territorier. PADI  er et privateid internasjonalt selskap med servicekontorer og distribusjonssentre i Australia, Brasil, Canada, Japan, Russland, Storbritannia og USA. PADI Worldwide's hovedkvarter ligger i California, USA. Med Padi kan du kombinere ferie med å ta dykkersertifikat.

Padi Travel tilbyr 429 ulike resorter (september 2019) for dykking og har svært gode anmeldelser. Prisene som presenteres er uten flyreise. Billigste tur er per september 2019 et sjudagers opphold på Asia Blue Tavern Hacienda i Thailand prissatt til 2056 kroner. Vil du bruke godt med penger er den dyreste turen til Alphonse Island Lodge på Seychellene. Prisen er omlag 74.000 kroner for en uke. Her kan du blant annet oppleve aldabra-skilpadder i fantastiske omgivelser. Alphonse Island er en liten privat øy hvor det bor omlag 100 innbyggere, alle ansatt på resorten og øyas lille flyplass.

 

Mange aktører

Det britiske reisebyrået Dive Worldwide er også en av de store internasjonale aktørene. Selskapet har mottatt flere priser. Byrået tilbyr reiser til over 40 land, blant annet  Indonesia, Malaysia, Maldivene, Oman, Galapagos, Mikronesia og Sør-Stillehavsregionen. Med avreise fra England koster for eksempel en 11 dagers tur til dykkesteder på Bali 1.425 pund. Pakken inkluderer fly tur/retur, en natt i Bali, sju netter på Nusa Lembongan og en dykkepakke.

Det nederlandske byrået liveaboard.com kan også anbefales med destinasjoner som blant annet Maldivene, Ari Atoll, Thailand og Similan Islands, Indonesia med Raja Ampat og Komodo, Australia og Great Barrier Reef, Egypt og Rødehavet.

alphonse-accommodation-beach-bungalow-2.

Hvis budsjettet ikke er avgjørende for din dykkereise, kan du ta turen til Alphonse Island på Seychellene. Foto: alphonse-island.com

Tips for den
første dykketuren

Her finner du noen råd for reisen, og grunnregler for dykking som vil være tema når du tar dykkersertifikat.

Sertifikat

Sørg for at du er sertifisert for dykking før du reiser eller meld deg på et kurs under ferien. De fleste dykkeoperatører rundt omkring i verden krever at du har sertifikat, minimum grunnkurset PADI Open Water Diver. Operatøren er ikke seriøs hvis de ikke krever sertifisering. Hold deg derfor  unna useriøse aktører! Vær sikker på at dykkerskolen/kursholderen er veletablert med gode faglige kvalifikasjoner. Forsikre deg også om at den aktuelle gjennomfører solid vedlikehold av dykkerutstyr og båt/er

Legeerklæring

Alle som skal delta på dykkerkurs må ha legeerklæring på at man er helsemessig skikket til fritidsdykking. 

 

Skjema - PDF:  Retningslinjer for helseundersøkelse av fritidsdykkere (på engelsk)

Skjema - PDF: Egenerklæring og helseerklæring for fritidsdykking (på norsk).

Skjema - PDF: Legens undersøkelsesskjema (på norsk)

 

Reiseforsikring

Din reiseforsikring vil ikke gjelde hvis du dykker usertifisert. Sjekk ordlyden i forsikringen før du reiser, sånn at at du er kjent med hva den dekker.

For nødstilfeller

Ta med deg forsikringsnummer, medisinsk informasjon og skriv ned dine kontaktpersoner som sikkerhet for nødstilfeller.

Dobbelkontroller utstyr

På vei til dykkestedet, må du sette opp alt dykkerutstyret ditt. Ta deg god tid og sjekk at alt fungerer. Bruk gjerne også din dykkepartner, og sjekk utstyret for hverandre. Hvis du ikke er sikker på noe,  - spør guiden eller instruktøren din.

Lytt til instruktør/dykkeguide

Når du er på dykkestedet, er det viktig å høre på instruktøren eller guiden din, uansett hvor erfaren du er. «Plan Your Dive, Dive Your Plan» er den viktigste regelen for dykkeforberedelser.

Hold aldri pusten

Dykking er en merkelig og spennende opplevelse fordi du gjør noe teknisk umulig - puster under vann. Det er viktig å aldri holde pusten - pust alltid normalt under dykkingen. Å holde pusten kan forårsake en luftemboli (luftbobler kommer inn i blodomløpet), som er en alvorlig og potensielt dødelig skade. Sørg for å være avslappet og ikke la deg friste til å svømme for fort sånn at du blir andpusten. Signaliser til dykkepartneren hvis du er sliten, og finn en stein hvor du kan holde deg for å hvile.

Korallrev

For å beskytte korallrev må du ikke berøre dem, men dette er også for å beskytte deg selv. Mange koraller er skarpe, mange marine planter er giftige og noen skapninger vil bite hvis de føler seg truet.

Alenegang

Ikke la deg friste til å svømme alene når du  oppdager noe interessant, Pek det ut til guiden din og dra sammen med dykkepartneren. Hvis dere mister hverandre under vann, kan du se deg om i ett minutt. Hvis du fremdeles ikke kan se dem, stiger du sakte opp til overflaten for å møte partneren din.

Sjekk luften

Du kan bare holde deg nede så lenge du har luft i dykkerflasken  din. Du må være oppmerksom på når den er halvfull og kvart full, slik at du kan planlegge retur til overflaten. Guiden din vil spørre deg hvor mye luft du har igjen med jevne mellomrom, men du er til syvende og sist ansvarlig for ditt eget luftforbruk.

Stig sakte opp

I tillegg til å ikke holde pusten, er det den andre viktigste regelen for dykking å stige sakte opp fra et dykk. Å dra for raskt opp fra et dykk kan forårsake trykkfallsyke (dekompresjonssykdom) med at nitrogen blir tvunget inn i blodomløpet.

Dykkeutstyret

Ikke la dykkeutstyret ditt ligge i en haug på dekket på båten når du kommer tilbake fra dykket ditt. Dette er ikke bra for utstyret, og det er farlig for deg og andre som kan snuble over det. Dykkeutstyr er tungt og potensielt farlig hvis det ikke håndteres og oppbevares riktig.

Uvel?

Ikke hold det for deg selv hvis du føler deg litt uvel etter et dykk. La andre få vite det. Mange føler seg slitne fordi de rett og slett ikke er vant til fysisk trening. Hvis du føler noe annet, fortell det til guiden din.

Vent 24 timer

På grunn av mye nitrogen i systemet ditt, er det viktig å ikke fly før minst 24 timer etter det siste dykket.  Å fly i et miljø under trykk kan føre til dekompresjonssykdommer hvis nitrogenet ikke får tid til å spre seg.

bottom of page