top of page

Utforsk Vale do Javari:

En reise til det uoppdagede Amazonas

39786659953_d1f190e282_o.jpg

Kanamari-befolkningen består av 1600 indianere, med et gjennomsnitt på 200 personer i hver landsby. Mangel på helsetjenester, utdanning og trusler mot territoriet er hovedproblemene som preger indianernes liv. Foto: Bruno Kelly, Amazônia Real, Flickr CC BY 2.0

Destinasjoner

Når du besøker området er det viktig å respektere regnskogens sårbarhet og urfolkenes rettigheter. Og husk at det er mye kriminalitet i regionen.

Paul Aage Hegvik

18.mars 2024

Langt inne i hjertet av Amazonas-regnskogen i Brasil ligger et av de mest mystiske og minst utforskede stedene og et av de mest biologisk mangfoldige områdene i verden - Vale do Javari. Området ligger i den brasilianske delen av Amazonas-regnskogen, hovedsakelig i delstaten Amazonas, men også delvis i delstaten Acre. Dette enorme urbefolkningsterritoriet er nesten like stort som Portugal.

Utforsk de intrikate elvekanalene med kano eller ta en båttur langs elvene for å oppleve regnskogen fra en unik vinkel. Lytt til den brølende lyden av fossene, og la deg forundre av det varierte dyrelivet som streifer gjennom trærne. 

45836644185_7ffd7a0c2e_o.jpg

Amazonas-elven er verdens nest lengste elv, etter Nilen, med en lengde på rundt 6 575 kilometer. Den har sitt utspring i Andesfjellene i Peru og munner ut i Atlanterhavet i Brasil. Amazonaselven er kjent for sitt enorme vannvolum og dens omfattende regnskogsbekledde basseng, kjent som Amazonasregnskogen, som er den største regnskogen i verden. Elven er hjemsted for et utrolig mangfold av dyreliv, inkludert tusenvis av arter av fisk, pattedyr, fugler og insekter, og den spiller en viktig rolle i opprettholdelsen av jordens klima og økosystemer. Foto: Bruno Kelly/Amazônia Real, Flickr CC BY 2.0

Variert topografi

Vale do Javari ligger innenfor jurisdiksjonen til fire kommuner i Amazonas: Atalaia do Norte, hvor det største området ligger, Benjamim Constant, Jutai og São Paulo de Olivenca, som ligger langs øvre Rio Solimoes.Vale do Javari er preget av en variert topografi, inkludert elver, innsjøer, fjell og skogkledd terreng. Det er også en del av det større Amazonas-bassenget, som er hjemmet til verdens største tropiske regnskog. Vale do Javari har et enormt område på over 85 00 kvadratkilometer. Det er oppkalt etter elven Javari, den viktigste elven i regionen, som siden 1851 har dannet grensen mot Peru. Området inkluderer mye av kommunen Atalaia do Norte samt tilstøtende områder i den vestlige delen av delstaten Amazonas. Bortsett fra Javari, krysses det av elvene Pardo, Quixito, Itaquai og Ituí.

Rik historie
Vale do Javari har en lang og rik historie som strekker seg tilbake tusenvis av år. Området har vært bebodd av ulike urfolkssamfunn i århundrer, og det finnes spor av menneskelig bosetning og kultur som går tilbake over 20 000 år.

I løpet av kolonitiden i Brasil ble området utforsket av portugisiske oppdagere og misjonærer som kom i kontakt med urfolkssamfunnene som bodde der. Det var også en periode med konflikter mellom urfolk og koloniale myndigheter.

På 1900-tallet begynte den moderne utforskningen og kartleggingen av Vale do Javari, og det ble etablert beskyttede områder for å bevare det unike økosystemet og kulturen til urfolkssamfunnene som bor der.

Utforsk den naturlige prakten

Vale do Javari er først og fremst kjent for sin overveldende natur. Området er krysset av flere store elver og vannveier, inkludert Javari-elven som gir navn til dalen. Disse elvene er livsårene i området og gir vann og levebrød for både mennesker og dyreliv.

Elvene i Vale do Javari er også viktige for transport og handel mellom urfolkssamfunnene som bor langs elvebreddene.

Den mektige Javari-elven og dens sideelver krysser gjennom det tette løvverket og skaper et mangfoldig økosystem som er hjem til et utallig antall plantearter, dyreliv og fugler. Her er det blant annet jaguar, tapir, araer, rosa delfiner, og arapaima-fisk.  

​.​Det rike biologiske mangfoldet og de varierte økosystemene i Vale do Javari gir et ideelt habitat for mange unike arter som har utviklet seg til å tilpasse seg sine spesifikke miljøer.

Blant de endemiske artene som finnes i Vale do Javari er det mange som er endemiske for Amazonas-regnskogen generelt, men også arter som er spesielt knyttet til dette bestemte området. Blant annet Kulina-tukan (Ramphastos tucanus kulinae) som er en underart av tukanfuglen. Denne spesielle underarten er kritisk truet på grunn av tap av habitat og menneskelig forstyrrelse. Og Kulina-trepiggsvin (Coendou prehensilis kulinae) som er en underart av trepiggsvin som er endemisk for Amazonas-bassenget. Trepiggsvin er små pattedyr som lever høyt oppe i trærne og spiser blader, frukt og skudd.Planter, insekter, fugler, pattedyr og fisk, som alle spiller viktige roller i økosystemets funksjon og stabilitet.

Bevaring av disse endemiske artene er avgjørende for å opprettholde den biologiske mangfoldet i Vale do Javari og for å beskytte hele økosystemet. 

32876630898_864a4432a5_o.jpg

Dette er høvdingen for Kamari-folket i landsbyen Bananeira. Språket til folket heter Arabonã,Foto: Bruno Kelly/Amazônia Real, Flickr CC BY 2.0

32876634588_49c7841544_o.jpg

Møt urfolkssamfunnene

Det som virkelig gjør Vale do Javari til et fenomen i verdensmålestokk, er urfolket som fortsatt lever der. Mer enn 2000 individer, fordelt på minst 14 forskjellige stammer, er i kontakt med verden utenfor kun gjennom luften de puster og skogene de vandrer. Blant disse stammene finner vi Isolados do Rio Quixito, Isolados do Itaquai (Korubo), Isolados do Jandiatuba, og flere andre, hver en liten verden i seg selv. 

Oppdag det ukjente

Noen urfolk lever i isolasjon dypt inne i regnskogen, urfolk som ikke er i kontakt med omverden. Selv om det er begrenset tilgang til disse samfunnene av hensyn til deres sikkerhet og velvære, gir tanken på deres eksistens en aura av mysterium og eventyr til området.

Fabricio Amorim, en representant for Fundação Nacional do Índio, har uttalt at Vale do Javari har den største konsentrasjonen av isolerte grupper både i Amazonas og i verden. Dette gjør området til et kraftsenter for urbefolkningskultur og en nøkkelaktør for bevaring av biologisk mangfold. 

Gåte for omverdenen

Urfolkene som lever isolert i Vale do Javari er fortsatt en stor gåte for omverdenen, og kun begrenset kunnskap er tilgjengelig om deres levesett, kultur og tradisjoner. Den isolerte naturen til disse stammene gjør det utfordrende å studere dem, og deres kontakt med moderne samfunn er minimal eller ikke-eksisterende.

Likevel har det vært noen begrensede observasjoner og spor som har gitt litt innsikt i livene deres. 

Observasjoner fra fly og satellitter har avslørt tilstedeværelsen av landsbyer eller bosetninger som er spredt ut over området. Disse landsbyene er ofte bygd nær vannkilder eller fruktbare områder og er vanligvis skjult blant trærne.

De isolerte stammene i Vale do Javari lever primært lever av jakt, fiske og samling av ville planter og frukter. De er dyktige jegere og samlere og har utviklet teknikker for å overleve i det krevende regnskogmiljøet.

Det er flere forskjellige stammer blant de isolerte folkene i Vale do Javari, og hver stamme har sitt eget unike språk, kultur og tradisjoner. Språket deres og deres muntlige historie og tradisjoner har blitt bevart gjennom generasjoner.

Det er begrenset kunnskap om helsetilstanden til de isolerte stammene, men det antas at de kan være utsatt for sykdommer som malaria og andre tropiske sykdommer. Noen få tilfeller av kontakt med utenforstående har resultert i overføring av sykdommer til stammene.

Det har vært noen få sporadiske tilfeller der medlemmer av de isolerte stammene har hatt kontakt med utenforstående, enten frivillig eller utilsiktet. Disse hendelsene har ofte resultert i konflikter eller forstyrrelser i stammenes liv.

Mange trusler og utfordringer

Men Vale do Javari står også overfor sine utfordringer. Trusler som avskoging, ulovlig gruvedrift og økende press fra eksterne aktører truer med å forstyrre dette harmoniske økosystemet og tvinge de urfolket ut av sine skjulesteder. 

Ulovlig jakt og fiske truer også dyrelivet i Vale do Javari, med jegere og fiskere som tar uregulerte mengder av vilt og fisk. Dette kan true bestandene av truede arter og forstyrre økosystemets balanse.

Konflikter om landrettigheter og territorier er vanlige i Vale do Javari, med ulovlige bosettere og selskaper som søker å okkupere urbefolkningens landområder. Dette kan føre til voldelige konfrontasjoner og trusler mot urfolkssamfunnene.

Ulike kriminelle nettverk, inkludert narkotikasmuglere og menneskehandlere, opererer også i området og utnytter sårbarheten til urbefolkningen. Her er det blant annet en rute for kokainsmuglere som har tjent på mangel på statlig tilstedeværelse og kamp om kontroll over smuglerruter mellom Brasil, Peru og Colombia. Dette fører til økt vold og kriminalitet i området. Dette var i området der den britiske journalisten Dom Phillips og urfolksadvokaten Bruno Araújo Pereira ble drept i juni 2022 for å ha bidratt til å beskytte urfolk mot ulovlige narkotikasmuglere, gruvearbeidere, tømmerhoggere og jegere. Gen Mauro Esposito, tidligere koordinator for spesielle grenseoperasjoner for Brasils føderale politi, sier til den engelske avisen Guardian at trippelgrensen hadde blitt den farligste delen av landets 10 492 mil lange grense på grunn av Perus «massive» økning i kokadyrking.

Reis med guide
På grunn av den utbredte kriminaliteten i Vale do Javari, er det viktig å være oppmerksom på sikkerheten når man vurderer å reise til området. 

Før du reiser til Vale do Javari, bør du sørge for å få grundig informasjon om sikkerhetssituasjonen i området fra pålitelige kilder. Lokalbefolkningen, turistinformasjonssentre og myndigheter kan alle være nyttige kilder til informasjon.

Å reise med en erfaren guide som er kjent med området og lokalbefolkningen kan bidra til å øke sikkerheten din. En guide kan også hjelpe deg med å navigere i området og unngå farlige situasjoner.

Identifiser og unngå områder med høy kriminalitet eller konflikt i Vale do Javari. Dette gjelder også områder med ulovlig gruvedrift, avskoging eller andre ulovlige aktiviteter.

 

Starte fra byen Tabatinga? 

De nærmeste større byene til Vale do Javari ligger vanligvis utenfor selve reservatet, da det er et avsidesliggende og isolert område i Amazonas-regnskogen. 

Tabatinga er en by i delstaten Amazonas i Brasil som ligger nær grensen til Colombia og Peru. Byen ligger ved bredden av elvene Amazonas og Solimões, og den har tilgang til vannveiene som fører til Vale do Javari.

Atalaia do Norte er en mindre by som ligger i den vestlige delen av Amazonas-delstaten i Brasil. Den ligger relativt nær Vale do Javari, og det er ofte et utgangspunkt for reiser til reservatet.

Benjamin Constant er en annen by i delstaten Amazonas som ligger nær Vale do Javari. Den ligger ved elvene Javari og Solimões, og den kan være et praktisk utgangspunkt for reiser til reservatet.For å besøke Vale do Javari, kan det være lurt å starte reisen fra byen Tabatinga.

Fra Tabatinga kan du organisere videre transport, enten med båt eller fly, til nærliggende områder i Vale do Javari. Byen har har gode transportforbindelser, som flyplass og tilgang til elvebåter som kan ta deg til Vale do Javari. Det er også mulig å organisere guidede turer og tjenester fra Tabatinga. Tabatinga har et utvalg av hoteller, restauranter og andre fasiliteter som kan være nyttige før og etter besøket i Vale do Javari. Det er også et sted der du kan få nødvendig utstyr og informasjon for reisen din. Som en grenseby har Tabatinga for øvrig en unik kulturell blanding av brasiliansk, colombiansk og peruansk innflytelse. Utforskningen av byen kan være en interessant opplevelse i seg selv før eller etter besøket i Vale do Javari.

Globalt anliggende
B
eskyttelsen av Vale do Javari og dens urfolk er derfor ikke bare en lokal, men en global anliggende. Som en del av Amazonas-regnskogen er bevaring av Vale do Javari av avgjørende betydning for å opprettholde planetens biologiske mangfold og urfolkens livsgrunnlag. Når du besøker dette området, husk å respektere regnskogens sårbarhet og urfolkenes rettigheter. Velg bærekraftige reisemetoder, og støtt lokale initiativer som jobber for bevaring av dette unike og sårbare økosystemet.

FUNAI er en føderal myndighet i Brasil som er ansvarlig for å beskytte og fremme urfolks rettigheter, kultur og tradisjoner. Organisasjonen ble opprettet i 1967 som en del av Brasils regjering, og dens hovedmål er å overvåke og administrere urfolksområder, implementere politikk for urfolk og fremme deres velferd og selvbestemmelse.

FUNAI spiller en avgjørende rolle i å beskytte Brasils urbefolkninger og deres landområder mot ulovlig inntrenging, avskoging, og andre trusler mot deres rettigheter og leveområder. Organisasjonen driver også med landregistrering, kartlegging av urfolksterritorier og overvåkning av urfolkssamfunnenes helse og velvære.

I tillegg til sitt arbeid med å beskytte urfolk, er FUNAI også involvert i å fremme dialog og samarbeid mellom urfolkssamfunn og andre aktører, inkludert myndigheter, frivillige organisasjoner og internasjonale partnere. 

Fakta

Fundação Nacional do Índio (FUNAI)

bottom of page