top of page
49315400912_8f58de5590_k.jpg

Buddhistmunker i Si Phan Don spiller en viktig rolle i lokalsamfunnet, og er en integrert del av det kulturelle og religiøse livet på øyene. Foto: Pierre André Leclercq, Flickr CC BY-SA 2.0

Et unikt område ved Mekong-elven

Si Phan Don, en samling av små øyer i Sør-Laos, tilbyr en rolig og avslappende atmosfære, perfekt for dem som ønsker å unnslippe maset fra mer turistfylte steder.

Paul Aage Hegvik

13.juni 2024

  • Facebook
  • Instagram

Si Phan Don, også kjent som «De 4000 øyene», er et unikt område i det sørlige Laos, langs Mekong-elven. Dette vakre området består av et stort antall små øyer, og gir besøkende en sjelden mulighet til å oppleve en rolig og pittoresk del av landet.

Si Phan Don-regionen har vært bebodd i årtusener, med arkeologiske funn som viser at området var en viktig del av de tidlige sivilisasjonene i Sørøst-Asia. Lokale stammer og kongedømmer har gjennom tidene benyttet elva som en viktig transportåre og kilde til livsgrunnlag.

Politikk i Laos
Laos er en ettpartistat med LPRP som det eneste lovlige partiet. Partiet dominerer alle politiske beslutningsprosesser og styrer landet gjennom sentralisert makt.

Presidenten er statsoverhodet og har en hovedsakelig seremoniell rolle, men innehar også en viss utøvende makt. Presidenten blir valgt av nasjonalforsamlingen for en periode på fem år.

Statsministeren er regjeringssjefen og har den utøvende makten i landet. Statsministeren blir også utnevnt av nasjonalforsamlingen.

Den lovgivende makten i Laos ligger hos Nasjonalforsamlingen (National Assembly). Den består av folkevalgte representanter som velges hvert femte år. Nasjonalforsamlingen har ansvaret for å vedta lover, godkjenne nasjonale planer og budsjetter, samt velge president og godkjenne utnevnelsen av statsministeren og andre ministre.

Laos er delt inn i provinser, distrikter og landsbyer. Lokale myndigheter er underlagt sentralmyndighetene og følger LPRP's direktiver.

Rettssystemet i Laos er påvirket av fransk sivilrett, sedvanerett, og sosialistiske prinsipper. Domstolene er nominelt uavhengige, men er i praksis underlagt partiets kontroll.

Laos har begrensede politiske rettigheter og sivile friheter. Ytringsfrihet, pressefrihet og forsamlingsfrihet er strengt kontrollert av myndighetene. Opposisjonelle aktiviteter og kritikk av regjeringen tolereres ikke, og det er strenge restriksjoner på ikke-statlige organisasjoner og sivilsamfunn.

Laos opprettholder nære bånd med andre sosialistiske land som Vietnam og Kina. Landet er medlem av ASEAN (Association of Southeast Asian Nations) og andre internasjonale organisasjoner.

1280px-Champasak_Shopping_Center.jpg

Pakse er en by i det sørlige Laos og fungerer som hovedstaden i Champasak-provinsen. Dette er den nærmeste byen til regionen Si Phan Don. Foto: Christophe95, Wikimedia, CC BY-SA 4.0

Reisen til Si Phan Don

For å reise til Si Phan Don-området er det flere alternativer avhengig av hvor du starter reisen din fra og hvilken type transport du foretrekker.

Pakse er den nærmeste større byen til Si Phan Don-området, og den har en flyplass som heter Pakse International Airport (PKZ).Internasjonale flyvninger: Det er begrensede internasjonale direkteflyvninger til Pakse. De fleste internasjonale reisende vil sannsynligvis måtte fly til Vientiane (VTE), hovedstaden i Laos, og deretter ta en innenlandsflyvning til Pakse
Det er regelmessige innenlandsflyvninger fra Vientiane til Pakse med Laos Airlines og andre mindre flyselskaper. Flyturen tar vanligvis rundt 1 time.


Fra Pakse kan du ta en buss eller leie en taxi til de nærmeste byene Nakasang eller Ban Nakasang. Det er også mulig å organisere transport direkte til Don Det eller Don Khon-øyer avhengig av din valgte overnatting.

Det er busser og minivaner som går fra Pakse til Si Phan Don-området. Reisen tar vanligvis rundt 2-3 timer, avhengig av trafikk og stopp underveis. En annen mulighet er å leie en privat bil eller taxi fra Pakse til Si Phan Don. Dette gir fleksibilitet og kan være mer komfortabelt hvis du reiser med større grupper eller har mye bagasje.

Når du ankommer Nakasang eller Ban Nakasang, kan du ta en kort båttur til Don Det og Don Khon-øyene. Båtene er vanligvis tilgjengelige og en del av den lokale transportinfrastrukturen.

319516672_2309598419220498_8169696047908983596_n.jpg

Somphamit Guesthouse ligger på Don Khon-øya i Si Phan Don. Prisen for å bo her er rimelig med cirka 100.000 til 200.000 kip per natt (ca. 100 til 200 NOK). Foto: SomPhamit Guesthouse, Facebook

Svært rimelig

Prisene i Si Phan Don-området i Laos varierer avhengig av sesong, type overnatting og aktiviteter du ønsker å delta i.

Overnattingsprisene på Don Det og Don Khon-øyene varierer fra enkle gjestehus til mer komfortable bungalower med eget bad. Vanligvis kan du forvente å betale mellom 50.000 til 200.000 kip per natt (ca. 50 til 200 NOK), avhengig av fasiliteter og beliggenhet.

Maten på lokale restauranter er generelt rimelig i Laos.En enkel måltid kan koste rundt 20.000 til 50.000 kip (ca. 20 til 50 NOK), avhengig av restauranten og typen mat. Lokal øl (for eksempel Beerlao) koster vanligvis mellom 10.000 til 20.000 kip (ca. 10 til 20 NOK) for en flaske på en restaurant eller bar.

 

Båttransport mellom øyene Don Det og Don Khon, samt til og fra fastlandet (Nakasang), er en vanlig måte å komme seg rundt. Korte båtturer kan koste rundt 10.000 til 20.000 kip (ca. 10 til 20 NOK) per person, avhengig av avstanden. Sykkelutleie er en populær måte å utforske øyene på. Leieprisen for en sykkel er vanligvis rundt 10.000 til 20.000 kip (ca. 10 til 20 NOK) per dag, avhengig av utleien.

 

Guidede kajakkturer på Mekong-elven tilbys ofte. Prisene varierer, men en halvdagstur kan koste rundt 100.000 til 200.000 kip (ca. 100 til 200 NOK) per person, inkludert utstyr og guide. Besøk til historiske steder som gamle franske jernbanebroen og Li Phi-fossen er vanligvis gratis eller har en liten inngangsbillett.

 

Kip er den lokale valutaen i Laos. Det kan være lurt å ha kontanter tilgjengelig, da ikke alle steder aksepterer kredittkort eller utenlandsk valuta.

På mindre markeder kan du prøve å forhandle om prisen, spesielt for suvenirer og håndverk.

essen_1.jpg

Det familiedrevet stedet Mama Leuah Guesthouse and Restaurant på øya Don Det er kjent for sin vennlige atmosfære og hjemmelagde laotiske mat. Foto: Mama Leuah Guesthouse and Restaurant

Khmer-imperiet

I middelalderen ble Si Phan Don en del av det mektige Khmer-imperiet, som hadde sitt senter i Angkor i dagens Kambodsja. Det finnes flere ruiner og arkeologiske steder i regionen som vitner om Khmer-kulturens innflytelse. Under Khmer-imperiet ble området brukt som et handelsknutepunkt og et sted for religiøse seremonier.

I Khmer-imperiets storhetstid var Si Phan Don en strategisk viktig region på grunn av sin beliggenhet langs Mekong-elva, som fungerte som en viktig transportåre for handel og kommunikasjon. Øyene i Si Phan Don fungerte som handelsknutepunkter hvor varer kunne lastes om mellom skip og landtransporter på vei til og fra det sentrale Kambodsja.

Khmer-imperiet var kjent for sine monumentale tempelkomplekser, og selv om de mest kjente templene som Angkor Wat ligger i dagens Kambodsja, finnes det spor etter Khmer-arkitektur og -religion i Si Phan Don. Dette inkluderer små templer og religiøse steder som ble brukt for seremonier og ritualer. Disse strukturer og steder viser tydelig påvirkning fra hinduismen og senere buddhismen, som var dominerende religioner i Khmer-imperiet.

Den strategiske beliggenheten til Si Phan Don langs Mekong-elva betydde også at regionen hadde militær betydning. Øyene kunne tjene som forsvarsposter eller baser for å kontrollere elvetrafikken og forsvare mot fiender. Denne militære strategien var viktig for å beskytte rikets grenser og opprettholde kontrollen over handel og transport langs Mekong.

Arkeologiske utgravninger i Si Phan Don har avdekket ulike gjenstander som keramikk, redskaper og små religiøse skulpturer som gir innsikt i Khmer-imperiets tilstedeværelse og innflytelse i regionen. Disse funnene vitner om handelsforbindelser og kulturelle utvekslinger mellom Si Phan Don og de sentrale delene av Khmer-imperiet.

Lan Xang-kongedømmet

Lan Xang-kongedømmet, også kjent som «Landet med en million elefanter under en hvit parasoll», var et av de mest betydningsfulle og mektige kongedømmene i Sørøst-Asia fra det 14. til det 18. århundre. Dette kongedømmet omfattet store deler av det som i dag er Laos, blant annet Si Phan Don-regionen.

Lan Xang ble grunnlagt av Fa Ngum i 1353. Han samlet ulike laotiske fyrstedømmer under én sentralisert makt og etablerte kongedømmets hovedstad i Luang Prabang. Kongedømmet vokste raskt i makt og territorium, og Si Phan Don-regionen ble integrert som en del av dette riket.

 

Mekong var hovedfartsåren for handel og transport, og Si Phan Don fungerte som et viktig stoppested for varer som reiste mellom det sentrale Laos og de sørlige regionene, som Kambodsja og Thailand.

Under Lan Xang opplevde Laos en stor spredning av theravadabuddhismen, som ble statsreligionen. Kongedømmet støttet bygging av templer og klostre, og buddhismen spilte en sentral rolle i samfunnet. Si Phan Don-regionen ble også påvirket av denne religiøse utviklingen. Flere templer og religiøse strukturer ble bygget, og regionen ble et sted for buddhistisk tilbedelse og læring.

Lan Xang var ofte i konflikt med nabolandene, blant annet det thailandske Ayutthaya-riket og Khmer-imperiet. Si Phan Dons strategiske beliggenhet langs Mekong gjorde det til et viktig militært område. Øyene kunne brukes som baser for militære operasjoner og for å kontrollere elvetrafikken, noe som var avgjørende for å beskytte kongedømmets grenser.

Lan Xang var et sentralisert rike, men lokale fyrster og høvdinger beholdt en viss grad av autonomi. I Si Phan Don ble lokale ledere utnevnt av kongen og hadde ansvar for å administrere regionen, samle inn skatt og opprettholde lov og orden. Dette systemet bidro til å integrere Si Phan Don i Lan Xangs politiske struktur samtidig som det tillot lokal tilpasning og styring.

Etter Lan Xang-kongedømmets fall på slutten av 1700-tallet, ble Laos delt inn i mindre kongedømmer, og Si Phan Don ble en del av kongedømmet Champasak. Arven fra Lan Xang-perioden fortsatte å påvirke regionen, særlig gjennom religiøse og kulturelle tradisjoner som hadde blitt etablert i løpet av Lan Xangs storhetstid.

I dag kan besøkende i Si Phan Don se spor etter Lan Xang-kongedømmets innflytelse gjennom templer, religiøse strukturer og lokale tradisjoner. Disse restene gir et innblikk i regionens historiske betydning og dens rolle i det større Lan Xang-riket.

c3ea397a3078077a4bc666db181e2c0f.jpg

Den franske broen ligger i Si Phan Don-området, og forbinder øyene Don Det og Don Khon. Broen er en viktig del av den historiske infrastrukturen som ble bygget av franskmennene under kolonitiden. Foto: Discover Laos Today

Kolonitiden

Kolonitiden i Si Phan Don, som startet på slutten av 1800-tallet, var preget av fransk dominans etter at Laos ble en del av Fransk Indokina. Denne perioden hadde stor innvirkning på regionens økonomi, infrastruktur, og kultur.

 

På slutten av 1800-tallet ekspanderte Frankrike sitt kolonirike i Sørøst-Asia. Etter en serie konflikter med Siam (nå Thailand) og lokale kongedømmer, ble Laos offisielt en del av Fransk Indokina i 1893. Si Phan Don, som ligger nær den kambodsjanske grensen, ble en viktig strategisk region for franskmennene.

En av de mest betydningsfulle infrastrukturelle prosjektene som ble gjennomført av franskmennene i Si Phan Don, var byggingen av en smalsporet jernbane mellom øyene Don Det og Don Khon. Khone Phapheng-fossene i Mekong-elva utgjorde en stor hindring for elvebåttrafikk, og jernbanen ble bygget for å omgå disse fossene.

 

Byggingen startet på slutten av 1800-tallet og ble ferdigstilt i 1894. Jernbanen var ment å transportere varer og båter rundt fossene, slik at elvehandelen kunne fortsette uhindret.

Selv om jernbanen var et imponerende teknologisk prosjekt, viste det seg at den økonomiske betydningen var mindre enn forventet. Det var vanskelig og kostbart å opprettholde driften, og den ble ikke så lønnsom som franskmennene hadde håpet. Jernbanen ble til slutt forlatt etter at den ikke lenger var økonomisk bærekraftig.

Franskmennenes tilstedeværelse førte til økt handel og økonomisk aktivitet i Si Phan Don. Mekong-elva ble en viktig transportåre for eksport av varer som ris, kaffe, og tømmer.

Franskmennene bygget også veier og annen infrastruktur for å forbedre transport og kommunikasjon. Selv om mange av disse prosjektene var begrenset i omfang, la de grunnlaget for senere utvikling i regionen.

Franskmennene innførte elementer av sin egen kultur og administrasjon. De etablerte skoler og kirker, og introduserte det franske språket og vestlig utdanning til en viss grad. Selv om den franske innflytelsen var begrenset sammenlignet med andre deler av Laos, etterlot den seg likevel spor i lokal kultur og utdanningssystem.

Som i mange andre koloniserte områder var det lokal motstand mot fransk styre. Dette førte til væpnede opprør og passiv motstand. Lokalbefolkningen i Si Phan Don tilpasset seg den nye virkeligheten på ulike måter, fra samarbeid med kolonimakten til aktiv motstand.

Mange av de infrastrukturprosjektene som ble startet under fransk styre, inkludert den berømte jernbanen, la grunnlaget for videre utvikling etter uavhengigheten. Selv om jernbanen ikke lenger er i bruk, er sporene og broene fortsatt synlige og fungerer som historiske monumenter.

Den franske innflytelsen på utdanning og administrasjon har etterlatt varige spor i regionen. Flere av de eldre generasjonene har minner om franskmennenes tilstedeværelse, og enkelte franske ord og uttrykk har blitt integrert i det lokale språket.

Moderne tid

I moderne tid har Si Phan Don gjennomgått betydelige endringer, særlig med veksten av turisme som en viktig økonomisk sektor.

På 1990-tallet begynte Si Phan Don å bli oppdaget av internasjonale reisende, spesielt backpackere som søkte etter rolige og naturskjønne destinasjoner utenfor de mer turistifiserte rutene. Øyene Don Det, Don Khon og Don Khong ble raskt populære reisemål på grunn av deres avslappede atmosfære, vakre landskap, og autentiske laotiske kultur.

For å imøtekomme det økende antallet turister har det blitt bygget en rekke overnattingssteder, fra enkle bungalower til mer komfortable gjestehus.

Turister kan delta i en rekke aktiviteter, blant annet sykling rundt øyene, båtturer for å se Irrawaddy-delfiner, besøke Khone Phapheng-fossene, oppleve de gamle franske jernbanesporene og broene, og slappe av i hengekøyer ved elvebredden.

Tradisjonelt har økonomien i Si Phan Don vært basert på fiske og jordbruk, spesielt risdyrking. Med veksten av turismen har det imidlertid skjedd en betydelig overgang, og mange lokale har nå sin hovedinntekt fra turistrelaterte virksomheter, som drift av gjestehus, restauranter, og guidede turer.

Turismen har også stimulert en vekst i lokale håndverk og suvenirproduksjon. Turister kjøper ofte håndlagde produkter som vevde tekstiler, trearbeid, og andre tradisjonelle laotiske varer, noe som gir en viktig inntektskilde for lokale håndverkere.

Den økende turisttrafikken har ført til press på lokale naturressurser. Forvaltning av avfall og vannressurser er blitt en utfordring, spesielt på de mest besøkte øyene som Don Det og Don Khon. For å håndtere miljøutfordringene har det blitt igangsatt flere bærekraftige turismeinitiativer. Disse inkluderer tiltak for å redusere plastforbruk, forbedre avfallshåndteringen, og fremme miljøvennlige aktiviteter. Lokale myndigheter og frivillige organisasjoner arbeider sammen for å bevare øyenes naturlige skjønnhet og biologiske mangfold.

Til tross for den økende turismen, har Si Phan Don klart å bevare mye av sin tradisjonelle kultur. Lokale festivaler, religiøse seremonier, og dagliglivets praksiser fortsetter å spille en viktig rolle i samfunnslivet. Turister har mulighet til å oppleve denne kulturen på nært hold.

Inntektene fra turismen har også bidratt til forbedringer i lokal infrastruktur og utdanning. Skoler og helsetjenester har blitt forbedret, og det har blitt investert i bedre veier og transportforbindelser, noe som har gjort livet lettere for lokalbefolkningen.

Vietnamkrigen og Si Phan Don

Ho Chi Minh-stien, som var et komplekst nettverk av veier og stier, strakte seg fra Nord-Vietnam gjennom Laos og Kambodsja til Sør-Vietnam. Denne stien var kritisk for Nord-Vietnam, da den tillot transport av soldater og forsyninger til frontlinjene.

En betydelig del av stien gikk gjennom østlige Laos, noe som førte til omfattende amerikansk bombing i et forsøk på å stanse nordvietnamesiske styrker. Dette påvirket også områdene rundt Si Phan Don.

 

Den omfattende bombingen i Laos førte til at mange mennesker ble fordrevet fra sine hjem. Områdene rundt Si Phan Don ble relativt spart for direkte bombing sammenligt med andre deler av Laos, noe som gjorde det til et midlertidig tilfluktssted for flyktninger.

Mange flyktninger fra de hardest rammede områdene søkte tilflukt i det fredelige og relativt trygge Si Phan Don. Øyene ble dermed et viktig tilfluktssted under krigen.

 

Si Phan Don-området ble også involvert i den ulovlige opiumshandelen under krigen. Opiumdyrking var en viktig inntektskilde for mange fattige bønder, og den kaotiske situasjonen under Vietnamkrigen bidro til å styrke denne handelen.

Området var kjent for sin produksjon av opium, som ofte ble fraktet gjennom Mekong-elven. Selv om ikke direkte knyttet til Si Phan Don, påvirket dette hele regionens økonomi og sikkerhet.

 

Tilstrømningen av flyktninger og den generelle krigssituasjonen påvirket det lokale samfunnet på flere måter. Den tradisjonelle livsstilen ble forstyrret, og mange familier ble splittet. Etter krigen ble mange av flyktningene værende i Si Phan Don, og de bidro til områdets kulturelle mangfold. De bragte med seg sine egne tradisjoner, skikker og språk, som ble integrert i det lokale samfunnet.

 

Selv om det ikke er mange direkte krigsrelaterte monumenter i Si Phan Don, kan man fortsatt finne noen etterlatenskaper fra denne perioden. Gamle bomber og ammunisjon kan noen ganger oppdages i området, og det finnes historier blant lokalbefolkningen om hendelser fra krigstiden.

Næring

Tradisjonelt har innbyggerne i Si Phan Don levd av jordbruk og fiske. Ris er den viktigste avlingen, og mange familier driver med risdyrking i småskala for egen forsyning. Fiske i Mekong-elva er en annen viktig inntektskilde. Fisket er sesongbasert og følger elvas vannstand, som varierer gjennom året.

Lokale håndverkstradisjoner inkluderer veving, trearbeid, og produksjon av keramikk. Kvinner i landsbyene er ofte involvert i veving av silkeskjerf og andre tekstiler, som de selger til både lokale og turister. Trearbeid er en annen viktig aktivitet, og mange lager vakre treskjæringer og andre håndlagde produkter.

Pangolin_borneo.jpg

Sunda-pangolinen er blant de mange dyrene i nasjonalparken. På grunn av ulovlig jakt for handel og tap av habitat er Sunda-pangolinen sterkt truet og klassifisert som kritisk truet på verdensbasis. Foto: Piekfrosch, Wikipedia CC BY-SA 3.0

Truet nasjonalpark
Xe Pian Nasjonalpark ligger omtrent 50 kilometer sør for Pakse. Denne skogkledde, kuperte parken har mange våtmarker og et stort mangfold av dyre-, fugle- og fiskearter.

En stor del av parkens grense følger grensen til Kambodsja. Parkens område er 2400 kvadratkilometer, men det har vært nyere estimater som antyder at den er større.

Høydene varierer fra 150 meter til parkens høyeste punkt på 844 meter.

 

Blant de truede dyreartene finner vi elefant, tiger, gulkinngibbon, gaur, asiatisk villhund (dhole), asiatisk svartbjørn, malaysisk bjørn (solbjørn), banteng og den kritisk truede Sunda-pangolinen. Blant reptilene finner vi siamesisk krokodille og Cantors gigantiske bløtskilpadde, som begge er truet.

Xe Pian Nasjonalpark møter store miljøproblemer. Byggingen av en gjødselfabrikk og et vannkraftverk påvirker området negativt. Det er mye ulovlig jakt på dyr for salg, både nasjonalt og internasjonalt. Landbruket utvides inn i sårbare områder som parkens våtmarker. En spesiell trussel er de gyldne eplesneglene som spiser opp viktig mat som ris og gress, som elefantene trenger. Lokalbefolkningen samler og koker disse sneglene for å selge på markedene, men den økende antallet snegler er nå et stort problem.

Irrawaddy-delfinene
Irrawaddy-delfiner er en sjelden og truet art som noen ganger kan observeres i Mekong-elven i Si Phan Don-området i Laos.Delfinene trives i ferskvannsmiljøer som Mekong-elven. De foretrekker rolige og dype områder med god tilgang til mat, som fisk og andre smådyr.

Mens det er rapporter om at Irrawaddy-delfiner kan observeres i Mekong-elven nær Si Phan Don, er de ikke alltid lett å se. Deres tilstedeværelse kan variere avhengig av sesong og vannstand.

Irrawaddy-delfiner er oppført som en truet art av Den internasjonale naturvernunionen (IUCN) på grunn av tap av habitat, fiskeriaktiviteter, vannforurensning og andre menneskelige aktiviteter som påvirker deres overlevelse. Lokale og internasjonale organisasjoner arbeider sammen for å beskytte Irrawaddy-delfiner i Mekong-regionen, inkludert bevaringsprosjekter som fokuserer på overvåkning, bevisstgjøring og bærekraftig fiskepraksis.

Besøkende til Si Phan Don-området har muligheten til å delta i båtturer som tilbys av lokale guider for å se Irrawaddy-delfiner i deres naturlige habitat. Dette gir en unik mulighet til å lære om delfinens økologi og utfordringene de står overfor.

47340827712_0d7e11d34d_h.jpg

Theravada-buddhisme, også kjent som «de eldres lære,» er en av de eldste retningene innen buddhismen. Dette er den dominerende religionen i Si Phan Don. Foto: Sebastian Remme, Flickr CC BY 2.0

Buddhismen

Theravada-buddhismen er den dominerende religionen i Si Phan Don, som i resten av Laos. Buddhisme spiller en sentral rolle i lokalsamfunnet, og de fleste landsbyene har minst ett tempel (wat). Templene er sentre for både religiøs tilbedelse og sosiale aktiviteter.

Lokale innbyggere deltar regelmessig i religiøse seremonier og festivaler, som inkluderer bønner, ofringer og prosesjoner. En av de viktigste festivalene er Boun Bang Fai (rakettfestivalen), som markerer begynnelsen av regntiden.

Munker har en høy status i samfunnet, og det er vanlig for unge menn å tilbringe en periode som munk, ofte som et overgangsritual til voksenlivet.

Kulturelle feiringer og festivaler er viktige for lokalsamfunnet. Foruten Boun Bang Fai, er Boun Pi Mai (laotisk nyttår) en av de mest betydningsfulle hendelsene i året. Denne festivalen feires med vannkasting, prosesjoner, og ulike rituelle aktiviteter for å ønske det nye året velkommen og for å rense bort ulykke fra det gamle året.

På noen av de mindre kjente øyene praktiseres fortsatt gamle sjamanistiske ritualer. Disse seremoniene involverer ofte ofringer til elveåndene og naturånder, og blir utført for å sikre god helse, velstand og beskyttelse mot onde ånder.

 

Matkulturen

Matkulturen i Si Phan Don er rik og variert, basert på lokale råvarer fra jordbruket og elva. Ris er hovedbestanddelen i de fleste måltider, ofte servert med fisk, grønnsaker, og ulike krydder og urter. Noen av populære rettene er:

  • Larb: En salat laget av hakket kjøtt eller fisk, krydret med urter, limejuice, fiskesaus, og rispulver.

  • Som Tam: Papayasalat laget av revet grønn papaya blandet med lime, chili, fiskesaus, og noen ganger tørket reke eller krabbe.

  • Grillet fisk: Fersk fisk fra Mekong-elva grilles og serveres med klebrig ris og dipsauser.

Familien
Familien er hjørnesteinen i det lokale samfunnet. Flesteparten av familiene bor i tradisjonelle trehus på stylter, som gir beskyttelse mot flom og skadedyr. Familier lever ofte sammen i flere generasjoner under samme tak, med sterke bånd mellom familiemedlemmene.

Samfunnet i Si Phan Don er tett knyttet sammen, med mange aktiviteter og tradisjoner som fremmer fellesskap. Landsbymøter, felles arbeidsprosjekter, og deltakelse i religiøse og kulturelle begivenheter er vanlige måter for innbyggerne å samhandle og støtte hverandre på.

13465179175_80c11419d6_k.jpg

Don Khon er en øy i Si Phan Don-regionen i Mekong-elven. Stedet har en rolig atmosfære uten stess og mas. Bildet er av hovedgaten på øya. Foto: James Antrobus, Flickr CC BY 2.0

Don Det og Don Khon

Don Det og Don Khon er de mest besøkte øyene i Si Phan Don. De er kjent for sin avslappede atmosfære, vakre landskap og muligheten for utendørsaktiviteter.

 

Don Det er populær blant backpackere og budsjettreisende. Her finner du en rekke gjestehus og bungalower ved elvebredden, samt koselige kafeer og restauranter.

Don Det tilbyr en rekke overnattingsmuligheter, fra enkle bungalower til mer komfortable gjestehus. Mange av overnattingsstedene ligger langs elvebredden, og tilbyr fantastisk utsikt over Mekong-elva og solnedgangene.

Khone Phapheng Champasak-provinsen er det største fossefallet i Sørøst-Asia. er kjent for sitt imponerende vannfall, som strekker seg over nesten 10 kilometer. Fossefallet er en viktig turistattraksjon. Foto: Uwe Brodrecht, Flickr CC BY-SA 2.0

Den største i Sørøst-Asia

Khone Phapheng er den største fossen i Sørøst-Asia når det gjelder vannmengde. Den strekker seg over Mekong-elva og er et spektakulært syn, kjent for sin imponerende bredde og kraft, spesielt i regntiden. Fossen tilbyr en spektakulær utsikt med vann som strømmer gjennom steinete passasjer, skaper fossefall og stryk som strekker seg over elven.

 

Kraftige stryk

Li Phi-fossen ligger på Don Khon-øya i Si Phan Don, og er er kjent for sine kraftige stryk som dannes når Mekong-elven smalner seg og strømmer gjennom steinete passasjer. Lokalt kjent som Tat Somphamit, som betyr «spøkelsesfelle», har fossen fått sitt navn fra lokale legender som forteller om hvordan den sterke strømmen kan fange og holde fast spøkelser. Det er flere turstier rundt fossen. Besøkende kan besøke forskjellige utsiktspunkter langs elven for å få en spektakulær utsikt over fossen og de kraftige strykene.

De historiske templene

Wat Khon Tai er et av de historiske templene på Don Khon-øya og reflekterer den buddhistiske arven og kulturen i regionen. Tempelet viser tradisjonell laotisk buddhistisk arkitektur med sine karakteristiske bygninger, stupas (pagoder) og seremonielle haller.

Lokale munker og besøkende deltar ofte i buddhistiske seremonier og ritualer på tempelet.

Wat Khon Tai tilbyr et fredelig miljø for meditasjon og kontemplasjon, hvor besøkende kan finne ro og refleksjon.

52670325429_8f5a8eb84c_k_edited.jpg

Wat Khon Tai på Don Khon-øya i Si Phan Don er et typisk laotisk tempelstil med detaljerte utskjæringer og fargerike dekorasjoner. Foto: Pierre André Leclercq, Flickr CC BY-SA 2.0

Broen - et historisk symbol

Den franske broen i Si Phan Don-området, også kjent som Don Det-Don Khon jernbanebroen, er et historisk symbol på den franske kolonitiden i Laos. Broen forbinder Don Det og Don Khon-øyene i Si Phan Don-området over et smalt strekk av Mekong-elven.

Broen ble bygget av franskmennene på begynnelsen av 1900-tallet som en del av deres forsøk på å etablere en jernbane mellom de sørlige delene av Laos og Kambodsja. Hovedformålet med broen var å lette transporten av gods og passasjerer, spesielt for å omgå de kraftige strykene og fossefallene i Mekong-elven i området.

Broen er konstruert av stål og har en karakteristisk struktur som typisk for fransk ingeniørkunst på den tiden. Den har en enkel, men solid design som reflekterer funksjonaliteten til sin tid.

Broen er et minnesmerke over den franske kolonitiden i Laos, og dens tilstedeværelse minner om det franske forsøket på å utnytte Laos' naturlige ressurser for økonomisk vinning. I dag er broen en populær turistattraksjon, hvor besøkende kan gå over broen og lære om dens historiske betydning og innflytelse på regionen.

 

Besøke de lokale markedene
Lokale markeder på øyene gir et innblikk i det daglige livet til beboerne i Si Phan Don.

I Si Phan Don-området i det sørlige Laos, spesielt på øyene Don Det og Don Khon, finnes det flere lokale markeder som tilbyr en smak av den laotiske kulturen og dagliglivet i regionen. Her er noen av de vanlige lokale markedene som besøkende kan oppleve:

 

Don Det-markedet - Markedet er et viktig samlingspunkt for både lokalbefolkningen og turister. Don Det-markedet tilbyr et variert utvalg av fersk frukt, grønnsaker, lokale produkter som håndverk og tekstiler, samt enkel gatekjøkkenmat. Markedet har en livlig og autentisk atmosfære hvor man kan oppleve den daglige handelen og samhandle med lokalbefolkningen.

Don Khon-markedet - Ligger på Don Khon-øya, vanligvis nær fergehavnen eller sentrale steder på øya. Don Khon-markedet er kjent for sitt utvalg av fersk mat, lokale snacks og håndverksprodukter. Det er også et godt sted å nyte en avslappet atmosfære og observere dagliglivet langs Mekong-elven.

Markedene i Si Phan Don-området følger ofte den daglige rytmen til lokalbefolkningen, og er typisk åpne om morgenen og tidlig ettermiddag.

Å besøke disse markedene gir ikke bare muligheten til å handle og prøve lokal mat, men også til å lære mer om kulturen og levebrødet til folk i regionen.

46531707765_f26f5079d4_k (1).jpg

Sykling lar deg oppleve det frodige landskapet, rismarker, og pittoreske elvebredder i ditt eget tempo. Besøk imponerende fosser som Li Phi (Tat Somphamit) og Khone Phapheng, som er lett tilgjengelige med sykkel.Foto: tjabeljan, Flickr CC By 2.0

Sykkel- og båtturer

I Si Phan Don-området i det sørlige Laos, spesielt på øyene Don Det og Don Khon, er sykkel- og kajakkturer populære måter å utforske det naturskjønne landskapet og det unike kulturelle miljøet.

Sykling er en ideell måte å utforske de rolige landskapene på Don Det og Don Khon-øyene. Øyene er relativt flate og har godt vedlikeholdte stier som gjør det enkelt å sykle rundt og besøke lokale landsbyer, fosser som Li Phi, og historiske landemerker som den franske jernbanebroen.

Sykler er tilgjengelige for utleie på mange gjestehus og hoteller på øyene. Det tilbys også guidede turer som kan gi deg dypere innsikt i områdets historie, kultur og natur.  Sykling gir deg fleksibilitet til å utforske i ditt eget tempo og stoppe når du ønsker for å nyte utsikten eller ta bilder.


 

47394105932_8c8922dcb6_k.jpg

Med båt kan du oppleve mye i Si Phan Don. Blant annet Khone Phapheng-fossen og irrawaddy-delfiner. Foto: tjabeljan, Flickr CC By 2.0

Båtturer på Mekong-elven er en spennende måte å oppleve vannveiene rundt Si Phan Don-øyene. Det er mulig å padle rundt øyene, utforske skjulte viker og se fosser som Khone Phapheng fra vannet.

Båtturene gir også muligheter til å observere dyreliv langs elven, inkludert sjeldne Irrawaddy-delfiner som noen ganger kan ses i området.

Kajakker kan for øvrig leies fra flere steder på Don Det og Don Khon. Det er også lokale turoperatører som tilbyr guidede kajakkturer med erfarne guider som gir sikkerhet og innsikt underveis.

 

Sykling og båtturer i tørrsesongen (november-april) når været er varmt og vannstanden i Mekong-elven er lav.

Sørg for å ha på deg passende klær og solbeskyttelse under turene. Følg alltid sikkerhetsinstruksjoner gitt av guider eller utleiere, spesielt når du er på vannet.

Her er bildene fra Laos i Verdensguiden

I Verdensguiden kan du lese om 190 land med fakta, historie og kuriøsiteter. Og se flere tusen bilder fra de ulike landene.

Her kan du lese mer om Laos

Hovedstaden Vientiane

Hovedstaden Vientiane

Vientiane (948,477 innbyggere/2020) er hovedstaden og den største byen i Laos. Byen har mange templer og buddhistiske monumenter, og har i de siste årene opplevd et økende besøk av turister. De siste årene har byen opplevd en rask økonomisk vekst fra utenlandske investeringer. Foto: Mikel Lizarralde, Flickr CC BY-SA 2.0

Landets nest største by og handelssentrum

Landets nest største by og handelssentrum

Savannakhet (91,684 innbyggere/2015) er en by i det vestlige Laos på grensen til Thailand, den nest største byen i landet og hovedstaden i provinsen Savannakhet. Byens nærhet til Thailand har bidratt til en kommersiell utvikling. Blant de viktigste bygningene i byen er et buddhisttempel i det femtende århundre ( Wat Sainyaphum ), et kinesisk tempel, en katolsk kirke og moske. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons Public domain

Var hovedstad i gammelt kongerike

Var hovedstad i gammelt kongerike

Pakse er en by i provinsen Champasack. Byen ligger der elvene Xedone og Mekong renner sammen nær grensen mot Thailand. Pakse ble grunnlagt av franskmennene som en administrativ utpost i 1905, og var tidligere hovedstaden i Laos kongerike Champasak til 1946 da kongeriket Laos ble dannet. Byen var hovedstad i kongeriket Champasak til det ble forent med resten av Laos i 1946. Befolkningen er hovedsakelig buddhistisk, og byen har flere templer. Foto: Christophe95, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Skysstasjon for 700 år siden

Skysstasjon for 700 år siden

Vang Vieng (20,930 innbyggere/2015) er en by ved elven Nam Song som ligger i provinsen Vientiane omtrent fire timers busstur nord for hovedstaden. Den ble opprinnelig kalt Mouang Song etter at kroppen til den avdøde kong Phra Nha Phao av ​​Phai Naam ble sett flytende nedover elva. Byen ble så omdøpt Vang Vieng under det franske kolonistyret i 1890-årene. Stedet ble først bosatt rundt 1353 som en skysstasjon for reiser mellom Luang Prabang og Vientiane. Foto: Pascal Müller, Unsplash

Mange buddhistkloster og buddhistmunker

Mange buddhistkloster og buddhistmunker

Luang Prabang (66,781 innbyggere/2015) er en by i nordlige sentrale Laos. Byen ble i 1995 oppført på UNESCOs verdensarvliste, og beskrives som et enestående eksempel på en blanding mellom tradisjonell og kolonial arkitektur. Byen, som ligger ved Mekongfloden 42 mil nord for Vientiane, er kjent for mange buddhistkloster og buddhistmunker. Foto: Fabulousfabs, Flickr

Gulldekket nasjonalsymbol

Gulldekket nasjonalsymbol

Pha That Luang i Vientiane er et gulldekket stort buddhistisk tempel i sentrum av byen. Pha That Luang ble ifølge Lao-folket opprinnelig bygget som et hinduistisk tempel på 1000-tallet. Men det antydes også at byggingen startet i det 3.århundre, og at det opp gjennom årene har blitt rekonstruert. Det blir sett på som det viktigste nasjonalmonumentet i Laos og et nasjonalt symbol. Foto: 41330, Pixabay

Unikt gammelt tempelkompleks

Unikt gammelt tempelkompleks

Vat Phou Khmer er ruiner av et hinduistisk tempelkompleks i det sørlige Laos. Det var et tempel på stedet allerede på 500-tallet, men de overlevende strukturene stammer fra det 11. til det 13. århundre. Stedet ble senere et senter for Theravada buddhistedyrkelse, som det fortsatt er i dag. Vat Phou ble utnevnt til verdensarvsted i 2001. Foto: Travel Local, Flickr

Donerte til flyplass - brukt til monument

Donerte til flyplass - brukt til monument

Patuxai (betyr Victory Gate eller Gate of Triumph) er et krigsmonument i sentrum av Vientiane. Det ble bygget mellom 1957 og 1968 til minne om de laotiske soldatene som døde under andre verdenskrig og uavhengighetskrigen fra Frankrike i 1949.USA donerte pengene som skulle brukes til utvidelse av byens flyplass som skulle tjene amerikanske jagerfly, men regjeringen brukte midlene i stedet til monumentet. Foto: Tim Wang, Flickr CC BY-SA 2.0

Ingen vet hvor disse krukkene kommer fra

Ingen vet hvor disse krukkene kommer fra

Plain of Jars (Krukkesletta) er et område i Xieng khouangprovinsen i Laos nedenfor den annamittiske fjellkjeden. Her er det oppdaget et stort antall store krukker uten at man vet hvor de kommer fra og hvorfor de er laget. Krukkene ligger i klynger og veier opp til 13 tonn og er fra en til tre meter høye. Det største feltet ligger i nærheten av byen Phonsavan, og har rundt 250 krukker i varierende størrelse. Foto: Peverus, Flickr

Beskyttet område med mange dyrearter

Beskyttet område med mange dyrearter

Phou Khao Khouay National Biodiversity Conservation Area er et beskyttet område som ligger 40 km nordøst for Vientiane. Det inneholder blant annet en fjellkjede med sandsteinsklipper, elvekløfter og tre store elver med sideelver som renner ut i Mekong-elven. Her er det blant annet elefanter, tigre, bjørner, langur, reptiler, amfibier og mange fuglearter. Det er gjort observasjoner av smaragdpåfugl selv om den en gang ble ansett som utdødd i Laos. Foto: Tango7174, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

200 hinduistiske og buddhistiske statuer

200 hinduistiske og buddhistiske statuer

Buddha Park (Xieng Khuan), etablert i 1958, er en skulpturpark som ligger 25 km sørøst fra Vientiane. Parken inneholder over 200 hinduistiske og buddhistiske statuer. Den sosialistiske regjeringen driver Buddha Park som en turistattraksjon og offentlig park. Statuene er laget av armert betong og er utsmykkede, og noen ganger bisarre, i design. Statuene ser ut til å være århundrer gamle, selv om de ikke er det. Foto: Gusjer, Flickr CC BY-SA 2.0

280,000 hmong-folk i Laos

280,000 hmong-folk i Laos

Hmong-folket er en etnisk gruppe i Øst- og Sørøst-Asia. De er en undergruppe av Miao-folket. I Vietnam lever cirka 680,000 hmong, i Laos cirka 280.000 og i Thailand anslagsvis 90,000. Mange av dem er flyktninger på grunn av at folkegruppen har vært forfulgt i Laos. Foto: Arian Zwegers, Flickr CC BY 2.0

En viktig buddhistisk høytid og

En viktig buddhistisk høytid og

That Luang Festival er en viktig buddhistisk høytid og en av de mest berømte kulturfestivalene i Laos. Festivalen finner sted i nærheten av tempelet Pha Thatluang, den viktigste religiøse helligdommen i Vientiane. Denn høytiden hadde tidligere ikke et stort omfang. I takt med at kommunistiske Laos har blitt mer sekulært, og åpent land for turister, har festivalen blitt mer populær. Foto: Harry Bloom, Flickr CC BY-ND 2.0

Det høyeste fjellet

Det høyeste fjellet

Phou Bia i Annamese Cordillera er det høyeste fjellet i Laos, 2,819 meter høyt. Klimaet er kaldt og området rundt fjellet er for det meste skyet. Geriljakrigere fra den etniske minoriteten Hmong har vært aktiv i området, og brukt fjellet som gjemmested. Ingen utlendinger har besteget fjellet siden 2008, på grunn av at området fremdeles betraktes som utrygt. Regjeringen har investert 500 millioner dollar til utvikling av turisme i området. Foto: Chaoborus, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Møtepunktet Den gyldne trekant

Møtepunktet Den gyldne trekant

Den gylne trekant er området der grensene til Thailand, Laos og Myanmar møtes ved sammenløpet av elvene Ruak og Mekong. Navnet «Golden Triangle» - myntet av CIA - brukes ofte bredere for å referere til et område på omtrent 950,000 km² som overlapper fjellene i de tre tilstøtende landene. Foto: Ana Jimenez, Pixabay

Er det en gigantisk slangegris i denne sjøen?

Er det en gigantisk slangegris i denne sjøen?

Nong Fa Lake i Dong Ampham National Biodiversity Conservation Area er en vulkansk kraterinnsjø i fjellene i distriktet Sanxay. Lonely Planet beskriver den som en «magisk» vakker vulkansk innsjø. Det er mange legender om sjøen. Folket i Laos avstår fra å bade i den fordi de tror at den er bebodd av en gigantisk slangegris som vil fortære badende. Og urfolk i området sier at en svømmetur i vannet vil gi evig ungdom. Foto: Aleksey Gnilenkov, Flickr CC BY 2.0

Den mektige Mekongfossen

Den mektige Mekongfossen

Mekongfossen (Khone Phapheng) er et fossefall i elva Mekong nær grensen til Kambodsja. Fossefallet er den viktigste grunnen til at Mekong ikke er farbar med båt til Kina. Området rundt fossen består av et utall øyer og elver og er kjent under navnet Si Phan Don som betyr fire tusen øyer. Foto: Pierre André Leclercq, Flickr CC BY-SA 2.0

En av de viktigste turistattraksjonen i området

En av de viktigste turistattraksjonen i området

Kuang Si Falls er en tre-lags foss i nærheten av Tat Kuang Si Bear Rescue Center, og omtrent 29 kilometer øst for Luang Prabang. Fossefallene er en av de viktigste turistattraksjonene i regionen. Hovedfallet er 60 meter høyt. Lokalbefolkningen tar en liten avgift til besøkende til fossen. Fossefallene beskrives som utrolig vakker. Foto: Basil Strahm, Flickr CC BY 2.0

Her levde noen for 70,000 til 46,000 år siden

Her levde noen for 70,000 til 46,000 år siden

Tam Pa Ling er en hule i Annamite Mountains i det nordøstlige Laos, 1,170 meter over havet. Arkeologene Fabrice Demeter og Laura Shackleford ledet i 2009 et team med amerikanske, franske og laotiske forskere som fant tre hominide fossiler, blant annet en hodeskalle, som tilhører det anatomiske moderne mennesket som levde for 70,000 til 46,000 år siden. Foto: Demeter F. Shackelford, Wikimedia Commons CCO

Kjent øl som eksporteres til mange land

Kjent øl som eksporteres til mange land

Laos er kjent for sitt ølmerke Beerlao som lages av Lao Brewery Company Ltd i Vientiane. Ølet er laget av lokalt dyrket jasminris, og med humle og gjær som er importert fra Tyskland. Bryggeriet hevder at det har en markedsandel på 99 prosent i det nasjonale ølmarkedet; denne prosentandelen kan være mindre i dag da Tiger Beer fra Singapore får en økende andel av markedet. Ølet eksporteres til store deler av verden. Foto: calflier001, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Hjelpesenter for bombe- og mineofre

Hjelpesenter for bombe- og mineofre

COPE Visitor Centre (forkortelse for Cooperative Orthotic & Prosthetic Enterprise) i Vientiane ble opprettet for å hjelpe ofrene for bomber i miner, ved å tilby tilpasset proteser, rehabiliteringstjenester og utdannelse. I tillegg er det et senter med utstillinger og historisk informasjon som formidler problemet. Mellom 1964 og 1973 slapp USA to millioner tonn eksplosiver i Laos. Klyngebomber dreper fortsatt mennesker på landsbygda i landet. Foto: Cluster Munition Coalition, Flickr CC BY 2.0

Her redder de bjørner fra mishandling

Her redder de bjørner fra mishandling

Tat Kuang Si Bear Rescue Centre ligger 30 km sør for Luang Prabang ved foten av Kuang Si-fossene. Senteret har siden 2003 reddet bjørner fra bruk i tradisjonell kinesisk medisin og ulovlig handel. I Kina og andre øst- og sørøstasiatiske land tar de livet av bjørner for å bruke galleblæren eller andre organer i medisin, eller melker dem for å få bjørnegalle som brukes til å oppløse små gallestein og for å behandle en rekke leversykdommer. Foto: istolethetv, Flickr CC BY 2.0

Dynker bier og skorpioner i brennevinet

Dynker bier og skorpioner i brennevinet

Lao-Lao er et risbrennevin som lages i Laos. Kvalitet, smak og alkoholkonsentrasjon varierer etter stedet det er laget. Noen er for eksempel smaksatt med at bier eller skorpioner dynkes i brennevinet. Det er kvinner som ofte destillerer Lao-Lao og selger det som en ekstra inntektskilde. Prisen er under en dollar for en liter, kanskje det rimeligste brennevinet i verden? Foto: Satbir Singh, Flickr CC BY 2.0

4,791,000 turister i 2019

4,791,000 turister i 2019

Laos registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 4,791,000 turister i 2019, og genererte rundt 974 millioner dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 5,1 prosent av bruttonasjonalproduktet.Green Park Boutique Hotel er et hotell som ligger i hovedstaden Vientiane. Hotellet kombinerer tradisjonell Laos-arkitektur med det moderne. Foto: Dalbera, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

bottom of page