top of page
nirmal-rajendharkumar-laH1AnWMKQA-unsplash.jpg

Utforsk historiske landsbyer, majestetiske villaer og fortryllende panoramautsikter langs bredden av denne ikoniske destinasjonen. Foto: Nirmal Rajendharkumar, Unsplash

Eventyrlige og sagnomsuste Lake Como 

- et tilfluktssted for kjendiser og kongelige 

Destinasjoner

En av de mest kjente kjendisene knyttet til Lake Como er den amerikanske skuespilleren George Clooney.

Paul Aage Hegvik

22.februar 2024

Lake Como, eller Lago di Como på italiensk, ligger i den nordlige delen av Italia, i den regionen som kalles Lombardia. Innsjøen er den tredje største innsjøen i Italia, og den strekker seg over et område på omtrent 146 kvadratkilometer. Den har en dybde på over 400 meter på sitt dypeste punkt.

George Clooney har bidratt til å sette Lake Como på verdenskartet som en av de mest eksklusive og ettertraktede destinasjonene i Europa. Han kjøpte eiendommen Villa Oleandra i 2002 av en greni i Heinz-familien som er kjent for det multinasjonale matvarefirmaet H.J. Heinz Company. Grunnlagt av Henry J. Heinz på slutten av 1800-tallet, ble Heinz Company kjent for sitt brede utvalg av matvarer, inkludert ketchup, sennep, hermetiserte supper og sauser.

Det gikk sommeren 2023 rykter om at George Clooney hadde planer om å selge villaen, men i en uttalelse til nettavisen People benektet han dette, og sa at enhver spekulasjon om et salg er falsk. «Det første jeg hørte om det var da  Page Six  publiserte historien. Alle tok den opp. Det er ikke sant,» sa han.

Andre kjendiser som har blitt sett ved Lake Como er blant annet Madonna, Brad Pitt, Angelina Jolie, og flere andre. Mange av dem har blitt sett på båtturer på innsjøen, spasere gjennom de pittoreske landsbyene og nyte gourmetmat på luksuriøse restauranter.

I tillegg til å tiltrekke seg kjendiser, har Lake Como også vært et populært reisemål for kongelige, medlemmer av kongefamilier fra hele Europa som har besøkt området gjennom årene. Ved ankomst til Lake Como, blir man øyeblikkelig omfavnet av et panoramisk syn som tar pusten fra en. De snødekte Alpene omfavner innsjøen som om de beskytter en skatt, og de fargerike, historiske byene langs bredden legger til en følelse av eventyr. 

​

5142342935_bbee4190ef_o.jpg
37234144405_029a423501_o.jpg

Villa Oleandra ble opprinnelig bygget som en luksuriøs sommervilla for en adelsfamilieIfølge magasinet Architectural Digest kjøpte George Clooney Villa Oleandra i 2002, og har siden vært vert for stjerner som Meghan Markle og Prins Harry, Jennifer Aniston og Matt Damon.

Clooney falt umiddelbart for sjarmen til Villa Oleandra og dens pittoreske omgivelser. Han restaurerte nøye eiendommen til sin tidligere prakt og gjorde den til sitt eget private paradis ved Lake Como.

Portrett: GabboT. Flickr CC BY-SA 2.0 Foto: Roman Harak, Flickr CC BY-SA 2.0

Kunst, kultur og arkitektur
Historien til Lake Como strekker seg tilbake tusenvis av år, med spor av menneskelig bosetning som går tilbake til forhistorisk tid. Området ble befolket av keltere og senere romerne, som satte pris på innsjøens naturlige skjønnhet og strategiske beliggenhet. Under romertiden ble Como en viktig handelspost og et populært reisemål for de rike og mektige.

I middelalderen ble området kontrollert av forskjellige herskere, inkludert det mektige hertugdømmet Milano. Denne perioden så byggingen av mange praktfulle villaer og slott langs innsjøen, som fremdeles preger landskapet i dag.

I renessansen og barokken blomstret Como-regionen som et senter for kunst, kultur og arkitektur. Adelige familier som Visconti og Sforza bygde spektakulære palasser og hager langs innsjøen, som fortsatt er en del av områdets arv.

Fakta om Lake Como

​

  • Beliggenhet: Nord-Italia, i regionen Lombardia.

  • Størrelse: Omtrent 146 kvadratkilometer.

  • Dybde: Over 400 meter på det dypeste punktet, noe som gjør den til en av de dypeste innsjøene i Europa.

  • Omgivende byer: Como, Bellagio, Menaggio, Varenna, Lecco, og flere andre.

  • Kjente kjendiser: George Clooney, Madonna, Brad Pitt, Angelina Jolie, Gianni Versace og flere andre eier og har eid eiendommer ved innsjøen.

  • Aktiviteter: Båtturer, fjellturer, vannsport, besøk til historiske villaer og hager, shopping, og avslapning ved vannkanten.

  • Kjente attraksjoner: Villa del Balbianello, Villa Carlotta, Villa Monastero, Como-katedralen, og de pittoreske landsbyene langs innsjøen.

  • Turistattraksjoner: Blomsterutstillinger, kunst- og kulturfestivaler, matfestivaler, og musikkarrangementer.

  • Transport: Ferger og båter som knytter sammen byene langs innsjøen, samt veier og jernbane som gir tilgang til nærliggende byer som Milano og Bergamo.

  • Klima: Klimaet rundt Comosjøen er mildt og middelhavspregede, med varme somre og milde vintre.

Bortgjemt og majestetisk

Området rundt Lake Como er preget av bratte fjellskråninger, frodige skoger og frodige daler. Innsjøen er omgitt av sjarmerende landsbyer og byer som Bellagio, Varenna, Menaggio og Como, som alle tilbyr en fantastisk blanding av historie, kultur og naturskjønne opplevelser. Her kan man utforske lokale håndverksbutikker, smake på autentisk italiensk gelato og nyte utsikten over innsjøen fra små kafeer ved vannkanten.

Villaene langs Lake Como er også en opplevelse i seg selv. Villa del Balbianello, med sin blendende arkitektur og frodige hager, har tiltrukket seg besøkende i århundrer. Villaen har tjent som et storslått og atmosfærisk bakteppe for flere ikoniske filminnspillinger opp gjennom årene. Stedet har tiltrukket filmskapere fra hele verden på grunn av sin pittoreske beliggenhet og blendende arkitektur. Kanskje en av de mest kjente filminnspillingene på Villa del Balbianello var for James Bond-filmen «Casino Royale» (2006). Den spektakulære scenen der Bond (Daniel Craig) møter Vesper Lynd (Eva Green), ble filmet på villaens terrasse med utsikt over Lake Como. Denne ikoniske scenen bidro til å sette Villa del Balbianello på verdenskartet som en av de mest glamorøse og ettertraktede filminnspillingsstedene. Villaen ble også brukt som et av filmstedene i den populære science fiction-filmen Star Wars: «Episode II - Attack of the Clones» (2002). I filmen ble villaens spektakulære hager og terrasser brukt som bakgrunn for flere viktige scener, og dens arkitektoniske skjønnhet bidro til å skape en følelse av mystikk og eventyr. Den romantiske komedien «A Month by the Lake» (1995), med Vanessa Redgrave og Uma Thurman i hovedrollene, ble delvis filmet på Villa del Balbianello. Den vakre villaen ga en idyllisk setting for historien om kjærlighet og intriger som utspiller seg ved bredden av Lake Como.

stefano-bucciarelli-Oo_GSNAtF20-unsplash.jpg

Villa del Balbianello ble bygget på oppdrag fra kardinal Angelo Maria Durini. Durini ønsket å skape en sommerresidens som kunne nytes som et tilfluktssted borte fra byens støy og kjas. Villaen åpnet i 2004 for offentligheten som en turistattraksjon, og det har siden vært mulig for besøkende å utforske villaens elegante interiør, frodige hager og panoramautsikt over Lake Como.

Foto: Stefano Bucciarelli on Unsplash

Museum og botanisk hage
Villa Carlotta, med sin eksepsjonelle kunstsamling og botaniske hager, er en annen perle som er verdt å utforske.

Det lille slottet beskrives som et mesterverk med sin kunst, kultur og natur, og er en av de mest berømte historiske villaene ved Lake Como. 

Villa Carlotta ble opprinnelig bygget av den rike bankieren Giorgio Clerici som en sommerresidens for seg selv og sin familie. Villaen fikk navnet Carlotta til ære for Clericis kone, Charlotte Albertine av Sachsen-Meiningen.

Villaen ble solgt til marki Gian Battista Sommariva, en fremtredende politiker, forretningsmann og kunstelsker. Sommariva utvidet og forbedret villaen, og han samlet en imponerende samling av kunst og antikviteter som han viste frem i Villa Carlotta. Etter Sommarivas død ble Villa Carlotta kjøpt av prinsesse Marianne av Nassau, som var gift med prins Albert av Preussen. Prinsessen brukte betydelige ressurser på å videreutvikle villaens hager, og hun la til mange eksotiske planter og trær som fremdeles pryder eiendommen i dag. Ved prinsessens død ble Villa Carlotta overtatt av italienske staten, og den ble åpnet for publikum som et museum og en botanisk hage. Besøkende kunne nå nyte villaens vakre interiør, kunstsamlinger og spektakulære hager.

laura-lugaresi-TstoAufyyak-unsplash.jpg

Villa Carlotta forblir en populær turistattraksjon ved Lake Como, og den tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år som kommer for å beundre dens arkitektoniske skjønnhet, kunstverk og frodige hager. Foto: Laura LugaresiUnsplash

Pittoreske landsbyer
Varenna, en pittoresk landsby ved bredden av Lake Como, har en rik historie, en sjarmerende atmosfære og en rekke aktiviteter og fasiliteter å tilby sine besøkende. 

Landsbyen er kjent for sin vakre blomsterprakt, spesielt i løpet av våren og sommeren når de fargerike blomstene pryder landsbyens gater og torg.

​Landsbyen er også vert for flere årlige festivaler og arrangementer, inkludert en musikkfestival og en matfestival som feirer lokale retter og delikatesser.

Landsbyen har røtter som går tilbake til romertiden, og dens historie er preget av perioder med bysantinsk, langobardisk (langobardenes rike dateres til perioden mellom år 568 og 774) og senere middelaldersk innflytelse. Landsbyen har en lang arv som et sentrum for handel og kultur ved Lake Como, og dens historiske sentrum er preget av trange brosteinsgater, gamle kirker og vakre bygninger som vitner om dens fortid.

Her kan du ta en spasertur gjennom de sjarmerende gatene i Varenna og utforsk attraksjoner som den vakre kirken San Giovanni Battista og det middelalderske slottet Vezio. Du kan også ta en båttur på Lake Como og beundre den fantastiske utsikten over landskapet og de omkringliggende fjellene.

Blant de mange villaene ved Lake Como kan du også utforske de frodige hagene og det vakre interiøret til Villa Monastero I Varenna, en historisk villa som nå fungerer som et museum og konferansesenter.

​Varenna tilbyr et utvalg av overnattingsmuligheter, sjarmerende boutiquehoteller, koselige gjestehus og luksuriøse villaer ved innsjøen. Sjekk om du for eksempel ønsker å bo på overnattingssteder som Hotel Royal Victoria, Hotel Olivedo og Villa Cipressi.

Maten ved Lake Como er en hyllest til Italias rike kulinariske arv. Fra de ferskeste sjømatrettene servert ved vannkanten til de robuste pastaretter tilberedt med lokalproduserte oster og urter, er hvert måltid en smaksopplevelse. En av de populære restaurantene i landsbeen er La Vista, en restaurant med panoramautsikt over Lake Como som serverer autentisk italiensk mat og fersk sjømat. Og Al Prato er en en koselig trattoria som spesialiserer seg på lokale retter og hjemmelaget pasta. Er du på leting etter en bar kan du prøve Bar Il Molo, et populær sted ved vannkanten som tilbyr et utvalg av cocktailer og forfriskende drikkevarer.

futc-Re1Uc-eabi8-unsplash.jpg

Med sin blendende skjønnhet, pittoreske arkitektur og sjarmerende atmosfære, er Varenna et ideelt reisemål for de som søker ro og avslapning ved bredden av den majestetiske innsjøen. Foto: FUTCUnsplash

Landsbyen Bellagio har også en rik historie som går tilbake til romertiden, da området var kjent som «Bilacus». Senere ble det en del av det mektige hertugdømmet Milano og ble et populært tilfluktssted for aristokratiet og kongelige. 

Her kan du blant annet besøke de frodige botaniske hagene til Villa Melzi d'Eril, som tilbyr en avslappende spasertur blant eksotiske planter, statuer og fontener. Du kan også utforske de spektakulære fjellstiene rundt Bellagio, som tilbyr fantastisk utsikt over Lake Como og de omkringliggende landsbyene.

Menaggio, også en juvel ved bredden av Lake Como, skiller seg ut med sin unike sjarm og atmosfære. Mens Varenna og Bellagio ofte tar mye av rampelyset, har Menaggio en rolig og avslappet appell som tiltrekker seg de som søker en mer autentisk og avslappet opplevelse.

​

Luksus i fasjonable omgivelser
Med kjendiser og kongelige  kø for å besøke området i Lombardia tilbys det selvfølgelig en rekke luksushoteller. Grand Hotel Tremezzo er ett av de, et femstjerners hotellet som ligger i Tremezzo og har en praktfull beliggenhet med panoramautsikt over innsjøen og de omkringliggende fjellene. Hotellet tilbyr luksuriøse rom og suiter, flere restauranter og barer, et spa og velværesenter, samt vakre hager og svømmebassenger ved innsjøen.

En av de mest ikoniske og eksklusive eiendommene ved Lake Como, Villa d'Este ligger i Cernobbio og kan skryte av en imponerende historie som går tilbake til 1568. Hotellet har elegante rom og suiter, flere gourmetrestauranter, en prisbelønt golfbane, et luksuriøst spa og velværesenter, og vakre hager og parker ved innsjøen.

Castadiva Resort & Spa er en luksuriøs resort i Blevio, som er omgitt av fredelige hager og skoger langs innsjøen. Castadiva tilbyr luksuriøse rom og suiter med utsikt over innsjøen, flere restauranter og barer, et førsteklasses spa og velværesenter, samt utendørs svømmebassenger og en privat brygge for båter.

Il Sereno er boutiquehotell ved vannkanten i landsbyen Torno, kjent for sin moderne design og elegante atmosfære. Il Sereno tilbyr luksuriøse suiter med gulv-til-tak-vinduer og private terrasser med utsikt over innsjøen, en Michelin-stjerne gourmetrestaurant, et utendørs infinity-basseng ved innsjøen, og eksklusive fasiliteter som en privat båtflåte for gjester.

​

Kan finne rimelig overnatting
Med en betydelig tilstedeværelse av kjendiser og kongelige er det lett å sitte igjen med en oppfatning av at området an være for dyrt å besøke for mange. Men d
et er flere sjarmerende gjestehus og bed andbreakfast-tilbud spredt rundt omkring ved Lake Como som tilbyr rimelige priser og en hjemmekoselig atmosfære. Disse overnattingsstedene kan gi deg en autentisk opplevelse av området og er ofte vert for vennlige vertskap som kan gi deg lokale tips og anbefalinger.

Det finnes også flere vandrerhjem langs Lake Como som tilbyr rimelige priser for reisende på et stramt budsjett. Vandrerhjemmene kan ha felles sovesaler eller private rom, og de tilbyr ofte fasiliteter som felles kjøkken, fellesområder og gratis Wi-Fi.

Airbnb kan også være et alternativ for reisende som leter etter rimelige overnattingsmuligheter ved Lake Como. Du kan finne alt fra private rom til hele leiligheter eller hus til leie, og prisene varierer avhengig av beliggenhet, størrelse og fasiliteter.

 Og - for de som foretrekker å være nærmere naturen, er det flere campingplasser langs Lake Como som tilbyr rimelige priser for telt- og campingvognplasser. Noen campingplasser har også hytter eller bungalower til leie for de som ønsker litt mer komfort.

bottom of page