top of page

Rijksmuseum i Amsterdam er blant de mange museene du kan oppleve digitalt. Her er også en videopresentasjon av museet.

Her er noen av de beste digitale museumsreisene i verden

Destinasjoner

Mange museer og kulturinstitusjoner tok i bruk plattformen Google Arts & Culture for å tilby virtuelle omvisninger, online utstillinger, og digitaliserte samlinger.

Paul Aage Hegvik

21.juni 2024

Google Arts & Culture er en online plattform fra Google som gir tilgang til kunstverk, kulturarv og historiske gjenstander fra museer og kulturinstitusjoner over hele verden. Plattformen ble lansert i 2011 og er en del av Google Cultural Institute. Den har som mål å gjøre kulturarv tilgjengelig for et bredt publikum gjennom teknologi.

Google Arts & Culture samarbeider med museer og kulturinstitusjoner for å lage tematiske samlinger og utstillinger. Disse samlingene kan omfatte kunstverk, fotografier, dokumenter og videoer som dekker forskjellige emner og historiske perioder.

Betydelig økning under pandemien
Google har inngått samarbeid med over 2,000 museer, gallerier og kulturinstitusjoner fra mer enn 80 land verden over. Dette er noen av verdens mest kjente museer som Louvre i Paris, Museum of Modern Art (MoMA) i New York, og British Museum i London, samt mange mindre og spesialiserte institusjoner. Plattformen gir dermed en omfattende og variert tilgang til global kunst.

Det ble registrert en betydelig økning i antall museer og kulturinstitusjoner som samarbeidet med Google Arts & Culture under pandemien. COVID-19-pandemien førte til at mange museer og kulturinstitusjoner over hele verden måtte stenge sine fysiske lokaler. Som et resultat søkte mange av disse institusjonene etter digitale plattformer for å fortsatt kunne nå sitt publikum og opprettholde engasjementet.

Google Street View-teknologi

Brukere kan ta virtuelle omvisninger i kjente museer og kulturarvsteder, slik som Louvre i Paris eller Uffizi-galleriet i Firenze, ved hjelp av Google Street View-teknologi.

Plattformen gir tilgang til høyoppløselige bilder av kunstverk, slik at brukere kan zoome inn og se detaljer som kan være vanskelig å se i virkeligheten.

Brukere kan også utforske historiske hendelser og kunstbevegelser gjennom interaktive tidslinjer og andre digitale verktøy som gir kontekst og bakgrunnsinformasjon.

 

Eksperimentelle verktøy
Google Arts & Culture har også ulike eksperimentelle verktøy, som for eksempel Art Selfie, som lar brukere finne kunstverk som ligner på deres eget ansikt, og 3D-modeller av historiske artefakter som brukere kan utforske virtuelt.

Plattformen tilbyr også ressurser for lærere og studenter, inkludert pedagogiske verktøy og materialer for å støtte læring om kunst og kultur.

Google Arts & Culture har som mål å demokratisere tilgangen til kunst og kultur og å gi folk over hele verden muligheten til å oppdage og lære om kulturarven vår på en engasjerende og interaktiv måte.

Her er 15 av de beste digitale museene:

bottom of page