top of page
Pinky Beach and Bathurst Lighthouse, Rottnest Island.jpg

Bathurst Lighthouse, som ligger på en høyde like ved Pinky Beach, er en historisk fyrtårn som ble bygget i 1900. Fyrtårnet er en av to på øya, og er kjent for sin vakre beliggenhet og panoramautsikt over øya og Det indiske hav. Foto: Tourism Western Australia

Et ukjent paradis for mange fra Europa

Destinasjoner

Western Australia er en skjult perle med fantastisk natur, unike opplevelser og en spennende historie. 

Paul Aage Hegvik

16.mars 2023

Å besøke Western Australia beskrives av mange, både kjendiser og reisemagasiner, som en fantastisk opplevelse. Å reise til Australia er ikke billig, men turen kan bli en «en gang i livet-opplevelse» som du aldri glemmer.  Billettprisen fra Oslo til Perth som er landsdelens hovedstad? I skrivende stund ligger den mellom 15 000 og 20 000 kroner tur/retur. Men velger du å starte ditt billettsøk fra London kan du i perioder være heldig å finne priser ned til 10 000. Billett fra Norge til London kommer da i tillegg.

​

Ifølge Tourism Western Australia var det totalt 10,3 millioner besøkende til Western Australia i 2019, inkludert både innenlandske og internasjonale besøkende. Dette er en økning på 2,5 prosent sammenlignet med året før. Av disse besøkende var 9,7 millioner innenlandske besøkende fra Australia, og 554 400 var internasjonale besøkende fra utlandet. Til sammenligning kan vi nevne at Spania ifølge Eurostat, EUs statistiske kontor i 2019, totalt mottok 83,7 millioner internasjonale besøkende, mens Hellas mottok 34,2 millioner internasjonale besøkende. Disse tallene inkluderer både overnatting og dagsbesøk fra andre land. 

​

Komplekse sosiale strukturer
Historien til Western Australia strekker seg titusenvis av år tilbake, med regionen som er hjemsted for en mangfoldige urfolkskulturer og samfunn lenge før europeernes ankomst.

I titusenvis av år levde urbefolkningen i Western Australia i harmoni med landet, utviklet en dyp forståelse av det naturlige miljøet og skapte komplekse sosiale strukturer og systemer for handel og utveksling.

 

800px-Cquote1_black.svg.png

Western Australia er en vakker og inspirerende del av verden, og jeg er takknemlig for å ha hatt muligheten til å besøke og oppleve alt det har å tilby. 

Richard Branson

800px-Cquote1_black.svg.png

Western Australia er et sted som har alt: sol, strender, kultur og historie. Jeg vil alltid komme tilbake hit.

Oprah Winfrey

Shark Bay og Swan River Colony
I 1616 ble den nederlandske oppdageren Dirk Hartog den første europeeren som satte foten på vest-australsk jord, og landet på kysten av det som nå er kjent som Shark Bay. I løpet av de følgende århundrene begynte europeiske oppdagere og handelsmenn gradvis å få kontakt med urbefolkningen i regionen, noe som førte til betydelige endringer i det sosiale, økonomiske og kulturelle landskapet.

I 1826 etablerte britene Swan River Colony, som senere ble byen Perth. I løpet av de følgende tiårene vokste kolonien raskt, med innvandrere fra hele Europa og Asia som ankom for å søke lykken i det nye landet.

​

Perth er hovedstaden i Western Australia. Byen er kjent for sine vakre parker, strender og det varme og solfylte klimaet. Hovedstaden har en kosmopolitisk atmosfære og er hjem til en blanding av kulturelle, historiske og moderne attraksjoner. Byen er også kjent for sin livlige musikk- og kunstscene, og det finnes et stort utvalg av restauranter, kafeer og barer som serverer mat og drikke fra hele verden.

​

Et av de mest populære turiststedene i Perth er Kings Park, som er en stor park med vakre hager, turstier og panoramautsikt over byen. Perth er også kjent for sine flotte strender, som Cottesloe Beach og Scarborough Beach, som er populære blant både lokale og turister.

I tillegg har Perth et voksende næringsliv, spesielt innen gruvedrift og teknologi, og tiltrekker seg stadig flere bedrifter og investorer fra hele verden.

nathan-hurst-ymgOYi8mroc-unsplash.jpg

Perth har en befolkning på rundt 2,1 millioner mennesker og er den fjerde største byen i Australia. Demografien i Perth er mangfoldig og inkluderer en blanding av etnisiteter og kulturer. Foto: Nathan Hurst on Unsplash

800px-Cquote1_black.svg.png

Jeg har alltid følt meg hjemme i Western Australia. Landskapet er så storslått og uforglemmelig, og menneskene er så varme og gjestfrie.»

Hugh Jackman

800px-Cquote1_black.svg.png

Western Australia er et land av stor skjønnhet og kontrast. Det er et sted som vil fortsette å inspirere og forundre meg.

Paul McCartney

Gullrushet
Oppdagelsen av gull på 1890-tallet utløste en ny migrasjonsbølge til Western Australia, da folk fra hele verden kom for å prøve lykken på gullfeltene. Gullrushet førte til rask ekspansjon av tettsteder og byer i hele regionen, og utviklingen av nye næringer som jordbruk, fiske og gruvedrift.

 

Petroleums- og naturgassutvinning
Under andre verdenskrig spilte Western Australia en nøkkelrolle i forsvaret av Australia, med regionen som vert for en rekke strategiske militærbaser og installasjoner. Krigen hadde en betydelig innvirkning på regionen, og førte til vekst av nye industrier og utvidelse av eksisterende.

 I etterkrigstiden fortsatte Western Australia å vokse og utvikle seg, med nye industrier som petroleums- og naturgassutvinning som ble stadig viktigere. Regionen ble også et viktig senter for turisme, med besøkende som strømmet til for å utforske områdets fantastiske naturlandskap og rike kulturarv.

 

Rik historie og kultur
Gjennom historien har Western Australia blitt formet av en rekke faktorer, fra naturkreftene til menneskenes handlinger. I dag er regionen en blomstrende og dynamisk del av Australia, med en rik historie og kultur som fortsetter å inspirere og engasjere mennesker fra hele verden.

 

Naturlig skjønnhet
Western Australia er en enorm og vakker stat med et mangfoldig utvalg av landskap, fra røffe kystlinjer og vidstrakte strender til eldgamle skoger og dramatisk utmarksterreng. Enten du er interessert i å utforske naturen, lære om regionens rike historie og kultur, eller bare slappe av og sole deg, har Western Australia noe å tilby alle typer turister.

800px-Cquote1_black.svg.png

Western Australia er et sted hvor naturen fortsatt er herskeren, og hvor menneskets inngrep er begrenset til det absolutt nødvendige.

David Attenborough

David Attenborough har laget flere dokumentarer om Western Australia, blant annet «David Attenborough's Natural Curiosities» og «The Blue Planet». I disse dokumentarfilmene utforsker han det unike dyrelivet og habitatene i Vest-Australia, inkludert Ningaloo-revet og de gigantiske tareskogene i Great Southern Ocean. Han har berømmet regionen for dens naturlige skjønnhet og biologiske mangfold, og har fremhevet viktigheten av bevaringsarbeid for å beskytte disse unike økosystemene.

Western Australia er en av verdens best bevarte hemmeligheter - et land med spektakulær naturlig skjønnhet, eldgamle landskap og vennlige lokalbefolkningen. Fra den røffe kystlinjen til den enorme utmarken, det er noe her for enhver type reisende. 

Travel + Leisure

​

Western Australia er en ekte perle av Australia, med fantastisk natur, pulserende byer og en avslappet livsstil som er vanskelig å finne andre steder. Enten du leter etter eventyr eller avslapning, finner du det her. 

Conde Nast Traveler

​

Western Australia er et eventyrparadis, med uendelige muligheter til å utforske naturen. Fra surfing og dykking til fotturer og camping, er dette et reisemål som vil forlate deg i ærefrykt.

Lonely planet

​

Western Australia er et sted med utrolige kontraster, hvor du kan oppleve skjønnheten i den naturlige verden og det sofistikerte moderne bylivet på én tur. Det er et reisemål som vil fengsle hjertet ditt og få deg til å ønske mer.

National Geographic Traveler

​

Western Australia er det ultimate reisemålet, med milevis med åpen vei og fantastiske landskap å utforske. Ta deg god tid, nyt naturen og oppdag de skjulte perlene som gjør denne delen av Australia så spesiell.

Australian Traveller

Her er noen av det du kan få med deg på tur i Western Australia

Longreach Bay, Rottnest Island.jpg

Longreach Bay er en av de vakreste strendene på Rottnest Island. Denne avsidesliggende bukten har krystallklart vann og myk, hvit sand. Foto: Tourism Western Australia

Besøk Rottnest Island

Rottnest Island ligger like utenfor kysten av Perth, og er et paradis for både naturelskere og strandgjengere. Øya er hjemsted for et utstrakt dyreliv med blant annet de berømte quokkaene, som er små pungdyr som ikke finnes noe annet sted i verden. Du kan utforske øya på sykkel eller til fots, og det er mange fantastiske strender hvor du kan svømme, snorkle eller bare slappe av og nyte solen.

Pinky Beach og Bathurst Lighthouse er to populære turistattraksjoner på Rottnest Island. Pinky Beach er en vakker og avsidesliggende strand med krystallklart vann og mykt, hvitt sand. 

Arimia Estate, Wilyabrup.jpg

Arimia Estate er en prisbelønt vinprodusent som ligger i Wilyabrup-regionen i Margaret River. Vingården er kjent for sin bærekraftige tilnærming til vinproduksjon, og produserer en rekke kvalitetsviner. Foto: Tourism Western Australia

Utforsk Margaret River-regionen

Margaret River er en berømt vin- og matregion, kjent for sin vakre natur med langstrakte kystlinjer, bukter og skogområder, samt for sin vinproduksjon og gourmetmat.  Besøkende kan tilbys en rekke vinsmakinger og gourmet-matopplevelser i regionen. I tillegg til vinproduksjon er Margaret River også kjent for sin ferske sjømat, spesielt fiske- og skalldyr, og besøkende kan nyte lokale retter og spesialiteter på en rekke restauranter og kafeer i området.

Jewel Cave er en av de største og mest imponerende grottesystemene i Australia, med en rekke spektakulære dryppsteinsformasjoner, som stalaktitter, stalagmitter og heliktitter. Foto: Tourism Western Australia

Imponerende grotte

Jewel Cave er en kalksteinsgrotte som ligger i Margaret River-området i Western Australia. Grotten har en imponerende lengde på 1,9 kilometer og er en av de største offentlig tilgjengelige grottene i området.

Jewel Cave er kjent for sine fantastiske dryppsteinsformasjoner, som inkluderer stalaktitter og stalagmitter, og det er også flere store kamre inne i grotten som er åpne for offentlige turer.

Grotten ble oppdaget i 1957 av en gruppe speleologer, og den ble åpnet for publikum i 1960. Siden den gang har Jewel Cave vært en populær turistattraksjon i området, og besøkende fra hele verden kommer for å oppleve den naturlige skjønnheten og utforske dens rike geologiske historie.

Det er mulig å ta en guidet tur gjennom Jewel Cave, og besøkende vil lære om dens historie, geologi og flora og fauna i området. Det finnes også en besøkssenter som tilbyr informasjon og utstillinger om området og grottens betydning for områdets urfolk.

Camels on Cable Beach, Broome.jpg

Cable Beach er spesielt kjent for sin spektakulære solnedgang, og besøkende kan nyte utsikten fra stranden eller på en kameltur langs kysten. Strendene tilbyr også en rekke vannaktiviteter, inkludert surfing, jetski og parasailing. Foto: Greg Snell

Oppdag skjønnheten til Broome

Broome ligger på den avsidesliggende nordvestkysten av Western Australia, og er en vakker og unik by med en fascinerende historie. Byen er kjent for sin fantastiske Cable Beach, som er over 22 kilometer lang og tilbyr noen av de beste solnedgangene i verden. Du kan også besøke den nærliggende Willie Creek Pearl Farm for å lære om regionens blomstrende perleindustri.

The Pinnacles, Nambung National Park.jpg

The Pinnacles er en unik naturattraksjon som ligger i Nambung National Park. Foto: Tourism Western Australia

Besøk Pinnacles-ørkenen

Pinnacles Desert er et fantastisk naturlig vidunder som ligger i Nambung nasjonalpark, bare noen timers kjøring nord for Perth. Denne naturlige formasjonen består av tusenvis av tårnformede kalksteinpilarer som stiger opp fra ørkenen, og skaper en spektakulær og surrealistisk landskap. The Pinnacles tiltrekker seg besøkende fra hele verden, og tilbyr flotte fotomuligheter og en unik opplevelse av naturens underverker. Du kan utforske parken til fots eller med bil, og det er mange muligheter til å oppdage lokalt dyreliv som kenguruer og emuer.

Stingray at Hamelin Bay, near Augusta.jpg

Rokkene i Hamelin Bay er spesielt imponerende på grunn av deres størrelse. De er vanligvis mellom 1,5 og to meter bred og veier opp til 200 kilo. Skapningene er fredelige og til og med vennlige mot mennesker, og det er mulig å svømme med dem eller mate dem fra stranden. Foto: ©Tourism Western Australia

Augusta - det sørligeste punktet

Augusta er en vakker kystby som ligger på det sørligste punktet i Western Australia. Byen er kjent for sine hvalsafari-turer, som lar deg se de majestetiske knølhvalene langs kysten.

Hamelin Bay er en vakker bukt i nærheten av byen Augusta. Buktens rolige farvann og vakre strender gjør den til et populært reisemål for turister og lokalbefolkningen. Stedet er også kjent for sitt fantastiske dyreliv, blant annet med de store rokkene som ofte svømmer i bukten. Det er mulig å snorkle og dykke blant disse fascinerende skapningene, eller bare se dem fra stranden.

Du kan også utforske områdets fantastiske natur, inkludert den nærliggende nasjonalparken Leeuwin-Naturaliste.

I Kalbarri nasjonalpark møter klippene det turkise vannet i Murchison River.  Photo by Nick Dunn on Unsplash

Spektakulære Kalbarri

Kalbarri nasjonalpark er et stort og ulendt villmarksområde som ligger i Western Australia, rundt 485 kilometer nord for Perth. Parken dekker et område på over 180 000 hektar, og er kjent for sitt spektakulære landskap med dype kløfter, ruvende klipper og svingete elver. Det er også hjemsted for et mangfoldig utvalg av flora og fauna, inkludert over 800 arter av villblomster.

En av de mest populære attraksjonene i Kalbarri nasjonalpark er Murchison River Gorge, som slynger seg gjennom hjertet av parken. Kløften er opp til 80 meter dyp på steder og tilbyr fantastisk utsikt over det omkringliggende landskapet. Besøkende kan utforske juvet til fots eller med kano, og det er mange utkikkspunkter underveis.

Andre høydepunkter i Kalbarri nasjonalpark er det ikoniske Nature's Window, en naturlig fjellformasjon som rammer inn utsikten over det omkringliggende landskapet, og Z-Bend, en serie med bratte kløfter som tilbyr en utfordrende, men givende turopplevelse.

Besøkende til Kalbarri nasjonalpark kan også ta del i en rekke utendørsaktiviteter, som fjellklatring, rappellering og fugletitting. Parken er hjemsted for et bredt utvalg av fuglearter, inkludert ørner, hauker og emuer.

Triple J Tours er en turarrangør som tilbyr en rekke turer og opplevelser langs Kimberley-kysten. De er spesielt kjent for sine båtturer langs Ord-elven og i Bungle Bungle-fjellene, hvor besøkende kan oppleve den fantastiske naturen og lære om områdets rike historie og kultur. Foto: Tourism Australia

Opplev Kimberley-regionen

Kimberley-regionen er et stort og avsidesliggende villmarksområde som ligger helt nord i Vest-Australia.

Regionen dekker et stort område på over 420 000 kvadratkilometer og har en relativt liten befolkning på rundt 40 000 mennesker.

Kimberley-regionen er preget av sin fantastiske natur, med vakre strender, dramatiske klippeformasjoner, store elver og frodige regnskoger. Det er også hjem til en rekke imponerende naturlige landemerker, som Bungle Bungle Range, Wolfe Creek Meteorite Crater og Horizontal Falls.

I tillegg er regionen kjent for sin rike aboriginerkultur og historie, med mange steder som er av stor betydning for lokale samfunn og deres tradisjoner. Besøkende kan utforske de tradisjonelle kunstformene og historiene til de lokale stammene gjennom ulike turer og opplevelser.

​

Regionen er hjem til en rekke elver og bekker som gir liv til økosystemene i området, og som er viktige for lokalbefolkningen og turistene som besøker regionen.

En av de mest kjente elvene i Kimberley er Ord River, som starter i Kungurri og renner ut i Cambridge Gulf. Elven er kjent for sin naturskjønnhet og sitt rike dyreliv, og den er også viktig for irrigasjonslandbruket i området.

En annen populær elv i Kimberley er Fitzroy River, som er den lengste elven i Western Australia. Den starter i King Leopold Ranges og renner ut i King Sound. Elven er kjent for sine klare vann og rike fiskebestander.

Andre elver i regionen inkluderer Drysdale River, Berkeley River, Pentecost River og Victoria River. Disse elvene er alle viktige for økosystemene i området, og gir også muligheter for aktiviteter som fiske, båtturer og camping.

Uansett hvilken elv man velger å utforske i Kimberley, vil man kunne oppleve en av Australias mest spektakulære naturområder og en viktig del av regionens kultur og historie.

Besøk Ningaloo Reef

Ningaloo Reef er et uberørt og uberørt korallrev som ligger utenfor kysten av Western Australia. Revet strekker seg over 260 kilometer, og er hjemsted for et variert  marint liv med blant annet 500 forskjellige fiskearter og 250 ulike koraller. hvalhaier, delfiner og skilpadder.  Du kan også utforske den nærliggende Cape Range nasjonalpark, som er hjemsted for fantastiske kløfter og vakre strender.

Fremantle Prison, Fremantle.jpg

Fremantle fengsel er en historisk fengselsbygning i byen Fremantle i Australia. Fengselet ble bygget på midten av 1800-tallet og var i bruk fram til 1991. Fengselet er kjent for sin harde behandling av fanger, og har også vært åsted for flere rømninger og opptøyer. I dag er Fremantle fengsel åpent for besøkende som ønsker å lære mer om fengselets historie og betydning for Australia. Fengselet er også brukt som location for filmer og TV-serier. Foto: Tourism Western Australia

Lær historien om Fremantle

Fremantle er en historisk by som ligger i Western Australia, bare en kort kjøretur fra hovedstaden Perth. Byen er kjent for sin vakre havnepromenade, sjarmerende arkitektur og pulserende kultur. Fremantle er også hjem til en rekke kunstgallerier, kafeer og restauranter, og er kjent for sitt livlige natteliv og musikkscene. Byen er også vert for en rekke festivaler og arrangementer, inkludert den årlige Fremantle International Street Arts Festival. Du kan ta en omvisning i Fremantle Prison, som står på UNESCOs verdensarvliste, og lære om historien til regionen.

bottom of page