top of page

Den klassiske pakkereisen
gir den største sikkerheten

vidar-nordli-mathisen-yxwBJjtgtUs-unspla

Hvis du skal reise med små barn anbefaler de fleste å bestille i god tid før reisen. Bildet er fra Cala de la Fosca, Spania. Illustrasjonsfoto:  Vidar Nordli-Mathisen, Unsplash

Tema

Forbrukerne har fått et nytt vern med den nye pakkereiseloven. Hvis du setter sammen reisen på egen hånd har du nå større juridisk og økonomisk beskyttelse enn tidligere.

Paul Aage Hegvik

8.januar 2022

Loven ble gjeldende fra 1.juli 2018, og ble endret på grunn av at reisemønstret til mange er forandret med at mange nå setter sammen ferien på egen hånd. 

– Hvis du har lyst til å reise på en ferie der du ikke har ansvar for noe annet enn å slappe av og kose deg i sola, så anbefaler vi den klassiske pakkereisen. Andre ønsker derimot å sette sammen hele ferien selv. Ved å være litt lur i bestillingsprosessen har du uansett gode rettigheter, sa tidligere leder for forbrukerdialog i Forbrukerrådet, Pia Cecilie Høst, etter at loven ble innført.

Forbrukerrådet: Sjekkliste pakkereise og «sammensatte reiser»

 

Reisegarantifondet

Forbrukerrådet informerer om at det er maksimal beskyttelse på den klassiske pakketuren med guide og transport til og fra hotellet. 

– En svært god sikkerhet ved pakkereiser, er også at man har rett til å avbestille mot et gebyr. Dette gir deg en ekstra trygghet, spesielt hvis man planlegger større familieferier langt fram i tid, forklarte Høst.

Når du reiser med fly har du alltid flyrettigheter.  Med pakkereiser er du også garantert hjemreise om flyselskapet går konkurs gjennom Reisegarantifondet. Det finnes for øvrig reiseoperatører og reisebyrå som ikke er registrert i fondet. For å være sikker kan du derfor sjekke her.

NHO Reiseliv: Nytt regelverk om pakkereiser fra og med 1. juli 2018

Norsk Reiselivsforum:  Dine rettigheter etter pakkereiseloven

Sammensatte reiser

Det nye i loven gjelder nå for det som betegnes som sammensatte reiser. Dette er i praksis reisearrangement fra en tilbyder, for eksempel en flybillett og en fotballkamp, konsert og hotell, fly og bilutleie eller fly og hotell. Med andre ord tjenester som i løpet av ett døgn er solgt til samme reise. Hvis du bestiller en sammensatt reise skal du være beskyttet av Reisegarantifondet, som beskriver en pakkereise med at den skal inneholde minst to av elementene innen losji, transport og andre turistmessige ytelser.

Reisebyrå- og operatører i andre land

Mange andre land tilbyr noenlunde de samme rettighetene du har i Norge. EU og EØS-land har et samkjørt regelverk som beskytter forbrukeren. Men det er selvfølgelig viktig å sjekke selskapets renomme før du bestiller. Som med alt annet. 

Den største engelske bransjeforeningen, ABTA (tidligere kjent som Association of British Travel Agents) er en av flere nasjonale organisasjonene som understreker at pakketurer er det sikreste. Pandemien har bidratt til at mange har følt seg usikker på rettighetene.

ABTA understreker at enhver type ferie, for eksempel en storbyferie, en strandferie, en skitur eller til og med backpacking rundt i verden – kan være en pakkereise. Selv om pakker kan være «ferdige» av reiseselskapet, kan de også «skreddersys» for å tilpasses hver kundes preferanser og budsjett. Definisjonen på en pakkereise er ganske enkelt at et reiseselskap har satt sammen minst to deler av reisen din for deg, for eksempel flyreiser, overnatting, leiebil eller billetter til en lokal attraksjon.

Dette er noen av dine rettigheter:

Du har rett til en erstatningsferie hvis den er tilgjengelig, eller rett til refusjon hvis ferien din er vesentlig endret av en endring i situasjonen på destinasjonen.

Du vil bli tatt vare på hvis noe går galt. Hvis flyet ditt for eksempel blir kansellert, må reiseselskapet ditt enten omorganisere flyreisen for deg eller tilby deg refusjon for hele pakken. 

Du er gjennom Reisegarantifondet garantert hjemreise hvis flyselskapet går konkurs. Hvis reisearrangøren er medlem av fondet.

Ferien din arrangeres av ett selskap. Du vil derfor motta all viktig informasjon fra dem, og de vil være det eneste selskapet du trenger å komme i kontakt med hvis du trenger å gjøre endringer før du drar eller trenger hjelp mens du er borte.

bottom of page