top of page
chandan-parihar-RZD6Ko9ZWCo-unsplash.jpg

Hold deg unna denne bussruten i Himachals Kinnaur i India. I august 2021 ble 11 personer drept etter et jordskred på denne veien.  Foto: Chandan Parihar, Unsplash

Bussverden med spennende reiser:

Større enn de fleste er klar over

Tema

På ulike måter kan du sikre deg fantastiske bussreiser i alle verdenshjørner. Med rimelige og stinkende skramlebusser i Himalaya eller busser med champagne og kaviar ved en afrikansk savanne.

Paul Aage H. Hansen

Oppdatert 16.desember 2022

Det er et hav av muligheter hvis du ønsker opplevelsesreiser med buss i ulike deler av verden. Noen norske reiseoperatører har et godt tilbud. Den største og en av de mest erfarne operatørene  er Amerikaspesialisten. De fleste reisene som tilbys er i USA med muligheter til turer langs vestkysten, østkysten oppover til Canada, sørstatene, reiser som krysser USA og flere andre som for eksempel Cuba, Hawaii og Mexico.

Europa

Turer i Europa med start på bussreisen i Norge er det flere som tilbyr. Som for eksempel med Ticket/Scandorama som arrangerer turer til Baltikum og Wien. Kjetil`s bussreiser er også et eksempel på en norsk aktør som tilbyr et titalls turer til ulike destinasjoner på det europeiske kontinentet. Noen av reisene til dette selskapet er temabasert. En av turene som de tilbyr er blant annet til de berømte klippebyene i Cinque Terre i Italia.

 

 

 

 

 

Hop-On-Hop-Off

For å finne et stort og omfattende tilbud i alle verdenshjørner anbefales det i første rekke å bruke internasjonale reiseoperatører med avreisested utenfor Norge. 

Busabout og det verdensomspennende Hop-On Hop-Off-nettverket er bussens svar på Interrail. Om du ønsker kan du reise i tre måneder. Bortsett fra at turtilbudet ikke begrenser seg til Europa. Selskapet tilbyr turer i hele verden, til små og store steder, gjennom fjell og daler til asfaltjungel og ville nattklubber. Noen av reisene skifter mellom tog og buss. Og noen inkluderer overnatting, som regel på enkle hostels og ofte i sovesaler sammen med andre som reiser med Busbout. Selskapet kan skilte med gode anmeldelser.

Kilroy har også et internasjonalt samarbeid med tilbud tilbud om Hop On Hop Off-pass. På sett og vis kan det kanskje for noen oppleves tryggere å bruke Kilroy, fordi selskapet også har kontor i Norge. Hvis du trenger hjelp og råd, er det dermed kanskje lettere. Selskapet tilbyr alt fra dagsturer til reiser opp til 90 dager. Mange av pristilbudene er rimeligere enn konkurrenten Busabout. 

Guide og luksusreiser

Hvis du ønsker guide på hele reisen kan du  finne mange bussturer med nettstedet Global Coach Tours. Seilturer og elvecruise er også er del av tilbudet som betyr at du må lete litt for å finne bussturer. 

Hvis du er villig til å bruke godt med penger for å få en unik luksusopplevelse kan du sjekke det engelske reisebyrået Luxurygold. Selskapet arrangerer turer i hele verden, hvor du bor på fasjonable luksushoteller. Du kan for eksempel velge en tidagers tur til Bhutan med opphold på fantastiske resorter, besøk til Taktshang Monastery og mye annet. Prisen for reisen er nærmere 60.000 kroner med avreise fra London.

bjorn-snelders-PeLkhi_B3wI-unsplash (1).

Cinque Terre,  («de fem land»), er et område i det nordlige Italia som består av fem små fiskerlandsbyer beliggende mellom Genova og La Spezia.  De fem byene består av landsbyene (fra nord): Monterosso al MareVernazzaCornigliaManarola (bildet), og Riomaggiore. Foto: Bjorn Snelders, Unsplash

adli-wahid-A87rz-MJN_E-unsplash.jpg

Med det engelske reisebyrået Luxurygold kan du besøke Taktshang som er det mest berømte av klostrene i Bhutan, 3120 moh. og 700 meter over bunnen av Paro-dalen. Foto: Adli Wahid, Unsplash

Har du lyst til å prøve verdens lengste bussreise? Da kan du kanskje prøve å reise med selskapet Transoceânica fra Lima i Peru til Rio de Janeiro i Brazil? Turen er 6300 kilometer lang, går gjennom tre land og reisetiden er 102 timer.  Prisen er 200 dollar. Denne dokumentaren om reisen er i fem deler. En bussrute som etableres mellom New Dehlki i India og London i England vil bli lengre enn denne når den starter i april 2023. Dokumentar: DW

Bussnettverk under sterk vekst

Er du på leting etter en søkemotor for bussreiser i store deler av verden er Busbud og Checkmybus trolig de enkleste å bruke.

Hvis du ønsker å reise med rutebuss fra Oslo til ulike destinasjoner i Europa har Flixbus det største tilbudet. Med denne bussoperatøren kan du reise til hundrevis av steder. Noe av det imponerende med selskapet er at det er enkelt å søke etter reisene på deres nettside, samtidig med at prisene er overraskende billig. Prisen for en vei fra Oslo til Poznań i Polen er for eksempel 758 kroner (august 2019).

Utvider bussnettverket

Flixbus bekreftet i en pressemelding 2.mai 2019 at de har kjøpt selskapene Eurolines og Isilines. Eurolines driver virksomheter i Frankrike, Nederland, Belgia, Tsjekkia og Spania, med et bussnettverk som spenner over mer enn 25 land. I Frankrike opererer de under navnet Isilines. Arbeidet med å integrere de ulike tilbudene ble satt i gang allerede sommeren 2019.

- Vi ønsker å tilby grønn og rimelig transport til reisende over hele verden. Eurolines og isilines lange rutenettverk gjør det mulig for oss å utvide vår europeiske rekkevidde ytterligere. Etter å ha vurdert virksomhetene, vil vi sørge for å gjøre det vi alltid har gjort best: å ha det beste tilbudet for kunden, i nettverket og servicen, sier Jochen Engert, grunnlegger og administrerende direktør i FlixBus i pressemeldingen.

Før du bruker selskapet kan det imidlertid være lurt å lese noen anmeldelser fra Trustpilot som varierer fra total «slakt» til det å bli roset opp i skyene. Det samme gjelder anmeldelsene på siden til Tripadvisor.

 

 

 

 

 

 

 

Søkemotorer for buss

Budbus er ikke en operatør som Flixbus, men en søkemotor for bussruter. Som Momondo og Skyscanner i første rekke er søkemotorer for flyreiser. Budbus opplever overveiende gode anmeldelser. 74 prosent av de som har anmeldt selskapet på nettsiden Trustpilot har gitt karakteren utmerket.

Den kjente reiseskribenten Matthew Kepnes som står bak nettsiden Nomadic Matt er også positiv.

- Jeg kjenner ikke til et annet nettsted som er så omfattende som dette. De gjør en virkelig god jobb, sier han.

Nettstedet har også en app.

Checkmybus er også en svært velfungerende søkemotor som har fått rosende omtaler i kjente tidskrifter og fra ulike reisenettsteder. I motsetning til Budbus søker denne etter både fly, tog og buss med prissammenligninger. Men søkeresultatene er praktisk og oversiktlig.

28433007197_2f28b85341_c.jpg

FlixBus, Europas største ekspressbusstilbud, har vokst internasjonalt siden 2015 med nasjonale ekspressrutenett i Frankrike, Italia, Østerrike, Nederland og Kroatia i tillegg til et internasjonalt rutetilbud til Skandinavia, Spania, England og Sentral- og Øst-Europa.Foto: BrandFlxbs, Flickr

2019-08-08_014627.jpg

Nettstedet Checkmybus sammenligner priser for både fly, buss og tog. Et søk på reise fra New York til Los Angeles resulterte i 27 busstilbud og 21 flytilbud. Ved å trykke på toppen av søkeresultatene er det enkelt å filtrere hvis en for eksempel ønsker bare å reise med buss. Skjermdump: checkmybus.com

Greit å huske før du setter deg på bussen

chan-lee-szqTVdgseRY-unsplash.jpg

Illustrasjonsfoto: chan lee, Unsplash

De fleste rådene for bussreiser er sunn fornuft, men noen tips kan allikevel være greit å ta med seg.

Kjøpe billetter
Bestill billetter online hvis det er mulig. Noen selskap gir deg også mulighet til å velge sete.  Prøv å unngå å kjøpe billetter rett ved TV`en eller høyttalere som ofte kan oppleves som støy. Eller ved siden av toalettene!  Dette sparer deg også for tid på stasjonen, samtidig med at det ofte er rimeligere. Hvis du må kjøpe billettene på stasjonen er det som regel det beste å bruke lokal valuta. Husk at du da må være tidlig på stasjonen.
 

Nattbuss
Hvis målet ditt er å komme fra et sted til et annet uten at du har behov for  å se landskap og folkeliv, kan det anbefales at du søker etter mulighet for å reise om natten. På denne måten kan du oppleve at turen føles kortere. Sørg gjerne for at du sover lite før turen sånn at du enklere kan falle i søvn? Om du sliter med å sove på bussturer kan det også være greit å ta med nakkepute, ørepropper og sovemaske. 

Mat og drikke
Sørg for at du alltid har nok mat og drikke når du drar på lange bussturer. Reiser du  for eksempel med Flixbus selges det som regel snacks og drikke, men ikke nok til en tur som er mange timer. Husk for øvrig at det er få busselskap som tillater varm mat og alkohol (tenk også på toalettbehovet). Husk også en pose som du kan bruke til søppel. For å unngå for mange toalettrunder hjelper det ofte å drikke energidrikker som også bidrar til at du ikke blir dehydrert.

Underholdning
Lange bussturer kan ofte bli kjedelig. Husk derfor å ta med egen underholdning som en bok eller last ned filmer på telefonen eller nettbrettet. Er du glad i å lese kan du også laste ned gratis lydbøker (engelsk). På langdistanseturer er det vanligvis stikkontakter for lading. Når du reiser som dette er det også alltid best å prøve å være positiv til andre mennesker. Å ta en prat med medpassasjerer kan gi deg gode tips om reiseruten, få tiden til å gå raskere og gjøre turen desto mer trivelig. Kanskje kan det også være artig å lære seg et nytt språk? Laster du ned appen Duolingo kan du få med deg noen nyttige gloser.

Klær
Kle deg gjerne lett (med klær som puster), men sørg for at du har varmere klær (sokker også) lett tilgjengelig i håndbagasje. Temperaturen kan endre seg. Et lett teppe kan også være godt å ta med. Hvis du reiser i eksotiske strøk er det ofte at det kan bli kaldt når klimaanlegget på bussen går for fullt.

Sanitære forhold
Våtservietter, hånddesinfeksjon og toalettpapir er alltid nyttig på tur. Reiser du med enkle busser i eksotiske strøk er det ofte sånn at det ikke frister å gå på busstoalettet. Er det krise sånn at du må gjøre det, er det alltid greit med eget papir, også i tilfelle det er tomt. På noen bussturer kan det være flere timer mellom hver stopp.

Sikkerhet
Alt av verdier, som telefon, kamera, pass, penger og kredittkort, er alltid greit å pakke i egen håndbagasje som ikke bør være for stor. Når bussen stopper på en bensinstasjon eller lignende bør du alltid ta med deg ryggsekken/vesken hvis bagasjen ikke er sikret. Hvis du synes det er for tungvint kan det være praktisk å ta med en sykkellås (alltid nyttig på reise), sånn at du kan feste/låse bagasjen på et egnet sted. Men da må du sørge for at låsen er meget god sikret; at den ikke kan kuttes med en kniv.

Helse
Hvis bussen stopper noen minutter er det alltid godt å strekke på føttene for å ikke bli støl, og for å få i gang blodomløpet. En busstur på ti timer kan bidra til at du blir svært så sliten, og da er det ikke ikke hyggelig hvis du trenger et døgn på å komme til hektene igjen.

Setevalg
Hvis det er dårlig med plass til føttene i bussen du skal reise med, kan det være lurt å være på holdeplassen i god før avgang. For å sikre deg et sete foran ved sjåføren eller ved en trapp. Hvis du skal reise gjennom flotte, naturskjønne landskap kan det være lurt å spørre sjåføren hvilken side av bussen som er best.  Hvis du har høydeskrekk og bussen kjører i fjellandskap kan du kanskje velge å sitte ved midtgangen?

Venting
Vær forberedt på at det ofte kan ta lang tid ved grenseoverganger. To timers venting er ikke uvanlig.

Lommelykt eller hodelykt
Når du reiser med buss kan du ofte opplever at det er mørkt i bussen. Lykt er derfor alltid nyttig!

Navigeringsapp
Det er ofte at sjåførene ikke informerer om hvor bussen befinner seg, eller at de gjør det på et språk du ikke skjønner. For å følge med selv er det derfor praktisk å bruke en app for navigasjon. Som for eksempel Google Map.

Bussruter med fylkeskommunalt ansvar i Norge


Akershus                       
Aust-Agder           
Buskerud     
Finnmark                       
Hedmark               
Hordaland       
Møre og Romsdal       
Nordland               
Oppland                     

Oslo                               
Østfold                   
Trøndelag
Telemark                     
Troms                     
Vest-Agder
Sogn og Fjordane     
Vestfold


 

Andre ruter i Norge

Flybussekspressen 
-  Rutetider til/fra flyplassene Gardermoen/Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger/Sandnes, Bardufoss, Harstad/Narvik, Haugesund, Kirkenes, Kristiansand

Lavprisekspressen
- Ekspressbuss mellom Oslo, Kristiansand og Stavanger

Torp-ekspressen
Flybuss mellom Oslo sentrum og Sandefjord Lufthavn. Bussen stopper flere steder på ruten.

Konkurrenten
Linje NW192 Oslo–Arendal–Kristiansand–Flekkefjord–Stavanger

Fjordekspressen
Linje NW431 Bergen–Førde–Stryn–Otta–Dombås–Oppdal–Trondheim

Grenlandsekspressen
Linje NW194 Oslo–Drammen–Sundbyfoss–Siljan–SkienLinje NW184- Skien-Ulefoss-Lunde (Kanalbussen)

Haukeliekspressen
Linje NW180 Oslo–Åmot–Haugesund/Bergen (bytte på Seljestad til Skyss lokalbuss 930 Bergen)

Kystbussen
Linje NW400 Stavanger–Haugesund–Bergen

Sognefjordekspressen
Linje NW420 Sogndal–Lærdal–Flåm–Voss–Bergen–Haukeland sjukehus

Telemarkekspressen
Linje NW182 Seljord–Bø–Ulefoss–Skien–Porsgrunn–Langangenkrysset–Ringdal (Larvik)–Danebuåsen–Sandefjord Lufthavn Torp–Tønsberg.Linje NW184- Skien-Ulefoss-Lunde (Kanalbussen)

Trysilekspressen
Linje NW130 Trysil–Elverum–Oslo lufthavn–Oslo Bussterminal

Valdresekspressen
Linje NW160 Oslo–Fagernes–Årdalstangen–(Sogndal)Linje NW161 Oslo–Fagernes–Beitostølen–(Gjendesheim)Linje NW163 Oslo–Oslo lufthavn–FagernesLinje 9000 M/B Bitihorn

Øst-Vestekspressen
Linje NW162 Lillehammer–Fagernes–Lærdal–Flåm–Voss–BergenLinje 9000 MB Bitihorn


Preikestolbussen
Tau kai til Preikestolen fjellstue

Internasjonale busstilbud


Busbud
Internasjonal søkemotor for bussreiser

Checkmybus
Internasjonal søkemotor for bussreiser


Flixbus
Rutebuss i flere land i Europa

Eurolines
Rutebuss i flere land i Europa

Global Coach Tours
Guidede bussruter i mange verdenshjørner

Insight Vacations
Charterturer med buss i hele verden

Gate 1 Travel
Charterturer med buss i hele verden

Hop-On Hop-Off
Sightseeingturer med busspass i storbyer i hele verden

Intrepid Travel
Charterturer med buss i hele verden

Touradar
Søkemotor for ulike typer reiser i hele verden

bottom of page