top of page
rv-2788677_1920.jpg

I 2021 ble det i Norge ifølge nettstedet Bobilverden solgt 3,081 bobiler, en nedgang fra 2020. Illustrasjonsfoto: Jill WellingtonPixabay 

Bobilsalget tidoblet på ti år 

Tema

Ved årsskiftet til 2020 var det registrert litt under 52 000 bobiler i Norge, nesten dobbelt så mange som for ti år siden.

Paul Aage Hegvik

28.mai 2022

Dette melder Statistisk Sentralbyrå (SSB) som understreker at nordmenn  virkelig har fått opp øynene for å feriere i bobil. Antall bobiler har gått opp fra 26 800 ved inngangen til 2010 til 51 728 ved inngangen til 2020. Før 2010 hadde også veksten pågått i flere år.

– Det er en ganske formidabel vekst. Vi har ikke tall for utenlandske bobiler på norske veier, men vi vet jo at det vanligvis er mange av dem, og det er grunn til å tro at veksten også i flere andre land har vært stor, sier seniorrådgiver Geir Martin Pilskog i SSB. I for eksempel Tyskland var det ved inngangen til 2019 registrert over 530 000 bobiler. Det innebar en økning på 9 prosent sammenlignet med 2018.

 

Campingvogner ned 3,6 prosent

Salgstallene for campingvogner er også gode, og har ikke gått på bekostning av bobilsalget. 

Ved inngangen til 2020 var det 122 166 registrerte campingvogner i Norge, en vekst på over 30 prosent de siste ti årene.

– Campingvognene har holdt seg jevnt populære i mange tiår, og det siste tiåret er intet unntak. Det er et litt eldre fenomen enn bobilene. Det er kanskje mer vanlig at campingvognene blir stående i ro på samme campingplass over flere år, mens vi farter mer rundt med bobilene, sier Pilskog.

chart.png

Norge velger store bobiler

TV2 Broom peker på at 2018-salget av bobiler over 3,5 tonn økte med hele 30 prosent.

– Norge følger på ingen måte trendene ellers i Europa når det gjelder salg av nye bobiler. Mens tyskere, franskmenn, italienere og øvrige europeere sverger til mindre og lettere by-bobiler og delintegrerte bobiler, er det salget av store og eksklusive bobiler vi nordmenn vil ha, sier generalsekretær Geir Holm i Norges Caravanbransjeforbund (NCB).

L387-Aoraki-Mount-Cook-National-Park--Canterbury-Rob-Suisted.jpg

Mount Cook nasjonalpark ligger på Sørøya i New Zealand. New Zealands høyeste fjell, og landsbyen med samme navn ligger innenfor parken. Nettstedet Rough Guides kåret i 2021 nasjonalparken som verdens beste sted for camping. Foto: Rob Suisted, Newzealand.com

Camping i fantastisk natur

Norge trekkes fram som ett av de beste landene i Europa for ferie med bobiler og campingvogner. Mulighet for å campe gratis i fantastisk natur beskrives som en av årsakene.

Det amerikanske nettstedet Tripsavvy  trekker fram Norge når bobil- og campingvognferie i Europa er tema.

- På noen måter tilbyr land som Norge det beste alternativet for bobilturisme, siden avstandene mellom overnattingstilbudene er lange, at tradisjonell overnatting er dyrt, en overflod av fantastisk natur, og mange muligheter for gratis camping, mener nettstedet. Videre understrekes det at Norge har nettsiden Nasjonale turistveger  for de som er på leting etter naturskjønne steder for camping.

- Hvert land i Europa har campingplasser tilgjengelig for bobiler. De fleste aksepterer gratis-camping på et diskret sted. Store motorveier er bygget for store biler. Det er derfor ikke så vanskelig å komme deg rundt som du kanskje tror, opplyser Tripsavvy.

Camperguru blant de beste?

En av de beste nettsidene for å finne campingplasser i Europa er er Camperguru, som har blitt beskrevet i en rekke ledende aviser og magasiner som Forbes, El Pais og CNN. I tillegg til en presentasjon av de beste campingstedene kan du finne en rekke råd og tips om camping.

Mount Cook og Three Cliffs Bay

Nettstedet Rough Guides og den engelske avisen Independent har kåret de beste campingstedene i verden. Independent sin kåring går tilbake til 2006 som valgte Three Cliffs Bay på Gower-halvøya i Swnsea i Wales som beste sted. 

Rough Guides kåret i 2021 Mount Cook nasjonalpark i New Zealand som verdens beste sted for camping. Her er blant landets høyeste med samme navn (eller Aoraki for maoriene). Nettstedet skriver at utsikten fra campingplassene her er rett og slett svimlende. Nummer to er Devon i England. Om dette stedet skriver de at «Den sørvestlige delen av England føles en million miles fra resten av Storbritannia. Campingplassene på Dartmoor og Exmoor er fantastiske steder å slå opp telt på, mens du finner steder med uslåelig utsikt langs de forrevne klippene som sveiper ned til Atlanterhavet på nordkysten av Devon. Kom om høsten, når du kan se en enorm rød sol dykke sakte over horisonten». Nummer tre på listen er Loch Lomond ogTrossachs i Skottland. Valget begrunnes blant annet med at «De spredte toppene, dalene og landsbyene i Trossachs – ofte kalt høylandet i miniatyr – utgjør et utrolig vakkert bakteppe for en campingtur. Midt i disse romantiske innsjøene og dalene finner du alt fra vidstrakte campingvognparker til avsidesliggende ville campingplasser».
De andre utvalgte er Alpene i Frankrike, Hossa nasjonalpark i Finland, Skåne i Sverige, Zion nasjonapark i Utah i USA, Vancouver Island i British Columbia i Canada, Patagoniai Argentina og Chile, Asturias i Spania, Connemara i Irland, Simien Mountains i Etiopia, Tasmania i Australia, Setonaikal i Japan og Ladakh i India.

For veteraner og nybegynnere

Det er fort gjort å glemme tips og råd for både veteraner og nybegynnere. Her er noen, kjent for noen og ukjent for andre.

Pakking

Hvis du planlegger å reise til et land for  å leie en bobil, kan det være lett å tenke at det er god plass til klær og utstyr. Men du kan bli overrasket over at det er begrenset med skapplass. Prøv derfor å pakke så lite som mulig som om du skal reise fra hotell til hotell. Og for å unngå stress og for å få oversikt anbefales det å pakke ut med en gang du kommer fram. Når du pakker utstyr i bobilen/campingvognen er det også greit å ha som felles regel at det du bruker mest lagres så det er lett tilgjengelig. 

Bestill i høysesong

Hvis du reiser i høysesongen og planlegger å bruke mange campingplasser anbefales det å bestille plass på forhånd. 

Tømmestasjoner

På nettsiden Bobilplassen finner du en oversikt over tømmestasjoner. Ifølge nettstedet er kommuner i Norge pålagt å etablere minst en tømmestasjon, men opplyser om at mange ikke tar dette på alvor.

Bobilparkeringer

Bobilplassen har også en god oversikt over bobilparkeringer. Under hver enkelt lenke som du kan åpne på et kart finner du detaljer om tilbudet.

Gassanlegg

Ifølge Norges Caravanbransjeforbund er det tre klare råd for bruk av gass i bobil og campingvogn. 1. Sørg for at anlegget er installert av autoriserte fagfolk

Klargjøring av campingvogn

Norges Caravanbransjeforbund har også gode råd om hvordan du klargjører campingvognen før sesongen. Mange av rådene kan nok også brukes for bobil.

Wi-Fi

Hvis dere er flere som reiser kan det anbefales å bruke mobilt bredbånd. Tilgjengeligheten til Wi-Fi er noen ganger dårlig. Det er ofte at campingplasser har bare en router, og da blir de ofte treg når mange bruker den.

Campingplasser i Europa
Three_Cliffs_Bay_Gower.jpeg

Three Cliffs Bay er en bukt på sørkysten av Gower-halvøya i byen og fylket Swansea i Wales. Avisa Independent kåret i 2006 stedet som verdens beste sted for camping. Foto: Saffron Blaze, Wikimedia Commons Public domain

Her finner du nettstedene til nasjonene som er medlem av EFCO&HPA, den europeiske offisielle samarbeidsorganisasjon for campingsplasser og ferieparker.

Belgia

 

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Hellas

Irland

Flere søkesider for campingplasser i utlandet   

  1. Campendium: Campendium er en populær nettside og app som tilbyr omfattende informasjon om campingplasser over hele verden. Du kan søke etter campingplasser basert på sted, fasiliteter og vurderinger fra andre campere.

  2. Camping.info: Camping.info er en omfattende database med campingplasser i Europa og andre deler av verden. Nettsiden og appen gir detaljert informasjon om campingplasser, inkludert fasiliteter, priser og vurderinger.

  3. Pitchup: Pitchup tilbyr et bredt utvalg av campingplasser over hele verden, inkludert campingplasser, glampingsteder, hytteutleie og mer. Du kan søke etter campingplasser basert på beliggenhet, interessepunkter og tilgjengelige fasiliteter.

  4. ReserveAmerica: ReserveAmerica er en av de største nettsidene for camping og utendørsaktiviteter i Nord-Amerika. Her kan du finne og bestille campingplasser på statlige parker, nasjonalparker og andre offentlige land.

  5. Campsites.co.uk: Campsites.co.uk er en ledende nettside for campingplasser i Storbritannia og Europa. Du kan søke etter campingplasser basert på beliggenhet, fasiliteter og type overnatting, og bestille direkte fra nettstedet.

  6. iOverlander: iOverlander er en app som er spesielt nyttig for reisende som foretrekker å bo på gratis eller billigere campingplasser, som bobilparkeringsplasser, viltcampingområder og andre primitive overnattingssteder. Appen er ideell for eventyrlystne reisende som utforsker avsidesliggende områder.

  7. Hipcamp: Hipcamp tilbyr unike campingopplevelser på gårder, vingårder, rancher og andre private eiendommer over hele verden. Du kan finne og bestille campingplasser basert på dine preferanser og interesser, og støtte lokale vertskap underveis.

  8. Caramaps: Caramaps har en stor database med campingplasser, bobilplasser og andre overnattingssteder over hele verden. Du kan finne informasjon om fasiliteter, priser, vurderinger og mer.

bottom of page