top of page

Alt kan skje når du er på bilferie

Illustrasjonsfoto Patty Mullins, Flickr.

Illustrasjonsfoto: Patty Mullins, Flickr CC BY 2.0

Tema

Det er lett å tro at en bilferie er en enkel affære, men skal du på langtur er det lurt med noen tips og råd før reisen.

Paul Aage Hegvik

20.desember 2022

Nordmenn er glad i bilferier. En undersøkelse som Kantar TNS har gjennomført for Europeiske Reiseforsikring viser at 23 prosent, nesten hver fjerde nordmann, var på bilferie i 2019 før pandemien startet.

– Av undersøkelsen går det frem at det er Norge som er bilferieland nummer én. Deretter kommer Danmark og Sverige, fulgt av Tyskland og Frankrike. 65 prosent drar på bilferie i Norge. 30 prosent drar til Sverige, 26 prosent til Danmark, 17 prosent til Tyskland og 8 prosent til Frankrike, forteller Sigmund Clementz, informasjonssjef i If og Europeiske Reiseforsikring til TV2.

13 prosent kutter bilbruken

Det samme forsikringsselskapet melder at dyr strøm og høye drivstoffkostnader gjør at 13 prosent sier de vil kutte i biltransport når de skal reise til familie og venner i julen 2022.

Det viser en landsomfattende spørreundersøkelse YouGov har gjort for forsikringsselskapet If.1004 personer har svart i undersøkelsen.

16 prosent oppgir at de er usikre på om de vil begrense bilbruken til familie- og venneselskaper i jule- og nyttårstiden. 56 prosent svarer nei på spørsmålet. 15 prosent oppgir at de ikke bruker bil.

– Under koronatiden så vi hvordan smittevern og hjemmekontor påvirket trafikkmønstre. Da var det færre ute på veiene. Økonomi ser ut til å slå ut på når og hvor ofte vi bruker bilen nå, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

I gruppen hvor husstandens inntekt er mindre enn 300 000 kroner svarer hele 22 prosent at de vil kutte i biltransport til familie og venner denne jule- og nyttårshelgen.

Planlegging

Nettsiden til NAF er trolig det beste stedet å starte for å få med tips og råd før bilferien. Her finner masse informasjon som en egen reiseplanlegger for bilturen, trafikkregler i Europa, hva du kan gjøre hvis du opplever et trafikkuhell og en rekke andre råd. Det mest praktiske med nettstedet er ruteplanleggeren. Her kan du legge inn så sant som alle veistrekninger i hele Europa og mer til. Skal du kjøre for eksempel til Moskva kan du finne en anbefalt reiseruter med antall kilometer, drivstoff-forbruk, tips om overnattingssteder, attraksjoner og mye mer. Planleggeren estimerer også kostnader for drivstoff, men for å få riktige tall er det nødvendig å beregne dagens priser i hvert enkelt land du skal besøke. Bruker du for eksempel nettstedet Globalpetrolprices får du noenlunde oppdaterte nasjonale drivstoff-priser som du kan legge inn i ruteplanleggeren. Andre gode nettsteder for bilreiser som kan anbefales er blant annet Viamichelin og Roadtrippers.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Trafikkregler

Når du kommer til et nytt land er det ulike trafikkregler som er greit å kjenne før du ankomme. Det finnes en rekke norske nettsider hvor du kan lese deg opp på trafikkreglene i Europa. Forsikringsselskapet IF er ett av dem. Det er lett å tro at vi kjenner så sant som alle reglene, og at det i første rekke handler om å lese trafikkskiltene. Men i virkeligheten er det mye mer enn dette å sette seg inn i. Visste du for eksempel at det er påbudt å ha alkometer i bilen når du kjører i Frankrike? Eller at det er forbud mot å kjøre inn i en del italienske byer uten en spesiell tillatelse?

Det er også greit å merke seg at flere land har uformelle regler som det kan være praktisk å forstå og lære for å håndtere den lokale trafikkulturen.

Husk oblatene

Flere land i Europa krever motorveioblat, et miljømerke som skal festes til frontruten.  Forsikringsselskapet Gjensidige gjør oppmerksom på at det kan bli dyrt hvis du blir stoppet uten oblat. Resultatet kan bli en bot på alt fra non hundrelapper til flere tusen kroner.

– En oblat er alltid mye billigere enn en eventuell bot. Skal du på bilferie, er det smart å undersøke om landene du skal besøke har krav om motorveioblater og/eller miljømerker, sier kommunikasjonssjef Nils Sødal i NAF. Han minner om at det av og til kan være vanskelig å få med seg all informasjon på veiskilt.

– Både motorveioblater og miljømerker kan kjøpes enten før avreise og underveis. Vårt råd er at du kjøper sistnevnte før du drar hjemmefra. Motorveioblater er enklere å skaffe seg underveis, de selges blant annet på bensinstasjoner ved for eksempel grenseoverganger, sier Sødal.

Østerrike, Sveits, Slovenia, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn, Bulgaria og Romania er blant landene som krever oblat.

– Vær oppmerksom på at ordningen med motorveioblater er noe annet enn vanlige bompenger, som du må betale i de aller fleste land, understreker Sødal.

 Danmark, Tyskland, Østerrike, Frankrike og Belgia. Tsjekkia og Spania er også i ferd med å innføre miljøsoner med begrensninger på biltrafikk. På nettsiden Green Zones kan du kjøpe oblatene før reisen.

Å ferdes i trafikken er ofte ikke så enkelt. I Dhaka i Bangladesh kan en vel bli litt svett hvis en skal kjøre her Foto: joiseyshowaaFlickr CC BY-SA 2.0

2402764792_a960916575_c (1).jpg

Sjekkliste for bilturen


1. Grønt kort
Trafikkforsikringsforeningen har laget en liste over land land i Europa hvor det kreves at en skal ha grønt kort, et internasjonalt forsikringskort som bekrefter at du har gyldig ansvarsforsikring. Til tross for at det ikke er påkrevd i deler av Sør-Europa, anbefaler foreningen at du likevel tar det med. Kortet utstedes av ditt forsikringsselskap. De store forsikringsselskapene har nettsider hvor det er enkelt å bestille kortet kostnadsfritt. Hos noen selskaper må du ringe eller sende e-post til kundeservice. Her finner du oversikten.

2. Nødnummer i hele verden
Før du ankommer ulike land kan det være trygt å registrere nødnummer. Hvis du bruker Wikipedias oversikt kan du kanskje legge inn aktuelle nummer på din mobiltelefon?

3. Internasjonalt førerkort
Før du reiser er det alltid best å sjekke om du trenger internasjonalt førerkort i landet/landene du skal besøke. På nettsiden til NAF finner du en oversikt over flere land som krever kortet.

4. Bilutleie
Her får du noen tips og råd om bilutleie: 
World Travel Observer: Bilutleie


5. Fullmakt
Hvis du har lånt en bil anbefales det å  ta med en fullmakt fra eieren. På engelsk hvis du skal til et land utenfor Norden.

6. Huskeliste
Reservenøkkel, mobillader som er kompatibel med uttak i bilen, lommelykt, lommekniv, våtservietter, førstehjelppakke, toalettpapir, varseltrekant (noen land krever to), felgkryss, jekk, startkabler, Europeisk helsekort (Helfo), billetter, penger, pass, kredittkort, reiseforsikring. låsemutter for hjul hvis du har kostbare felger.

7. GPS, Google Map og kart
Å bruke GPS er alltid lurt, helst i kombinasjon med appen til Google Map. Men i tillegg anbefales det at du bruker vanlige veikart, også med tanke på at mobilen kan bli utladet. Sjekk gjerne på biblioteket om de har. Mange norske biler er utstyrt med fotoboksvarsler, men det er totalforbud mot å bruke denne i Sveits og Lichtenstein. I Tyskland er det forbudt med radarvarsler. Dette kan resultere i en bot på 1500 Euro.

8. Veihjelp
Sjekk om du har veihjelp på forsikringen. Hvis ikke kan det anbefales før en lengre bilferie. Veihjelp for Norge, Norden og Europa er som regel  inkludert i delkasko-/kaskoforsikringen, men dobbeltsjekk for å være sikker.

9. Sjekkliste - motor
Motorolje, spylervæske, kjølevæske, bremsevæske

9. Motorveier
a. Det er straffbart og ikke bruke varseltrekant hvis bilen får full stopp. Bruk også varselblink.
b. Bruk speil så mye som mulig og hold god avstand til biler foran deg.  Noen kan komme bak deg i 200 km/t på motorveier i Tyskland m.v.
c. Vær spesielt oppmerksom på vannplaning når du kjører i høy hastighet.
d. 


10. Bagasje
Pass på at ting med store verdier ikke er i bilen når du forlater den for en lengre periode. Når du skal åpne bagasjerom kan det være lurt å passe på at andre ikke får innsyn.

11. Motorveioblat
Husk at flere land krever miljøoblat for å kjøre på noen motorveier. Se saken til venstre for å bli kjent med ordningen.

12. N-merke
Husk N-merket på bilen før du drar til utlandet. Tilhengere og campingvogner må også merkes.

13. Bomstasjoner
I flere land i Sør-Europa (blant annet i Italia, Frankrike og Spania) hvor det er bomstasjoner fungerer ordningen sånn at du må trekke billett (normalt ikke betale) ved passering. Denne må du ta vare på fram til neste bomstasjon, sluttpunktet på en veistrekning. På stasjonen må du stikke billetten inn i en automat, som leser av hva du skal betale. Betaling skjer med kredittkort. 

14. Refleksvest
Husk at flere land krever at du har refleksvest i bilen. Som i Norge.

15. Overnatting
Bestill gjerne overnatting før du reiser. Med bruk av ruteplanlegger har du mulighet til å bestille overnatting i god til før bilreisen. Sørg for at du har god tid mellom hvert stoppested for å unngå stress og ubehag. Du kan også planlegge måltid med bruk av planleggeren, og kanskje sjekke anmeldelser av spisestedene på Tripadvisor.

16. Her finner du elbiladere i Norge

bottom of page