top of page
vietnam-tourism-g8a8f688d0_1920.jpg

Turisme i Vietnam er en del av den moderne vietnamesiske økonomien . I 2019 mottok Vietnam 18 millioner internasjonale ankomster, opp fra 2,1 millioner i år 2000.  Illustrasjonsfoto: Loc TranPixabay 

Backpacking og flashpacking: 

Fra togreiser i Europa til
eventyrreiser i hele verden

Begrepet backpacking fikk et løft på 1970-tallet da Interrail startet i 1971. På 2000-tallet har ryggsekkturismen vokst i takt med lavprisutviklingen på flyreiser.

Paul Aage Hegvik

Oppdatert 15.februar 2024

  • Facebook
  • Instagram

Med årene er det ett fellestrekk som ikke er forandret. Det er målet, friheten til å reise uavhengig og rimelig.  Tanken om å reise med alt man trenger på ryggen går tilbake til urbefolkninger og nomadiske kulturer, som har flyttet seg over lange avstander med minimalt utstyr.

I det 19. århundre ble europeiske reisende, kjent som «tramps» eller «vagabonder», sett på veiene i Europa og Nord-Amerika. Disse eventyrerne søkte ofte etter arbeid og eventyr mens de reiste langt og bredt.

​

«Hippie Trail»

Etter andre verdenskrig, spesielt på 1950- og 60-tallet, oppstod det en økt interesse for reise blant ungdommer, delvis på grunn av bedre økonomiske forhold og tilgjengelighet av billigere transport.

Den økende populariteten til bilen, togene og senere flyreiser gjorde det mulig for folk å reise lengre og raskere, og dette bidro til å forme en ny æra av reise og eventyr.

På 1960-tallet ble «Hippie Trail» et symbol på reiselyst og eventyrlyst blant unge mennesker. Denne ruten strakte seg fra Europa gjennom Midtøsten og til Sør-Asia, og tiltrakk seg tusenvis av backpackere som søkte etter nye opplevelser og kulturelle utvekslinger.

Samtidig ble det stadig enklere for reisende å finne rimelig overnatting, spesielt gjennom vandrerhjem og enkle gjestehus, som tilbød billig innkvartering til reisende på budsjett.

 

Den første moderne ryggsekkturisten

I løpet av 1970- og 80-tallet fortsatte backpacking å vokse i popularitet, spesielt blant unge europeere og nordamerikanere som ønsket å utforske fjerne destinasjoner som Sørøst-Asia, Sør-Amerika og Afrika.

Utviklingen av moderne teknologi, som Internett og mobiltelefoner, har også spilt en rolle i å forme backpacking-kulturen, ved å gjøre det lettere å finne informasjon om reisemål, booke overnatting og holde kontakten med venner og familie hjemme

Reisene til den italienske eventyreren Giovanni Francesco Gemelli Careri betegnes mer eller mindre som den første moderne ryggsekkturisten. På 1600-tallet sikret han seg plass på handelskip og fartet rundt i verden. I motsetning til datidens sjøfarere var det interesse for å se og lære om verden som var hans motivasjon, ikke å jage profitt.

​

Ny tid

I dag har backpacking blitt en global bevegelse som tiltrekker mennesker i alle aldre og bakgrunner. Teknologi som smarttelefoner og GPS gjør navigasjon og kommunikasjon enklere enn noensinne. Plattformøkonomien, med tjenester som Airbnb og ridesharing, gir flere alternativer for transport og overnatting. Moderne backpackere har tilgang til en mengde ressurser som gjør det mulig å reise sikrere og mer effektivt, samtidig som de kan oppleve autentiske kulturer og steder på en personlig måte.

 

Leonardo DiCaprio i filmen The Beach (2000) inspirerte noen til backpacking og  var mer eller mindre med på å endre reisemønsteret til mange unge rundt omkring i verden. Filmens utgangspunkt var en historie om en ung ryggsekkturist i Thailand. Dette var ett av flere bidrag til at mange fikk øyene opp for Sørøst-Asia, land som Thailand, Kambodsja og Laos.

​

Flashpacking

Etter lavprisutviklingen på flyreiser som startet på 2000-tallet har måten å reise på endret seg fra det å reise hovedsaklig med tog til reiser med høyere budsjett og mer eksklusive krav til komfort. I ettertid fikk denne reiseformen betegnelsen flashpacking. Ryggsekker på 30 til 60 liter, har for noen blitt til små kofferter som holder seg under grensen til håndbaggasje på fly. Fra sju til ti kilo.
 

Flashpacking er en moderne form for backpacking som kombinerer den eventyrlystne ånden av tradisjonell backpacking med litt mer komfort og teknologi. Begrepet oppsto på 2000-tallet som en reaksjon på den økende tilgjengeligheten av teknologi og det voksende ønsket om komfort blant reisende. Flashpackere er typisk mer ressurssterke enn tradisjonelle backpackere, men de deler samme lidenskap for utforskning og uavhengighet.

​

  • Flashpackere er utstyrt med moderne teknologi som smarttelefoner, nettbrett, bærbare datamaskiner og digitale kameraer. De bruker apper og digitale verktøy for navigasjon, booking, og å holde kontakt med venner og familie.

  • Internett-tilgang er essensielt, og mange flashpackere velger overnattingssteder med pålitelig Wi-Fi.

  • I motsetning til tradisjonelle backpackere, som ofte bor i rimelige hosteller og deler sovesaler, foretrekker flashpackere mer komfortable og stilige overnattingsalternativer som boutique-hoteller, private rom i hosteller, eller til og med Airbnb-leiligheter.

  • De unner seg ofte bedre mat og drikkeopplevelser, og er villige til å betale ekstra for bekvemmeligheter.

  • Flashpackere har vanligvis et større budsjett enn tradisjonelle backpackere, noe som gir dem muligheten til å oppleve mer og unngå noen av de mer utfordrende aspektene ved budsjett-reising.

  • De er villige til å bruke penger på aktiviteter og opplevelser som tilbyr unike og minneverdige øyeblikk.

  • Selv om flashpackere søker komfort, holder de seg fortsatt til noen av de grunnleggende prinsippene ved backpacking, som fleksibilitet og spontane reiseruter.

  • De kan velge å reise med lett bagasje, men deres utstyr er ofte av høyere kvalitet og mer spesialisert enn det tradisjonelle backpackere bruker

​

Flashpacking-destinasjoner varierer like mye som for tradisjonelle backpackere, men det er noen steder som skiller seg ut på grunn av deres blanding av kultur, eventyr og komfort:

Flashpacking-destinasjoner varierer like mye som for tradisjonelle backpackere, men det er noen steder som skiller seg ut på grunn av deres blanding av kultur, eventyr og komfort:

  • Sørøst-Asia: Thailand, Vietnam, og Indonesia er populære på grunn av deres rimelige priser, vakre landskap og rike kulturer.

  • Europa: Storbyer som Barcelona, Berlin og Amsterdam tilbyr en kombinasjon av historisk sjarm og moderne bekvemmeligheter.

  • Sør-Amerika: Argentina, Brasil og Peru tiltrekker seg flashpackere med sine varierte landskap og kulturelle rikdommer.

  • Australia og New Zealand: Disse landene er kjent for sine naturskjønnheter og ekstremsportmuligheter, i tillegg til en god infrastruktur for reisende.

​

Med Ipad og lap top på reisen

Reiseoperatøren Kilroy som i sin tid startet med fokus på studenter forklarer flashpacking på følgende måte:  

En typisk flashpacker har høyere budsjett enn en backpacker. Flashpackeren går gjerne ut for å spise i stedet for å lage mat på hostellet. I tillegg er flashpackere hekta på teknologi og du ser de gjerne med en lap-top foran seg og en iPad under armen. Flashpackeren har likevel mye til felles med en backpacker, da ønsket om å oppleve den autentiske siden av en destinasjon, bli kjent med lokale og andre reisende er det samme, bare med litt mer «flash».

Det er akkurat dette vi kaller flashpacking, en reisemåte som blir mer og mer populær. Uansett om du er en ekte backpacker eller flashpacker, så er en ting felles: Ønsket om frihet til å oppleve verden og dra ut på eventyr.

​

«Flygskam»

Når flashpacking nevnes som et nytt fenomen på 2000-tallet må det ikke glemmes at Interrail var med på å forme det som i dag forbindes med backpacking. Den internasjonale jernbaneunion (UIC) startet Interrail i 1971 med tilbud til ungdommer under 21 år. I 1998 ble regelverket endret til at alle kunne reise med Interrail.

I takt med fokuset på det å reise mer miljøvennlig og det svenske nyordet «flygskam» har økningen på Interrail i Sverige de siste par årene vært formidabel. Aftenposten skriver at fenomenet er en av grunnene for at det svenske salget av interrailbilletter økte med nesten 50 prosent i 2018. Økningen på salget av Interrail-billetter var ikke den samme i Norge, en økning på 5,7 prosent. Salget gikk fra 6432 billetter i 2017 til 6800 i 2018. I Europa ble det i 2018 solgt 297.000 billetter, en økning på 3,3 prosent. 

​

VY: Interrail – opplev Europa med tog

​

Skal du på interrail?
Ikke vær for ambisiøs når du planlegger, lag en reiserute som ikke er for lang! Dette er ett av de viktigste rådene som står igjen fra erfarne «interrailere». World Travel Observer har vært i kontakt med flere som har fortalt at de har falt for fristelsen til å prøve å se så store deler av Europa som mulig når de er på en måneds rundreise. Resultatet har ofte blitt til at reisen har endt opp med å sitte på toget mesteparten av reisen. Med stress, stress og atter stress. Og lite søvn.

Mange trekker fram at det beste kan være å velge en del av Europa, øst, vest eller den sørlige delen av kontinentet.

humphrey-muleba-pZhlZpxP-Mo-unsplash.jpg

Stranden Maya Bay på øya Phi Phi Lee i Thailand ble en turistmagnet etter filmen «The Beach» med Leonardo DiCaprio. Opptil 6,000 turister besøkte øya fra feriesteder som Phuket, Krabi og Ko Phi Phi, Stedet genererte rundt 400 millioner baht – 9,5 millioner pund – i inntekter i året. Øya er nå åpnet i igjen etter at den ble stengt i 2018 på grunn av den enorme turiststrømmen som førte til forsøpling og døde koraller. Den ble først stengt for fire måneder. I samarbeid med naturvernere og miljøvernere forlenget de dette med ytterligere ett år. Og akkurat da det ryktes at bukten endelig ville åpne igjen, traff Covid, noe som betyr at den var stengt for turister i nesten fire år totalt. Foto: Humphrey Muleba on Unsplash

Tips for  veteraner og nybegynnere
suhyeon-choi-m4uUDTrcJeY-unsplash.jpg

Ta gjerne med deg en sykkellås som kan sikre ryggsekken eller kofferten din på reisen. Illustrasjonsfoto: Suhyeon Choi, Unsplash

1. Les om landet du skal besøke
Desto mer du vet om stedet du skal besøke desto mer spennende blir reisen. I en hektisk hverdag er det lett å glemme før reisen,  og er en selvfølge for mange, men dette er trolig det viktigste tipset før enhver backpacking-tur.
 
2. Ta med regntrekk for ryggsekken
Til tross for at det kanskje er godvær på hele reisen, kan det komme regnskyll som er vanvittig. Trekket kan også være god beskyttelse mot lommetyver.
 
3. Bruk lås på ryggsekken og ta gjerne med en sykkellås
I løpet av turen vil du stå i kø med hundrevis av mennesker. Profesjonelle lommetyver finnes overalt. Organiserte trikstyverier er utbredt. Dette er når en gruppe samler seg rundt en utvalgt. og gjerne tilbyr seg å hjelpe deg på en eller annet måte. Ofte er det sånn at en person vil fange oppmerksomheten, mens andre utfører tyveriet. I små øyeblikk må du kanskje forlate ryggsekken i noen minutter, på toget eller en terminal. Tar du med sykkellås kan det være praktisk, også hvis du tar deg en dupp et eller annet sted.

4. Bruk pengebelte og «falsk» lommebok
Alle er kjent med at det å bruke pengebelte er lurt. Er du avhengig av å ha litt kontanter kan det samtidig være lurt å spre dem på flere steder, gjerne også i skoene. Må du skjule penger i ryggsekken kan det være lurt å bruke flere skjulesteder. En «falsk» lommebok med litt kontanter kan også være nyttig, sånn at du kan levere denne hvis noen forsøker å robbe deg.
 
5. Ta med så lite som mulig
Hvis du pakker ned haugevis med klær og mye annet kan du oppleve turen som et mareritt. Pakk en gang, ta ut halvparten og gjerne halvparten av dette igjen. For å få plass til så mye som mulig kan det også være lurt å rulle sammen klærne. Dette gjelder også for deg som skal reise med fly til flere land i løpet av en kort tid. Klarer du å holde deg fra sju til ti kilo er du på rett vei, grensene for håndbaggasje. 
 
6. Ta med underlag for soveposen
Hvis du skal bo på vandrehjem eller rimelig pensjonater er det ofte bare en madrass som tilbys. Denne er helt sikkert brukt av mange før deg, og er trolig vasket etter hver bruk. Ta derfor med et trekk du kan legge under soveposen. Telt kan også være lurt, men dette er avhengig av hvor og hvordan du ønsker å reise.

7. Bibliotek har ofte gratis WiFi

8. Ta med ørepropper 
På noen av stedene du tar inn for natta, vil du trolig oppleve mye støy. Ørepropper er detfor alltid nyttig på reisen.

9. Notatblokk og penn
I løpet av reisen vil du være avhengig av mye informasjon. Du kan bruke mobiltelefonen, men en god gammeldags notatblokk er alltid det beste. I blant er det også det beste at andre skriver ned informasjonen (navn, adresser...) for deg, og da vil du kanskje ikke gi dem telefonen din.

10. Vannflaske
Noen ganger kan det bli langt i mellom stedene hvor du kan kjøpe vann.

11. Europeisk helsetrygdkort, førstehjelputstyr og reisevaksine
Husk å skaffe deg det europeiske helsetrygdkortet før du reiser, men sørg for å ha reiseforsikring i tillegg. Før du reiser til andre kontinent enn Europa er det alltid best å sikre seg med alle nødvendige reisevaksiner. Ta også med deg et førstehjelpspakke som du kan kjøpe på apotek for omlag 250 kroner.


Her kan du bruke
Europeisk helsetrygdkort


Her er Folkehelseinstituttets råd om reisevaksiner


12. Planlegg hvor du skal reise og ikke vær for ambisiøs 
Skal du på en måneds reise med tog i Europa, er det viktig at du ikke planlegger sånn at du ikke blir sittende på toget hele turen. Velg gjerne å reise til en del av kontinentet, - øst, vest eller sør.


13. Kopi av andre ID og reisedokumenter
Å miste passet kan oppleves som et mareritt på reisen. Sørg derfor at du har kopier sånn at det blir enklere å skaffe et nødpass. I noen land, som Pakistan og Nepal,  krever også politiet at du skal ha kopier som må leveres til ulike sjekkpunkt. Det kan også vært lurt å ha en kopi av andre ID-dokumenter som førerkort. 
Skann passet ditt, reisedokumenter, og andre viktige dokumenter, og lagre dem i en sikker skybasert tjeneste eller e-postkonto

14. Hodelykt er nyttig
I løpet av reisen kan du oppleve mørke steder, blant annet på grunn av strømbrudd. En liten hodelykt er derfor lurt å ta med.

15. Reis i lavsesong
Alle er kjent med at flybilletter alltid er billigere i lavsesonger, men tenker kanskje ikke på at det også kan være lettere å bli kjent med lokalbefolkningen når du reiser utenfor sesongen?

16. Husk nødlader for mobiltelefon
Du vil noen ganger oppleve flere timer uten at du får mulighet til å lade telefonen. Husk at det alltid er lurt å ta med en ekstern lader.

17. Toalettpapir er alltid nyttig
Du vil oppleve at mange toalett ikke har papir. 

18. Ekstra sekk
Pakk gjerne en liten sekk som du kan bruke på utflukter, sånn at du ikke trenger å farte rundt med en stor ryggsekk.


19. Planlegg, men vær fleksibel
Det er viktig å ha en grov plan for reisen din, inkludert reiseruter og overnattingssteder, men vær åpen for spontanitet og endringer underveis.

 

20. Reis lett
Pakk kun det mest nødvendige i ryggsekken din. Jo lettere du reiser, jo enklere blir det å bevege deg rundt og utforske nye steder.


21. Invester i godt utstyr
Velg en solid, komfortabel ryggsekk og kvalitetsutstyr som passer til dine behov og reiseplaner.


22. Lær noen grunnleggende fraser
Å kunne si noen enkle setninger på lokal språk kan være svært nyttig og respektfullt når du besøker fremmede land.

​

23. Ha et nødsett
Pakk et lite førstehjelpssett med grunnleggende medisiner, bandasjer og andre nødvendigheter.


24. Hold deg sunn og hydrert 
Pass på å drikke nok vann og spise sunn mat for å opprettholde energinivået og holde deg frisk under reisen.


25. Respekter lokale skikker og kulturer
Vis respekt for lokale skikker, tradisjoner og kulturer, og vær bevisst på hvordan du oppfører deg og kler deg.

 

26. Vær åpen for nye opplevelser
Backpacking handler om å utforske nye steder, møte nye mennesker og lære nye ting. Vær åpen for å omfavne nye opplevelser og muligheter underveis.

Ta vare på miljøet
Vær en ansvarlig reisende ved å minimere ditt fotavtrykk, plukke opp etter deg selv, og støtte lokale økonomier og miljøinitiativer.

​

Her finner du flere råd om sikkerhet 

thomas-tucker-LFwHP_dmyLg-unsplash.jpg

Unngå å gå alene i trange smug i kriminelle områder. Hold deg til godt belyste og befolkede gater for din egen sikkerhet.Foto: Thomas Tucker, Unsplash

Hold deg i første rekke oppdatert om lokale forhold og sikkerhetsanbefalinger, og unngå farlige områder eller situasjoner.

1. Undersøk destinasjonene du planlegger å besøke grundig. Bli kjent med lokale lover, kulturer, kriminalitetsrater og hvilke områder du bør unngå.

​

2. Følg med på reiseråd og sikkerhetsanbefalinger fra pålitelige kilder, som regjeringens reiseadvarsler og lokale nyhetskilder.

​

3. Unngå å vandre alene i øde eller dårlig opplyste områder, spesielt om natten. Hold deg til de travleste gatene og områdene når det er mulig.

​

4. Vær forsiktig med svindel og bedragere, spesielt i turistområder. Vær skeptisk til for gode tilbud eller situasjoner som virker for gode til å være sanne.

​

5. Informer venner eller familiemedlemmer om dine reiseruter og opphold, samt hvordan de kan nå deg i tilfelle nødsituasjoner.

​

6. Ha alltid en nødplan i tilfelle uforutsette hendelser. Vet hvordan du kontakter lokale nødtjenester og ambassader eller konsulater fra ditt hjemland.


7. Lytt alltid til dine instinkter og følelser av utrygghet. Hvis noe føles galt eller ubehagelig, forlat situasjonen eller stedet så snart som mulig.

​

8. Reise med en venn eller gruppe kan øke sikkerheten din og redusere risikoen for å havne i farlige situasjoner.

​

Ta deg gjerne tid til å lære grunnleggende selvforsvarsteknikker, førstehjelp, og lær hvordan du reagerer på nødsituasjoner som ran eller medisinske nødsituasjoner.

​

Det er naturlig å føle seg sjokkert, redd eller sint etter å ha blitt ranet, men det er viktig å prøve å bevare roen og klare tankene dine.

​

  1. Ikke forsøk å konfrontere eller motstå raneren, spesielt hvis de er bevæpnet eller voldelige. Din sikkerhet er det viktigste.Hvis ranet skjer på et offentlig sted, rop om hjelp for å tiltrekke oppmerksomhet fra andre mennesker i nærheten.

  2. Etter at ranet har skjedd, kontakt lokale myndigheter, som politiet eller ambassaden/konsulatet for ditt hjemland, og rapporter hendelsen så snart som mulig. Gi dem en detaljert beskrivelse av hva som skjedde og eventuelle kjennetegn på gjerningspersonene.

  3. Ta notater om hendelsen så snart som mulig, inkludert tidspunkt, sted, beskrivelse av gjerningspersonene og hva som ble stjålet. Dette vil være nyttig for politiet og forsikringsselskapet ditt.

  4. Hvis du har blitt frarøvet kredittkort eller bankkort, kontakt umiddelbart banken din for å fryse kortene og rapportere tapet.

  5. Hvis du har blitt skadet under ranet, søk medisinsk hjelp så snart som mulig. Dette er spesielt viktig hvis du har blitt angrepet fysisk eller hvis du trenger nødhjelp.

  6. Å bli ranet kan være traumatisk, så ikke nøl med å søke profesjonell psykologisk støtte eller rådgivning hvis du føler behov for det etter hendelsen.

  7. Informer familie og venner hjemme om det som har skjedd, slik at de kan gi deg støtte og bistand om nødvendig.

  8. Etter ranet, vær ekstra forsiktig og oppmerksom på sikkerheten din. Unngå å vise dyre gjenstander eller kontanter offentlig, og vær forsiktig med å gå alene på mindre trafikkerte steder.

bottom of page