top of page

Fakta

Aserbajdsjan
220px-Fuad_Alakbarov_in_2017.jpg
125px-Flag_of_Azerbaijan.svg.webp

Jeg oppdaget meg selv med å reise. Aserbajdsjan lærte meg å elske menneskeheten. Skottland lærte meg å kjempe for menneskeheten.

​

Fuad Alakbarov  (1988 - ) 
Aserbajdsjansk/skotsk
menneskerettighetsaktivist, 
fotojournalist og sjakkspiller.

48863984897_dc3cff5d89_k.jpg

Hovedstad

Baku

​

Etniske grupper

Aseri 90.6%, dagestanere 2.2%, russere 1.8%, armenere 1.5%, andre 3.9% (1999) notat: omtrent alle armenere bor i Nagorno- Karabakh regionen

​

Språk

Aserbajdsjansk (aseri) (offisiell) 90.3%, lesgisk 2.2%, russisk 1.8%, armensk 1.5%, andre 3.3%, uspesifisert 1% (1999)

​

Religion

Muslimer 93.4%, russisk- ortodokse 2.5%, armensk- ortodokse 2.3%, andre/uspesifisert/ingen 1.8% (1995)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer​

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Republikk

​

Areal

86,600 km²

​

Nasjonaldag

28. mai

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Aserbajdsjan

Tasteatlas

International Cuisine

Wikipedia

​

Utvalgte aviser

Azer Tac 

Xalg qeseti

​

Offsielt turistnettsted

Azerbaijan Tourism Board

​

UDs reiseråd

Aserbajdsjan

​

Nødnummer

Politi 102 Ambulanse 103 Brann 101

​

FN-sambandet

Landstatistikk

​

Menneskerettigheter - Amnesty International

 

Menneskerettigheter - Human Rights Watch

​

FNs utviklingsprogram
Human Development Index

​

Reportere uten grenser
Pressefrihetsindeksen

​

Transparency International

Korrupsjonsindeksen

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

Ti kjente personer fra Aserbajdsjan

Nigar_Shikhlinskaya_in_1889.jpg

Nigar Şıxlinskaya (1878-1931) var den første aserbajdsjanske sykepleieren, den første aserbajdsjanske kvinne med høyskoleutdanning og formann for kvinnekomiteen for medisinsk behandling av sårede i første verdenskrig. Hun tjenestegjorde på vestfronten under første verdenskrig, hvor hun åpnet et Røde Kors- sykehus, - Shikhlinskaya Hospital. I tillegg til sitt opprinnelige aserbajdsjanske språk, snakker hun flytende russisk, fransk, og arabiskpersisk. I 1909 giftet hun seg med den berømte obersten og sjefen Aliagha Shikhlinski fra Aserbajdsjan. Foto: Ukjent, Wikimedia Commons Public domain

  1. Garry Kasparov - En av verdens mest berømte sjakkspillere gjennom tidene, tidligere verdensmester og politisk aktivist.

  2. Fikrat Amirov - En betydelig aserbajdsjansk komponist kjent for å blande vestlige og østlige musikalske tradisjoner i verkene sine.

  3. Aziza Mustafa Zadeh - En anerkjent aserbajdsjansk jazzpianist og sanger, kjent som «Princess of Jazz».

  4. Arif Mammadov - En fremtredende aserbajdsjansk maler og kunstner kjent for sitt bidrag til moderne kunst i Aserbajdsjan.

  5. Emin Agalarov - En populær aserbajdsjansk sanger, låtskriver og forretningsmann, kjent både nasjonalt og internasjonalt.

  6. Leyla Aliyeva - En aktivist for dyrs rettigheter, filantrop og forretningskvinne, også kjent som datter av Aserbajdsjans president, men hun har gjort seg bemerket uavhengig av dette gjennom sitt humanitære arbeid.

  7. Rashid Behbudov - En legendarisk aserbajdsjansk sanger og skuespiller, kjent for sine bidrag til aserbajdsjansk musikk og filmindustri.

  8. Farman Salmanov - En anerkjent aserbajdsjansk geolog og oppdager, kjent for sitt arbeid med oljeindustrien og oppdagelsen av flere store oljefelt.

  9. Gara Garayev - En innflytelsesrik aserbajdsjansk komponist kjent for sine bidrag til klassisk musikk og opera.

  10. Huseyn Javid - En fremtredende aserbajdsjansk poet og dramatiker, kjent for sine dikt og skuespill som reflekterer på temaer som frihet, patriotisme og kjærlighet.

Historisk glimt

Aserbajdsjans historie er rik og kompleks, med spor som strekker seg tilbake flere tusen år. Her er en oversikt over landets historie:

 

Aserbajdsjan har vært bebodd siden oldtiden. I bronsealderen var regionen hjem for ulike kulturer og stammer. Fra det 7. århundre f.Kr. ble området påvirket av det persiske Achaemenid-dynastiet.

 

Aserbajdsjan var en del av det persiske imperiet i flere århundrer. Det opplevde en blanding av persisk, gresk og armensk innflytelse og var en viktig del av handelsruten som bandt øst og vest.

 

På 600-tallet e.Kr. ble Aserbajdsjan erobret av det muslimske arabiske kalifatet og islamisert. Regionen ble en del av det muslimske imperiet og opplevde en økonomisk og kulturell blomstring.

 

Fra det 9. til det 18. århundre var Aserbajdsjan under persisk kontroll som en del av det persiske safavid-dynastiet og senere det qajariske dynastiet. På 1800-tallet ble området delt mellom Persia og Russland etter Russlands erobring av den sørlige delen av Aserbajdsjan. Den nordlige delen av Aserbajdsjan kom under russisk styre og ble senere en del av det russiske imperiet.

 

Etter den russiske revolusjonen i 1917 og oppløsningen av det russiske imperiet, ble Aserbajdsjan en del av det transkaukasiske forbundet og senere en egen sovjetrepublikk. Aserbajdsjan var en del av Sovjetunionen fram til unionens oppløsning i 1991, da landet erklærte sin uavhengighet.

 

Et av de viktigste kapitlene i Aserbajdsjans nyere historie er konflikten om Nagorno-Karabakh-regionen. Etter Sovjetunionens sammenbrudd brøt det ut en væpnet konflikt mellom Aserbajdsjan og den armensk-dominerte regionen Nagorno-Karabakh, som erklærte uavhengighet fra Aserbajdsjan. Konflikten førte til alvorlige kamper og en pågående politisk situasjon som har formet Aserbajdsjans historie de siste tiårene.

 

Etter en langvarig konflikt med Armenia om Nagorno-Karabakh-regionen, brøt det ut en kort, men intens væpnet konflikt mellom Aserbajdsjan og Armenia i 2020. Aserbajdsjan gjennomførte en vellykket militæroperasjon og gjenvant kontrollen over store deler av Nagorno-Karabakh-regionen, noe som førte til signeringen av en fredsavtale

​

Ilham Alijev har vært president i Aserbajdsjan siden 31. oktober 2003. Han er sønn av den forrige presidenten i Aserbajdsjan, Heydar Alijev. Menneskerettssituasjonen i Aserbajdsjan har ikke bedret seg under Ilham Alijev sitt styre. Opposisjonen blir ikke tillatt å holde demonstrasjoner og møter, og opposisjonspolitikere og journalister blir utsatt for sterkt press.

​

Visste du at...

Aserbajdsjan har en lang historie med oljeutvinning, og oljeindustrien har vært en viktig del av landets økonomi. Baku var en gang kjent som «den svarte byen» på grunn av oljeutvinningen og raffineringsvirksomheten som fant sted der.

 

Nasjonaldyret i Aserbajdsjan er Karabakh-hesten, men rasen er nå truet med utryddelse. En av årsakene er at hestekjøtt har vært viktig mat i mange år, men er nå erstattet med andre typer kjøtt.

​

Aserbajdsjan har en av de største konsentrasjonene av gjørmevulkaner i verden. Disse vulkanene er ikke utbrudd av lava, men gjørme og gass. De skaper unike landskap og er en av landets naturlige attraksjoner.

​

Seven Beauty er en konkurranse hvor syv jenter får heklekroker og garn. Jentene skal hekle strømper. Vinneren er jenta som hekler de beste kvalitetstrømpene på kortest tid.

​

Den antatt første kjente peisen  i menneskets historie ble oppdaget i Azikh Cave, den største hule i Aserbajdsjan, datert tilbake til 700,000 til 500,000 år siden.

​

Aserbajdsjan deler grense med Det kaspiske hav, som er verdens største innsjø og er kjent for sin unike økologi. Sjøen er hjemmet til mange sjeldne og truede dyrearter, blant annet kaspisel og europeisk kjerrskilpadde.

​

Aserbajdsjan har en lang historie med vinproduksjon som strekker seg tilbake til antikken. Landet har en rekke regioner som er kjent for sin vinproduksjon, inkludert Shamakhi, Ganja og Tovuz.

​

Aserbajdsjansk mat er kjent for sin rike smak og unike kombinasjon av krydder. Landet er kjent for retter som plov (risrett), dolma (fylte grønnsaker), lavash (tynn brød) og safranisert mat.

​

Aserbajdsjan produserer sin egen sjokolade, kjent som «Sheki-sjokolade». Sheki er en by kjent for sin tradisjonelle søtsaker, inkludert nøttesjokolade, som er en favoritt blant både lokalbefolkningen og besøkende.

​

Azeri-kulturen er kjent for sin historier om folklore og overtro, som for eksempel:

«Ikke lån penger eller brød om natten»

«Å forlate saks med åpne blader bringer ulykke og død»

«Hvis du møter en person med tomme lommer, er du bundet av ulykke»

 

Garry Kasparov, verdens meste kjente sjakkmester, ble født i Aserbajdsjans hovedstad Baku hvor han gikk på sjakkskole. Den yngste internasjonale stormesteren gjennom tidene, 14-åringen Teymur Rajabov, er også fra Aserbajdsjan.

​

Zoroastrisme, en av verdens eldste religioner, har dype røtter i Aserbajdsjan. Landet har flere zoroastriske kulturer og templer, og det finnes fortsatt tilhengere av denne religionen i dag.

​

Aserbajdsjan vant Eurovision Song Contest i 2011 med sangen «Running Scared» fremført av duoen Ell & Nikki. Dette var landets første seier i konkurransen, og det førte til at Aserbajdsjan var vertskap for Eurovision Song Contest i 2012.

​

Aserbajdsjan er kjent for sitt unike Naftalan oljebad. Naftalanoljen, som finnes i regionen Naftalan, har medisinske egenskaper og blir brukt til behandling av forskjellige hud- og leddsykdommer.

​

TV-kanaler i Aserbajdsjan bruker tre språk, - azeri, russisk og tyrkisk.

​

Aserbajdsjan har en unik musikktradisjon kalt mugam. Mugam er en improvisatorisk vokal- og instrumentalmusikkform som har dype røtter i aserbajdsjansk kultur. Denne musikkstilen er anerkjent som en del av UNESCOs immaterielle kulturarv.

​

Aserbajdsjan har en lang tradisjon for teppeveving, og aserbajdsjanske tepper er anerkjent for sin kvalitet og vakre design. Disse teppene er håndlaget og ofte utsmykket med komplekse mønstre og farger. Guba-regionen er kjent for sin teppeproduksjon, spesielt Guba-tepper. Disse håndvevde teppene er preget av sin vakre design, levende farger og høy kvalitet, og er ettertraktet som kunstverk over hele verden.

​

Aserbajdsjan har en lang tradisjon for silkeproduksjon, og aserbajdsjansk silke er kjent for sin høye kvalitet og fine håndverk. Landet har silkedyrkning og produksjonssentre, hvor man produserer vakre silkestoffer og tekstiler.

​

Aserbajdsjansk  folkemusikk er kjent som Ashiq-musikk. Ashiqer er sangere og musikere som fremfører melodiske og poetiske sanger med instrumenter som saz (strenginstrument) og balaban (fløyte).

​

Det aserbajdsjanske kjøkkenet er kjent for sin rike smak og variasjon. Maten er ofte basert på ferske råvarer som grønnsaker, kjøtt, frukt og urter. Populære retter inkluderer pilaf, dolma (fylte grønnsaker), kebab og aserbajdsjansk te.

​

Aserbajdsjan har en sterk te-kultur, og aserbajdsjansk te er kjent for sin aromatiske smak og drikkeprosedyre. Det er vanlig å drikke te fra spesielle aserbajdsjanske tekanne, kalt «armudu» (pæreformet), og nyte det med søtsaker og nøtter.

​

Novruz er en viktig og tradisjonell fest i Aserbajdsjan. Den markerer begynnelsen av det nye året og vårens ankomst. Feiringen innebærer ritualer, musikk, dans og spesielle retter som pakhlava (en tradisjonell søt kake) og samani (spiselig spire fra hvete).

​

Nard, også kjent som aserbajdsjansk sjakk, er et populært brettspill i Aserbajdsjan. Dette strategiske spillet spilles med spesielle brikker og har en lang historie i landet.

​

Aserbajdsjan er vertskap for den årlige Baku Jazz Festival, som tiltrekker seg anerkjente jazzartister fra hele verden. Festivalen feirer jazzmusikkens mangfold og er en viktig begivenhet for musikkelskere i landet.

Hovedstaden Baku

Hovedstaden Baku

Baku (1,229,100 innbyggere/2015) er hovedstaden i Aserbajdsjan. Byen ligger omkring 28 meter under havet og er den laveste liggende nasjonale hovedstaden i verden. Baku er første gang nevnt i historiske kilder i 885 e.kr, men arkeologiske funn tyder på at det har vært bosetting der i flere århundre før Kristi fødsel. Byen er det vitenskapelige, kulturelle og industrielle sentrum i Aserbajdsjan. Foto: Wisdom King, Flickr

Landbruk og turisme viktig for denne byen

Landbruk og turisme viktig for denne byen

Gandsja (328,400 innbyggere/2015) er den nest største byen etter hovedstaden Baku. Den het Jelisavetpol under Det russiske riket. Byen fikk tilbake det opprinnelige navnet Ganja i 1920 da den ble innlemmet i Sovjetunionen. Gandsja ble grunnlagt på 500-tallet og har lenge vært et knutepunkt for handel i området. Landbruk og turisme er viktig næringer for byen i dag. Javad Khan Street er den tradisjonelle handlegaten som ligger i gamlebyen. Foto: Ilkin M-zade, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Viktig havneby og oljesenter

Viktig havneby og oljesenter

Byen Sumqayit (297,600 innbyggere/2015) ligger ved Det kaspiske hav, 30 kilometer nordvest for hovedstaden. Den tidligste bosettingen ved Sumgayit er kjent fra 1580, men utviklingen som by skjedde først i 1920-årene som en del av Sovjetunionen. Sumqayıt er i dag en viktig havneby og oljesenter. Foto: Cavid Sumqayıtlı, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

By med aktivt kulturliv

By med aktivt kulturliv

Lankaran (51,600 innbyggere/2015) er en by ved kysten av Det kaspiske hav, nær den sørlige grensen til Iran. Lankaran har to museer, et dramateater, biblioteker, 87 kulturorganisasjoner, to barnemusikkskoler, en malerskole, et kunstgalleri og en park for kultur og rekreasjon. Foto: Ds02006, Wikimedia Commons Public domain

«Lysets by» og industrisenter

«Lysets by» og industrisenter

Mingachevir (101,600 innbyggere/2015) ble grunnlagt i 1948, delvis av tyskere som var krigsfanger under andre verdenskrig. Byen kalles ofte «lysets by» på grunn av vannkraftstasjonen ved elven Kur, som deler byen i to. Mingachevir er det fjerde største industrisenteret i republikken. Et oppdrettsanlegg som ble etablert i 2008 er en viktig næring i byen. Foto: AzerAlay, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Grunnlagt på 800-tallet f.Kr

Grunnlagt på 800-tallet f.Kr

Shaki (64,500 innbyggere/2015) er en by nordvest i Aserbajdsjan, grunnlagt på 800-tallet f.Kr. Byens historiske sentrum ble i 2019 oppført på Unescos verdensarvliste, på grunn av sin unike arkitektur og sin historie som et viktig handelssenter langs Silkeveien. Shaki har en liten silkeindustri og er avhengig av landbrukssektoren som produserer tobakk, druer, storfe, nøtter, frokostblandinger og melk. Foto: President.az, Wikimedia Commons CC BY 4.0

Gjenerobret av Aserbajdsjan i 2020

Gjenerobret av Aserbajdsjan i 2020

Sjusja (4,200 innbyggere/2015) er en by i Nagorno-Karabakh i Aserbajdsjan. Den ligger i Karabakhs fjelltrakter på rundt 1,350 meters høyde 37 kilometer sørvest for Agdam. Byen ble grunnlagt i år 1751. 9. mai 1992 ble byen okkupert av armenske styrker etter krigen i Nagorno-Karabakh. I november 2020 ble byen gjenerobret av Aserbajdsjan etter krigshandlingene denne høsten. Foto: John Steedman, Wikimedia Commons CC BY 2.0 2

Den mest avsidesliggende landsbyen

Den mest avsidesliggende landsbyen

Xinaliq er en landsby 2,100 meter over havet i Kaukasus. Dette gjør Xinaliq til den høyeste og mest avsidesliggende landsbyen i Aserbajdsjan og blant de høyeste landsbyene i hele Kaukasus. Folket i landsbyen snakker kinesisk. Innbyggerne i Xinaliq har stort sett beholdt sin tradisjonelle livsstil. Stedet ble i 2020 registrert som tentativ verdensarv. Foto: Gilad.rom, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Stor betydning siden middelalderen

Stor betydning siden middelalderen

Ordubad er en liten by og hovedstad i distriktet med samme navn. Ordubad har tyrkiske og persiske røtter og betyr hærby. Byen har vært av stor betydning for regionen siden middelalderen. Tre moskeer fra 1600- og 1700 -tallet har blitt bevart i byen. Byen ble registrert som tentativ verdensarv i 2020. Foto: Ulvi Ismayil, Wikimedia Commons CC BY-SA 2.0

Kjent for sine håndverkstradisjoner

Kjent for sine håndverkstradisjoner

Lahıc er en landsby i İsmayıllı Rayonu-distriktet,140 kilometer vest for hovedstaden Baku. Lahıc ligger 1,215 meter over havet. Lahij er en av landets eldste bosetninger, og er et bemerkelsesverdig sted i landet, med sine autentiske håndverkstradisjoner, spesielt relatert til kobber. Landsbyens teppe- og teppehåndverk er også kjent i Aserbajdsjan og Sør-Kaukasus. Foto: shankar s., Flickr CC BY 2.0

Største jødiske majoritet utenfor Israel

Største jødiske majoritet utenfor Israel

Krasnaya Sloboda er en landsby og kommune i Quba hvor det bor bare jøder, rundt 4,000 innbyggere. Utenfor Israel er dette den største bosettingen i verden hvor jøder er majoritetsbefolkning. Befolkningen er kaukasiske fjelljøder. Under den andre verdenskrig ble nordlige Kaukasus okkupert av tysk soldater, men de fleste fjelljødene ble spart for tilintetgjørelse da nazistene ikke visst om de skulle klassifiseres som jøder eller ikke. Foto: Asif Masimov, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent for arkitekturen

Kjent for arkitekturen

Heydar Aliyev Center er en arena, et 5.700 m² stort bygningskompleks i Baku, Aserbajdsjan designet av den irakisk-britiske arkitekten Zaha Hadid og kjent for sin særegne arkitektur og flytende, buede stil som unngår skarpe vinkler. Foto: Francisco Anzola, Flickr

Gamlebyen i hovedstaden er fra 1100-tallet

Gamlebyen i hovedstaden er fra 1100-tallet

Maiden Tower er et monument fra 1100-tallet i Gamlebyen, Baku, Aserbajdsjan. Sammen med Shirvanshahs-palasset, datert til 1400-tallet, danner det en gruppe historiske monumenter oppført i 2001 på UNESCOs verdensarvliste. Foto Chuck Moravec, Flickr

Ble brukt som hinduistisk og zoroastrisk tempel

Ble brukt som hinduistisk og zoroastrisk tempel

Baku Ateshgah, ofte kalt «Fire Temple of Baku» er et slott-lignende religiøst tempel i byen Surakhani, en forstad til Baku. Basert på persiske og indiske inskripsjoner ble tempelet brukt som et hinduistisk og zoroastrisk sted for tilbedelse. Det femkantede komplekset ble bygd på 1600- 1700-tallet. En naturlig «evig flamme» brant på stedet i nesten et århundre, men slukket i 1969 etter utnyttelse av petroleum og gass i området. Foto: Robot8A, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Var slott i gammel stat

Var slott i gammel stat

Palace of Shaki Khans i byen Shaki (68,400 innbyggere/2020) var sommerbolig for herskerne i Sheki Khanate, en stat som eksisterte fra omkring 1500 til 1819. Slottet ble bygd mellom 1790 og 1797, er cirka 30 meter langt, består av to etasjer med et areal på omtrent 300 m², har seks rom, fire korridorer og to speilvendte balkonger. Sammen med den historiske delen av byen ble palasset oppført som verdensarv i 2019. Foto: Sefer azeri, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Forhistorisk liv i Kaukasus

Forhistorisk liv i Kaukasus

Gobustan National Park ligger 64 kilometer sørvest for Baku og ble erklært som et nasjonalhistorisk landemerke i 1966. Helleristningene og helleristningene på stedet viser fascinerende bilder av forhistorisk liv i Kaukasus. De godt bevarte skissene viser eldgamle befolkninger som ferdes på sivbåter; menn som jakter antilope og ville okser, og kvinner som danser. Thor Heyerdahl besøkte stedet flere ganger. Stedet ble utnevnt som verdensarvsted i 2007. Foto: Kristian Ellis Wood, Wikimedia Commons

Det høyeste fjellet i landet - 4.485 meter

Det høyeste fjellet i landet - 4.485 meter

Bazarduzu Dagi er det høyeste fjellet i Aserbajdsjan med 4,485 meter over havet. Flomsletten til elven Yatukhdara på 2,800 meter er startpunktet for å gå til toppen. Det ligger i Kaukasus nær grensa til Russland. Det sørligste punktet i Russland ligger i nærheten av denne toppen. Foto: Matthew Hadley, Wikimedia Commons CC BY 1.0

Den høyeste fjellkjeden

Den høyeste fjellkjeden

Murovdağ eller Mrav er den høyeste fjellkjeden i Lesser Kaukasus, Aserbajdsjan. Rekkevidden er omtrent 70 kilometer lang, og Gamish Mountain er den høyeste toppen på 3,724 meter. Den består hovedsakelig av jura-, kritt- og paleogene bergarter. Foto: The oldest, Wikimedia Commons Public domain

Den største innsjøen

Den største innsjøen

Lake Sarysu ligger i regionene Imishli og Sabirabader, og er den største innsjøen i Aserbajdsjan. Sjøen er omtrent 65,7 km². Den er av stor betydning som overvintringssted for trekkfugler. Hvis det er gunstige forhold er det over 300,000 fugler på vinteren. Foto: Du soleil dans les roues, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Den lengste elven i Aserbajdsjan

Den lengste elven i Aserbajdsjan

Kura er ei elv i Kaukasus, og den lengste i Aserbajdsjan. Den begynner i den nordøstlige provinsen Ardahan i Tyrkia, og renner derfra inn i Georgia og videre til Aserbajdsjan, hvor den mottar elva Araks og munner ut i Kaspihavet. Elva er i alt 1,364 kilometer lang. Det er 8,359 elver i forskjellige lengder i Aserbajdsjan. Av dem er 8,188 elver mindre enn 25 kilometer lange. 24 elver er over 100 kilometer lange. Foto: Abu Zarr, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den største innsjøen i landet

Den største innsjøen i landet

Lake Sarysu i Imishli og Sabirabad er den største innsjøen i landet, Kystområdet Sarisu er dekket av våtmarker og sump. Innsjøens gunstige forhold tiltrekker seg mellom 300,000 og 350,000 trekkfugler om vinteren. Det er mye flom i innsjøen som har ført til at folk i flere landsbyer har blitt evakuert. Foto: Nazyla.Gourban, CC BY-SA 4.0

Inspirasjon for mange romaner og dikt

Inspirasjon for mange romaner og dikt

Göygöl er en innsjø i det vestlige Aserbajdsjan, cirka 300 kilometer vest for hovedstaden Baku, 1,560 meter over havet. Innsjøen beskrives som veldig vakker, og har vært en inspirasjon for mange romaner, dikt og musikkband. Foto: Niyaz Bakılı, Flickr CC BY 2.0

Landet er kjent for sine muddervulkaner

Landet er kjent for sine muddervulkaner

Aserbajdsjan har nesten en tredjedel av alle muddervulkaner i verden. Dette er ansamlinger av leire eller annet finkornet mineralsk materiale som dannes der gasser sammen med vann strømmer ut av jordoverflaten. Lokbatan cirka 15 kilometer fra hovedstaden Baku er av de mest kjente. I 2001 selvantente de og eksploderte. Foto: Mark Ireland, Flickr CC BY.20

Den største nasjonalparken i Kaukasus

Den største nasjonalparken i Kaukasus

Shahdag nasjonalpark er fordelt på mange distrikt i landet, og er 1,305 km² stor, den største nasjonalparken, ikke bare Aserbajdsjan, men i hele Kaukasus. 51 av de 101 pattedyrartene som bor i Aserbajdsjan bor i denne parken. Foto: Khagani Hasanov1988, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Nasjonalpark med rik fauna og flora

Nasjonalpark med rik fauna og flora

Hirkan National Park er 99 prosent dekket av skoger i et fjellområde. Området bevarer rundt 150 endemiske treslag og mange endemiske plantearter. I parken er det også en rik fauna. Her er det blant annet kaspitiger, gullsjakal, gaupe, brunbjørn, villsvin, grevlinger og oter. Hirkan ble registrert som tentativ verdensarv i 2020. Foto: Toni Wöhrl, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Brenner du dette har du bare sju dager å leve

Brenner du dette har du bare sju dager å leve

Tnjri nær landsbyen Skhtorashen de jure i Khojavend-distriktet er et gigantisk orientplatan-tre som er over 2,000 år gammelt. Treet er mer enn 54 meter høyt og 27 meter i omkrets. Hulrommet måler 44 m²og treets løvverk dekker rundt 1,400 m². En gammel legende sier at den som brenner ned dette treet vil ha bare sju dager å leve. Foto: Armen Manukov, Wikimedia Commons CC BY 3.0

Brannene som aldri tar slutt

Brannene som aldri tar slutt

Yanar Dağ (betyr «brennende fjell») er en naturgassbrann i ei åsside på Absjeronhalvøya ved Kaspihavet nær Baku. Flammer på åssiden er noen steder flere meter høy, opp til ti meter. Årsaken til Yanar Dag-brannene er hydrokarbongasser som er under jordoverflaten. Bare en håndfull brannfjell eksisterer i dag i verden, og de fleste ligger i Aserbajdsjan. Fjellet har brent så lenge noen kan huske, og brannen viser ingen tegn på å ta slutt. Foto: Chmee2, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Kjent for sitt gode temperament og hurtighet

Kjent for sitt gode temperament og hurtighet

Karabakh-hestene som har sin opprinnelse fra Karabakh i Aserbajdsjan er kjent for sitt gode temperament og hurtighet. Den avles først og fremst i Shaki- regionen. Hesterasen er utrydningstruet, og teller i underkant av 1,000 eksemplarer. Rasen ble oppført som på UNESCOs immaterielle kulturarvsliste i 2007. Foto: President.az, Wikimedia Commons CC BY 4.0

3 ,170,000 turister i 2019

3 ,170,000 turister i 2019

Aserbajdsjan registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 3,170,000 turister i 2019, og genererte rundt to milliarder dollar i reiselivssektoren. Dette tilsvarer 4,7 prosent av bruttonasjonalproduktet.Shikhov Beach (bildet) er et feriested med en strand i byen Shikhow ved Det Kaspiske hav. Foto: Hawaadli, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

Det første og største vinterferiestedet

Det første og største vinterferiestedet

Shahdag Mountain Resort ligger i Store Kaukasus, og er Aserbajdsjans første og største vinterferiested. Anlegget åpent for publikum i 2012. Her er det blant annet fem hoteller, 20 restauranter, kafeer, barer, barneklubb, skiskoler og spa- og treningssenter. Løypene er 16,8 kilometer lang. Det er 14 bakker og 12 heiser Foto: David Uriarte, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page