top of page

Fakta

Antigua og Barbuda
Balhead, Wikimedia Commons.jpg
143px-Flag_of_Antigua_and_Barbuda.svg.pn

Antigua har 365 strender, en for hver dag i året, noe jeg synes er ganske unikt for en så liten øy.

Viv Richards
Sir Isaac Vivian Alexander Richards (1952 - )
Tidligere cricketspiller fra Antigua

20_Photo Database_Sunwing_FinalSelections_(c)SAB.jpg

Historisk glimt

Antigua ble først befolket av indianske jegere og samlere omkring 3100 f. Kr. De ble etterfulgt av arawaker som innvandret til De karibiske øyer fra den nedre del av Orinoco i det nåværende Venezuela. Arawak-folket drev landbruk og dyrket blant annet ananas, mais, søtpoteterchiliguavatobakk og bomull. De førkolumbiske folkene i Karibia bygget havgående båter som kunne ferdes på Det karibiske hav og Atlanterhavet. Derfor kunne arawaker og kariber befolke store deler av Sør-Amerika og De karibiske øyer. Etterkommere finnes nå hovedsakelig i Brasil, Venezuela og Colombia. De fleste arawakene forlot landet omkring 1100 år f.Kr, blant annet av mangel på ferskvann. Mange av de gjenværende indianerne ble drept av sykdommer som europeerne brakte med seg, men det finnes fortsatt medlemmer av folkegruppen på fastlandet.

​

Antigua og Barbuda ble oppdaget av Christofer Columbus i 1493. Han gav den største øya navnet Antigua, oppkalt etter en kirke i Sevilla i Spania, Santa María de Antigua. De første europeerne som bosatte seg på øyene var spanjoler og og franskmenn, men også de forlot øyene på grunn av ferskvannsmangel. Antigua kom under britisk kontroll i 1632 og Barbuda i 1678. Britisk innvandrere magasinerte regnvannet slik at de kunne bosette seg på øyene og dyrke jorda med slaver fra Afrika som arbeidskraft. De dyrket blant annet tobakk og ingefær.

​

I 1666 brøt det ut krig mellom Storbritannia og Frankrike. Den franske guvernøren på Martinique invaderte Antigua og bortførte alle slavene. Britene gjenerobret øya i 1676.

​

På Antigua ble det etter hvert bygget sukkerplantasjer med slaver som arbeidskraft. Christopher Codrington etablerte den første store sukkerplantasjen i landet i 1674, en industri som med tiden ble stor.  Barbudas eneste by er oppkalt etter ham.  Mye av landets regnskog ble hugget ned for å rydde land til sukkerplantasjene, og tømmeret fra skogen ble brukt til skipsbygging.

​

I 1736 var slavene majoriteten av innbyggerne i landet, og deres leveforhold var elendige. En slave planla å drepe alle de hvite i landet, men planen ble oppdaget og avverget. Slaveriet ble opphevet i 1834.  Øyene ble en selvstendig stat i 1981. 


Gaston Browne fra Labour Party overtok som statsminister i 2014. Browne har tjent som senior banksjef i Swiss American Banking Group. Den 6. september 2017 feide orkanen Irma gjennom Barbuda. Minst 60 prosent av øyas innbyggere var hjemløse på grunn av katastrofen. Brownes regjering sto overfor en enorm utfordring. Et estimat publisert av magasinet Time indikerte at over 100 millioner dollar ville være nødvendig for å gjenoppbygge hjem og infrastruktur. Philmore Mullin, direktør for Antigua og Barbudas nasjonale kontor for katastrofetjenester, sa at «all kritisk infrastruktur og verktøy er ikke-eksisterende - matforsyning, medisin, husly, elektrisitet, vann, kommunikasjon, avfallshåndtering». Han oppsummerte situasjonen slik: «Offentlige forsyninger må bygges opp igjen i sin helhet... Det er optimistisk å tro at alt kan gjenoppbygges på seks måneder... I mine 25 år i katastrofehåndtering har jeg aldri sett noe lignende.»

​

Visste du at...

Øya Barbuda er en koralløy, mens Antigua er en vulkansk øy. Noen få mindre øyer er også en del av dette øylandet. Det er ingen elver eller innsjøer i  landet. Drikkevann skaffes ved hjelp av avsalting av vann fra havet. 

​

Antigua og Barbuda er en av Karibias mest velstående nasjoner, takket være reiselivsbransjen og finansielle tjenester. Turisme dominerer økonomien, og står for mer enn halvparten av bruttonasjonalproduktet. Antigua er kjent for sine mange luksuriøse feriesteder. Svak turistaktivitet siden begynnelsen av år 2000 har imidlertid slitt på økonomien, og presset regjeringen til strammere budsjetter. Avhengighet av turisme gjør landet sårbart for nedgang i verdensmarkedet.

​

Investeringsbanker og finansielle tjenester utgjør også en viktig del av økonomien. Store verdensbanker med kontorer i Antigua er blant annet Royal Bank of Canada (RBC) og Scotiabank.  PriceWaterhouseCoopers er også etablert i landet. USA  har beskrevet landet som et senter for hvitvasking av penger.  Amerikaneren Robert Allen Stanford soner en  dom på 110 år i fengsel for massivt bedrageri hvorav en stor del av den var knyttet til Antigua og Barbuda. Internettbasert gambling er også en del av inntektene, en virksomhet som har bidratt til en handelskonflikt med USA som krever restriksjoner på spillaktivitetene.

​

Mange internasjonale kjendiser har eiendommer på Antigua. Blant annet Oprah Winfrey, Eric Clapton, Giorgio Armani, Silvio Berlusconi, Timothy Dalton, Richard Branson og Ken Follett.

​

Antigua har samarbeidet  med USAs online gamblingindustri, som på det meste sysselsatte mer enn 4,000 mennesker og var en viktig bidragsyter til økonomien. Men inntektene har de siste 15 årene krympet drastisk på grunn av det er satt inn amerikanske restriksjoner.

​

​Det nasjonale karnevalet arrangeres i august hvert år til minne om avskaffelsen av det britisk-vestindiske slaveriet.​ Karnevalet er en stor turistattraksjon. 

​

I september 2017 skadet eller ødela orkanen Irma 95 prosent av Barbudas bygninger og infrastruktur, Orkanen førte til at alle øyas innbyggere ble evakuert til Antigua.

Hovedstad

Saint John's

​

Etniske grupper

Afrikansk opprinnelse 87.3%, afrikansk+europeisk opprinnelse 4.7%, europeisk opprinnelse 1.6%, andre 6.4% (2011)

​

Språk

Engelsk (offiisielt), lokale dialekter

​

Religion

Protestanter 68.3%, romersk-katolikker 8.2%, andre 12.2%, uspesifisert/ingen 11.4% (2011)

​

Innbyggertall

Sjekk Worldometer

​

Sjekk City population

Offisielle tall og befolkningsframskriving

​

Styreform

Konstitusjonelt monarki

​

Areal

440 km²

​

Nasjonaldag

1. november

​

Levekostnader

Sjekk Numbeo

​

Om mat fra Antigua og Barbuda 

Tasteatlas

International Cuisine

​

Utvalgte aviser

Antigua Observer (engelsk)

​

Offisielt nettsted for turisme

Visit Antigua and Barbuda

​

UDs reiseråd - Antigua og Barbuda

​

Nødnummer

 Politi: (1-285) 462-0125/999/911, ambulanse (1-268) 462-0251/999/911, brann (1-268) 462-0044/999/911

​

FN-sambandet
Landstatistikk

​

FNs utviklingsprogram

Human Development Index

​

The Global Economy - «Lykkeindeks»

 

Vision of humanity - Fredsindeksen

Dømt til 110 års fengsel og 5,9 milliard i erstatning

Robert Allen Stanford (født 1950) var en prominent finansmann og filantrop, kjent for å stå bak en av tidenes største Ponzi-svindler. Dette er en type investerings-svindel som er en variant av pyramidespill. Konseptet er oppkalt etter den italienske svindleren Charles Ponzi som på begynnelsen av 1900-tallet sto bak et av historiens mest omfattende bedragerier. 

​

Stanford stod bak nå nedlagte Stanford Financial Group og hadde statsborgerskap både på Antigua og Barbuda og i USA.

I begynnelsen av 2009 ble Stanford utsatt for flere etterforskninger av mulig svindel, og 17. februar 2009 ble det tatt ut tiltale mot ham. Selv hevdet Stanford at han led av hukommelsestap etter å ha fått hodeskader i en slåsskamp i fengselet i 2010. I juni 2012 ble han dømt til 110 års fengsel for investeringsbedrageri av sju milliarder dollar, samt til å betale 5,9 milliard dollar i erstatning til investorene han hadde bedratt.

Hovedstaden St. John's

Hovedstaden St. John's

Saint John's (22,219 innbyggere/2011) på øya Antigua er hovedstaden og den største byen i Antigua og Barbuda. St. John's har vært administrasjonssenteret i Antigua og Barbuda siden øyene først ble kolonisert i 1632. Byen ble regjeringssete da nasjonen oppnådde uavhengighet i 1981. Fra havnen i Saint John's fraktes det ut en del bomull og andre varer som produseres på øyene. Byen er kjent for sine kjøpesentre og butikker som selger designsmykker og haute-couture-klær. Foto: falco, Pixabay

Historisk liten by med mange severdigheter

Historisk liten by med mange severdigheter

English Harbour (778 innbyggere/2001) er en landsby i distriktet Saint Paul's Parish. Stedet har fått navnet fra den nærliggende havnen der Royal Navy etablerte sin base på 1700-tallet. English Harbour er kjent for verdensarven Nelson's Dockyard. Verdt å se er også Clarence House, residensen til hertugen av Clarence, senere kong William IV. Han var her under den britiske admiralen Horatio Nelson som blant annet er berømt for innsatsen sin i Napoleonskrigene. Foto: Simply Antigua Barbuda

Kulturminneområde og marina

Kulturminneområde og marina

Nelson's Dockyard er et kulturminneområde og marina i English Harbour, som ligger i Saint Paul Parish på øya Antigua. Stedet er oppkalt etter admiral Horatio Nelson, som bodde i Royal Navy Dockyard fra 1784 til 1787, og er en del av Nelsons Dockyard National Park som ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2016. Foto: Falco, Pixabay

Trendy butikker, barer og kafeer

Trendy butikker, barer og kafeer

Heritage Quay er et tollfritt shoppingområde ved havnen i hovedstaden St. Johns. Her er blant annet Redcliffe Quay med mange restaurerte historiske bygninger med tradisjonell arkitektur. Det nærliggende kjøpesenteret Vendors tilbyr et utvalg av lokal kunst og håndverk, stråvarer, keramikk og smykker, mens butikkene på den historiske Redcliffe Quay tilbyr håndverksprodukter, trendy vinbarer og kafeer. Foto: The Antigua and Barbuda Tourism Authority

Landskap formet gjennom millioner av år

Landskap formet gjennom millioner av år

Devil’s Bridge som ligger utenfor landsbyen Willikies på Antigua er en naturlig bergbue i det østlige Antigua. Området rundt buen har flere naturlige blåsehull som skyter opp vann drevet av bølgene fra Atlanterhavet. Det robuste terrenget til Devil's Bridge består av kalkstein, og er resultatet av millioner av år med eldgamle revdannelse. Foto: Robert Pittman, Flickr CC BY-ND 2.0

Ubebodd øya med endemiske øgler

Ubebodd øya med endemiske øgler

Den ubebodde øya Redonda ligger 56 kilometer vest-sørvest for øya Antigua. Øya er en utslokt vulkan som stiger bratt opp av havet til en høyde på 305 meter. Arealet er 1,3 km². Suppeskilpadde og karett er observert i havet ved Redonda, og øya er et hekkested for sjøfugl. Kristoffer Columbus kom over øya på sin andre Amerika-ferd i 1493, og kalte den Santa Maria la Redonda. Det finnes seks krypdyrarter, hvorav tre øglearter er endemiske. Foto: Invertzoo, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Den anglikanske kirken etablert på 1600-tallet

Den anglikanske kirken etablert på 1600-tallet

St. John’s Cathedral er en anglikansk kirke som ligger på en bakketopp i hovedstaden St. John's. Den første St. John's Anglican Church som ble bygd her i 1681, var en enkel trestruktur, blottet for dekorasjoner. Denne ble hardt skadet i jordskjelvet i 1745. Byggingen av kirken som står på stedet i dag ble påbegynt i 1845. 77 prosent av folket på Antigua er kristne, med anglikanerne (17,6 prosent) som det største trossamfunnet. Foto: David Stanley, Flickr CC BY 2.0

Her kan du få innblikk i landets historie

Her kan du få innblikk i landets historie

Museum of Antigua and Barbuda i hovedstaden St. Johns ligger i det gamle domstolshuset, bygd i 1747 på stedet for det første bymarkedet lå, og er den eldste bygningen som fremdeles er i bruk i byen. Museet viser gjenstander fra Arawak-folket og kolonitiden fra arkeologiske utgravninger på øyene. Her er det også en replika av et Arawak-hus og modeller av sukkerplantasjer. Utenfor museet presenteres flere gamle lokomotiver. Foto: Jerrye & Roy Klotz MD, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

200 år gammel britisk forsvarsbase

200 år gammel britisk forsvarsbase

Martello Tower ligger på sørkysten av Barbuda. Fortet ble bygd på begynnelsen av 1800-tallet som en forsvarsbase for britene. Navnet ble hentet fra tårnet Cape Martella på Korsika. Tårnet er om lag ti meter høyt, og har en flott utsikt over det meste av øya. Foto: David Jones, Flickr CC BY 2.0

Voktet havnen i hovedstaden

Voktet havnen i hovedstaden

Fort James er et fort ved inngangen til havnen i St. John's. Fortet ble bygd for å beskytte havnen og er en av de mange fortene som ble bygd av britene på 1700-tallet. Frykten for en fransk invasjon førte til byggingen. Et kruttmagasin, flere kanoner og fundamentet til fortets mur er igjen. Hovedattraksjonen i dag er den fantastiske utsikten over den omkringliggende havnen. Foto: Jerrye & Roy Klotz MD, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Fantastisk utsikt fra ruinene av fort

Fantastisk utsikt fra ruinene av fort

Fort Barrington ligger i distriktet Saint John Parish. Her er det blant et kruttmagasin og noe som ligner fengselsceller som fremdeles er igjen i ruinene av fortet. Det ble bygd i 1779 og var bemannet fram til 1850. Fortet ble oppkalt etter den britiske admiralen Barrington, som erobret St. Lucia- øya fra franskmennene i 1667. Fortet ligger på en høyde for å vokte skip i området, og har derfor en fantastisk utsikt. Foto: Visual Echo, The Antigua and Barbuda Tourism Authority

Sukkerrørplantasjen er nå et friluftsmuseum

Sukkerrørplantasjen er nå et friluftsmuseum

Bettys Hope var en sukkerrørplantasje i Antigua, som ble drevet i løpet av århundrene med slaveri. Den ble etablert i 1650, kort tid etter at øya hadde blitt en engelsk koloni. Et restaureringsarbeid av blant annet en av vindmøllene ble igangsatt i 1987. Siden 1995 har bygningene vært et friluftsmuseum med et besøkssenter. Stedet forvaltes av Museum of Antigua og Barbuda. Foto: The Antigua and Barbuda Tourism Authority

Feirer av slaveriet ble avskaffet

Feirer av slaveriet ble avskaffet

Antigua Carnival er en feiring av at slaveriet ble avskaffet 1. august 1834. Det er en ti dager lang festival med fargerike kostymer, skjønnhetskonkurranser, talentprogrammer, matmesser, konserter, parader med musikk og dans og mye annet. Karnivalet arrangeres årlig fra slutten av juli til den første tirsdagen i august. Barbudas karneval, som arrangeres i juni, er kjent som Caribana. Foto: Antigua and Barbuda Tourism Authority

269,000 turister i 2018

269,000 turister i 2018

Antigua og Barbuda registrerte ifølge Verdensbanken og Worlddata 269,000 turister i 2018, og omsatte for cirka 971 millioner amerikanske dollar i reiselivssektoren. Turisme dominerer økonomien og står for mer enn halvparten av bruttonasjonalproduktet (56.2 prosent). Foto: Alec Brunelle, Unsplash

Landet har 365 strender

Landet har 365 strender

Landet er kjent for sine mange strender, tallfestet til 365. Antigua er også kjent for sine mange luksuriøse feriesteder. Carlisle Beach (bildet) ligger ved landsbyen Old Road på sørkysten av Antigua. Blant de mange strendene er Turners Beach, Jolly Beach, Dickenson Bay, Galley Bay Beach, Fort Bay Beach, Valley Church Beach, Darkwood Beach og andre. Foto: Humberto Marti, Flickr CC BY 2.0

Turistsenter utenfor hovedstaden

Turistsenter utenfor hovedstaden

Dickenson Bay på Antigua ligger fem kilometer nord for hovedstaden Saint John's. Bukten er kjent for sin hvite strand. Her er det restauranter og strandbarer på rekke og rad. Utenfor kysten av Dickenson Bay ligger flere små ubebodde øyer og et kilometer langt korallrev. Foto: Paul Kowalow, Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Populært feriested i vakker bukt

Populært feriested i vakker bukt

Jolly Harbour er et tettsted på sørvestkysten av øya i distriktet Saint Mary Parish nær tettstedet Bolans og sør for bukten Five Island Harbour. Her er det mange strender, flere butikker, restauranter, ferievillaer, private hus, golfbane og en marina og båtverksted. Og ikke minst den kjente ferieresorten Jolly Beach resort. Det er for øvrig mange expats, folk fra andre land som har bosatt seg her som pensjonister. Foto: Roddy Grimes-Graeme, Antigua and Barbuda Tourism Authority

Omgitt av 12 strender

Omgitt av 12 strender

Five Islands Village er en landsby som ligger i distriktet Saint John Parish på den nordvestlige kysten, omtrent fire kilometer fra hovedstaden St. Johns. Landsbyen ligger på en halvøy, og ble oppkalt etter de fem øyene ved Five Island Harbor. Landsbyen er omgitt av 12 av de 365 strendene på Antigua. Foto: Roger Green, Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0

bottom of page